Koliki vam je budžet?
Odakle se kupuje?
Koju dijagonalu/e preferirate?
Sa koje daljine će se gledati?
Da li će se gledati analogna kablovska TV? Standardna digitalna TV? HD TV?
Da li će se gledati UHD video?
Da li su bitni široki uglovi gledanja?
Da li se gleda uvek pod veštačkim svetlom uveče/noću ili se gleda i u mraku?
Da li će koristiti za konzolarno igranje i ako da, koje igre?
Da li će se koristiti za PC (zamena za monitor)?
Da li vam je bitna „pametna“ platforma?
Ko će koristiti TV?
Da li je bitna dužina garancije?
Да му не буде досадно када се врати, ево да напишем шта имам по водичу:
-Буџет је кренуо одоздо, ишао до скоро 70к али мислим да је то ипак превише за уређај који служи за забаву. У петак сам видео у једној радњи Philips 43PUS6262 за 49990 и то би био плафон. Тешко да ће опет да се појави UHD за те новце али би било добро да телевизор има "нешто" да оправда разлику у односу на 40к колико ми је сада план.
-Купује се овде у некој радњи, не занимају ме КП ни Мађари.
-Мислио сам да је 32" премало па сам дошао до ~43" и ту бих стао. Могло би и више али мора да се уклопи у буџет. Тешко.
-По оним сајтовима али и неким порукама овде би за ~3м било потребно 55+ али је мени 55 огромно (не кажем да би сметало) и прескупо. Гледало би се са 2,5-3,5м али углавном око 3м.
-Гледаће се све, од аналогне преко дигиталне до HD дигиталне. Аналогна ако ме баш баш нешто заинтересује а нема тога на дигиталној (0,1% шанса али је могуће) док би дигитална била најчешћа што се програма тиче. Гледало би се и много тога са интерних извора али не могу да проценим колико јер сам се одвикао од гледања. Можда се поново навикнем. Што се UHD садржаја тиче, немам појма шта све може да се нађе у тој резолуцији. Може ли неки краћи хинт?
-Широки углови нису битни, гледаће се углавном са једног места, могуће да се то промени али није толико битно. Проверио сам по радњама и нисам видео толики проблем на неким телевизорима за које знам да нису IPS.
-Гледаће се и у мраку и под светлом, можда и више у мраку.
-Без играња.
-Можда и повежем на комп али само пробе ради, немам неки разлог да не користим монитор.
-Скоро сам од провајдера добио Андроид бокс мада ионако није било битно да то буде у причи. Сада вероватно нема потребе за тим.
-Ја, понекад али ретко и гости.
-Другар (сервисер) ми је препоручио дужу гаранцију и рекао да је свакако бољи Philips са 4 него LG/Samsung са 2 године. Ћерка другара ми је пре пар дана рекла да има неки LG коме је отишло позадинско пар месеци по истеку (2 године) гаранције. Овде има још примера.
Додатак. Обилазио сам ових дана радње, закаснио на поменути Philips UHD и меркао величине. У једној су била два LG телевизора, један LH а други LJ серија, ако занемарим слабо осветљење и контраст првог, опет ми превише делује да је слабији приказ детаља у односу на овогодишњи оцрњени модел. Само поређење у радњама је врло упитно пошто су или тотално неподешени или плански подешени па у једном Samsung штрчи по осветљењу и контрасту а у суседној је блед и очајан. А исти телевизор. Зато не могу много да користим гледање по радњама.
Све у свему, ако пођем од ~40к као буџета (растегљиво и до 50к па и више ако је оправдано) ипак ми је превише да дам за неки 60к или 80к. Добро знам колико је 20к или 40к пара разлике и шта све могу да купим тим новцем.
Да не заборавим, овде се од Philips UHD препоручује минимум 6412 а у петак је био повољан 6262. Зашто је ово минимум и која је разлика? Неки тестови, неке карактеристике или шта? Ако се не варам, трећа цифра означава неку ситницу док је друга ознака за серију па ме занима које је серија 4 а која 2?
На крају ... од препоручених модела у некој другој поруци углавном не могу да нађем ниједан па се све своди на Philips 43" 4131/4112/4132. Први је прошлогодишњи и ваљда нема IPS док други имају али су доста скупљи. Првенствено због гаранције.
Да ли да ипак занемарим гаранцију па узмем SONY KDL40WD655BAEP или неки Samsung, све са две године гаранције? Или да чекам још неку акцију? Philips ће да остави продужену гаранцију до краја године а до тада ће ваљда да буде нека акција?