Šta je novo?

Koji fakultet upisati?

duskoo je napisao(la):
U svetlu tvog zadnjeg posta - nemoj da upisuješ ETF ;)

Bravo, dijagnoza na pravom mestu :d :d :d .

Izgleda da slomljeni prstic boluje od sindroma "kiselog grozdja". Bolje da si vozac tramvaja, sedis udobno, vozis, putujes, vidis sveta raznog i primas platu. A to je valjda smisao zivota.

Poz.

kiselo grozdje....
ahahahahahaha batice...... :banana: :smoke: :bottle: :cigar: :guitar:

nego vi sto polazete jos uvek OET....
jel znate kako je puzh poginuo?
bacio pogled na shteker :D

Poslednja izmena:
LoL!!! :D

'Ebi ga, vi se u BGu bijete sa OET-om i elektronikom, a mi u NSu sa matematikama.
Samo kad sam se njih resio... :d

ne boj se ti nista.....i mi smo se klali sa matama.kec,dvojka,trojka,cetvorka,verovatnoca i statistika kod merklea.......e da si ti ziv i zdrav :)

Trust me, nemate Doroslovackog, Kovacevica i "prepametnu" Milu Stojakovic. :d

Imam par drugara i drugarica u BGu pa znam sta i kako radite iz mate.

Za OET vam skidam kapu. Ja bih robijao nekog! :d

Ako su racunari tvoja ljubav, nemas problema sa matematikom i imash 3k evra godisnje za skolarinu, definitivno RAF. Razmisli ozbiljno i o visoj elektrotehnickoj, smer NRT, odnosno RT ako si u nepovoljnijoj ekonomskoj situaciji. U sirokom luku zaobidji saobracajni, masinac, gradjevinu i slicne tehnicke fakultete. Za ETF i MATF si vec cuo price.
Moj predlog je i FON, na kome studiram, ali tu je problem ako nisi spreman da zrtvujes neko vreme spremajuci menadzerske predmete, koji mogu da ti zatrebaju u buducem poslu, ali i ne moraju. FON uzmi u obzir jedino ako se interesujes za softversko inzenjerstvo. HW se tamo izucava na bazicnom nivou, i to iz dva predemeta, gde nije glavna tema, a verujem da dosta toga vec i sam znas cim pratis ovaj forum.

Poslednja izmena:
E ne znas ti freemane kako je kod merkleaaaaa :guitar: :wall: :wall: :wall: .Cuo sam da je merkle proglasen za najtezeg profesora iz matematike na svetu.Komisija bila od studenata ETF-a.A za OET cuo sam da MIT,Oksford i Kembridz priznaju ETF-u iz beograda da ima jacu katedru za OET od njih. :bottle: :S: :S: Sta ces kad covek ima komplekse od drzave u kojoj zivi namerno velica neke svoje skole,fakultete i sta ti ja znam...
PS:Cuo sam da na ETF-u razvijaju novi tip procesora...Kodno ime:2+2=???nesto nece da izracuna :banana: wow wow madafaka i madamusaka :banana:

Jeste, samo sto on na RAFu ni izbliza ne daje ono sto daje na ETFu. Na Rafu daje 10x lakse ispite i ima 5x blazi kriterijum ocenjivanja

Sto se tice priznavanja faxa napolju...

Nijedna diploma iz nasih krajeva se ne priznaje, dok se ne nostrifikuje na nekom od njihovih univerziteta, pa sve da imate prosek 10.00. ;)

FingersBroken je napisao(la):
PS:Cuo sam da na ETF-u razvijaju novi tip procesora...Kodno ime:2+2=???nesto nece da izracuna :banana: wow wow madafaka i madamusaka :banana:
Pa čisto da znaš, jedan profesor sa ETFa je radio na razvoju 200MHz procesora za američku vojsku deset godina pre nego što je Intel napravio svoj.

E tu pricu sam toliko puta slusao...

Kakve to ima veze? Svi profani koji su extra vredeli na ETF-u i oni sto su ga odrzavali jednim od najjacih elektro-faxova u svetu, odavno nisu na njemu. :(

upisi Fon...ja sam apsolvent, i mogu ti reci da je fax potpuno ok, na inf sistemima imas bar 20 ispita koji se ticu onoga sto te zanima i sto ti treba. A za bilo koji faks ti treba jos rada pored njega da bi bio dobar u tome sto radis... :wave:

Ne znam da li ovo ima neke(velike)veze sa reformama na BG ETFu ali u
kabinetu jednog od vaznijih ljudi na ETFu stoji NOV(za tada aktuelnu 2004)
kalendar sa TITOVOM slikom :D :d
Mozda je to odraz njihovog misljenja o reformi obrazovanja.... :smoke:

kakve to sad veze ima sa bilo cim??kakve veze ima ko sta kaci na zid....ako je covek voleo tita pre 30 godina,zasto ga ne bi voleo i danas?
Uostalom,jebo politiku! :)

kako ovo dvanaestogodisnje zvuci
tragedija
E ne znas ti freemane kako je kod merkleaaaaa :guitar: :wall: :wall: :wall: .Cuo sam da je merkle proglasen za najtezeg profesora iz matematike na svetu.Komisija bila od studenata ETF-a.A za OET cuo sam da MIT,Oksford i Kembridz priznaju ETF-u iz beograda da ima jacu katedru za OET od njih. :bottle: :S: :S: Sta ces kad covek ima komplekse od drzave u kojoj zivi namerno velica neke svoje skole,fakultete i sta ti ja znam...

a ti studenti etfa iz komisije su polagali matematiku kod svih svetskih profesora pa su kompetetni da kazu ko je od koga gori?
ako sam JA mogao kod merklea da polozim analizu i verovatnocu i statistiku ne vidim zasto bilo ko drugi ne bi mogao
u vezi oet-a....isto tako ja mogu da kazem da elektrotehnicki fakultet u srpskom sarajevu ima najjacu katedru za nuklearnu fiziku i ko ce da mi poveruje?
samo je stvar u tome da li ces ozbiljno da shvatis svoje obaveze i malo zagrejes stolicu ili ces da visis u strahinjica bana i izvlacis pare od matoraca sa pricom "jao profesor me mrzi"
btw. ja bi sad upisao fon - laksi je od ostalih slicnih fakulteta i ima 1000000 riba po glavi stanovnika :eyebrows:
a u vecini konkursa za posao fon, etf i pmf se isto boduju

Delija je napisao(la):
E tu pricu sam toliko puta slusao...

Kakve to ima veze? Svi profani koji su extra vredeli na ETF-u i oni sto su ga odrzavali jednim od najjacih elektro-faxova u svetu, odavno nisu na njemu. :(
Ovaj jeste. Mada mi se lično ne sviđa preterano kako čovek predaje, ne bih se bunio da od njega dobijem letter of recomendation ;)

Delija je napisao(la):

Nijedna diploma iz nasih krajeva se ne priznaje, dok se ne nostrifikuje na nekom od njihovih univerziteta, pa sve da imate prosek 10.00. ;)

mislim da gresis

Diskusija je "zalutala".

Preporuka je ETF, pretpostavka za otvorena sva vrata...
Mislim da bez "muke do nauke..." :p tesko da moze.

BTW: VETS nije fakultet ;)

Poz.

ovaj covek me uvek odusevi svojim postom!
GO VLADD,GO!!! :)

Delija je napisao(la):

Silno, ovaj silno gresis sinak. priznaju skoro svuda diplome sa tehnickih fakulteta, za ostalo neznam ;)

Pa priznaju li ili ne??Ala ste zakokuljeni...Niko da navede neki dokaz dal' se priznaje ili ne!Tacno je da se ne priznaje dok se ne nostrifikuje.Nijedna drzava ne priznaje diplome druge drzave.Mislis samo ako si iz Beograda da citav svet treba da priznaje tvoju diplomu a posebno "zlatnu diplomu sa ETF-a".A dok se nostrifikuje ima da se otelite,jer ima puuuuno razlike :).Da ne vredi truda vredi ali...Gled'o sam skoro neki Goldsmith koledz u Londonu smer za Computing(mada ima i za information tehnology),traje nekih 3-4 godine, nekih 20 predmeta, plan skoro isti kao na VETS-u ,dosta finih smerova ko ima vremana moze da pogleda

Pa priznaju li ili ne??Ala ste zakokuljeni...Niko da navede neki dokaz dal' se priznaje ili ne!Tacno je da se ne priznaje dok se ne nostrifikuje.Nijedna drzava ne priznaje diplome druge drzave.Mislis samo ako si iz Beograda da citav svet treba da priznaje tvoju diplomu a posebno "zlatnu diplomu sa ETF-a".A dok se nostrifikuje ima da se otelite,jer ima puuuuno razlike :).Da ne vredi truda vredi ali...Gled'o sam skoro neki Goldsmith koledz u Londonu smer za Computing(mada ima i za information tehnology),traje nekih 3-4 godine, nekih 20 predmeta, plan skoro isti kao na VETS-u ,dosta finih smerova ko ima vremana moze da pogleda

Pa konkretno, diploma sa ETF-a se priznaje. Pojam nostrifikacije je malo "uopsten", i za ETF diplomu nije bauk. Naime, nostrifikacija nekih diploma zahteva polaganje dopunskih ispita (u drzavi od koje se trazi nostrifikacija). Za ETF toga nema. Na osnovu diplome se izdaje dokument o statusu "diplomca". Govorim uopsteno, posto su vazna i ostala "podpitanja". Sa kojim razlogom "diplomac" ide u doticnu stranu zemlju (i koju zemlju), da li da radi ili da nastavi skolovanje.
A te dileme i sam diplomac-begunac, bar bi trebao da razjasni unapred. Da li ce se baviti naukom, ucestvovati u naucnim projektima (ili tehnicko tehnoloskim), pisati radove...
Na fakultetu ima dovoljno uslova za to, a tako moze i odavde da stekne "reference" i preporuke, sto jos lakse otvara vrata.

A ako samo pokupi diplomu i "zapali" preko, moze da mu se desi, i pored nostrifikacije (jednostavne, formalne), da popije otkaz (nema "spustanja" na nize radno mesto, posto "gazda" mora da isplati platu prema strucnoj spremi), ako ne odgovori na postavljene zadatke.

Poz.

GoranM je napisao(la):
Silno, ovaj silno gresis sinak. priznaju skoro svuda diplome sa tehnickih fakulteta, za ostalo neznam ;)

Mozda se priznaju u Juznoj Africi, Obali Slonovace ili i u Zimbabveu... :D
Novi Zeland me takodje ne zanima ni pod razno... ;)

Ono sto sam rekao je iz prve ruke, dakle od sefa katedre za automatiku i ljudi koji rade i na katedri, a i imaju svoje firme i veliki deo posla obavljaju "napolju" i to najveci deo u Nemackoj.

Pravo da ti kazem, mene to uopste i ne plasi, posto za razliku od vecine, zavrsavam faks radi znanja, a ne samo da bih dosao do diplome.

Ono vreme kada su ocevi govorili sinovima: "samo ti zavrsi fakultet, da ne bi nista radio...", polako ostaje za nama. ;)

BTW, ubedljivo najlaksi nacin za odlazak napolje je doskolavanje.

p.s. Identicno vazi i za ETF u BGu...Provereno...

Priznaju diplomu i te kao ,i to sa ETF.
Evo iz prve ruke:
Drugarica (tj koleginica) je zavrsila ETF u NS (nebitno koji smer) pre par meseci i htela je da magistrira u Austriji.Poslala sve papire, cv, itd i oni su je "odbili" :d .
Kazu sa njenom diplomom (ETF 5 godina (ovo je bitno), stari program, a ne novi po Bolonskoj konvenciji koji jos nije usvojen) moze samo na doktorat posto je ona sa tom diplomom vec megistar u Austriji :d .
E da ona je sad u Austriji ;) .
Evo je samo jedan svez primer, a znam ih gomilu koji su zapalili sa ETF preko bare i itekako im sa sve prizna,mada dosta zavisi od srece i gomile drugih stvari.
Pozdrav

Poslednja izmena:
filipenko je napisao(la):
Jeste, samo sto on na RAFu ni izbliza ne daje ono sto daje na ETFu. Na Rafu daje 10x lakse ispite i ima 5x blazi kriterijum ocenjivanja
Nisam te video na RAF-u, ti si nash neki nov kolega?

Aaa, da, ti prichash napamet, ko i 99% ljudi koji nisu videli raf, sad znam. Shto onda ovi sa RAF-a uzeshe proshlogodisnje MS takmichenje ovde, i otidoshe u Shkotsku, a isto uradishe i ove?
Sigurno zbog tih lakih ispita, i zato shto se manje radi nego na ETF-u. I btw, ti si beshe ove opet obnovio godinu?

Highl1 je napisao(la):
Shto onda ovi sa RAF-a uzeshe proshlogodisnje MS takmichenje ovde, i otidoshe u Shkotsku, a isto uradishe i ove?
A na tom takmičenju se potenciraju analiza i verovatnoća i statistika? :trust:

Poslednja izmena:
High1 razumi malo jadne etf-ovce oni nisu to ucili sto se trazilo na takmicenju(il' mozda jesu?),jer nisu imali vremena od verovatnoce:(.E posto u dosadasnjem skolovanju nisu to naucili sumnjam da ce ikad to i naucit ,na zalost.

Highl1 je napisao(la):
Nisam te video na RAF-u, ti si nash neki nov kolega?

Aaa, da, ti prichash napamet, ko i 99% ljudi koji nisu videli raf, sad znam. Shto onda ovi sa RAF-a uzeshe proshlogodisnje MS takmichenje ovde, i otidoshe u Shkotsku, a isto uradishe i ove?
Sigurno zbog tih lakih ispita, i zato shto se manje radi nego na ETF-u. I btw, ti si beshe ove opet obnovio godinu?

Video sam rok, prema tome cao :)
Kakve veze sa zivotom imaju analiza i verovatnoca sa M$ takmicenjima, majke ti ? I kakve veze ima sto sam ja obnovio godinu ? Nisam mogao da dam jedan ispit iz prve i nisam mogao da upisem trecu iako sam imao skoro ociscenu drugu. To tako ide. Eno ti Geekove slike gde taj ispit prolazi 5 od 250 studenata. Sigurno nije zato sto su gloopi, naprotiv, na ETF i PMF dodje najbolje iz matematickih i prirodnih gimnazija.
Taj rok sa Rafa koji sam ja video je smejurija prema onom sto taj isti covek daje na ETFu. Ti imas problem sto sad to shvatas kao licni napad na tvoj faks, sto nema veze sa zivotom jer je na vasem faksu prioritet na nekim drugim stvarima, ja sam pricao o samom Merkleu koga su tvoji istomisljenici krenuli da brane kad ga je neko pomenuo jer kao kod vas nije strasan. To je glupost, kao da sam ja sad krenuo da branim svoj faks jer nam je neko sa filozofskog rekao da je nasa sociologija boolja :d Naravno da jeste

@jaksa
Sto se tice priznavanja diploma to je jako komplikovana prica koja se nazalost sve vise svodi na to da se ne priznaju...

Poslednja izmena:
:d
Ajd malo i ja da prosipam pamet:

Ovaj thread ponovo dokazuje jednu staru stvar a to je da nema idealnog resenja. A cim nema idealnog resenja moras da pravis kompromise. A cim pravis kompromise, moras neceg da se odreknes. A cim se neceg odreknes, to boli. A cim boli, zalis za onim sto si se odrekao.

Ovaj fax - onaj fax, ostati ovde - otici napolje, raditi ovo - raditi ono. Jedno kajanje ti negine. Tamni vilajet. Zivot je niz kompromisa i kajanja za onim sto si se odrekao.

Ofkors. Ko misli da je dovoljno da upise nesto i da je zavrsio posao za ceo zivot, taj ne misli :)

Nazad
Vrh Dno