_/Neo\_ je napisao(la):
I koji je onda na kraju vas predlog?
I jos jedno pitanje. Sta je ta checksum lista? Cemu onda sluzi?
Vidim da lucky dosta pominju tu checksum listu pa reko aj da pitam koja je njena svrha.
Checksum je binarna vrednost nekog fajla prorachunata algoritmom, cheksum je unikatan broj, kad se jednom prorachuna, dobija se kranja vrednost u vidu unikatnog broja, taj broj je strikno vezan za prorachunati fajl, ukoliko bi se cheksum broj promenio, bilo kakvom operacijom na rachunaru (kopiranje, remove-ovanje, defragmentacija, na lokalnim diskovima ili mrezi), dobili bi jasnu indikaciju da je narushen integritet odnosno struktura fajla.
Parity fajlovi nose checksum, kao i paritnu vrednost, kao u sluchaju par2 fajl strukture, ukoliko je fajl oshtecen a ukoliko je ranije skeniran par2 systemom, poput quickpar 9, dobicete info ne samo o tome da je fajl koraptovan, vec ce vam reci i koliki je blok unutar samog fajla oshtecen, ukoliko imate dovoljnu parirtnos u par2 faju, mogli bi ste i da opravite oshtecen fajl. Recimo ja sam napravio po 1GB parity 2 fajlova za svaku particiju, koje sam narezao na DVD-ove, ali samo za fiksne fajlove koji se nece brisati, Poshto je parity 2 zavistan od napravljene strukture, te ukoliko obrishete neki fajl iz strukture, par2 ce smatrati da je nedostajuci fal oshtecen te ce mu i trebati istodobna velichina pre nego shto li bi opravio stvarno koraptovani deo.
Recimo da 1GB par2 fajla moze da opravi bilo kojih 1GB podataka u recimo grupi od 120GB.
Secam se kad sam pocheo da ga koristim pre 4 godine, imao sam par drugara koji nisu mogli da veruju, tripovali su da se neshto vraca iz recovery-ja, nisu mogli da veruju kako se iz nichega vraca u bilo kom delu nedostajucu kolichinu podataka, koja bi mogla da se protegne do same velichine par2 fajla.
Nije im bio jasan algoritamski patern.
Za mnoge deluje kao prava magija, a neki ga i ne razumeju ali ga i koriste. Glavno je da postoji, hvala bogu da je napredni sistem sa hardware-skih serverskih Raid kontrolera prenet na prosto desktop okruzenje.
Sledeca stvar koja bi bila odlichna je kad bi preneli shell kontrolu na Windows platformu.
Pozdrav