Šta je novo?

Koji SET TOP BOX (DVB-T2 Prijemnik) kupiti?

priest77

Čuven
Učlanjen(a)
12.10.2004
Poena
750
Posto je ovo aktuelna tema zanima me koji je best buy uredjaj?
Zanima me pouzdanost, brzina rada kada se menjaju kanali, kvalitet prijema i da li je moguce materijal koji se snima na USB HDD kasnije da se gleda i edituje na PC?

Zamrla tema al ajd da pitam, mozda i dobijem odgovor. Koji box uzeti a da ispunjava par kriterijuma:
1. Da moze da uhvati bar jedno desetak najpopularnijih kanala (zna se koji su, da ne nabrajam) sa sobnom antenom
2. Da moze da se poveze na crt tv (tv ima scart cini mi se)
3. Da ima sat na sebi (obavezno)
P.S. I jedno bonus pitanje (za smejanje :D)...da li mozda postoji neki box koji pored sata ima i alarm (budilnik)?
Hvala

Kolko se sećam, mnogi imaju sat u stanju mirovanja, a kada se uključe pokazuju br. kanala. Kod nekih je moglo da se podesi da je sat uvek prikazan.

Ako pod alarmom misliš da uključi TV u određeno vreme, postoji opcija verovatno u svakom setboksu da se napravi tajmer koji će u određeno vreme da uključi uređaj i prebaci na željeni kanal. Međutim, kod mene iako se setboks uključi u zadato vreme, televizor se ne uključuje (povezan je preko SCART-a inače). Može biti i da je do kabla ili setboksa. S druge strane TV se sam gasi posle nekog kratkog vremena kada prestane da dobija signal od setboksa. (U principu mi i ne treba ta opcija, ali sam je testirao da bi znao da li postoji ako to tražiš)

A kakvi su synaptic t-50 i thd-2910, kao i xwave digital one i horizons pro? Pitam jer mi se recimo estetski svidjaju vise od stronga?
P.S. Videh ima i strong 8205, kontam da je to neka novija verzija. Kakav je on i ima li sat?
Ne, meni treba bas alarm (da zvoni). Tj. ne treba meni, vec matorcima. Imali neki filipsov radio sa satom i budilnikom sto godina (stariji od mene) :) pa crko konacno. Rekoh sad kad vec moram da im kupujem stb reko da spojim lepo i korisno (i da ustedim malo). Ali sam pretpostavio da tako nesto nije palo na pamet bilo kome da pravi. :) Neka ih budi telefon, bitno je sat da ima da im svetli u mraku i da se ne gasi kad se ukljuci tv, nego da je stalno sat. Recimo kao sto je kod mene na sbb d3 stb...stalno je sat, kad se promeni kanal, na njemu se na kratko ispise broj kanala na par sekudni i opet se vraca vreme. Tako nesto mi treba.

Poslednja izmena:
STRONG 8205 bi trebalo da ima iste funkcije, osim što nema LCD. Sa ostalim u toj klasi nemam ličnih iskustava, ali svi imaju daleko lošiji tuner. Znam da je neki model Horizons-a imao problema sa konstantnim zujanjem trafoa. U principu, za 12 kanala (jedna frekvencija) možeš uzeti bilo koji STB, ali sa sobnom antenom i manje osetljivim tunerom je pitanje da li će dovoljno jakog i kvalitetnog signala uopšte biti.

Kod STRONG-a, na LCD-u je sat prikazan dok je u standby režimu (klasičan 7-segment LED koji naravno svetli u mraku). Kada se uključi, prikazuje se broj kanala koji se gleda i nema mogućnosti da se podesi da se umesto njega vrati sat. Ali ima mogućnost da u uglu TV-a prikazuje sat (OCD).

Možda neki od ostalih STB-a sa LCD-om ima takvu funkciju, ali lično nemam informacija o takvim "sitnicama". Takodje ne veruje da i jedan u toj klasi ima i klasičan budilnik.

Ne može, to sam im upravo ja slao kao bug report davno da isprave, ali nisu. Mana je još i odloženo snimanje, ako se podesi dnevno snimanje, često se desi da umesto dan preskoči dva, i to sam im poslao, ali ništa nije bilo uradjeno, Ali STRONG 8201 više nije podržan na oficijelnoj stranici, koja više ni ne postoji.

Moguće da te dve mane (mislim da su jedine posle poslednjeg oficijelnog update-a frimware-a) ne postoje više kod 8202 i 8205.

Poslednja izmena:
Sigurno je bilo govora o preporukama, ali nemam vremena da čitam sve postove na sajtu, a hitno mi treba preporuka za kupovinu jer mi je stari na selu crkao. Nisam baš u temi pa ne znam za koji da se odlučim. Razmišljam imeđu:

1. HORIZONS A115 (nekada sam čitao da ima problema sa zujanjem i sa čitljivošću titla na svetloj pozadini)
2. STRONG 8202 (pročitah da ima najjači tjuner i bolje prikazuje slova. Ima li i ovaj problem sa zujanjem kao 8201?)
3. Xwave M2 DVB-T2 neki ga hvale da je i bolji od prethodnih ali ne nađoh mnogo detalja o iskustvima.

Hvala!!!

Poslednja izmena:
Nikada STRONG 8201 nije imao serijski problem sa zujanjem, to je bila odlika upravo nekog HORIZONS modela (možda upravo A115). Pošto imam više od jednog 8201, mogu to da potvrdim. Jedino što je potrebno je da se zameni bar jedan kondenzator posle dve ili tri godine i radiće potpuno ispravno i nadalje.

Sa modelom Xwave M2 nemam nikakva iskustva, pa time ni preporuku.

Koji je taj stari STB i u čemu je tačno problem (ne radi uopšte, nema slike ima tona ili obrnuto)? Uglavnom, problem su govoto uvek kondenzatori posle par godina 24-časovnog rada, isto kao i kod TV-a.

Vrlo je moguce da je kondenzator. Pogledaj ovaj video i nadji nekog sa multimetrom (ako nemas svoj) da ti proveri kondenzatore. Ako je do toga jedna lemilica i nov kondenzator (koga mozes naci i u nekom starom uredjaju ili kupti, svakako je cena smesna) zavrsavaju posao.
https://youtu.be/lKigohfgoLw
P.S. Jel imao neko iskustva sa opticom uredjajima? Koliko sam proguglao izgleda da se radi o nemackoj marki. Ne znam kakvi su?

Da ne bi došlo do "nervnih" komplikacija usled eventualnog zujanja STRONG-a i HORIZONS-a, smoren od čitanja, a i potreban što pre, naručio sam XWAVE Set Top Box M2. On je kao "novija" verzija X Wave set-top box DIGITAL ONE-a (ovaj je i crkao - tek mi veceras pročitali koji je model). Po nekim specifikacijama nađenih na netu unutrašnjost je čak ista (razlika u spoljašnjosti i korisničkom interfejsu). Naručih preko net-a (G..... za 3.090 din - oko 500-600 din manje nego kod drugih i toliko manje od ovih svih navedenih.
Javljam kada stigne kakvi su utisci u odnosu na stari koji je dobro radio dok je trajao. Neće valjda Polarotor da poreši :type:

@mihajlosd
hvala za video. Svakako ću ga otvoriti i proveriti ovo čim neki dan dobijem vreme.

Poslednja izmena:
Da ne bi došlo do "nervnih" komplikacija usled eventualnog zujanja STRONG-a i HORIZONS-a, smoren od čitanja, a i potreban što pre, naručio sam XWAVE Set Top Box M2. On je kao "novija" verzija X Wave set-top box DIGITAL ONE-a (ovaj je i crkao - tek mi veceras pročitali koji je model). Po nekim specifikacijama nađenih na netu unutrašnjost je čak ista (razlika u spoljašnjosti i korisničkom interfejsu). Naručih preko net-a (G..... za 3.090 din - oko 500-600 din manje nego kod drugih i toliko manje od ovih svih navedenih.
Javljam kada stigne kakvi su utisci u odnosu na stari koji je dobro radio dok je trajao. Neće valjda Polarotor da poreši :type:

@mihajlosd
hvala za video. Svakako ću ga otvoriti i proveriti ovo čim neki dan dobijem vreme.
Ako nije problem javi mi samo da li na m2 stoji sat i kada se tv ukljuci. Potrebno mi je to. Pitam ove iz w i g medjutim nemaju takvu informaciju kazu.

Ako nije problem javi mi samo da li na m2 stoji sat i kada se tv ukljuci. Potrebno mi je to. Pitam ove iz w i g medjutim nemaju takvu informaciju kazu.

Može. Provereno. Ima opcija u podešavanjima da sat bude vidljiv.

Evo i par opštih utisaka za ovaj stb u odnosu na XWAVE Digital One. Možda nekom bude od koristi.
Sličan kvalitet izrade (metalno kućište) kao i nivo zagrevanja. M2 primetno brže skenira kanale. Kod D. One se culo zujanje iz zvucnika TV-a kada se ton pojača na TV prijemniku. Kod M2 je to značajno manje i ne primeti se pri gledanju programa. Kada je TV isključen zujanja nema. U istim uslovima (neka sobna antena bez pojačavača) M2 pokazuje nešto manju jačinu signala (najverovatnije kod D. One skaliranje nije realno), kvalitet 100, ali sam utiska kao i osoba koja je gledala da su boje kod M2 nešto jače, kao i da je kontrast nešto bolji (ne znam koliko to može biti do stb-a, ali je gledano na istom TV-u). Menjanje kanala je podjednako brzo (nije baš trenutno), a pri pojavi slike dođe do kratkog usporenja (oko jedne sekunde), nakon čega sve ide sasvim normalno. Daljinac je generički i dolazi uz većinu modela ove klase (nije suviše mali). Meni se lično kod D. One daljinac više sviđao, ali je kod M2 znatno precizniji. Radi i pod prilično velikim uglom i ne mora da se stb gađa direktno. U meniju postoji dovoljno opcija za podešavanje titla. Nisam bio u prilici da ovog vikenda probam puštanje filmova i snimanje,

Problem koji sam primetio kod M2 je taj da kada se isključi stb bilo preko daljinca ili na samom uređaju, nakon toga se ne može "upaliti" ni preko uređaja ni nreko daljinca. Jedino rešenje je da se isključi iz struje, ponovo uključi nakon čega radi sasvim normalno.

pozdrav, uzeo bih ovaj jedan aparat za babu i dedu, medjutim zanima me da li ovaj aparat moze da radi na starijim televizorima (u pitanju su televizori stari oko15-20 godina)?

Problem koji sam primetio kod M2 je taj da kada se isključi stb bilo preko daljinca ili na samom uređaju, nakon toga se ne može "upaliti" ni preko uređaja ni nreko daljinca. Jedino rešenje je da se isključi iz struje, ponovo uključi nakon čega radi sasvim normalno.
Ja sam hteo da kupim majci ovo i prikacim na neki moj 27" monitor koji vise ne koristim, ali ovo je prilican dil-brejker za takvu namenu, jer monitor nema svoj daljinski.
Ne mogu da verujem da tako nesto izbace na trziste, i to kao osvezeni model.

Da nisu izbacili neki novi firmware, ako uopste postoji mogucnost da ga korisnik sam azurira?
Mislim, ovo je bas apsurd i glupost...jer sta, cak i ako ga koristis sa TV-om koji ima svoj daljinski, iskljucujes samo TV, a ovo ostavljas da non stop radi? Ili ides da cupas kabl svaki put kada hoces da gledas TV.

Hvala za ovu informaciju svakako.
Morao bih da vracam da sam sam kupio i video.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno