Šta je novo?

Mobilni telefon Koji stock-android telefon

Koji mobilni telefon kupiti

kapone

Poštovan
Učlanjen(a)
25.11.2014
Poruke
97
Poena
60
Pozdrav. Planiram kupovinu telefona za crni petak, interesuju me iskljucivo uredjaji bazirani na stock android operativnon sistemu. Budzet je relativno skromnih 250€.
Bitan mi je pre svega stabilan i fluidan rad, solidna baterija - bar da izdrzi dan i na trecem mestu ekran i kamera. Telefon bi trebao da izgura 2 godine rada, tako da mi je i podrska relativno bitna stavka. Trenutno koristim Redmi Note 8, od kog dobijam nervni slom.
Modeli koji su mi zapali za oko, a koji bi eventualno mogli da se uklope u budzet (ovo su samo pretpostavke na osnovu iskustava sa prethodnim crnim petkovima) su:
Pixel 4a
Nokia X20
Motorola Edge 20 lite
Kakva su vasa misljenja o navedenim modelima i da li bih trebao jos neki model da uzmem u razmatranje?
Hvala unapred!
 
Pixel 4a koristim, zadovoljan sam. Ako igraš igrice ili baš dosta koristiš društvene mreže baterija ti verovatno neće biti dovoljna do uveče, za sve ostalo je vrlo solidna. Imaš dole iskustva različitih korisnika što se baterije tiče pa izvuci prosek.
Motorola Edge 20 Lite je različita priča, dosta glomazniji telefon ali i on je sasvim ok.
 
Licno dosta naginjem ka pixelu, jedino me kopka baterija u slucaju 4a. Ne igram igrice, ali bas dosta koristim telefon, tako da bih ipak voleo nesto sa boljom baterijom. Nisam siguran da sam shvatio poslednju recenicu vezano za edge 20 lite... Jel bolji ili losiji od 4a, kakav je taj dimensity 720 cipset u odnosu na sd 730g?
 
Meščin da je SD730 onako za light upotrebu dobar, 2 godine bi trebao da izdrzi. A i ako nadjes Pixel 4a za 250 eura dobar si (mozda polovan)..

Imas podrsku prakticno jos 2 godine, 2 androida dobija jos Pixel 4a.

I ja bih mozda radije isao na losiji HW na papiru i dobar SW (poput Pixel 4a) nego nabrijani HW i los SW i zezancija sa custom ROMovima i potencijalnim bugovima (Xiaomi).

Dobar ti je i Oneplus Nord, nov je mozda oko 300 eura, malo manje od Pixela.

Uglavnom sav izbor ti se svodi na Google ili Oneplus pa uzmi ono koliko se mozes ispruziti...
 
U nemackoj sam, pa se nadam nekim popustima za black friday, verujem da ce se naci neki pixel 4a, ako ne za 250, onda za koji evro vise. Razmisljao sam i o oneplus, ali me je odbilo to, sto su presli na color os...
A kakva su misljenja o nokiji? Vredi li sta?
 
Nisam siguran da sam shvatio poslednju recenicu vezano za edge 20 lite... Jel bolji ili losiji od 4a, kakav je taj dimensity 720 cipset u odnosu na sd 730g?
Znači da je drugačija priča kao što sam već spomenuo, Motorola je značajno drugačijih dimenzija, i još bolje baterije zbog većih dimenzija, a za ne-igračke performanse ne trebaš da se brineš ni kod jednog ni kod drugog.
Pixel ima bolju reputaciju što se softvera i (glavne) kamere tiče ali to ne treba da te brine ako imaš realna očekivanja od Motorole.

p.s. Kapiram da će te sve ovo dovesti u još veću zabunu ali ok, možda će nekom koristiti :)
 
Da, i ja sam malo skeptican... Mada, sto vise gledam ovaj edge 20, sve sam blizi njega da uzmem. SD 778, 8 GB ram, solidan ekran i ok baterija. Jedina dilema je da li je moto g100 bolja opcija za slicne pare?
 
Slična priča je i za G100, ne verujem da ćeš ga naći za 350. Jači procesor i bolja baterija koštaju više.. Evo recenzije za oba pa prostudiraj.
 
Mislim da me nisi razumeo, oba telefona se nalaze trenutno u ponudi za 343€ i 350€ i mogu sada u ovom trenutku da narucim. Jedino se lomim koji od ta dva, otprilike su mi jasne prednosti i mane jednog i drugog, a odlukom sam blizi edge 20. Bitan mi je futureproof, a koliko sam upucen, za g100 nema garancije na update kao sto je slucaj kod edge 20 (2 godine)
 
Radiće za dve, tri godine sve i na jednom i na drugom što se tiče softvera.
Bolje hw specifikacije su više future proof, više će ti u realnoj upotrebi za dve godine značiti bolja baterija, procesor i generalno bolji telefon od verzije androida na njemu.
 
Imaj samo u vidu da današnja Motorola slabo izbacuje novije verzije sistema, majka je koristila moto g6 i za tri godine je imala oko 3 ažuriranja, i sa Android 8 je prešla na 9. Nekada je Motorola bila vlasništvo Gugla i tada su ažuriranja bila brza i česta. Ne znam da li ti je to bitno ili ne, po meni je Pixel bolji izbor.
 
To bi trebalo da je donekle "reseno" kod cele edge 20 serije, jer garantuju 2 godine azuriranja. Nije mi sad ne znam kako bitno da imam poslednju verziju androida, ali svakako nije na odmet. Imao sam do pre 2 godine moto g5+ i bio sam sasvim zadovoljan njime, a i dalje verno sluzi jednog starijeg clana familije.
Imam samo jos jednu nedoumicu: da li ono glupo google assist dugme moze da se preinaci na neku drugu funkciju, ili bar da se permanentno deaktivira u podesavanjima?
 
Prosto moram da se ukljucim u temu iako ce sad moj post verovatno napraviti veliku pometnju.

Licno ne bih nikome preporucio Motorolu(iako vidim da je ti bas forsiras),pre svega rekao bih ti da uzmes neki OP,nije saren OS i mozda je najblizi stock android-u. Kad smo vec kod OP i njegovog Oxygen meni najvise godi i najfunkcionalniji je kao i Samsung. :)
Ako hoces bezbolan rad i dobru software-sku podrsku uzmi OP,to sto si imao dobru Motorolu ne znaci da je i sad dobra
 
 
Prosto moram da se ukljucim u temu iako ce sad moj post verovatno napraviti veliku pometnju.

Licno ne bih nikome preporucio Motorolu(iako vidim da je ti bas forsiras),pre svega rekao bih ti da uzmes neki OP,nije saren OS i mozda je najblizi stock android-u. Kad smo vec kod OP i njegovog Oxygen meni najvise godi i najfunkcionalniji je kao i Samsung. :)
Ako hoces bezbolan rad i dobru software-sku podrsku uzmi OP,to sto si imao dobru Motorolu ne znaci da je i sad dobra
Otvoren sam za predloge, ali OP vise nije to sto je nekada bio, otkako su se udruzili sa oppom, presli su na colorOS. To mi je jednako njesra kao i miui, tako da to sigurno necu uzimati. Voleo da cujem i tvoje argumente zasto ne motorola?
 
Koliko god da se OP softverski degradirao opet su za klasu bolji od ostalih po svemu (performanse, UI, bloat...), od nekih mozda i vise klasa, osim stock pixela naravno. A nesto ne vidim da su se HW-ski degradirali u odnosu na druge.
Daleko od toga da ih branim, i ja bih vise voleo stari Oxygen koji je bio malo pregledniji i cistiji, ali tako je.

Pixeli su skupi nekako, a nemas garancije/servisa.

I ja bih licno isao na neki 1+ pa koji ti odgovara.

Izvagaj sve i vidi...ne moze i jare i pare...i odlican HW i duga SW podrska a za pristojne pare.
 
Otvoren sam za predloge, ali OP vise nije to sto je nekada bio, otkako su se udruzili sa oppom, presli su na colorOS. To mi je jednako njesra kao i miui, tako da to sigurno necu uzimati. Voleo da cujem i tvoje argumente zasto ne motorola?
Evo ovako:
1. sto je gledam kod svakog mobilnog je resell value,prosto mi je to profesionalna deformacija kroz posao i struku,gledam da telefon ima traznju i da se moze prodati kroz odredjeni vremenski period,svestan sam da OP nije bas neki mobitel koji ce se na nasim prostorima lako prodati,ali opet je bolji od Motorole.

2. software-ska podrska. Znam da ne izbacuju tako redovite update kao druge kuce poput Samsunga koji je postavio jako auziran po tom pitanju,plus vecina android telefona produzava podrsku na 3+ godine.

3. hardware-ska podrska. U slucaju fizickoj ostecenja tesko je naci radnju koja ce motorolu vratiti u zivot(popraviti),ne zato sto nemamo sposobne ljude ili slicno tome vec sto niko ne uzima rezervne delove,jer kao i iz tacke 1. slaba trazanja kao i prepordaja vuce ostale probleme

Ako hoces mogu i neku stidudiju izvodljivosti da izvedem :D
 
Evo ovako:

1. Ako bih gledao stvari kroz resell value, kupio bih neki polovan iphone. Obzirom da zivim u nemackoj, nije problem bilo sta da se proda, tako da ovu stavku mozemo zanemariti.
2. Ok, jasno mi je sto se softvera tice, da trenutno niko nije azuran kao google i samsung, eventualno nokia i 1+. Pomirio sam se s tim, ne moram imati poslednju verziju androida, pod uslovom da mi telefon radi kako treba.
3. Opet se vracam na to, da zivim u nemackoj- ovde to nije problem. Sem toga, dobijam 3 godine garancije na motorolu.

Razmisljao sam ja i o samsungu A52s, ali kosta otprilike kao i moto edge 20, a ima 6gb rama. Nekako mi vise lezi taj stock-android vibe, kod samsunga me nervira i gomila nepotrebnih fabrickih aplikacija, koje ne mozes obrisati tek tako.
 
to sto zivis u Nemackoj ne znaci da ces motorolu lako prodati,naprotiv jos teze. Kod njih velika vecina uzima na Ugovor,i to 2 godine i onda uzme drugi i to uzimaju ono sto ti ne volis jabuku i korejance :p
 
Stoji da su jabuke i samsunzi najtrazeniji, ali nije tacno da se nesto tesko proda ako je manje popularno. Nemacko trziste je ogromno i sve se da prodati na ebay-u, iz licnog iskustva znam sta pricam. Isto je i sa automobilima, iznenadio bi se sta sve ljudi ovde voze.
Nisam rekao da ne volim apple i samsung, cak sam i razmatrao samsung, ali me prosto ne privlaci one ui. A za neki krsteni iphone nemam love i smatram da su precenjeni.
 

nema sta sve strana auta se voze ;)

nego da ne idemo sad offtopic,ja ti govorim iz nekog licnog iskustva jer sam dosta mobilni promenio,ali opet ne mogu ja za tebe da odlucim

BTW i ja sam redovan gost u Nemackoj zbog usavrsavanja,tako da pricu o ogromnom trzistu i da mozes sve prodati zaboravi. "Vece" trziste i gde stvari mozes lakse prodati je Svica :)
 
Nazad
Vrh Dno