Šta je novo?

Koji Monitor???

pegasus

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2004
Poena
601
:confused: Koji monitor (19" flat) je best buy za 250 eura?
Sa Samsungom 957MB sam imao losa iskustva....

Mislim da je 959NF u tom rangu.....imam jedan u firmi,i super je.....ali stoj da treba proveriti svaki primerak :(

959NF je mnogo, mnogo bolji od 957MB. Imao sam prilike da ih vidim u radu jedan pored drugog i razlika je očigledna na prvi pogled. Al' što kaže čovek svaki treba proveriti.

959NF!

Dva komada su ispred mene ovog trenutka i rade besprekorno vec 14 meseci. Slika je savrsene geometrije i boja. Pre toga sam imao jedan komad koga mi je drugar bukvalno oteo sa stola. Imam jos jedan 700NF kupljen u januaru 2001. koji takodje radi bez greske.

NF ekrani imaju mnogo napredniju tehnologiju od DF ekrana, a MB serija je cini mi se najveci sljam koga je Samsung ikada prikazao trzistu.

Ako kupis NF nemoj se uplasiti od dve horizontalne linije koje "dele" ekran na tri dela. To su zapravo "kontrolne linije" na osnovu kojih ekran kontrolise geometriju slike.
;)

Alexandro je napisao(la):
959NF!

......Ako kupis NF nemoj se uplasiti od dve horizontalne linije koje "dele" ekran na tri dela. To su zapravo "kontrolne linije" na osnovu kojih ekran kontrolise geometriju slike.
;)

nisam nislio da cu ja nekada spamovati neki tread ali pospo je moj ortak otvorio ovaj....... moram(usput vecu glupost nisam cuo :mrgreen: :beat: :mrgreen: :beat: :mrgreen: :beat: )....

Te dve linije su senke nosaca topova ili tako nesto bese.....onaj ko ti je rekao da sluze za kontrolu nora da je neki zesci strucnjak :eye: :zid: :crash: .....

Nije iskljuceno da sam pogresio, ali ne mogu nigde da nadjem User manual od 700NF u kome sam to procitao. A senke nosaca topova ne mogu da budu nikako vec samo stabilizatori.
Sad si me zainteresovao da cu da prekopam sve zivo da nadjem knjizicu :)

I nadjoh...

"Well, all aperture grill type monitors will have these two lines (even 3 on larger monitors)... These damper Lines are what keeps the bunch of thin metal strips from vibrating and keeping them stablized. "

Ko se zadnji smeje...
;)

Obojica ste lupili. (Alexandro malo vise, al sta ces :mrgreen: )

http://www.benchmark.co.yu/print.php?sid=395

Masku čine vertikalno rastegnute žice nazvane Aperture Grill.
Pošto su one vrlo tanke i fine može se desiti da se pomere i prave senke na ekranu tako da ih
pridržavaju žice rastegnute po horizontali. Njihov broj zavisi od veličine ekrana, a njihova senka je uvek jasno vidljiva na svetlim površinama slike. Na skoro identičnom principu zasnovana je i NEC Mitsubishi Diamondtron Natural Flat katodna cev.

Slazem se da je to kompletan odgovor u prevodu kad te vec nije mrzelo :)
To i jeste Mitsubishi katodna cev.

A da.... cek da se posramim jednom za gresku :oops:

E tako :)

Imenjace, ja to nisam preveo.
To je samo deo teksta sa linka koji sam dao. 8)
Znao sam da je to nosac/drzac aperture grill-a
ali nisam hteo da rizikujem bez cvrstog dokaza. ;)

Ne znam sta drugo da vam kazem, osim, hvala svima. Narucio sam 959nf i idem da ga uzmem u ponedeljak. type;
A, ima li nekog nacina da znam da li je monitor ok kad ga budem uzimao, posto sam cuo da ima mnogo losih serija, bar ovde kod nas na trzistu?

Meni su svi monitori OK. Jasna i ostra slika sa dobrim zasicenjem boja i dobrom geometrijom. Video sam jos nekolicinu NF-a kod svojih prijatelja i svi su odlicni.

Trebalo bi da bude sve OK.

Sasha je napisao(la):
Obojica ste lupili. (Alexandro malo vise, al sta ces :mrgreen: )

http://www.benchmark.co.yu/print.php?sid=395

Masku čine vertikalno rastegnute žice nazvane Aperture Grill...

Rekao sam ja da su senke necega.....ali sigurni nisu "kontrolne linije"......
poz.....

PS: Posto mi je pegasus ortak morao sam da prokomentarisem. Bez ljutnje..... cheers

959NF!

Dva komada su ispred mene ovog trenutka i rade besprekorno vec 14 meseci. Slika je savrsene geometrije i boja. Pre toga sam imao jedan komad koga mi je drugar bukvalno oteo sa stola. Imam jos jedan 700NF kupljen u januaru 2001. koji takodje radi bez greske.

NF ekrani imaju mnogo napredniju tehnologiju od DF ekrana, a MB serija je cini mi se najveci sljam koga je Samsung ikada prikazao trzistu.

Ako kupis NF nemoj se uplasiti od dve horizontalne linije koje "dele" ekran na tri dela. To su zapravo "kontrolne linije" na osnovu kojih ekran kontrolise geometriju slike.
;)

Nema to veze sa geometrijom slike već te dve "žice" drže rešetku (aperture grill) tj. njene niti na istom odstojanju duž čitavog ekrana a kad se grill poremeti blago lupkanje ctp; po monitoru dovodi stvar na mesto.

Sasha je napisao(la):
Na skoro identičnom principu zasnovana je i NEC Mitsubishi Diamondtron Natural Flat katodna cev.

Na Samsung 757/959 NF-u i jeste NEC Mitsubishi Diamondtron katodna cev.

Kocka je napisao(la):
...

Rekao sam ja da su senke necega.....ali sigurni nisu "kontrolne linije"......
poz.....

PS: Posto mi je pegasus ortak morao sam da prokomentarisem. Bez ljutnje..... cheers

Ma nema ljutnje. :mrgreen:
Nisi se ni ti proslavio, ili da te podsetim:
"Te dve linije su senke nosaca topova ili tako nesto bese.....onaj ko ti je rekao da sluze za kontrolu nora da je neki zesci strucnjak " :beat:

ajde pre nego se zavrsi post jerbo je decko kupio monitor kazite mi zasto niko ne hvali Hansol monitore ili Lite-On?
Stalno se govori o Samsungovim monitorima ovde?

Ortak je uzeo monitor i nikako nije zadovoljan jer se patio jedno 2-3 sata pokusavajuci da ga podesu i nije uspeo. Nemoze da namesti fokus......veom aje moguce da ce da ga vrati......Ima li neko nesto da kaze o Hansolu ili Lite-On-u???

Ovi Hansoli koje sam ja video su ili obicni CRT-ovi (kuglicni :) ili koriste samsungovu DF cevku, tako da nisu nista posebno, a takve su im i cene...

I za liteon vazi slicna prica, mada ne znam koji se sve modeli na trazistu.

Mislim da je najbolja varijanta za CRT, traziti neki dobar primerak 957NF monitora, dakle pogledati pre kupovine.

poz

Razmisli i o LG F900P. Mislim da je nesto jeftiniji od Samsunga 959NF, ima iste karakteristike, nema aperture gril cev (dve horizontalne linije) i ima usb hub sa 4 porta.

Poslednja izmena:
mcekovic je napisao(la):
... i ima usb hub sa 4 porta.
a za cega to moze da sluzi u realnom, neprofesionalnom, radu??
P.S.
ozbiljno pitanje posto dosta monitora ima kojekakve izlaze a da li to stvarno treba?

Pa ljudi,u kojoj firmi bi mogao da se pogleda monitor pre kupovine.
Koga god da pozovem svi negiraju,ili izmisljaju kojekakve bezvezne razloge samo da nebi dali...???

Uzmi ti lepo Samsung 959NF i gotovo, da prebrines sve brige. Cak i da ti zapadne neki los primerak na njega uglavnom lako priznaju i brzo daju garanciju tako da neces imati problema.

voyager je napisao(la):
Na Samsung 757/959 NF-u i jeste NEC Mitsubishi Diamondtron katodna cev.

U krajnje jadnoj izvedbi. Samsungova elektronika totalno sux. :mad:

NEC je monitorčina za samsung bez obzira na to što je u pitanjuista cijev.

Ne znam da li se uklapa u cijenu ali da se zna. :d

nije problem probati monitor u koliko ga kupujes....u svakoj firmi gde kupujes kada kazes ocu ovaj monitor da kupim i kazes da bi zeleo da ga probas pre nego sto ga odnesem kuci, moraju da ti udovolje......
BTW sutra ce pegasus videti sta je u pitanju.....nosi ga na reklamaciju....

ToxiC je napisao(la):
a za cega to moze da sluzi u realnom, neprofesionalnom, radu??
P.S.
ozbiljno pitanje posto dosta monitora ima kojekakve izlaze a da li to stvarno treba?

Pa recimo ako imas USB tastaturu ili USB misa, a kuciste drzis ispod stola. Onda ne moras da vuces kablove okolo naokolo. Ili recimo nemas kuciste sa USB konektorom spreda ili imas vise USB uredjaja nego USB portova na ploci...
Recimo, meni je knap, moja ploca (stara) podrzava 4 USB porta i imam 4 USB uredjaja. Za sledeci cu moci da iskoristim hub na monitoru (F700P).

mojo_jojo je napisao(la):
U krajnje jadnoj izvedbi. Samsungova elektronika totalno sux. :mad:

NEC je monitorčina za samsung bez obzira na to što je u pitanjuista cijev.

Ne znam da li se uklapa u cijenu ali da se zna. :d

uzeo sam 959nf po drugi put i on ne valja!!!! slika ne moze da se izostri po svim coskovima pa to ti je!!!!!!!!! poludeo sam... :wall: :crash: vraticu ga u ponedeljak ali nemam pojma sta sad da uzmem???
kakav je taj NEC, na koji model si mislio??

Poslednja izmena:
Ja sam imao 900NF, pa 959NF, zaista probran primerak i nisam video slican kada je geometrija u pitanju. Cak me je i jedna kartica koju sam nedavno probao iznenadila kada je ostrina slike u pitanju u 1280 sa problematicnih 100Hz (mutnija slika nego kada je 85Hz). 959NF je daleko, daleko bolji od 957MB, ma sta ljudi pricali, a o dve crte posle dva dana koriscenja neces UOPSTE razmisljati...

Nazad
Vrh Dno