Šta je novo?

Koji program za chishcenje registrya koristite?

Da li se plasite da obrisete sve sto neki program za defragmentaciju registrija kaze da treba da se obrise?

nije mi sve jedno ako ne znam sta sve predlaze za brisanje ili meni sam naziv fajla ne znaci nista - u sustini vecina programa izlista sve fajlove za brisanje medju kojima prepoznas da li je neki greskom pokupljen ili ne.
Meni se desilo da je magic tweak pokupio "luna.msstyles" iz windows-ovog direktorijuma i ja po plitkoj pameti ne razmisljajuci ga obrisem.Gresku sam primetio nestankom luna xp teme pa mi je desktop izgledao nesto izmedju 2000 pro i xp pro a mojoj zamisljenosti nikad kraja.Prebacivsi fajl sa drugog kompa,u nekom narednom koriscenju tog programa provalim da je to bila posledica moje nepaznje,pa pazim sta radim.... :wall:

Ogi. je napisao(la):
Da li se plasite da obrisete sve sto neki program za defragmentaciju registrija kaze da treba da se obrise?
Mislis na program za ciscenje registry-a...onaj za defragmenatciju istog ne brise naravno nista. Odgovor je - zavisi koji. S vremenom u neke steknes neograniceno poverenje. Ja na primer u RegCleaner-u i System Mechanic-u 3.xx uopste ni ne pogledam sta su mi izlistali za brisanje. Medjutim: jvTools od istog autora kao i RegCleaner i System Mechanic 4.xx naslednik prethodnog su me zeznuli iz prve...tako da... :mad: :S:

Ogi. je napisao(la):
Pa,malo opreznosti nije na odmet,ali u sustini nije nista strasno.Samo treba da pogledas spisak i sam ces vidjeti ima li na njemu nesto sto je po tvom misljenju rizicno za brisanje.Vecina programa ovog tipa daje i savjete,tako da ti je posao olaksan.To je po meni i jedina mana inace sjajnog Advanced System Optimizer-a,sto nema oznake npr. u bojama za fajlove koji se brisu-znas ono,crvena je opasno...Inace,zaista sve preporuke za njega ako trazis slican program.Pozdrav

Josh jedno pitanje: koji RegCleaner koristite od ova 2 (oba u svom nazivu imaju RegCleaner) : CleanMyPC - Registry Cleaner ili samo RegCleaner? ovaj prvi je shareware, a drugi freeware

Immortal_SurvivoR je napisao(la):
Josh jedno pitanje: koji RegCleaner koristite od ova 2 (oba u svom nazivu imaju RegCleaner) : CleanMyPC - Registry Cleaner ili samo RegCleaner? ovaj prvi je shareware, a drugi freeware

RegCleaner 4.3 by Jouni Vuorio -Freeware

Ja koristim duze vreme Registry First Aid 3.2 i sasvim je OK,a i ostali prog. navedeni su dobri.Naveo sam ovaj jer ga nisam primetio u nabrajanju.

fastlane je napisao(la):
Windows 2000 ima tu opciju.
Ali moze sa ovim tool-om FREEWARE
http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/pagedefrag.shtml

Skinuo sam taj programcic ali ne razumem bas najbolje kako on radi, zauzima 45kb (!?) i izgleda da vrsi defragmentaciju samo prilikom butovanja!? Koja je svrha toga, odnosno zbog cega on to radi samo prilikom butovanja?

Nego, neko je u ovom thread-u preporucio Regclean, i ja odem da ga nadjem da bih ga skinuo i naletim na neki tekst u kome pise da je to jako star program, poslednja verzija izasla '97 i da nije kompatibilan sa danasnjim programima, XP-om i da pravi probleme cak i na Win98.

Poslednja izmena:
Zato shto su fajlovi koje on defragmentuje (page file, registry...) zakljuchani od strane operativnog sistema ako je isti podignut. Zato se setuje defrag prilikom butovanja, znachi pre nego se sistem podigne i zakljucha fajlove.

Zashto mislish da programi moraju biti veliki u MB da bi bili korisni/funkcionalni/upotrebljivi?

evo mene opet...

uradio sam defragmentaciju hard-diska, pa sam onda "izlecio" pomocu Norton WinDoctora 2005 (bilo je oko 100 kojekakvih gresaka) i na kraju sam pokrenuo RegSupreme Pro (koji je takodje nasao puno stvari za "popravku")...

rezultat svega toga: nikakav, tj. ne primecujem nikakvu razliku!

Kako ne shvatas, poenta je da ti je kompjuter zdraviji, u formi je, itd. :)
Ja jednostavno vooooolim to da radim i nekako se posle toga dobro osecam, kao da sam neku veliku stvar uradio. :)

@nickname U stvari ne mislim to, uopste, cak obozavam male a korisne programcice i imam ih mnogo - zato sam u poslednja dva dana skinuo brdo ovih programcica koje ste vi ovde preporucili. :)

Stvar je jednostana,defragmantacija hdd i ciscenje registrija su vrlo bitne stvari u odrzavanju kompa(os),ove operacije nisu neophodne i ne mora ih raditi onaj ko nece,ali ja ih radim i mislim da vrede.Ja cak mozda i preterujem u tome jer svakodnevno radim defr i scan registrija,ali nesmeta.

Da ne pojašnjavam sada pojam fragmentacije i kako ona utiče na samu brzinu rada sistema, već sam negde postavljao linkove koji vode do članaka o tome, toplo preporučujem svima da defragmentaciju urade s' vremena na vreme. Definitvno neće da škodi i traje relativno kratko (par pića u nekom lokalu).
Što se tiče čišćenja registry-a - obavezno!
Defragmentacija registry-a - neznam, nisam je nikad radio.

Da li neko zna šta je fragmentacija? Ako zna neka lepo objasni ZoNI-ju, jer ja ne mogu više!
Šalim se naravno, da sada opet ne bi potezali narodne umotvorine neka se završi na ovoj ZoNI-jevoj gluposti.

Na FAT-u ima ubrzanja i smisla raditi, na NTFS, kao i Linux sistemima nema, mada se radi cisto zbog higijene diska. Sistem zapisa i organizovanja je drugaciji te se zato i razlikuju. Kod FAT postoje chain-ovi koji su veza izmedju iscepkanih fajlova, te predstavlja gubitak vremena citati chain i traziti nastavak fajla. To bi plasticno izgledalo kao kad bi jednu knjigu od 200 strana iscepali i pobacali po sobama stana, a onda ti neko kaze procitaj 42 stranu :d . Treba je naci u kojoj je sobi, na kojoj gomili, mozda ispod kreveta :S: ...., a kad se uradi defrag onda je ona lepo spakovana u korice i lako nalazis sta ti treba. Defrag nikad na dovede disk u nulu jer jednostavno ceni svrsishodnost prebacivanja i tumbanja fajlova sa dobitkom na perfomansi, cescim pokretanjem istog on sve vise sredjuje i optimizuje disk. Ja licno koristim Executive Software Diskeeper 8 i on je savrsen za taj posao. Razni programi imaju razlicit pristup problemu, posebno po pitanju sistemske particije, neki bacaju pagefile.sys na kraj diska ( Norton Speed... ), neki sto blize pocetku, sto je meni logicnije, jer ce brze naci ono sto mu treba ako je blize ( Diskeeper ), neki ga uopste ne diraju, jer je sistemski.... Ja primenjujem i jedan trik, naime kad vidim da se fragmentirao, onda ga iz drugog sistema jednostavno obrisem, defregmentiram i onda kad ponovo predjem u prvi, sistem kreira nov pagefile.sys koji je u jednom komadu. Posto sistemsku uvek drzim malu ( oko 8 GB, navika od FAT32 ) onda i nije toliko vazno sto se parkira na kraj C particije. Particije koje su pune filmova, nikad ne diram jer su to krupni fajlovi koji nemaju tih problema kao milion sitnih, particiju gde su igre obavezno. Samo da napomenem da Diskeeper ima i opciju da sam vrsi defrag kad god primeti da se nista ne radi na racunaru ili kad postoji veca izmena (pisanje, brisanje...) na disku, zanimljiva opcija koja nas resava muka, da li da radim ili ne defrag. To zna na izgled da bude cisto gubljenje vremena, ali dobro, kuva se po nekad kafa, a i piva zna da ponestane, te dok ti po pivo, on sredi disk. :D Za defrag registra nisam znao, ali eto i to saznah, tako da ko zna mozda i to malo ubrza makinu. U svakom slucaju racunari su danas dovoljno brzi, i pre svega diskovi, da nece covek mnogo izgubiti ni ako ne radi nista po ovom pitanju. Nekad je to bilo pitanje seckanja ili dugog ucitavanja igre, programa... danas vec sve leti. :type: :)

Poslednja izmena:
ZoNi je napisao(la):
shvatam ja to... ali, ne vidim nista po cemu bih zaista zakljucio da je komp "zdraviji"! jednostavno, i pre i posle "ciscenja" radio je dobro...

Pa jednostavno je zdraviji, jer ako je pre toga IMAO djubre a sada vise NEMA, znaci da je to BOLJE bez obzira sto se tebi cini da nema razlike.

Mihha je napisao(la):
Ja licno koristim Executive Software Diskeeper 8 i on je savrsen za taj posao. ... . Particije koje su pune filmova, nikad ne diram jer su to krupni fajlovi koji nemaju tih problema kao milion sitnih, particiju gde su igre obavezno. Samo da napomenem da Diskeeper ima i opciju da sam vrsi defrag kad god primeti da se nista ne radi na racunaru ili kad postoji veca izmena (pisanje, brisanje...) na disku, zanimljiva opcija koja nas resava muka, da li da radim ili ne defrag.
Da upravo tako! Neko treba ponovo da pročita ovaj ''Post''.

ZoNi & Mihha:

mislim da ste skroz pobrkali loncice:
file system je 'interfejs' i zadatak mu je da organizuje skladistenje podataka na mediju. Naravno, najgrublje definisano... :
Posto postoje 2 vrste fragmentacija - interna i externa - struktura FS moze da utice na internu ali ne i externu. Ono o cemu se ovde prica kada se spominje defragmentacija diska je externa fragmentacija, gde FS nema nikakvog uticaja. Externa defragmentacija se javlja u svakom slucaju, ma koliko 'free space allocation' mehanizam bio dobar u nekom FS-u. Ono sto sigurno nije slucaj ni kod koga je da su svi fajlovi upisani na disk u kontinuitetu... sektor za sektorom (ili - klaster za klasterom, kad vec pricamo o NTFS). Fajlovi bivaju i te kako rasparcani i rastureni fizicki po mediju (dakle, FIZICKI), a zadatak FS-a je, takoreci, da alocira sve potrebne delove fajla i slobodan prostor (dakle, bas ga briga gde se odredjeno parce fizicki nalazi, bitno je da ga alocira). Dakle, fragmentacija se i kod NTFS-a ITEKAKO javlja samo je pitanje koliko vam je masina gladna za tim resursom (HD) pa da mozete da primetite razliku posle defragmentacije.
Mislim da ima finih objasnjenja po netu pa ako vas interesuje & ne mrzi, nadjite pa citajte. U svakom slucaju tvrdim da je defragmentacija i te kako korisna i znaci, bilo koji fs da je u pitanju kada je rec o hard diskovima kao storage-u.

Mislim da nisam pobrkao loncice, procitaj pazljivije.

@Zoni: a kako mislish "nisam primetio razliku"? Zar se to tek tako primecuje? Mozda razlika u dizanju win-a i nije neka, ali kad pokrenesh film sa hard diska itekako se vidi (ne mislim da brze ide slika, ali dok pokrene film oseti se razlika)

Mihha je napisao(la):
Na FAT-u ima ubrzanja i smisla raditi, na NTFS, kao i Linux sistemima nema, mada se radi cisto zbog higijene diska.

Znaci Microsoft je u svojim operativnim sistemima tipa Windows 2000, XP, Server 2003 pa i Longhorn, ugradio "program" za defragmentaciju iskljucivo zbog "higijene diska"? Simpaticna izjava :) .

"Jako Lepe" izjave...

Cinjenica je(ste) da na najnovijim, najmodernijim, itd. sistemima je TO, tj. defragmentaciju tesko primetiti, ali nije bas tako naivno...

Brze radi defragmentirano, chudo, provereno mnooogo puta ali nije tako prosto da se to primeti, jerbo tehnika je dobrano uznapredovala a komp i onako uglavnom ceka, pa ceka itd...

Nazad
Vrh Dno