Šta je novo?

Koji fakultet upisati?

Da li vise znaci, pri konkurisanju za posao, diploma sa VETS ili fakulteta npr. FON, ETF, RAF? Tj, da li se to uopste gleda i da li se vise ceni ono sto stvarno znas da radis od diplome ?

Što se cenjenosti diplome tiče, opšti princip koji tu važi je: što je teže steći neku diplomu to je ona cenjenija i obrnuto (diploma koju može da dobije svako ne vredi mnogo). Npr. kad neko kaže da je završio Višu poslovnu školu to o znanju te osobe ne govori ništa. S druge strane, kada je neko završio ETF u roku, sa prosečnom ocenom >8, iz toga može da se zaključi ponešto. Trenutno je kod nas po pitanju obrazovanja "divlji zapad" i mnogi snalažljivi preduzetnici to koriste i nude "svetski priznate diplome" do kojih može da se dođe očas posla (što je, samo po sebi, kontradikcija).
Kada je rangiranje gore pomenutih škola i fakulteta u pitanju, lista zavisi od toga ko je pravi (tj. šta je završila osoba koja vrši odabir kandidata za posao). U listu cenjenih fakulteta svakako spada i FTN iz Novog Sada.
Što se drugog pitanja tiče, džaba ti diploma ako ne znaš da radiš posao (zanat je zanat).

A sta ce da upisu oni koji ne zele da se bave programiranjem? IT nije samo programiranje...
Naravno da IT nije samo programiranje, zato fakultetski kursevi imaju širinu. Kad završiš fakultet ti nisi programer/diplomirani programer već inženjer/diplomirani inženjer, i to pored programiranja uključuje još neke stvari.

Nikako bataliti fax! Ja iako zavrsih ETF - nemadoh puno prilike da radim svoju struku (elektronika) jer u vreme kad zavrsih, ponuda u domacim firmama je bila katastrofa i vec sam na drugoj strani privatno zaradjivao puno - al se nikad nisam pokajao! Fax ti stvori nesto - radne navike - sto je jako bitno za coveka, jer dzaba talenat bez radnih navika. A kod nas su uveli foru, ako imas odredjeni stepen strucne spreme, postoji minimalna plata ispod koje ne mozes. Sad ne znam tacno cifre, ali recimo da firma ne moze da da tebi istu platu koji imas fax kao nekom ko ima samo srednju skolu. Tvoja MORA (po zakonu) biti veca!

Zato pamet u glavu i knjigu u shake..

Kolega(ja sam druga godina smera za elektroniku ETF-a Bg-u), potpuno si me pogresno shvatio!
Savetovao sam coveka da studira nesto sto je teze savladati sam(tipa elektronika), a 3d modelovanje se da nauciti i ovako za dva-tri leta(odokativno, ne iz iskustva). Mislim da se na etf-u moze steci dobra osnova za programiranje u c-u(sto opet naravno zavisi dosta od tebe). Znaci, moj savet nikako nije da batali fakultet!!!

Nije potreban samo kliker. Rad je nesto sto ce nadokanditi sve pa cak i ako nemas kliker. A sam kliker ti sam po sebi ne znaci nista... Potencijalna energija koja jos nije presla u kineticku...

Ja sam ove godine upisao ETF, odsek SI, i znam da jedno na ETF i MATF, RAF nemas neke sporedne stvari koje mene licno ne zanimaju, tipa menadzment, ekonomije razne i to. Ja sam trazio dakle, nesto gde cu uciti programiranje & related vecinu svog vremena, a ne nesto gde ce me zamarati sa kojekavim glupostima. Ko zeli da se bavi nekom drugom granom IT, neka izabere po svom ukusu, ko zeli da se bavi suvim programiranjem nema sta da trazi na FONu...

Што се ИТ тиче, велико еј питање шат заиста желите да радите... Добри ИТ зналци излазе и са ФОН, РАФ, МАТФ, ВЕТШ..и свих осталих..

Ако желите да се бавите:
- рачунарским хардвером, пројектовањем, анализом и инсталацијом
- софтверским инжењерством
- системским програмирањем, програмирањем оперативних система
упишите ЕТФ јер он једини пружа неопходна знања из области свих делова рачунарских система..основе ахрдера до напредних система, као и основе софтверских техника до врхунског програмирања..
Други, горе поменути факулету и виша, пружају знања из подскупа оних који се савлаадвају на ЕТФ-у и представљају акценат на одређени сегмент света рачунара...

Posto sam u slicnoj dilemi,jel neko ima iskustva sa privatnim fakultetom u Zemunu,cini mi se da se zove BARN. Beogradska akademija racunarskih nauka. I uopsteno sta mislite o privatnim fakultetima tog tipa?

Posto imam izbor izmedju toga(pa da dodatno posle toga upisem zavrsnu godinu radi master-a) ili FTN-a...

A sta fali FITu?! Ja upisah ove godine i bas mi se dopao program a jos studiram na daljinu.

ФИТ је коректан и то је то.. Радио сам неке пројекте људима са ФИТ-а и мислим да су солидно захтевни, таман колико је за тај опис посла довољно..но већина се жали на то да те тамо ништа неће научити...све што добијеш су захтеви..а ако је поента само положити испите и добити диплому...:smash:

Ja nisam stekao takav utisak. Evo vec u prvom semestru se radi Java i na kraju se radi neki jednostavniji projekt tipa 2D igre ili nekog kataloga i slicno, sve sto se kod nas na PMFu radilo u prvih godinu dana je bio glupavi pseudokod sa jos glupavijim profesorom i asistentom.

(...)
Ако желите да се бавите:
- рачунарским хардвером, пројектовањем, анализом и инсталацијом
- софтверским инжењерством
- системским програмирањем, програмирањем оперативних система
упишите ЕТФ јер он једини пружа неопходна знања из области свих делова рачунарских система..рачунара...
(...)

Sada se setih famozne rečenice petla Sofronija: ''Grešiš, ovaj, grešiš siiilno sine!''.
Ali ne u potpunosti, što se tiče stavke br1. slažem se da je ETF najbolje rešenje za to. Druge dve stavke nikako. Ne znam odakle ti ideja da ETF 'jedini' pruža neophodna znanja 'iz oblasti svih delova računarskih sistema'. Možda bi trebalo malčice da pogledaš programe studija i nekih drugih fakulteta, i da se raspitaš koji ljudi gde predaju i koja je njihova 'pozadina'. A što se tiče programiranja (bilo koje vrste, pa i sistemskog), najviše se nauči na MATF-u (naravno sve vreme mislim na R smer, ne na ostale), i znanje je najkvalitetnije.

Ne želim da budem pogrešno shvaćen, daleko od toga da potcenjujem znanja koja se stiču na ETF-u, poznato je da je to i dalje među najjačim našim fakultetima, ali ne i na polju programiranja.

Zaključak: ko je siguran da želi u životu da se bavi programiranjem, MATF R smer je najbolji izbor, a oni koji žele da se pored programiranja (i računarstva) možda bave raznim drugim stvarima -> ETF. Ko želi da brzo dobije diplomu uz dosta praktičnog znanja, ali i ogromnog rada 'sa strane' neka ide na VETŠ. FON ne bih preporučivao nikome kome su računari prioritet. Što se privatnih fakulteta tiče, zaista nisam upućen, pa neću ni komentarisati. U svakom slučaju od ove tri stvari koje sam spomenuo, svako ko ima živce da stvarno odere pozadinu od učenja isplatiće se veoma u budućnosti.

@3MAJ86

najviše se nauči na MATF-u (naravno sve vreme mislim na R smer, ne na ostale), i znanje je najkvalitetnije....MATF R smer je najbolji izbor....

e sad mene zanima zasto nigde ne spominjes I smer? Ako te ne mrzi obrazlozi....

Nivo matematike koji se radi na I smeru mislim da nije dovoljan da bi se 'izgradio' jedan kvalitetan programer. Verujem da je svima poznato da studije programiranja nigde u svetu (pa i kod nas) nisu ni malo lake i naivne, a meni se I smer čini samo kao malo jači kurs računara. Sama činjenica da smer traje 3 godine mislim da sve govori, kao i 'težina' diplome koja se dobija završetkom fakulteta na tom smeru.

Samo da ne budem pogrešno shvaćen, pričam o programiranju a ne o drugim granama računarstva. Za neke druge stvari sigurno nije neophodno toliko 'drljanje' matematike, ali za programiranje sigurno jeste - a I smeru to nedostaje.
Doduše, I smer i nije toliko programerski orijentisan kao R, mada je većina predmeta izborna pa možeš sebe da gradiš u kom god smeru želiš.
Evo vam plan i program I smera na MATF-u: http://www.matf.bg.ac.yu/planovi/informatika.html

edit: Ja se izvinjavam ostalima (koje ne zanima programiranje), što sam se toliko vezao samo za programiranje i ni za šta drugo, ali to je zato što je to moje najveće interesovanje i želim da se bavim time (u neku ruku se već i bavim). Najviše o tome mogu da pričam, jer to poznajem. Bilo bi glupo da pričam npr. o 3D modelovanju o kome nemam tri čiste...

Poslednja izmena:
Ево, пошто се говори о И смеру МАТФа, можда бих могао ја да кажем пар речи, пошто сам студент истога :)

Sama činjenica da smer traje 3 godine mislim da sve govori, kao i 'težina' diplome koja se dobija završetkom fakulteta na tom smeru.

Сама ова реченица ми је малко чудна.. да ли желиш да кажеш да је диплома једног Кембриџа дискутабилне тежине, или дипломе осталих водећих европских универзитета, који трају три године? Да ли то значи да је Р смер реномиранији од западноевропских рачунарских факултета? Ајд да мало то разрадимо.. студент из Финске сео и написао кернел за Линукс, момци из Холандије сели и направили програмски језик Пајтон, у коме Гугл ради свој софтвер... колега са Р смера је чувен јер је написао дводимензионални тетрис... хмм, да.

Даље, на `оптужбе` да имамо премало математике, могу само да одговорим да се на Р смеру ради премало програмирања! Свако ко је на МАТФ крочио може да потврди да абнормалан проценат студената завршних година Р смера нема појма да програмира!! (јесте, наравно, и на ЕТФу је слична ситуација). Да ли радимо премало или премного математике, тек однос математичких и рачунарских предмета на И смеру је 1:1, па сад ви видите. На неким испитним роковима Р смера су из програмирања западали мало лакши задаци него што су на И смеру били на колоквијуму (не кажем да је то увек случај, али и то се дешава).

То да И смер није толико програмерски оријентисан као Р је тотални нонсенс. Можемо полемисати да ли је један или други смер озбиљнији, али на И смеру је програмирање релативно наглашеније него на Р смеру.

По мени је главни проблем са И смером тај што сви себи узимају слободу да по њему пљују до миле воље. Да ли је разлог томе несигурност колега са других смерова, или страх јер они знају да су лоши програмери (чини ми се да они који знају, и знају да знају не троше време на мрвљење других смерова), не знам.

Било како било, ево, овом приликом позивам колеге са Р смера на програмерско такмичење, па да се види да ли смо ми баш толики ******, а они такви махери. Нека они направе селекцију од студената који су прва или друга година редовно (јер на новом И смеру још нема каснијих година), а ми ћемо направити селекцију од студената који нису раније били на Р смеру, па да се опробамо :)

Jao........... da su mi sada vase godine, sa ovom pamecu.

"Kids", zaboravite nase "faxove", isfrustrirane profesore, nadrkane asistente, salterske sluzbenike iz studentskih sluzbi i sl. Idite u bilo koju normalnu zemlju, bilo gde. Ako mozete, idite cetvrtu godinu srednje u USA, pa jurite koledz, makar isli ponovo u cetvrtu, ili pauzirali godinu.
Idite u Italiju, tamo je recimo drzavni ekonomski (za njega znam tacno) 1270 € godina, kod nas je vise (u najbednijoj zemlji na balkanu). Ni ostali faxovi nisu nesto skupi, plus provedete 4-5 godina u EU, mozete i da se posle ozenite, radite po malo, na crno, sivo, belo.
Samo nemojte da stracite i upropastite svoju mladost i zivot u ovoj dolini zla, u kojoj cete na kraju, posle faxa otici u vojsku (ili cete prekinuti fax zbog nje) gde ce vas neki kriminalac ubiti na strazi.

Eee ali nije to tako jednostavno...

A i takodje pre nego sto uopste i ode gubi jos (skoro) godinu bas na vojsku. E tek onda moze da ide iz zemlje i da razmislja sta ce...

@Tema ma samo nemoj visu poslovnu...:D

@Čelični:
khm... mnogo teških reči... iskreno, ne pada mi na pamet da se nešto ubeđujem sa tobom, ja sam svoj izbor napravio odavno - ovde samo pokušavam da pomognem ljudima koji ne znaju šta će da upišu pa da im malo predočim situaciju pošto sam prošao kroz neke stvari koje njih tek čekaju. Ako će da veruju tebi i tvom 'busanju u grudi' baš me briga. Nažalost, imao sam takođe puno prilika da vidim koliko su ljudi sa ETF-a opterećeni nekim stvarima, a evo vidim da čak ni neke kolege ne zaostaju...

Kao što rekoh, malo šta me pogađa od ovoga što si napisao osim jedne stvari...
На неким испитним роковима Р смера су из програмирања западали мало лакши задаци него што су на И смеру били на колоквијуму

Raspitaj se malčice bolje, jer ja sam viđao malo drugačije stvari. Neko će da se zezne odavde pa će stvarno da ti poveruje ovo, pa čisto da upozorim ljude...

Živi u svom ubeđenju, ja hteo ovde da pomognem čoveku koji se javio a dočekali ste me na krv i nož.

Eh, da još onaj deo što se tiče 'zapadnoevropskih' fakulteta... Pa tačno je da na R smeru nećeš učiti (tačnije hoćeš ali u slabijoj meri) da programiraš koristeći neke konkretne biblioteke, razvijajući se u smeru samo jednog programskog jezika itd. Ali zato, ono što ćeš najbolje naučiti jeste programerska logika i način razmišljanja. Nađi mi i jednog programera koji je završio bilo koji fakultet bez da uči programiranje sa strane. Pa i ti tvoji 'ortaci' koji su napisali Linux i sve ostalo što si naveo... misliš li da su oni to naučili na fakultetu? Da li misliš da ako odeš na neki 'renomirani' zapadnjački fakultet - da ćeš naučiti da radiš takve stvari... Žao mi je ako si tek sada saznao ovo što sam napisao, i što sam ti ja doneo razočaravajuću vest... a evo ti otprilike kakva je situacija u Americi na primer:
http://joelonsoftware.com/articles/ThePerilsofJavaSchools.html

Šta misliš, zašto naši programeri extra prolaze bilo gde u svetu? Da li neko želi da ispišem ovde gde su i šta rade diplomci MATF-a sa R smera. Nije mi problem, malo vremena Googl-anje ću da izdvojim ako nekoga zaista interesuje.

Jedino što zaista ne ide u prilog R smeru, i to je baš ozbiljan problem jeste što nemamo diplomski rad. Ali vrlo je moguće da će se i to uskoro srediti. Radi se na tome.

Mnogo je bitnije biti dobar na svom faxu i ne uklopiti se u mtrvo more prosecnih, vec se istaci na neki nacin i p(d)okazati svoje sposobnosti. Treba na vreme shvatiti da jedva 10% ljudi koji zavrsavaju fax stvarno vrede nesto... Treba "zaraditi" mesto u tih 10%, a ostalo dolazi samo po sebi...

p.s. Ovo nisu moje reci, vec reci mog profe/mentora...

Волео бих да ми колеге са МАТФ објасне шта раде из системског програмирања, low-level програмирања, 8086 архитектуре, архитектуре процесора, кеш меморије, пајплајн меморије, магистрале, мемроријских модула, симулација рада рачунарских компоненти, уређаја са директним приступом меморији, писањем драјвера...за почетак...
Хвала...

Идемо једно по једно. Западњаке сам поменуо да бих истакао како добар део света има факултете од шест семестара, па ми је потпуно неразумљиво како можеш априорно да смрвиш све који иду на такве факултете. Бусао се у груди нисам, и нисам рекао да смо ми бољи од других, већ нажалост само да смо само подједнако лоши, али не и лошији (пример ортака који је начуо причицу двојице са старијих година ЕТФа: Ох, не, имаћемо бинарна стабла на колоквијуму/испиту?!?!). И да поновим, не желим никога да прозивам, али ако се узме просек било ког техничког факултета код нас, резултати ће бити страшни (ценим да ни напољу није много боље... или се бар надам).

Друго, позивам те да не будеш безобразан са изјавама типа Neko će da se zezne odavde pa će stvarno da ti poveruje ovo, pa čisto da upozorim ljude...! Ја сам рекао (не кажем да је то увек случај, али и то се дешава). Ти ме овде називаш лажовом, а да лажем ми стварно не пада на памет. То сам рекао на основу приче коју сам чуо од колеге који је био на Р смеру, и који је рекао да је на једном испитном року (сад стварно не знам на ком) дошао задатак типа да се имплементира сабирање великих бројева (цифре које се смештају у низ). Такође је напоменуо да је гомила колега задатак решило на тривијалнији начин него што се то стварно ради:

int sabiranjeVelikihBrojeva(int a, int b){
return a+b;
}
комично!!

Нама је такав задатак (у незнатно тежој варијанти, не сећам се сад) дошао на једном колоквијуму, док су на испиту биле кудикамо озбиљније ствари. Значи, ако си прегледао све задатке испитних рокова у претходних шест година, и утврдио да онаквог задатка није било, ја се извињавам, јер су ми дали погрешну информацију (а нисам лагао намерио!!). У супротном, те позивам да се суздржиш од лепљења етикета преко нета људима које не познајеш!

Следећи пасус у коме ми откриваш библијску истину да нико само на факултету није научио да програмира (celicni falls from his chair in shock and awe), ми је тотално нејасан. То је за ову причу тотално небитно наклапање.

Наши програмери стварно пролазе лепо у свету, али... ради се о крему наших програмера, а не о просечном ортаку са дипломом МАТФ, ЕТФ... Сад те овде отворено питам.. јел ти стварно хоћеш да кажеш да није тачна тврдња да већина студената МАТФа (и ЕТФа) не зна да програмира?

челични;999344 je napisao(la):
Сад те овде отворено питам.. јел ти стварно хоћеш да кажеш да није тачна тврдња да већина студената МАТФа (и ЕТФа) не зна да програмира?

Mislim da ovo ne moze niko da opovrgne... Nazalost... ili mozda na srecu manjine... :banana:

Mislim da ovo ne moze niko da opovrgne... Nazalost... ili mozda na srecu manjine... :banana:

Ајде овако...
С обзиром да студената Одсека за рачунарску технику и информатику има око 25% од укупног броја уписаних на годину (по новом програму студирања), сасвим је логично да већина студената не зна да програмира...то и није њихов посао... Ипак, статистиек опказују да су студенти телекомуникација, енергетике, аутоматике..управо великим бројем завршавали као програмери јер нису могли да нађу посао у струци... Мислим да бих могао да кажем да преко 70% моје генерације (84' годиште) са РТИ Одсека зна итекако да програмира, да бар 40% са осталих смерова зна да програмира..тако да...

И даље чекам одговор на моје претходно питање...

Па ево овако.. на И смеру смо до сада радили (прва два ипо семестра, даље шта ћемо радити, не знам, нисам се удубљивао превише) следеће:

машинско програмирање на теоријском рачунару (хекс-код). Нешта налик пико-асемблеру са ЕТФа, само нижег нивоа (једноадресни рачунар, минимални сет инструкција..). Документацију можете погледати овде http://www.matf.bg.ac.yu/~nikolic/ar/doc.pdf. После тога једнопролазни и двопролазни асемблер на истом рачунару. НАСМ асемблер. Дигитална логика, и архитектура рачунара. Значи све од конструисања основних логичких кола (ни, нили), па градња сложенијих елемената од тога (флип-флопови, бројачи..). МОСФЕТа смо се тек овлаш дотакли. Затим архитектура.. АЛУ и томе слично, РАМ меморија, контролне речи, и сличне *******ције.. Све до комичног предавања `како направити пентиум 4 у Старом Египту` :Р. Шалу на страну, мислим да би огромна већина колега који су положили тај испит била у стању да конструише рудименталан (али функционалан) процесор (изузев можда часовника). Сад прелазимо на ВЛСИ.

Али опет, што рече колега , наш смер ипак представља само курс рачунарства (колегијално, нема шта).

Izvinjavam se sto upujem matoru temu, ali zanima me kako sada stoje stvari sa megatrend univerzitetom, akreditacija, skolarine i ostalo... Ako neko naravno zna :)

Eee ali nije to tako jednostavno...

A i takodje pre nego sto uopste i ode gubi jos (skoro) godinu bas na vojsku. E tek onda moze da ide iz zemlje i da razmislja sta ce...

@Tema ma samo nemoj visu poslovnu...:D

a sta je to u zivotu jednostavno a da vredi necemu?

ukoliko si ispod odredjene starosti, mozes da izadjes i bez da si odradio to oko vojske. na stranu sto kad si vec preko mozes da odgadjas dok te ne prebace u rezervni sastav a mozda u medjuvremenu i ukinu obavezni vojni rok.

jedna od osobina kod naseg naroda sto me jako nervira je da smo narod ''ne moze''

otici negde na studije je ubedljivo najbolji nacin odlaska iz te rupe. u dosta zemalja se lakse sredjuju radne dozvole ako ste diplomirali na njihovom fakultetu a i za tih nekoliko godina udjete u sistem, pohvatate kontakte, steknete neko iskustvo, usavrsite jezik.

izuzev UK, studije u EU su ili jeftinije nego kod nas ili besplatne (svedska, nemacka i mislim austrija). spanija, italija, francuska, holandija, ceska, ... dosta jeftine i sasvim solidnog kvaliteta studije.

sa studentskom vizom bar na neko vreme imate reseno pitanje boravka, zdravstvenog osiguranja, mozete otvoriti racun u banci, ... imate i ograniceno pravo rada. no, za ljude u IT i kreativi, to nije problem. radite freelance ili na firmu (recimo registrovanu u srbiji) i nije vam potrebna radna dozvola.

definitivno bolje nego zastareli i s frustriranim profesorima drzavni fakulteti ili smuti pa prospi privatni degree mills.

ako resite van evrope, u juznoj americi i aziji ima odlicnih a besplatnih i jeftinih univerziteta. recimo univerzitet u sao paulu, kao i u buenos airesu je besplatan. oba su medju top 500 svetskih univerziteta. na UBA studira masa evropljana i amera. nanyang u singapuru nije skup a jedan je od najjacih tehnickih uni na svetu. u kini ima dosta odlicnih i krajnje pristupacnih skola, s nastavom na engleskom.

Kolega(ja sam druga godina smera za elektroniku ETF-a Bg-u), potpuno si me pogresno shvatio!
Savetovao sam coveka da studira nesto sto je teze savladati sam(tipa elektronika), a 3d modelovanje se da nauciti i ovako za dva-tri leta(odokativno, ne iz iskustva). Mislim da se na etf-u moze steci dobra osnova za programiranje u c-u(sto opet naravno zavisi dosta od tebe). Znaci, moj savet nikako nije da batali fakultet!!!

3D i elektronika bas nemaju puno slicnosti

prosla su vremena kad su kompjuter u radu koristili samo tehnicki geniji

kao mesto s gomilom primenjene fizike na 1001 nacin, ETF mi deluje dobrim resenjem sta god da odlucis da radis. masinski fax je isto super! mashinci su ljudi koji rade najshiri spektar poslova!

vreme kad si ceo zhivot shiljio jedno te isto je proshlo.

3D modelovanje, ako mislis na softverski deo priche, se svakako nauchi za sest meseci. ali, ono sto stoji iza se uci mnogo mnogo duze.

Pozdrav svima

Imam dilemu ,ne znam sta da uradim

Naime polagao sam prijemni na ETF(sto je moja prva zelja) i nisam upao na budzet ali jesam na samofinansiranje i to medju prvima ....Posto nemam bas nesto kesa dvoumim se dal da idem na samofin na ETF ili da upisem masinac na budzet....

Znaci planiram ozbiljno da se posvetim faxu i kad gledam masinac buni me to sto ga malo ko upisuje zadnjih godina(cak posle drugog roka ostane mesta),pa me zanima dal je ovaj fax toliko los u vidu kvaliteta nastave ili nema zaposlenja kad se zavrsi.
Sa druge strane kolko vidim svi kazu kako je ETF perspektivniji i kako su uvek pre trazeni ETF-ovci od masinaca i saobracajaca i slicnih i na ETF se uvek prijavi mnogo vise nego sto primaju sto mi nekako govori da je cenjeniji i kvalitetniji ....

Sta mi savetujete ETF na samofinasiranje ili masinac na budzet i zasto???

Ako cu na ETF sutra mi je zadnji dan da se upisem pa bih molio da mi neko odgovori sto brze....

Hvala svima mnogo

pozdrav

Ja cu ti reci da upises ono sto ti zelis i sto mislis da ces lagodno studirati...ako ti je ETF prva zelja i ako to stvarno zelis onda to i upisi...uvek mozes da se prebacis na budzet ako sakupis dovoljan broj bodova

Nazalost, za masinstvo je potrebna industrija koje ovde kod nas nema ni pod razno - sve sto je vredelo je unisteno :wall:

Trenutno je kod nas IT struka na ceni, a bice i u buduce sigurno.

EDIT: Tek sad videh otkad ova tema vuce korene... :) Bash mi je bilo extra zanimljivo da iz danasnje perspektive bacim pogled na pricu :)
Jox, sta ti kazes na sve to? :) ETF ili FTN, kako god se okrene zavrsis u istoj "rupi" :d :D

Poslednja izmena:
mashinski daje fenomenalnu bazu za masu toga

istina je da malo masinaca ''radi u struci'' (struka ti je, inace, ono od cega doneses chek kuci), ali nauce brzo bilo koji posao. moji masinci rade od prodaje preko programiranja do prevodilastva i jos gomile poslova

Nazad
Vrh Dno