Šta je novo?

Hardver Koji procesor i maticnu

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Difermo

Slavan
Učlanjen(a)
13.05.2014
Poena
255
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samsung S24 Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dragi forumasi, za nekih 2-3 meseca planiram da uzmem cpu i maticnu. Ono sto me zanima jeste predlog za cpu i maticnu i eventualno ram koji upariti
NZXT H510 flow i rm1000x su dve komponente koje ne bih izbacivao pa kao upgrade razmisljam Mag B650 Tomahawk Wifi + 7700x + Phantom Spirit 120 EVO.

moze li Spirit 120 EVO da hladi 7900x..? Spirit 120 evo sam odabrao zbog ogranicenja od 165mm, a ne znam ima li jaci vazdusni hladnjak koji je manji od 165mm
9000seriju iskreno nisam razmisljao posto vidim da postoje neki problemi, isto kao 13th i 14th seriju intel procesora, a ovaj upgrade planiram da zadrzim duze vreme.. min 4+ godine

Dragi forumasi, za nekih 2-3 meseca planiram da uzmem cpu i maticnu. Ono sto me zanima jeste predlog za cpu i maticnu i eventualno ram koji upariti
NZXT H510 flow i rm1000x su dve komponente koje ne bih izbacivao pa kao upgrade razmisljam Mag B650 Tomahawk Wifi + 7700x + Phantom Spirit 120 EVO.

moze li Spirit 120 EVO da hladi 7900x..? Spirit 120 evo sam odabrao zbog ogranicenja od 165mm, a ne znam ima li jaci vazdusni hladnjak koji je manji od 165mm
9000seriju iskreno nisam razmisljao posto vidim da postoje neki problemi, isto kao 13th i 14th seriju intel procesora, a ovaj upgrade planiram da zadrzim duze vreme.. min 4+ godine
Prvo, šta sada imaš od komponenata?
Drugo, za šta će se koristiti PC?

Ryzen 9000 seriji ništa ne fali. Crkavali su neki X3D modeli na ASRock pločama, to je sve. Možeš slobodno da ih uzmeš u razmatranje. 9700x, recimo, je solidan allrounder ako ti baš ne trebaju jezgra. 9900x je jako dobar ako ti trebaju...

Pošto ne planiraš skoro da menjaš procesor i ploču, uzmi u obzir i Intel 250K ili 270K. Prvi je isto prilično dobar allrounder, drugi je odličan ako procesor koristiš za nešto ozbiljnije (ali kao i drugi high end Inteli vuče 250W+ i traži dobro hlađenje za full load).

Umesto PS 120 EVO uzmi PS 120 SE. Provereno dobar, ima i full black verziju i jeftini je od EVO, ima ga i kod nas za nepunih 50e. Za nešto poput 7700x ili 9700x je dovoljan, za 170W+ modele u full loadu je možda bolje da pređeš na AIO...

13. i 14-gen Intel bih razmatrao samo ako imaš DDR4 RAM, inače nema svrhe pored gorepomenutih modela...

@jurodivi i3-7100 sam koristio uz GTX1070 i premestio ga u DIY NAS, pa sada privremeno koristim G3900 sa 4x4gb dok vidim sta uzeti. Sto naravno ne moze da se poredi sa upgrade-om. Ram takodje dolazi za upgrade.
Tako da ostaje kuciste, napajanje i za sada GTX1070 koje ce se menjati posle nove godine. Sve ostalo se menja u naredna 2-3 meseca:
1) procesor
2) maticna
3) hladnjak
4) memorija
5) SSD - planiram samsung 990 seriju od 1TB (NVME)

P.S. sto se tice hladnjaka, tu bih isao na vazdusno. Tako da to treba uzeti u obzir za procesor.. Iskreno skeptik sam po putanju tecnosti oko PC komponenti. curenja itd..

@Difermo Kakav problem ima amd 9xxx i intel 13 i 14?
za 13 i 14 seriju citam problem oko voltaze.. plavi ekran itd.. verovatno izuzetno retko i veerovatno reseno, ali dovoljno da me odmah odbije od tih procesora.
za ryzen 9000 seriju bas ovo sto jurodiv spominje.

Poslednja izmena:
@Difermo Ako ćeš tako da gleda i 7xxxx serija je imala problema sa voltažom, pa je rešeno ažuirranjem biosa matične ploče... kao i što je ovo rešeno. Ako ćeš tako svaki cpu je imao neki problem, i po tvom razmišljanu, ne bi trebalo da kupiš nijedan. Jer šta ako na MSI Mag B650 Tomahawk matačinoj nije ažuriran bios, ode procesor.

Ako ne radi nešto šta koristi hrpu jezgara, nema svrhe uzimati 7900x kad postoji 9700x koji je sličnih performansi ali vuče dosta manje struje i lakše se hladi...
Neki Intelov ekvivalent bi bio 250K.

Što se ploče tiče, dopada mi se Gigabyte B650 Aorus Elite ili B850 Aorus Elite WiFi7 ako hoće PCIe 5.0...
Za Intel, ASRock Z890 Pro-A, jeftina ali solidna ploča.

Ја бих сачекао неке новије моделе AMD или Интел. Али ако баш мора сад...
Узми Phantom Spirit 120 (не SE верзију). Ако сам добро разумео шта би узимао ? 7700x или 7900x ?
Aли размисли да ли би чекао Nova lake, или ако баш мора сад, да ли си размишљао да узмеш 250k plus интел ?

Neće uskoro, bar ne ove godine biti ništa specijalno iz AMD ili Intela a cene sigurno neće opadati. Od AMDa trenutno je 7900x"best buy" po snazi za novac samo zavisi od toga šta ti je stvarno potrebno, Sada je vrema da se kupuje u sledećih možda par ili više godina ako klasičan PC uopšte preživi.
9700x ili 7700x možda ohladi bolji 120mm vazdušni hladnjak ali 7900x pod punom parom nikako. Zato treba bar 140-150mm super kuler ili 360AIO. Naravno da može da se ograniči potrošnja ali to ubija stvarne performanse pa je onda 7700x/9700x praktičniji. Single core i SW koji rade na do 8 jezgara praktično iste performanse ali tako je sa svim procesorima.

hvala na odgovorima. Iskreno nisam razmisljao da cekam sledecu generaciju. Nije da mi se zuri sa kupovinom, ali ko zna hoce li imati boljke ili ne, mozda cene skoce mozda ne.. Pitanje koliko ce i doneti napretka. Tom logikom uvek cu cekati.
Ne bih rekao da cu renderovato EXPO ili slicne projekte 😀, pa razmisljam koliko bih zaista koristio pun potencijal 7900x/9900x. Kada na to dodam i komentar clana juvidor "9700x koji je sličnih performansi ali vuče dosta manje struje i lakše se hladi" rekao bih da naginjem ka 9700x.. Sto manje buke i temperature. Jer definitivno ne bih isao na AIO.
Izgleda mi da je 7700x/9700x resenje za mene
sto se tice kulera, naginjem na phantom spirit 120 evo digital.. ili obican evo.. Estetski mi lepsi.. Osim nako nemaju neku boljku ili je bolje uzeti SE varijantu.

Ostaje samo pitanje ploce i rama..
1) ram bih uzeo 2x32gb.. (32 pa kasnije nadogradio jos 32). posto vidim da su cene poludele sto se tice rama. Neki predlog za ram?
2) uporedjujem sad gore pomenutu B850 Aorus elite i B850 Tomahawk.. Tomahawk dobrih 7k skuplja.. Nikada nisam imao gigabyte ploce. Uvek asus. Ako su dobre ploce onda moze i ova aorus elite.

9000 serija ima jedino veliko unapredjenje u avx512, inace je jedva brza od 7000 serije a razlike u igrama su minimalne, ovde postavljas pitanje 7900x vs 9700x i koriscenje preko 4 godina, 12 jezgra vs 8 jezgra a cena skoro ista, imao sam licno ryzen 7900 i drzao na 65w tdp (-30 CO) i jednim 20e hladnjakom, treba malo tweakovanja kod svih ryzen da bi se izvuklo max efikasnost.

Edit: Sad citam da nemas DDR5 ram, zbog ogromnih cena te memorije mozda bolje da pogledas i5 14600k i ddr4 kombinaciju.

Prilozi

• ryzen-9-7900-peformance-with-config-tdp-pbo-curve-optimizer-v0-trzs0luuddca1.webp
    ryzen-9-7900-peformance-with-config-tdp-pbo-curve-optimizer-v0-trzs0luuddca1.webp
    64.2 KB · Pregleda: 14
Poslednja izmena:
pa ovo cTDP 95 + C.O -30 mi deluje zanimljivo.. niske temperature a brzina zanemarljivo mala.. Iskreno nikada se nisam zanimao time pa sam izbegavao da ne bih nesto zeznuo.. Iz istog razloga kao i sad.. Mozda je vreme da se malo poigram i sa tim podesavanjima. Sad mi 7900x deluje zanimljivo.. Dilema

Ne računaj na -30 CO dok ne probaš, ne može svaki promerak, većina -10 do -15, jedino sigurno automatsko sniženje TDPa je ECO mode. Ili ako BIOS ima, namestiš ciljanu maksimalnu temperaturu a on dinamično namešta sve ostalo ako pređe tu granicu.

hvala na odgovorima. Iskreno nisam razmisljao da cekam sledecu generaciju. Nije da mi se zuri sa kupovinom, ali ko zna hoce li imati boljke ili ne, mozda cene skoce mozda ne.. Pitanje koliko ce i doneti napretka. Tom logikom uvek cu cekati.
Ne bih rekao da cu renderovato EXPO ili slicne projekte 😀, pa razmisljam koliko bih zaista koristio pun potencijal 7900x/9900x. Kada na to dodam i komentar clana juvidor "9700x koji je sličnih performansi ali vuče dosta manje struje i lakše se hladi" rekao bih da naginjem ka 9700x.. Sto manje buke i temperature. Jer definitivno ne bih isao na AIO.
Izgleda mi da je 7700x/9700x resenje za mene
sto se tice kulera, naginjem na phantom spirit 120 evo digital.. ili obican evo.. Estetski mi lepsi.. Osim nako nemaju neku boljku ili je bolje uzeti SE varijantu.

Ostaje samo pitanje ploce i rama..
1) ram bih uzeo 2x32gb.. (32 pa kasnije nadogradio jos 32). posto vidim da su cene poludele sto se tice rama. Neki predlog za ram?
2) uporedjujem sad gore pomenutu B850 Aorus elite i B850 Tomahawk.. Tomahawk dobrih 7k skuplja.. Nikada nisam imao gigabyte ploce. Uvek asus. Ako su dobre ploce onda moze i ova aorus elite.
Ево је скупљи и бучнији и више служи за интел. Узми phantom spirit 120 non SE non EVO.
Тиши је.
Боље немој да гледаш цене RAM-a.
32 (16+16) је доста скупо.
Али за почетак узми то.
RAM је прецењен тако да ме вреди уграђивати нешто много. Ипак је то AMD не очекуј чуда од меморијских контолера

Nazad
Vrh Dno