Šta je novo?

Koji kuler?

Ja mislim da je 2.0, mada kad upalim AIDA32 on mi kaze da je Phinix Award BIOS v6.00PG. Ako nije nijedna od ovih kako da prepoznam koja je verzija BIOS-a na MB. E da datum izdavanja biosa je 21.11.03, takodje po AIDA32.

Poslednja izmena:
Kad upališ računar, prvi ekran na kome ti piše koji CPU imaš, broji memoriju itd, dole levo imaš neki glupi niz brojeva i slova koji se završava sa -xx, xx je verzija biosa.

evo jednog poredjenja kulera:

Vantec_Aeroflow-VA4_grJun03.gif

adresa:
http://www.a1-electronics.net/Heatsinks/2003/Vantec_Aeroflow-VA4_Jun03.shtml

pozdrav!

Poslednja izmena:
11/21/2003-nVidia-nForce-6A61BA1BC-20
jel ovo znaci da je bios 2.0 jel taj valja? A ako nevalja zashto nevalja.

Jeste 2.0.
Ako radi kako treba znači da valja :)

Pozdrav svima ja sam novi ovdje :)

Ajde preporucite mi neku kuler da ne uzimam box. Kupicu AMD barton 2500,memoriju 2x 256 kingston chiftek napajanje i neznam jos koju maticnu: opcije su ASUS A7N8X Deluxe , Abit NF7-S ili Epox 8RDA3+

Dakle preporucite mi jednu od ove 3 i treba mi neki kuler da nije preko 25 evrica ali mi je vazno da je necujan!!!!!
P.S: ne namjeravam nista da overklokujem...

Crnogorac081 je napisao(la):
Pozdrav svima ja sam novi ovdje :)

Ajde preporucite mi neku kuler da ne uzimam box. Kupicu AMD barton 2500,memoriju 2x 256 kingston chiftek napajanje i neznam jos koju maticnu: opcije su ASUS A7N8X Deluxe , Abit NF7-S ili Epox 8RDA3+

Dakle preporucite mi jednu od ove 3 i treba mi neki kuler da nije preko 25 evrica ali mi je vazno da je necujan!!!!!
P.S: ne namjeravam nista da overklokujem...

Kao prvo Dobrodosao ;)

Sto se tice ploce i abit i epox su odlicne a asusovu plocu izbaci iz izbora,jer ne vredi te pare.Znaci izbor je na tebi izmedju ove dve ploce koje sam rekao. Sto se tice kulera,ako vec neces da overklokujes onda ti nista vise od box kulera ni ne treba,i kupovina drugog kulera bi ti bila cisto bacanje para.Ako ipak odlucis ba ga malo overklokujes,moja preporuka za kuler koji malo kosta i pritom je sasvim solidan je Whisper Rock IV.Cena je oko 10evra.Poz.

Ma samo mi treba da je tih a cuo sam da je box bucan - pc mi je non stop upaljen i jos mi je u spavacoj sobi tako da bih kupio sto tisi kuler - naravno da dobro hladi... A da stavim ventilator 80x80 ? Kolko je on tih ?

A koju biste mi preporucili plocu od ove 2 onda ?

Poz.

BOX kuler je poprilicno tih

Ljudi gde u NS-u da nadjem TT V7+, ako nema nigde negine mi TT V12 za buraza. Sta da se radi video covek kod mene TT V7+ i nece ni da cuje za neki Spire.
Sada ima CM onaj veliki i max temp. mu je 60C na 3200+ @ 1.725V, naravno sobna je oko 26C i sve u zatvorenom kucistu (sa otvorenim je 56C, dakle ne mnogo manje), sa dva dodatna ventilatora...
Kod mene Barton 2.44GHz @ 1.75V max. 53C u sobi sa 24C. Ovo je na najmanjem broju obrtaja V7+, sa medium je nekih 5C manje, a na najvecem oko 8-9C. Naravno buka pri najvecem broju obrtaja ( 6150rpm) je blago receno kriminalna :smash:

V7 nema sheme da negde nadjes nov!

I sta rekoste koji kuler da uzmem - vazno mi je da je maksimalno tih - da je necujan

dobar je i box kuler za to sto si ti trazio, ako ne, imas na tanjiru: Raptor, WhisperRock IV, FridgeRock, CooperEagle, Zalman 3000AlCu itd...ThermalTake coolere isto mozes da uzmes u obzir, i oni su tihi ako ih drzis na ~2500rpm sto je dosta ako ti proc nije OC-ovan. MAda kao sto rekoh, uzmi tog bartona 2500+ box i ne treba ti nista bolje.

Cao

Veruj mi da ti je box kuler savrseno resenje ako hoces da je tih plus nemoras da dajes pare na drugi kuler i za ne overklokovan barton je sasvim dovoljan i prosto nemas potrebe za kupovinu drugog(da nije tako ne bi ga na kraju amd slao uz svoj procesor).Sto se tice ploce moj savet je NF7-S.

@ Crnogorac081
Moj glas ide za plocu ABIT NF7-S. Imam istu i jako sam zadovoljan. Imam i Bartona 2500+ overklokovanog na 3200+ i od nedavno ga hladim sa SPIRE WhisperRock III (nasao ga za 396 din. pa nisam odoleo) ali "lepovanom" tj. sa smirglanom povrsinom naleganja na procesor. Ako si spreman da to uradis (definitivno PREPORUKA) moci ces da prodjes i sa jeftinim (do/oko desetak evra) kulerom a da postignes mozda i bolje rezultate nego sa nekim mnogo skupljim. Ulogu ce odigrati i niz drugih (veoma) vaznih faktora kao sto su kuciste, napajanje, dodatne osmice, temp. u prostoriji itd. Ako hoces "tisinu" kulera gledaj da broj obrtaja ne prelazi 2800 o/min. (otimalnije oko 2500).
Pozdrav!

nesharm je napisao(la):
I taman da ostanes bez sluha, jel ti znas kakve fanove ugradjuju na SLK kulere? :)
Koliko se secam, onaj Delta fan koji je bio standardan je pravio skoro 50 dBA buke :).

Problem kod bakra je sto slabo oslobadja toplotu i trazi veliku protok vazduha da bi se oslobodio iste.

Malo kasnim, ali tako mi i treba kad ne citam topik na vreme...

Ako je opaska o slabom oslobadjanju toplote bakra bazirana na uporedjivanju sa aluminijumom, onda je to dezinformacija. Napominjem ovo posto je bilo vec takvih netacnih informacija publikovanih i od poznatih sajtova kao sto je hardocp, na primer. Oni su to svoje misljenje bazirali na tome sto su primetili da kada se masina ugasi, Al HSF se brze ohladi od Cu tela. Sto je naravno smesno, jer je "zapazanje" uzeto polovicno - naravno da se Cu sporije hladi, jer je zbog svojih karakteristika na sebe preuzeo vecu toplotnu energiju od Al tela. Neko je to lepo na arstehnici uporedio - drvo se jos brze hladi od aluminijuma, pa ne znaci da bi 'drveni kuleri' bili bolje resenje.
Oslobadjanje toplotne energije (thermal emissivity) je usko povezano i proporcionalno sa termickom provodljivoscu materijala - ako gledamo materijal kao materijal i na trenutak zaboravimo na dizajn kulera. To su bar osnove termodinamike. Posto je termicka provodljivost bakra veca od one kod aluminijuma, bakar bolje disipira od aluminijuma. Ko ne veruje, ima lepu tabelu vrednosti ovde.

Sto se tice Thermalrighta, firma je lepo naglasila da prave HSF-ove za extreme cooling na vazduhu. Za takve ekstremne rezultate su ponudili Delta fanove koji stvaraju takvu buku - da bi napravili i preko 100 CFM. No, to ne znaci da ti treba 50+ dBa fan da bi se hladio takav heatsink - svasta. Oni sami su ponudili i druge, a i ja licno sam probao razne. SLK sa 2ball bearing Papstom @1600 rpm je hladio athlona @2450MHz bez ikakvih problema - leti se podigne na 2000 rpm. Papst 8412 NMLE @1500rpm daje 17 dBa, a @2050 daje 21 dBa. Zato ljudi i prodaju heatsink, a ostavljaju korisniku da namontira sebi fan prema zemljama i aspiracijama, od 60x60 do 92x92.

Poslednja izmena:
Lepo da se neko nasao da objasni (sad da li ce to dopreti do nekih glava?) razliku izmedju Al i Cu HS-ova, tj. koji su bolji sto se tice disipacije toplote.
Nisam hteo da taj budem bas ja da se ne bih upustao u polemike jer nemam diplomu masinstva... ali pomalo poznajem termo-dinamiku.
Pozdrav silverglider!

znaci:
1) Camova dascica
2) lepak za drvo (zalepiti camovu dascicu na CPU)
3) ventilator

:D
Najbolje hladnjenje !

Pozdrav svima! Ovo mi je prvi post, nisam ranije pisao, ali vise od godinu dana pratim forum na Benchu. Nedavno sam na masincu polozio termodinamiku i prenosenje toplote pa zelim da post admina upotpunim nekim egzaktnim podacima.
Naime, toplotna provodljivost materijala izgleda ovako:
SREBRO = 420 W/m2K
Bakar = 386 istih
Aluminijum =230 .....
Posto nam jos ne prave kulere od srebra najbolji izbor je bakar!
Naravno odvodjenje toplote sa procesora zavisi i od izrade samog kulera, kontaktnih otpora na spoju procesora i kulera i mnogo cega drugog.
Nadam se da vas nisam smorio i da sam doprineo diskusiji.
P.S. Ovi podaci vaze za ciste materijale. I jako mali sadrzaj necistoca znacajno smanjuje koeficijent provodjenja toplote ( npr Al+ 10% Si ima 84W/m2K

Zbog necistoce se i ne prave od srebra - posto ono oxidira polako vremenom.

Spomenuste Delta fanove, pa reko da pitam nesto...
Ima li razlike izmedju Delta fanova i Vantec Tornada (92mm oba)???

pozdrav!

Kakvo je to pitanje? Ko da li pitao kakve su razlike izmedju gigabyte ploca i msi neo2 ploce :)

Delta je firma koja ne pravi fanove samo za racunare, nego i za generalnu upotrebu (tj. "za bilo sta gde treba da se turi ventilator" ) i proizvode barem 20-30 razlicitih 92x92 modela. Nadjes oznaku Delta modela koji te intersuje, odes na njihov sajt i uporedis podatke sa tim Vantecom (ako se ne varam, Vantec pravi samo jednu 80-ticu i jednu 90-ticu u Tornado seriji).

BTW, kad smo se vec dotakli i Thermalrighta, je li video neko ovog njihovog gorostasa - XP-120? Zivotinja je napravljena za 120x120 ventilatore (ima i amd i intel verzija) i rekose ljudi da po njihovim testovima samo Hyper6 hladi bolje od njega, s tim da je uporedjivani XP-120 imao 120-ticu fan spusten na 10V i bio potpuno necujan. A posto je (heatpipe) aluminijum u pitanju, tezi oko 370 grama - u poredjenju sa kilo, koliko ima Hyper6.

heatsink2_lg.jpg

mounted1_lg.jpg

Posto uzimam ThermalRight SP-94, prethodno sam malo trazio po netu i naisao na tog XP120 :)

A zar taj XP120 bolje hladi od SP-94? Znam da to zavisi od fana koji stavis da duva na njega ali...

Inace, mislio sam da li ima neki Delta 92mm koji ima veci protok od Tornada 92mm koji ima 119cfm? :)

pozdrav!

P.S. By the way... zar Delta ne pravi sladolede? ;) :p :d

Poslednja izmena:
Ma ima Delta 90-tice koje rade i preko 150 CFM, ali ne znam sta ce ti toliko jak protok (i buka), ko da ces Vcore da drzis na 12V? Nemoj samo sebi sad da pravis problem od cele stvari. SP-94 vec ima odlicno telo i resava te potrebe da uzimas fan koji svojim CFM-om resava los dizajn tela po principu sirove snage. Imas jednu standardnu kategoriju 90-tica koje imaju manje-vise korektan kompromis, jer daju nesto preko 40 CFM sa svojih ~25-26 dBa i to ti je dovoljno za takvo telo kulera, a neces ogluveti. Samo izmedju njih izaberi neki koji je kvalitetniji - u specifikacijama pise predvidjen broj sati rada, gledas da je 2ball bearing ili ovaj novi liquid, izaberes da li hoces neki koji radi na fixnoj brzini, "samoregulise se" ili se regulise preko externe kontrole, itd.

moj glas ide za TT12...

mada, CM Hyper6 ako bi montirali nekako na Socket A, ne bi ni trebao
ventilator ;) znaci savrseno tih qler ;)

Neces se bas nesto njime ohladiti! ;)

Ajde vi meni recite koji je MAXIMALNO tih kuler za barton 2500 (ne namjeravam overklok. (samo nemojte da mi ovalite odgovor -box ti je odlican))a da nije preko 15 eura.

Poslednja izmena:
Bilo koji hladnjak, a iznad njega na 1-2 cm rastorjanju, na stranici napajanja usrafis
(ili nadjes neki bolji nacin da ga montiras) veliki 12 cm ventilator na oko 1500-1600rpm.

To ce da ti oladi i CPU i northbridge i memoriju, samo moras da imas dovoljan broj ventilatora iznad da se toplota izbaci napolje, ili otvoris rupu na vrhu.

Crnogorac081 je napisao(la):
Ajde vi meni recite koji je MAXIMALNO tih kuler za barton 2500 (ne namjeravam overklok. (samo nemojte da mi ovalite odgovor -box ti je odlican))a da nije preko 15 eura.

Ne znam da li je MAXIMALNO tih, ali mislim da je dovoljno tih da ga ne čuješ od kulera sa napajanja - WhisperRock IV.
Meni Barton radi na max 43 stepena (12*166 - malo je čak i overklokovan :) )

Nazad
Vrh Dno