Šta je novo?

Koji HDD ?

Ne, ne razlikuju se PATA i SATA po tom "SE", nego su PATA diskovi sa JB oznakom, a SATA sa JD. A i JB i JD su "Special Edition", jer su u principu jedan te isti disk sa razlicitim interfejsom.

zeljko je napisao(la):
Maxtor je brz, tih, greje se malo vise od ostalih
WD po meni nevaljaju jer jos nisu poceli da koriste fluid lezajeve pa se cuju na leru a i vise vibriraju zbog toga
U "Svetu Kompjutera" 3/2004 ima test hard diskova od 80 GB sa 3 modela Maxtora, 3 Western Digitala, 2 Samsunga, 2 Seagatea, 1 Hitachi i 1 Nikimi.

Za Maxtor kažu:

"Međutim, i pored toga što su najbrojniji i što se nalaze u ponudi najvećeg broja dilera kompjuterske opreme, ova tri Maxtorova modela su gora od ostalih posmatranih diskova. Osim toga, bez obzira na sve ugrađene tehnologije, zauzeli su ubedljivo prvo mesto po pitanju preteranog grejanja, buke i vibracija. Ovo opravdano postavlja pitanje dužine njihovog radnog veka, za koji proizvođač navodi da je najmanje pet godina."

Za Western Digital kažu da su dobri (ali su ATA100), posebno ovaj novi WD800LB za koji kažu:

"On se izdvojio kao najbolji u 'nacionalnoj' klasi. Odlična vremena i izmereni protoci podataka i potpuna tišina u radu, bez ikakvih vibracija, jednostavno su pokazali nadmoć ovog modela u odnosu na konkurenciju. S ovim modelom Western Digital je prešao na upotrebu FLB motora i drugih poboljšanja, te je razlika primetna. Čak je i karakteristično bučno parkiranje i pokretanje glave svedeno na razumnu meru. I s obzirom na cenu, ovaj drajv se čini kao najbolji izbor."

Samo sam ovlaš pogledao rezultate i nije mi se ovaj zadnji model učinio najbržim.

Pošto ću možda kupovati hard disk koji da uzmem a da je na prvom mjesto pouzdan a na drugom brz, da se ne grije previše i da nije suviše bučan? Da li su modeli od 120 GB kvalitetniji ili u odnosu na ove od 80 GB samo imaju veći kapacitet?

ja sam uzeo jedan wd800jb pre par dana, i samo mogu da ga uporedim sa maxtorom od 20 gb (neznam koja je oznaka, ali u ono vreme, pre 2.5 god je valjda bio prvi disk sa kuglicama u ulju sto je kao bio pojam tihog rada i brzine)koji sam imao do sada:
-grejanje: isto!proveravano opipavanjem:)
-pouzdanost: ne moze se ispitati za tako kratko vreme, zar ne?
-brzina: po sandri oko 35000 prema 25000 u korist wd-a, iako je ATA 100, a maxtor ATA 133(doduse, relativno je prazan, dok je maxtor bio skoro ceo napunjen pa i tu ima uticaja).u radu se skoro ne primecuje, osim sto se xp dizao sa maxtora dok prodju 5 "crvica", a ovaj to radi sa 3
-buka: APSOLUTNO se nista ne cuje!neznam kakvo bucno parkiranje i pokretanje glave pominju u sk-u, ovaj disk jednostavno ne daje glasa iz sebe(sto me je i najvise odusevilo:))

Trbonja je napisao(la):
Razmisljam se izmedju Maxtor-a 80GB 8MB kesa i nekog WD slicne klase. Cuo sam da je WD Raptor odlican, pa me zanima koji da potrazim, posto ne umem da snadjem bas sa oznakama. Bitno mi je da je HDD pouzdan, da se tesko kvari, buka manje-vise nebitna. Ako neko ima neki drugi predlog neka izvoli...

uzi maxtor 160gb 8mb PATA

silverglider je napisao(la):
FAT32 particije recimo ne mogu da se formatiraju ako su vece od 32GB.
Cisto kao napomena.
Drugo, neki biosi vide disk od 160GB kao disk od 120GB (maximalna vrednost za staru LBA tabelu koja nema 48-bitno adresiranje), ali kada krenes da ga particionises iz windowsa (2k/xp), onda se vidi korektno sva velicina. Zato tokom instalacije kreirati samo prvu particiju gde je system, instalirati windows i tek onda iz njega kreirati i formatirati ostale particije.
Moze iz particion magic-a, imam jednu od 10 i 3 od 50 gb sve u fatu 32 bez problema...

tomvlad je napisao(la):
Moze iz particion magic-a, imam jednu od 10 i 3 od 50 gb sve u fatu 32 bez problema...

dobro de znamo da moze ... nego to sto si uradio nije bas efikasno zbog wasted space-a gledaj da velicina tezi (2^n - epsilon) gigabajta recimo 160gb bi bilo fino podeliti na:
32gb + 64gb + 64gb

Meni je jeadan lik rekao da im se 0d 5 sata vratilo 6.
nikola
Jel ima ko da potvrdi.

tomvlad je napisao(la):

Nece windows kao windows, za vreme instalacije i iz samog disk managementa. To jest, da on da se particija i logicki disk kreiraju, ali kod formatiranja javi gresku na logickim diskovima koji su veci od 32G. Te particije, tj. logicki diskovi koje kreira partition magic ili neki drugi tool su FAT32x, odnosno FAT32 sa eXtenzijama. Ekstenzijama koje razliciti OS-ovi razlicito handluju i zato nije definitivna jedna verzija koja bi se podrzala standardnim drajverom od strane windowsa. Kod Win9x FAT32x je svaka particija koja se nalazi na disku vecem od 8GB, a za ove 2k/xp na diskovima vecim od 32GB. Problemi mogu nastati ako F32x particija kreirana u jednom OS-u nastavi da se koristi u drugom OS-u, pogotovo za image-ing, hybernate i slicne stvari (tada dolazi do one slavne 'partition magic mi je sy**ao particije' poruke). Generalno PM ne bi trebao da ima problema sa F32x particijama koje je sam kreirao posto je za sve oko njih koristio jedne te iste eXtenzije koje ima u sebe ugradjene.

Jel vidis bre Beneks sa kakvim se znanjem ide u kafanu :d
Salu na stranu, stvarno je Silver zadnji na koga treba neko da dize glas, a kamoli da se zali....
Inace sam ja imao problema sa formatiranjem particije od 40GB iz instalacije winXP, ali sa sistemskom disketom windowsa 98 je sve lepo proslo :)

BTW, silvere sta ti znaci potpis ?

Nece windows kao windows, za vreme instalacije i iz samog disk managementa. To jest, da on da se particija i logicki disk kreiraju, ali kod formatiranja javi gresku na logickim diskovima koji su veci od 32G. Te particije, tj. logicki diskovi koje kreira partition magic ili neki drugi tool su FAT32x, odnosno FAT32 sa eXtenzijama. Ekstenzijama koje razliciti OS-ovi razlicito handluju i zato nije definitivna jedna verzija koja bi se podrzala standardnim drajverom od strane windowsa. Kod Win9x FAT32x je svaka particija koja se nalazi na disku vecem od 8GB, a za ove 2k/xp na diskovima vecim od 32GB. Problemi mogu nastati ako F32x particija kreirana u jednom OS-u nastavi da se koristi u drugom OS-u, pogotovo za image-ing, hybernate i slicne stvari (tada dolazi do one slavne 'partition magic mi je sy**ao particije' poruke). Generalno PM ne bi trebao da ima problema sa F32x particijama koje je sam kreirao posto je za sve oko njih koristio jedne te iste eXtenzije koje ima u sebe ugradjene.

Znaci da bi bilo pametno da sa takve particije (50G-FAT32) povucem podatke, formatiram NTFS i vratim fajlove. Ne bih voleo da me OS iznenadi porukom "jao ne vidim tvoje podatke vise"

Pozdrav

Vladd je napisao(la):
Znaci da bi bilo pametno da sa takve particije (50G-FAT32) povucem podatke, formatiram NTFS i vratim fajlove. Ne bih voleo da me OS iznenadi porukom "jao ne vidim tvoje podatke vise"

Pozdrav

Ne, ne bi trebalo da bude frka osim ako tu 50GB FAT32x particiju nisi kreirao u win98 recimo, napunio je podacima, a onda 98-micu zamenio XP-om, a ova 50GB particija ostala takva kakva je. Mada, cak i tada bi trebalo normalno da ide upis/citanje podataka iz 'klasicnih programa' (explorer, tc, office, itd), ali postoji opasnost da je skrljaju programi koji prilaze tom disku i pokusavaju da urade sa njime 'nesto vise' - disk checkeri, defrazi, partitioneri i slicne stvari. Podvlacim "postoji opasnost" - to ne znaci da ce se 100% desiti kada poteras 'defrag' prvi put na tom disku.

@Ji; gde si dobio te zujave JB-ove? U onoj bezimenoj firmi? :d
LB shisha JB u skevencijalnim citanjima/pisanjima, znaci stream i continous i/o operacije, dok je JB nesto bolji na randomu i sa sitnijim fajlovima; idealna kombinacija je da na JB stavis OS i progame, a na LB stavis podatke, tj. filmove, 'ziku, itd. :)

@neo; signature je onaj vic iz monti pajtona koji ubija

ma ne zuje nesto preterano, ne chuju se u normalnim, dnevnim uslovima, samo kad se stisha i ceo grad :) pa kad je mukla tishina...A fora je sto oba zuje, zvuk je isti, samo malo pomerena 'faza' pa se chuje glasnije (subjektivno). Inache su odlichni diskovi (da nije zujanja bili bi nechujni, RAID je ok deluju sigurni), a nisam jedini koji se zalio na to zujanje.

Nisi jedini, ja kad sam to pricao, meni su se smejali.
Ovaj iz Germanije i jos poneki :d

Pa ko vam je kriv kada na putu od germanije do vas taj disk ispadne distributerima i postarima barem 4-5 puta na patos, shutnu ga nehotice nogom, itd - i na kraju na kutiju nalepe "B ware" da bi se uvezlo jeftinije :D

Vladd je napisao(la):

Pozdrav

Ne moras. Mozes da uradis "convert". Nadji u helpu sintaksu komande.

Ne, ne bi trebalo da bude frka osim ako tu 50GB FAT32x particiju nisi kreirao u win98 recimo, napunio je podacima, a onda 98-micu zamenio XP-om, a ova 50GB particija ostala takva kakva je. Mada, cak i tada bi trebalo normalno da ide upis/citanje podataka iz 'klasicnih programa' (explorer, tc, office, itd), ali postoji opasnost da je skrljaju programi koji prilaze tom disku i pokusavaju da urade sa njime 'nesto vise' - disk checkeri, defrazi, partitioneri i slicne stvari. Podvlacim "postoji opasnost" - to ne znaci da ce se 100% desiti kada poteras 'defrag' prvi put na tom disku.

@Ji; gde si dobio te zujave JB-ove? U onoj bezimenoj firmi? :d
LB shisha JB u skevencijalnim citanjima/pisanjima, znaci stream i continous i/o operacije, dok je JB nesto bolji na randomu i sa sitnijim fajlovima; idealna kombinacija je da na JB stavis OS i progame, a na LB stavis podatke, tj. filmove, 'ziku, itd. :)

@neo; signature je onaj vic iz monti pajtona koji ubija

A koliko je uopste pouzdano iskonvertovati sada npr. neku FAT32 particiju pomocu nekog utlity-ja u NTFS. Nisam siguran, ali mislim da sam negde procitao da M$ ne preporucuje konvetovanje, ali sam na par mesta video da me bas M$ softver pita hocu li da iskonvertujem particije u NTFS. Cini mi se da je bilo kod IBM notebookova i par puta na kucnoj masini. Postoji li uopste neki M$ utility koji konvertujem te particije. Znam da moze PMagic, ali ga (opravdani i neopravdano) svi pljuju pa nemam 100% poverenja u njega...

delimir je napisao(la):
A koliko je uopste pouzdano iskonvertovati sada npr. neku FAT32 particiju pomocu nekog utlity-ja u NTFS. Nisam siguran, ali mislim da sam negde procitao da M$ ne preporucuje konvetovanje, ali sam na par mesta video da me bas M$ softver pita hocu li da iskonvertujem particije u NTFS. Cini mi se da je bilo kod IBM notebookova i par puta na kucnoj masini. Postoji li uopste neki M$ utility koji konvertujem te particije. Znam da moze PMagic, ali ga (opravdani i neopravdano) svi pljuju pa nemam 100% poverenja u njega...

Ko sto napisah gore: "convert" komanda, iz prompta, u helpu imas tacnu sintaksu. Inace probao sam, sistemsku particiju, sve steka kao zmaj, bez problema. Ipak prepurucujem UPS uz to, EPS-u nije za verovati.

Pa nisam bas toliki baksuz da mi nestane struja dok konvertujem ;)

delimir je napisao(la):
Pa nisam bas toliki baksuz da mi nestane struja dok konvertujem ;)

U ovoj zemlji ne moras da budes baksuz da bi ti se to desilo ;) . Poslednji nestanak se zbio bikvalno minut-dva posle mog flesovanja BIOS-a :S: . Nisam bio siguran da li da budem srecan jer sam uspesno flesovao ili besan jer sam opet u mraku. :bottle:

Koliko traje to konvertovanje?
Imam jednu FAT32 particiju od 55GB koji bi valjalo prebaciti u NTFS, nemam na šta da grebujem sa TV-a a 25GB slobodno :)

to delimir: snap struje u ovoj zemlji nije pitanje baksuzluka (ko sto rece Milan), do sad se svako morao navici (hteo-ne hteo) na to. A inace po Marfiju...

to Vojkan: Da te ne lazem, radio sam to pre oko godinu. Ako se dobro secam za particiju od 8 Gb trebalo je oko 10 minuta, kao jedan chkdsk koji ima sta da popravi, ali mislim da zavisi i od toga koliko je particija puna.

Vojkan je napisao(la):
Koliko traje to konvertovanje?
Imam jednu FAT32 particiju od 55GB koji bi valjalo prebaciti u NTFS, nemam na šta da grebujem sa TV-a a 25GB slobodno :)

Svaka cast!
Ja na oba moja od 120Gb imam po max 2Gb prazno! :)

@silverglider:
Da li bi mogao da pojasnis ono sto si pricao o FAT32x? Da li Windows sam moze da pravi FAT32x il ga prave samo neki programi (PMagic,...)? Malo sam neupucen pa ne znam otkuda to "x" tj. eXtenzija kako si rekao. Dok sam poslednji put pri instalaciji WinXP pokusavao da formatiram jednu particiju diska na FAT (1GB) nisam uspeo da formatiram na FAT32 jer mi je formatirao na FAT16 :-( Morao sam celu particiju ponovo da unistim i lepo iz fdisk-a da kreiram Logical Drive i formatiram u FAT32.
Zasto WinXP instalacija FAT formatira samo kao FAT16? Da li zbog male particije od 1GB koliko sam izdvojio.

poz.

Koji PATA hard disk od 80 GB biste preporucili, a da je na prvom mjestu pouzdan, a onda i brz, tih i da se ne grije previše? Kolika je razlika u radu između diskova sa 2 i 8 MB keša? Kakvi su Seagate diskovi? Neko iz jedne firme mi reče da njih najviše preferira jer su najmanje problema imali sa njima.

Poslednja izmena:
Moja preporuka bi bila Western Digital WD800JB (8MB) ili WD800BB (2MB). Diskovi su ultra tihi, ne greju se, skoro po pravilu su malo brzi od drugih, i najvaznije, ne kvare se cesto. Razlika izmedju 8MB i 2MB je koliko znam u brzem radu sa malim(ili velikim ?) fileovima, ali je realna razlika maltene neprimetna. Seagate diskove hvali dosta ljudi, ali sam ja prilicno skeptican s obzirom na ranija iskustva sa ovom firmom...

Typhoon.X je napisao(la):
Moja preporuka bi bila Western Digital WD800JB (8MB) ili WD800BB (2MB)....
a sto ondak imas MAXTOR-a u makini :D
sala mala

Moja preporuka za PATA HD je Western Digital Caviar (do skora sam imao dva WD1200BB). Necujan, brz i manje se greje od recimo Maxtora.

Vrh Dno