Šta je novo?

Koji stariji a jeftin MacBook Pro?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Poslednja izmena:
da ne džubrim temu o mekbucima (ili reportuj ovo pa traži adminu da odvoji u poseban tred da se tamo svadžamo) al preskoči i te precenjene kante.

to da su optiplehsi top za budženje potiče iz podneblja gde se isti bacaju bez razmišljanja pa se mogu nabaviti za šaku kikirikija. u nas se prodaju i polomljeni ekrani (ne polomljeni monitori, polomljen panel izvađen iz monitora) pa onda mo'š misliti kakve cene lupetaju za "legendarne" i "pouzdane" i ostale tupavosti. ja ne bih istrčavao za 120e za dextop, kad za 10-15% više mogu da uzmem ČETIRI generacije mladži tech; budžet bih ograničio na nekih 50-70e max (ne računajući RAM i storaž) i onda gledao šta jeftino može da se uzme.

a sudžestovao bih još jedan avenue za traganje: elitebuci i latitudi, skylake pa nadalje. za okruglo 200e možeš da uzmeš bivšu top-of-the-line enterprise-class mašinu sa i5-6300u, 8 GB DDR4, 200 GB SSD, 12" ili 14" FHD IPS i uglavnom odlične baterije; oba su skoro flawless hakintošabilni (otkad je portovan intel wifi drajver, ne moraš ni wifi da menjaš), kačenje monitora bez problema (plus džaba jeftini dock-ovi, tipa 10e) itede.

Nalazim ove 7020/9020 za 70-80€ + SSD.

Pogledaću i tu opciju za elitbuk, mada vidim i razni thinkpadi uspešno teraju macOS

Jel ima neko preporuku za prodavca zamenskih baterija za Macbook pro A1286 early 2011, baterija je A1382, bitno mi je da ne gubi naglo kapacitet i da je računar registruje kao original, da ne obara brzinu procesora kao kad baterija nije prisutna.

dark is hat. ovo po oglasima je sve isti krš, od istog uvoznika i sve su listom ****** teško, problemi su sve ovo što si pobrojao and then some, pisao sam ranije u tredu o kakvoći istih. tražio po par servisa na glasu, nema. do pre par godina je moglo da se poruči sa amazona, ibeja i alija ali su onda odjednom svi prestali da šalju baterije i ostasmo osuđeni na ovo što uvoze ovi indijanci.

dreš A1382 se prodaje u tri varijante, 4000, 5000 i 6600 mAh, cene od 4 do 8K; iskustvo kaže da su te mAh brojke lupetanje a po "opisu" vidiš da su prodavci pismeni do koske - kako 11V baterija od 5000 mAh ima 77 Wh, koja je to matematika?

ako već imaš neupotrebljivu A1382 bateriju, možeš da probaš i sa A1321 (baterija za 09/10 A1286 modele) koja je električno kompatibilna ali drugačiji konektor PLUS naopačke polaritet (jer apple). privedeš je nameni tako što odsečeš stari konektor i meteš ga na novu bateriju. ATENŠN! ne igraj se sovim ako ne znaš šta radiš, kratko spajanje živih linija (npr sečicama isečeš sve žice odjednom) će da rezultuje kataklizmom samo takom. ako si završio sve ovozemaljske poslove i pozdravio se sa familijom, detalji ovde. normalno, ovo samo ima smisla ako je ta A1321 certified baterija a ne ovaj džank sa KP.

rešenje, čekaj u zasedi da se pojavi neki laptop za rasturanje. ja sam pre neki dan uzeo ceo navodno neispravan MBP 2011 za 50e samo zbog certified baterije da kompletiram neki krš koji mi se vuče odavno. ispostavilo se da laptop full ispravan, samo mu trebao up-to-date firmver i SMC reset, tako da mi sad opet fali jedna baterija.

ako već imaš neupotrebljivu A1382 bateriju, možeš da probaš i sa A1321 (baterija za 09/10 A1286 modele) koja je električno kompatibilna ali drugačiji konektor PLUS naopačke polaritet (jer apple). privedeš je nameni tako što odsečeš stari konektor i meteš ga na novu bateriju. ATENŠN! ne igraj se sovim ako ne znaš šta radiš, kratko spajanje živih linija (npr sečicama isečeš sve žice odjednom) će da rezultuje kataklizmom samo takom. ako si završio sve ovozemaljske poslove i pozdravio se sa familijom, detalji ovde. normalno, ovo samo ima smisla ako je ta A1321 certified baterija a ne ovaj džank sa KP.

Jel ima negde neko uputstvo da se pogleda ili pročita ?

Video sam na ovom linku što si postavio, nisam odmah pogledao link :) obezbedio sam original A1321 I neispravnu A1382, za vikend ću da menjam konektore, ako imaš link do nekog klipa pusti da pogledam.

linkovani piktorijal i opis je baš detaljan, ne znam da ima nešto obimnije od toga, evo ti i ifixit tred sa sličnom tematikom. 17x meri, 1x seci, radi žicu po žicu, stavi neku zaštitu između baterije i žica dok radiš na njima da ne kapne nešto na ćelije. također anticipiciraj da rezultat treba da domaši do konektora na ploči, da ne bude kratko.

normalno ne počinji intervenciju ako nova baterija ima bilo kakvih indikacija da je naduta, makar i u tragovima.

slikaj progres, da inspirišeš nekog ko je slično lud spretan pa linkuj u tred o baterijama. good luck!

Pazario danas MB Pro early 2011 i5 2,3ghz 4gb rama, testirao malo sve radi sistem je Big Sur. Pošto mi je sve pomalo sporo klonirao sam sistem sa Superduper na ssd od 120gb međutim kada upalim mašinu pojavi se samo neki upitnik i tako stoji, pokušao sam preko neta disk utility prijavljuje neke greške i ćorak. Vratim stari disk sada ni on više neće nego stoji na ekranu, pomagajteIMG_20220520_193520.jpg

ta mašina ne podržava Big Sur no je to postignuto uz pomoć nekog hacka, najverovatnije preko OpenCore butlodera. also, SuperDuper ne kopira i EFI particiju gde se OC nalazi, tako da ćeš morati da dižeš sistem sa USB installera ili starog diska pa onda da instaliraš OC na SSD. detalji ovde.

Koliko vidim rodiću mečku, sutra treba da vijam usb od bar 32 gb pa da krenem polako sa čitanjem. Nije mi jasno zašto neće da podigne sistem sa starim diskom ako već ima neki hak verovatno ga treba aktivirati na startu ovo mi je prvi dodir sa Mac svetom pa sam blago pogubljen :)

to što imaš (MBP 2011 + BS + OC) je efektivno hackintosh, a to nije baš najidealniji prvi korak u macOS. mejbe da instaliraš High Sierra na taj SSD, em je mašina primerena tom OS em većina softvera i dalje radi po nj, pa dok ne naučiš gde i šta i kako. pa se posle igraj sa hackovima.

edit: a stari disk bi trebao da butuje i dalje, stisni Alt kada čuješ boot chime i odaberi disk sa koga se butuje.

Poslednja izmena:
@zaxxon

Mučenje je terati Big Sur na toj mašini, pogotovo sa 4gb rama. Instaliraj High Sierru, računar će da prodiše.

Skidam instaler i staviću zadnji podržan OS na ssd a kasnije ću dodati još memorije

@zaxxon

Sve su ti već rekli, a koliko se sećam Big Sur na toj mašini ima i gomilu grafičkih gličeva.
Možeš i net recovery da uradiš, umesto USBa.

Stavi High Sierra, kasnije ako ti se dopadne macOS možeš i Catalina sa dosdude patcher-om, radi jednako dobro

@zaxxon

Sve su ti već rekli, a koliko se sećam Big Sur na toj mašini ima i gomilu grafičkih gličeva.
Možeš i net recovery da uradiš, umesto USBa.

Stavi High Sierra, kasnije ako ti se dopadne macOS možeš i Catalina sa dosdude patcher-om, radi jednako dobro
Pokušao sam da odradim preko neta ali ne mogu da se ulogujem sa MB, sa kompa se logujem bez problema

Posle burne noći instalirana High Siera i zamenjen jedan štap memorije tako da je sada 6gb, sve leti ali novi problem punjač ne puni samo održava bateriju 🤦‍♂️

Kako to misliš, "samo održava bateriju"?
Ako ne puni, onda ne može ni da je "održava", tj. ako ne puni % padaju, ako % ne padaju, onda se baterija ne prazni, tj. najverovatnije je baterija kaput.
Da li radi na bateriju bez kabla?
Ako ne radi onda je 100% kaput, ako radi, onda može da bude problem sa punjenjem, a tu osim loše baterije može da bude i problem sa elektronikom koja puni, ali je najverovatnije problem loša baterija.

Na punjaču radi sa i bez baterije, takođe radi i na samoj bateriji samo sam je doterao do 4%, probao sam sve moguće kombinacije resetovao SMC i PRAM više puta, kažem vam bila je besana noć, znači punjač sigurno daje struju u sistemu pokazuje za bateriju normal ali ne puni 🤷‍♂️

To znači da je opao kapacitet baterije, ili narodski rečeno baterija je gotovo umrla :)

To znači da je opao kapacitet baterije, ili narodski rečeno baterija je gotovo umrla :)
Uzeo sam ga sa 60% baterije a koristio sam ga bez punjača minimum 2 sata po tome ne deluje da je na samrti, moram naći drugi punjač da probam nije mi jasno kako je napunio lik od kojeg sam kupio, punjač sam uzeo na drugom mestu, ako ništa drugo baterija

Koji Magsafe je u pitanju?
Da li je nov ili polovan?
Da li znaš da li je original ili kineska kopija?

Nije original.
Probaj negde da pozajmiš original, pa probaj sa njim.
I ako je problem u punjaču, gledaj da kupiš nov ili polovan original, nemoj to đubre da koristiš, ima jako loših kopija.

@zaxxon

Ako je baterija zamenska desi se da kapacitet baterije naglo padne, uglavnom je tako sa svim kineskim baterijama za Apple. Ako je original baterija onda je verovatno problem u punjaču. Probaj sa punjačem od 85w, ovaj koji imaš je 60w.

@zaxxon
Taj MBP je 13" ili 15"?
Ako je 15" pogrešan je Magsafe, na njega ide 85W.

Ok, nađi od nekoga da probaš original magsafe 60w za koji znaš da je 100% ispravan, pa vidi kako se onda ponaša MBP.
Ako i sa njim ne puni kako treba, onda je ili baterija la crk ili je problem sa elektronikom u okviru mekbuka koja je odgovorna za punjenje (u šta lično sumnjam).

Vrh Dno