- Učlanjen(a)
- 30.07.2000
- Poena
- 770
Ne, ne razlikuju se PATA i SATA po tom "SE", nego su PATA diskovi sa JB oznakom, a SATA sa JD. A i JB i JD su "Special Edition", jer su u principu jedan te isti disk sa razlicitim interfejsom.
U "Svetu Kompjutera" 3/2004 ima test hard diskova od 80 GB sa 3 modela Maxtora, 3 Western Digitala, 2 Samsunga, 2 Seagatea, 1 Hitachi i 1 Nikimi.zeljko je napisao(la):Maxtor je brz, tih, greje se malo vise od ostalih
WD po meni nevaljaju jer jos nisu poceli da koriste fluid lezajeve pa se cuju na leru a i vise vibriraju zbog toga
Trbonja je napisao(la):Razmisljam se izmedju Maxtor-a 80GB 8MB kesa i nekog WD slicne klase. Cuo sam da je WD Raptor odlican, pa me zanima koji da potrazim, posto ne umem da snadjem bas sa oznakama. Bitno mi je da je HDD pouzdan, da se tesko kvari, buka manje-vise nebitna. Ako neko ima neki drugi predlog neka izvoli...
Anti Patriota je napisao(la):uzi maxtor 160gb 8mb PATA
Moze iz particion magic-a, imam jednu od 10 i 3 od 50 gb sve u fatu 32 bez problema...silverglider je napisao(la):FAT32 particije recimo ne mogu da se formatiraju ako su vece od 32GB.
Cisto kao napomena.
Drugo, neki biosi vide disk od 160GB kao disk od 120GB (maximalna vrednost za staru LBA tabelu koja nema 48-bitno adresiranje), ali kada krenes da ga particionises iz windowsa (2k/xp), onda se vidi korektno sva velicina. Zato tokom instalacije kreirati samo prvu particiju gde je system, instalirati windows i tek onda iz njega kreirati i formatirati ostale particije.
tomvlad je napisao(la):Moze iz particion magic-a, imam jednu od 10 i 3 od 50 gb sve u fatu 32 bez problema...
tomvlad je napisao(la):Moze iz particion magic-a, imam jednu od 10 i 3 od 50 gb sve u fatu 32 bez problema...
silverglider je napisao(la):Nece windows kao windows, za vreme instalacije i iz samog disk managementa. To jest, da on da se particija i logicki disk kreiraju, ali kod formatiranja javi gresku na logickim diskovima koji su veci od 32G. Te particije, tj. logicki diskovi koje kreira partition magic ili neki drugi tool su FAT32x, odnosno FAT32 sa eXtenzijama. Ekstenzijama koje razliciti OS-ovi razlicito handluju i zato nije definitivna jedna verzija koja bi se podrzala standardnim drajverom od strane windowsa. Kod Win9x FAT32x je svaka particija koja se nalazi na disku vecem od 8GB, a za ove 2k/xp na diskovima vecim od 32GB. Problemi mogu nastati ako F32x particija kreirana u jednom OS-u nastavi da se koristi u drugom OS-u, pogotovo za image-ing, hybernate i slicne stvari (tada dolazi do one slavne 'partition magic mi je sy**ao particije' poruke). Generalno PM ne bi trebao da ima problema sa F32x particijama koje je sam kreirao posto je za sve oko njih koristio jedne te iste eXtenzije koje ima u sebe ugradjene.
Sasa je napisao(la):Usput, to govori o starosti JB-a koji neki jos uvek preferiraju, a pojma nemaju kako ga novi LB dere u svemu.
Pozdrav!
Vladd je napisao(la):Znaci da bi bilo pametno da sa takve particije (50G-FAT32) povucem podatke, formatiram NTFS i vratim fajlove. Ne bih voleo da me OS iznenadi porukom "jao ne vidim tvoje podatke vise"
Pozdrav
Vladd je napisao(la):Znaci da bi bilo pametno da sa takve particije (50G-FAT32) povucem podatke, formatiram NTFS i vratim fajlove. Ne bih voleo da me OS iznenadi porukom "jao ne vidim tvoje podatke vise"
Pozdrav
silverglider je napisao(la):Ne, ne bi trebalo da bude frka osim ako tu 50GB FAT32x particiju nisi kreirao u win98 recimo, napunio je podacima, a onda 98-micu zamenio XP-om, a ova 50GB particija ostala takva kakva je. Mada, cak i tada bi trebalo normalno da ide upis/citanje podataka iz 'klasicnih programa' (explorer, tc, office, itd), ali postoji opasnost da je skrljaju programi koji prilaze tom disku i pokusavaju da urade sa njime 'nesto vise' - disk checkeri, defrazi, partitioneri i slicne stvari. Podvlacim "postoji opasnost" - to ne znaci da ce se 100% desiti kada poteras 'defrag' prvi put na tom disku.
@Ji; gde si dobio te zujave JB-ove? U onoj bezimenoj firmi? :d
LB shisha JB u skevencijalnim citanjima/pisanjima, znaci stream i continous i/o operacije, dok je JB nesto bolji na randomu i sa sitnijim fajlovima; idealna kombinacija je da na JB stavis OS i progame, a na LB stavis podatke, tj. filmove, 'ziku, itd.
@neo; signature je onaj vic iz monti pajtona koji ubija
delimir je napisao(la):A koliko je uopste pouzdano iskonvertovati sada npr. neku FAT32 particiju pomocu nekog utlity-ja u NTFS. Nisam siguran, ali mislim da sam negde procitao da M$ ne preporucuje konvetovanje, ali sam na par mesta video da me bas M$ softver pita hocu li da iskonvertujem particije u NTFS. Cini mi se da je bilo kod IBM notebookova i par puta na kucnoj masini. Postoji li uopste neki M$ utility koji konvertujem te particije. Znam da moze PMagic, ali ga (opravdani i neopravdano) svi pljuju pa nemam 100% poverenja u njega...
delimir je napisao(la):Pa nisam bas toliki baksuz da mi nestane struja dok konvertujem![]()
Vojkan je napisao(la):Koliko traje to konvertovanje?
Imam jednu FAT32 particiju od 55GB koji bi valjalo prebaciti u NTFS, nemam na šta da grebujem sa TV-a a 25GB slobodno![]()
a sto ondak imas MAXTOR-a u makiniTyphoon.X je napisao(la):Moja preporuka bi bila Western Digital WD800JB (8MB) ili WD800BB (2MB)....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari