Šta je novo?

Koji program za defragmentizaciju?

Evo i ja sam stavio diskeeper 10 i zadovoljan sam. Po meni bolji od perfect diska. Hteo sam samo da pitam, posto sam iskljucio swap pre defragmentacije, a nakon iste ga ponovo ukljucio, da li je on sada na pocetku ili na kraju toga diska??? Skoro sam siguran da je na kraju sad al reko ipak da pitam.

Proday je napisao(la):
Evo i ja sam stavio diskeeper 10 i zadovoljan sam. Po meni bolji od perfect diska. Hteo sam samo da pitam, posto sam iskljucio swap pre defragmentacije, a nakon iste ga ponovo ukljucio, da li je on sada na pocetku ili na kraju toga diska??? Skoro sam siguran da je na kraju sad al reko ipak da pitam.
Kada si ga ponovo ukljucio Windows ga je kreirao iz komada negde uslovno receno na sredini diska pod uslovom da je particija poluprazna. Ako su svi podaci prilepljeni na samom pocetku, onda je kreiran posle njih, a ako postoji dovoljno velika rupa ili vise njih onda je kreiran u prvoj dovoljno velikoj. Ukoliko ne postoji prostor iz komada dovoljno velik za ceo pagefile (natrpana particija) onda je kreiran iz vise delova. Ukoliko si stavio da ti min i max velicina budu iste i da se ne brise pagefile pre shutdown-a onda ce ostati i ubuduce iz komada.
Ukoliko zelis da ga zalepis iz komada na skoro samom pocetku diska pogledaj link koji sam okacio ranije...

Crni je napisao(la):
Jel ima neki progy sa custom podesavanjima tipa koji ce se fajlovi naci na pocetku, a koji na kraju particije itd. ?
Nesto na foru kao sto je Norton Speed Disk na sam pocetak particije stavljao Swap iz komada, pa za njim ostalo, pa na sam kraj frequently modified files... mada je moglo da se menja po zelji...
evo sad isprobavam ultimatedefrag i on može da uradi ono što tebi (a i meni ;)) treba.
po nekim moji preliminarnim testovima program vrlo dobro radi to za šta je namenjen, a obzirom da nudi opcije koje ostali nemaju, tako da ću verovatno perfectdisk poslati u penziju ;)

A sve zbog toga sto je neko ukinuo opciju "verify writes" koja je postojala u defragment programima u doba pre WinXP-a
Na Auslogic sajtu piše "Auslogics Disk Defrag uses Microsoft's safe defragmentation API". Ne znam baš tačno šta je ovo, ali zvuči kao neki dao Win API-ja zadužen za sigurnu defragmentaciju. Any info?

svi moderni programi za defragmentaciju koriste win api.

citat iz uputstva za npr ultimatedefrag...
Is UltimateDefrag (and Defragging) Safe?

This is one question that a lot of people ask. In the pre-NTFS days there was risk to defragging. If there was a power outage in the midst of a defrag – you could have lost important data. That has all changed now and defragging with NTFS is 100% safe. The actual defragging APIs are APIs created by Microsoft themselves for NTFS and all defraggers use these API’s. In general with these API’s – data is not erased from its original location until it is verified as being correctly written. A product such as UltimateDefrag simply uses those API’s to place files where it wants them to go.

citat iz uputstva za npr ultimatedefrag...
OK, to je odgovor na moje pitanje i potvrda moje pretpostavke. Dakle, danas ovi programi nemaju posebnu opciju "verify writes" jer je to već uključeno u API koji koriste za defragmentaciju. Drugim rečima, svi programi za defragmentaciju danas koriste "verify writes".

Perfect Disk definitivno,koristim ga vec nekoliko godina,6 pa 7. Nisam imao nikakvih problema.

Koristio sam Deeskkeper, o&o i Perfect i nisam primetio nikakve razlike u brzini kompjutera posle njihovog tretmana. Reko bi da je sve to isto ili ima nekih neosetnih razlika. Nekada sam koristio Nortonov Speed disk i po meni je on bio najbolji, primeti se ubrzanje posle defragmentacije. Posto Norton System Works jos nije izasao za vistu, koristim Perfect.

Ja se godinama drzim Diskeeper-a. Kad sam ga prvi put probao bio sam zadovoljan i ostao sam zadovoljan svih ovih godina. Pre toga Norton Speed Disk - jos dok sam vozio Win98. Mozda sam lenj da eksperimentisem sa nekim drugim programom... Uglavnom - preporuka za Diskeeper.

Poslednja izmena:
Jos jedan glas, u svega 250K odlican freeware defragmenter
On sve lepo iscrta na grafikonu, ali problem je to što ja imam utisak da se posle njegove optimizacije mnogi programi još sporije dižu nego ranije. Isti utisak sam uvek imao i sa Diskeeper-om. Može se lako desiti, a izgleda da se često i dešava, da su fajlovi koje često koriste win (ili korisnik) postavljeni tako da im disk sporije pristupa, bez obzira na to što nisu fragmentirani. Ako jedan program diže 3 dll-a, pa defragmenter prvi postavi na početak, drugi na kraj a treći opet na početak diska, taj program će se sporije podizati nego da su svi ti fajlovi fragmentirani u bliskim klasterima, jer će glava morati non-stop da šeta s jednog kraja diska na drugi

Ja sam, u stvari, najzadovoljniji sa onim Auslogics free defragmenterom. On ništa drugo ne radi osim što defragmentira (i to odlično radi). To ima niz dobrih stvari (brzina, nema premetanja fajlova na nezgodnija mesta usled "optimizacije"), ali i jednu vrlo lošu: disk ostaje prepun rasutih praznih klastera što brzo dovodi do nove velike fragmentacije. Zato je ponekad potrebno pokrenuti i nešto jače, poput Diskeepera ili JKDefrag-a (ili, makar, Win defragmentera), mada ponavljam da sam spreman da stavim glavu na panj da su mi posle njih performanse lošije (npr. odlično znam koliko je trebalo OE-u da se digne pre "optimizacije" JKDefrag-om, a koliko posle - upadljivo više).

@Wiz011: Koji si optimizacioni mod koristio, fast ili full?

Autor dosta toga radi na poboljsanju programa, i za nove verzije sprema neke drugacije optimizacione metode, sto se moze videti na forumu sajta. Mislim da mu treba pruziti sansu, jer svakom verzijom je sve bolji i bolji, a uz to i besplatan.

Full. Fast mi ne obavlja posao baš zbog postojećeg haosa sa klasterima koji sam spomenuo.

A da prostora za poboljšanja ima - ima. Evo primera. Meni je D particija prepuna i jedini način da nešto defragmentiram je da jedan broj velikih fajlova (mahom NRG) privremeno prebacim drugde. E, sad, šta se dešava. Recimo, imam 1 GB slobodnog prostora, ali iz dva dela. Umesto da jedan veliki fajl prebaci na početak bloka na granici praznog prostora i time oslobodi prostor za nefragmentirano dodavanje drugog fajla od oko 650 mb, on ga ostavi gde je i kad prebacim drugi fajl on je, naravno, fragmentiran i nema mesta za defragmentaciju. Ovo 1 GB sam naveo samo kao primer, nažalost dešava se i kad je mnogo više prostora. U ovakvim situacijama bi sa "zgušnjavanjem" popunjenog prostora bilo mnogo efikasnije. On to zgušnjavanje radi na najevećem delu diska, ali kako se približava kraju počinje tu sve više da brlja i da bez potrebe ostavlja sve više džepova praznog prostora.

Inače, da, u celini je program dobar, ne vidim da je bitno lošiji od Diskeepera (s tim što ovaj drugi može da defragmentira pre podizanja Windowsa, što svakako daje bolji rezultat).

Vrh Dno