Šta je novo?

Koji laptop do 300 evra

kinekin

Cenjen
Učlanjen(a)
20.12.2011
Poena
151
Ako neko ima neki savet dobro ce mi doci, ja sam gledao ove modele:

http://www.itsvet.com/proizvod/asus...intel-hd-vga-freedos/comp_comp_laptop/20/9992

http://www.itsvet.com/proizvod/leno...''-led-wxga-freedos/comp_comp_laptop/194/9969

http://www.itsvet.com/proizvod/leno...tel-hd-vga-freedos/comp_comp_laptop/194/10379

http://www.itsvet.com/proizvod/dell...tel-hd-vga-freedos/comp_comp_laptop/177/11096

http://www.itsvet.com/proizvod/hewl...''-led-wxga-freedos/comp_comp_laptop/15/10319

Da kazem samo da bi se sa njim islo na net znaci fb skype i slicno, koristio office i mozda cacnuo malo photoshop ali nista mnogo, odigrala koja igrica i to takodje nista zahtevno tako da mi ni grafika nije preterano bitna i koliko shvatam svi ovi modeli imaju hd2000 jel tako? U principu ne treba nista da bude dosta jako osim sto bih stvarno voleo da bude 4GB rama sto ima samo prvi asusov model. Taj model deluje jaci od ostalih sto nekom logikom moze da se zakljuci da je asus najslabija marka za laptop od pomenutih sto je meni neverovatno ali posto se slabije razumem u laptopove da li bi neko bio ljubazan da mi napise redosled kvaliteta ovih pomenutih marki jer koliko sam gledao sve je to slicno samo eto taj asusov model koji odskace sa 4GB rama i 500GB hdd ali ovo prvo mi je dosta bitnije. Hvala unapred 🙂

Poslednja izmena:
Ma da, ima ga i sa nižom cenom, ali ovde uzimam na 12 rata, bez kamate. Kod drugih na 12 rata bude cena nekih 15-20% viša ...

Osim one klasike (muzika, filmovi, office, internet), radio bih malo u Adobe After Effects, ništa profi, ali da obrada bude tečnija, onda konvertovanje video fajlova i montaža istih, opet sve za lične potrebe i vežbanje, ništa profesionalno...
Znači, interesuje me koji model od tih nudi najbolji odnos u smislu krajnjih mogućnosti, jer je kod svakog nešto malo zakinuto, tj. nešto malo dato (bolji procesor, bolja grafika, bolji disk, garancija i sl.)
Nije mi neki budžet veliki, pa kalkulišem 🙂

Od ta četiri, najviše mi se sviđa prvi. Nisam ga probao, tako da stvarno ne znam kakvi su mu tastatura, touchpad ili ekran, ali specifikacije deluju okej. Drugi ima preslab procesor za moj pojam. Treći nisam ni razmatrao zato što mi se ne dopada ta Dellova serija, a i B970 je tek malo snažniji od 1000M. Poslednji tek ne dolazi u obzir, jer je procesor vrlo prevaziđen.

Taj Samsung koji predlaže LM81 deluje dobro na oko, ali su se ljudi na ovom forumu žalili na displej na tom modelu, tako da bi trebalo obratiti pažnju.

Za klasičnu upotrebu koju navodiš, 2020M je pristojan procesor, ali za After ne bih išao ispod i3, čak ni za lične potrebe...

Ako planiraš bilo šta od navedenog osim klasike ond aod ponuđenih 4 isključivo treći mada je to daleko od dobrog rešenja

Pa treći nije ni po čemu bolji od prvog, osim što ima diskretnu grafičku, a ni ona nije dovoljno snažna za bilo koju aktuelnu igru...

Diskretna grafika ne služi samo za igre.

Inače za ono za šta namerava da koristi laptop ni jedan od ponuđena 4 nije dobar

U toj klasi, ne služi ničemu. :d

A to se slažem, nijedan od ta četiri nije dobar. Doduše, ne bih davao svoje predloge, jer nisam bio u mogućnosti da isprobam preterano mnogo aktuelnih leptopova, a i ima po forumu boljih "best-buy nindža!" 😀

1000m je 5-10% sporiji od b940, b970 je egal sa i3 2310m. 2020m je ima blagu prednost nad b980, dok B serija ima najslabiju grafiku. Ja imam 2310m, a upravo kucam sa bas jednog b950. Razlike skoro i da nema, ako bi vrteo sintetiku video bi da imaju skoro pa iste rezultate a eventualnu prednost donosi hyperthreading ili mozda neke druge instrukcije. Apsolutno nepotrebno da se po svaku cenu ide na i3 pogotovo na ove sakate 2310/2330.

Dobra je stvar sto vec sada ima dosta i3/i5 za rPGA988b socket na kp i ostalim internet oglasima za vec 20e. Ja sam uzeo i5 2540m za 35e i kada budem imao visak vremena zamenicu ga za moj 2310, tako da se u buducnosti svi ti 1000m, 2020m, b-serija, i3 sandy mogu lako zameniti i pre svega jeftino.

Poslednja izmena:
Ja sam kupio Asus X55A-SX197 i zadovoljan sam, ima ga za 33.000din.

Zadovoljan sam i ekranom i konstrukcijom/cvrstocom, a najvise integrisanim Altec Lansing zvucnicima.

Baterija traje 4-5 sati (surf, muzika, office), a kad se pusti muzika - winamp, i ugasi ekran, merio sam, osam sati je 'svirao' 🙂.

Ja sam pazario po oglasima Sony Vaio SVE1713F1EW za 28.000

- 43,8cm (17.3") HD+ Vaio Display (1600x900)
- Intel Pentium 2020M 2.40GHz (2MB Cache)
- 2 GB DDR3-RAM (ubacicu jos 2GB ili 4GB videcu)
- 320 GB SATA Western Digital Scorpio Blue 5400 U/min
- 1 GB AMD Radeon HD 7650M (default graficka , laptop ne koristi integrisanu graficku vec nju!
- DVD Double Layer Super Multi
- Wireless LAN 802.11 b/g/n atheros
- 10/100/1000 Mbit Ethernet
- Bluetooth 4.0 + HS

Imao sam do sada 5-6 laptopova ali nijedan nije bio cist kao ovaj Sony verujte mi ima ekstra panel , mislim da se isplati juriti polovne Sony laptopove po oglasima ima za oko 300 evra narucito novije modele , steta sto ima 2GB rama ja cu mu ubaciti jos 2GB ili 4GB videcu! Laptop ima panel Samsung 173KT02-S01! Mislim da sam odlicno prosao!

Lepo bi bilo kada bi neko saznao koji se paneli ugrađuju u popularnije jeftine laptopove, pa da možemo da napravimo neku hijerarhiju prema kvalitetu ekrana. Doduše, to bi bio prilično veliki projekat...

Da iskoristim i ja ovu temu i pitam vas za mišljenje, pošto se laptop koji me zanima taman cenovno uklapa u kategoriju do 300€. U pitanju je Dell Inspirion 3521 - 15,6" sa Intel Pentium procesorom 2117U (2M Cache, 1.8GHz - IB), 4GB RAM-a, 500 GB HDD, integrisana Intel grafika, 2 X USB 2.0 i 2 X USB 3.0, HDMI itd.

Sve ovo što sam nabrojao mi potpuno odgovora, u principu takvo nešto sam i tražio, a ono što me zanima je da li neko zna kakvi su ekrani (15.6 HD (720p) WLED with Truelife (1366x768)) u jeftinim Dell laptopovima, kakav je kvalitet izrade, tastatura? Takodje sam našao i podatak da je baterija samo 4-ćelijska - 40 WHr, da li je to velik nedostatak? Laptop će najviše vremena biti korišten za multimediju, priključen na AV sistem, malo surfa i office-a, kupio bih ga za 33k na 12 rata bez kamate (Pika).

E da, pitanje na koje me najviše zanima odgovor, kakav je Dell generalno kao proizvodjač laptopova?

Poslednja izmena:
Pa šta je bitno kakav je generalno!? 😀 Bitno je kakav je taj konkretan model. Jer, meni su, generalno gledano, Dell laptopovi užas, ali se to ne može reći za celokupnu gamu njihovih proizvoda, već za određen segment kome sam nažalost bio izložen. 🙂

Nisam imao prilike da se igram sa tim modelom, ali ovako, prema specifikaciji, procesor je vrlo slab po performansama. Pritom je ULV, tako da bi ta četvoroćelijska baterija trebalo da drži prilično dugo. Na kraju krajeva, četvoroćelijske baterije se ugrađuju i u dobar deo standardnih laptopova.

Ali za ono što sam naveo je dovoljno jak, verovatno i više nego dovoljno. Kakvi su im ekrani?

Za office i malo neta jeste *dovoljno* jak, verovatno i za multimediju, ali tu ima par faktora koji ljudi zanemaruju. Prvo, "malo surfa" lako može da postane "mnogo surfa". U današnje vreme, čak i moja majka surfuje sa desetak i više otvorenih tabova u Hromu. 🙂 I manje zahtevni korisnici su postali nestrpljivi i osetljivi na usporenja, a tu već i brzina računara ulazi u priču. Drugo, u Srbiji retko ko kupuje laptop na godinu-dve. Tako da treba razmišljati i o tome kako će mašina izgledati za tri-četiri godine (makar tada služila i kao neki sekundarni ili tercijarni računar), obzirom da će u međuvremenu softver postati nešto zahtevniji.

Zozo, ovo što pišem se ne odnosi na tvoj konkretan slučaj. Jasno je da ti znaš sve ovo i siguran sam da si napravio dobar izbor. Pišem zbog manje iskusnih korisnika koji možda listaju ovu temu. Takođe, ovo što govorim se ne odnosi samo na CPU, već generalno govorim o snazi laptopa. Treba uzeti u obzir i količinu memorije i eventualnu diskretnu grafičku karticu, itd.

Ajd da ne otvaram novu temu...

Vredi li da se uzme za 390€ ispod tezge?

Lenovo ideapad B590 i5-3230M

Intel Core i5-3230M (2.60 GHz, L3 3MB) Max Turbo Frequency 3.20 GHz
Intel HM77 Express Chipset
4GB DDR3 PC3-12800 (1600MHz) SDRAM
500GB Serial ATA 2 (3 Gbit/s),5400 rpm
DVD+/- RW Dual Layar
15,6'' HD (1366x768) Anti-Glare LED backlight Display
Nvidia GeForce 610M DDR3, 1GB
Ethernet 100/1000
Wi-Fi 802.11bgn, Bluetooth 4.0
Touchpad
HD720p Camera on top of screen, 2.0-megapixel, fixed focus, LED indicator
4 in 1 card reader slot
FREE DOS
33,4 x 252 x 378mm
2,5kg
HDMI,2xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, Headphone, Microphone, RJ-45, VGA
MTM:59-367127, fingerprint

Taj laptop ima intregrusu Intel HD 4000 koja je jaca od Nvidia 610m , tako da ti ta 610m stoji samo kao za ukras , ovako je solidan laptop taj i5 je dobar procesor ivy bridge , ako ne igras igrice slobodno pazari!

OK, hvala na odgovorima.

A jel vredi da se doplati još 40€ za ovaj:

Intel Core i3-3120M (2.50GHz,3MB L3)
500GB Serial ATA 2 (3 Gbit/s), 5400 rpm
DVD+/-RW Multiburner
15,6'' HD (1366x768) Antiglare LED backlight
Intel HD Graphics 4000
10/100/1000 Gigabit Network
Wi-Fi 802.11 bgn,Bluetooth 4.0
ThinkPad UltraNav touchpad, TrackPoint
HD720p resolution, face track, low light sensitive, fixed focus, LED indicator
4 in 1 memory card reader
FREE DOS
2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0 (Always on), Headphone, Microphone, RJ-45, VGA,HDMI, OneLink Docking port
MTM:6885-7TG, Fingerprint reader

Jel velika razlika izmedju IdeaPad i ThinkPad?

Poslednja izmena:
Moram i ja da se ubacim 😛

Do 300 evra da li ima nesto bolje od ovoga:
ASUS X501A-XX419
ASUS X501A-XX418

Laptop ce se koristiti za light flash gaming, office, kucnu upotrebu, znaci najosnovnije.
I kako da saznam koja je razlika izmedju ova 2, cena je ista, recimo da nemaju 419 u jednoj radnji, da li da ga kupim u drugoj ili da uzmem 418 u prvoj bez brige.. if u know what I mean 😛.

OK, hvala na odgovorima.

A jel vredi da se doplati još 40€ za ovaj:

Intel Core i3-3120M (2.50GHz,3MB L3)
500GB Serial ATA 2 (3 Gbit/s), 5400 rpm
DVD+/-RW Multiburner
15,6'' HD (1366x768) Antiglare LED backlight
Intel HD Graphics 4000
10/100/1000 Gigabit Network
Wi-Fi 802.11 bgn,Bluetooth 4.0
ThinkPad UltraNav touchpad, TrackPoint
HD720p resolution, face track, low light sensitive, fixed focus, LED indicator
4 in 1 memory card reader
FREE DOS
2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0 (Always on), Headphone, Microphone, RJ-45, VGA,HDMI, OneLink Docking port
MTM:6885-7TG, Fingerprint reader

Jel velika razlika izmedju IdeaPad i ThinkPad?

Zaboravio sam da napišem da je model:

Lenovo ThinkPad E531 i3-3120M 4GB/500 DOS

Nazad
Vrh Dno