Šta je novo?

Koji fakultet upisati?

Cela prica oko "priznavanja" diploma zavisi sta sa njom namerava da se radi i gde. Ukoliko neko zeli da nastavi da studira ili vrsi neki rad pri nekom istitutu (ili slicnoj ustanovi naucne prirode) ili radi u nekoj struci za koju je potrebno da se ima drzavni ispit/dozvola (lekar, pravnik itd) - nostrifikacija diplome ne gine. A to dalje zavisi od univerziteta na kojem se dokument nostrifikuje; treba da se podnosi lista predmeta, njihov opis i sadrzaj, itd. pa univerzitet odlucuje koliko ce diferencijalnih ispita morati da se polaze. Negde je problem i u tome sto je za zvanicnu tituli potrebno imati polozene mejdzor i majnor kurseve - diplomski moze da se racuna kao mejdzor, ali fali majnor. Na nekim nasim fakultetima ni nema diplomskog - polozi se predvidjen broj ispita i to je to. Iako bi zbog broja godina studiranja (4,5) to trebalo formalno da odgovara Masters nivou, dobija se uglavnom Bachelors.

Koliko cete lako dobiti uslove za nostrifikaciju i vrednost rezultantne diplome zavise i od univerziteta gde se to radi - kako se i ovde lozite na razliku u reputaciji izmedju ETF-a i Tehnickog Fakulteta u Drvljilovici Donjoj, tako i napolju svi univerziteti nemaju isti rang. Tako da cete jednog human resources sefa u IBM-u jednako impresionirati diplomom BG ETF-a i diplomom iz nekog Kirchenhem-Bolandera, to jest - u oba slucaja necete ga nikako diplomom impresionirati (ukoliko vam je to bio cilj). A upravo se na tim manjim univerzitetima lakse izvrsava nostrifikacija.

Specijalan slucaj vazi za ljude iz IT branse, jer za njima uvek vlada velika potraznja. Samo zato i iskljucivo samo zbog toga su poslodavci spremni da zazmure ponekad u vezi priznavanja diplome. Neretko im je samo vazno da kadidat ima neko formalno univerzitetsko obrazovanje zbog pojedinih oblasti koje mogu i kod njih napolju da se nauce samo na fakultetu (na primer, posao analyst programera podrazumeva upotrebu matematike u analizi algoritama, a za to tesko da je neko samouk). Znaci, te price "znam jednog Milana iz Batajnice kojem su priznali diplomu" macku o rep - ne radi se o priznavanju diplome, nego zazmurivanju. Priznanje diplome znaci iskljucivo nostrifikaciju. Velike firme su neretko zahtevne i traze dobru obrazovnu referencu ukljucujuci i prosek; manje firme ce da zazmure, a ponekad su raspolozene da prihvate i coveka bez diplome, a koji opet ima ekvivalentno prakticno iskustvo (neretko prepreku zaposlenju u takvim firmama ne predstavlja firma, nego ta maticna drzava koja ne zeli da pusti unutra ljude bez diplome recimo).

U svakom slucaju, kada dodjete napolju na intervju, verujte mi da necete sa komisijom diskutovati o tome koliko se taj vas fakultet ceni u vasoj maticnoj drzavi; oni u glavama nemaju bazu podataka svih mogucih domacih i stranih univerziteta, pa da urade query po reputaciji. Samim tim ce razliku izmedju nasih ETF-a, PMF-a i FON-a znati isto koliko i odgovor na pitanje "koliko je filmova Kovacevic snimao u Deliblatskoj Pescari?". Mozda ce vas pitati za prosek ili koja vam je bila tema diplomskog (i to najcesce u slucajevima kada nemate nesto radnog iskustva, pa vam je ta diploma jedini kec u rukavu). A onda ce tu diplomu da odloze na stranu i krenu da testiraju sta vi stvarno znate.
Sve ovo na osnovu prakticnog iskustva ucestvovanja u intervjuima, ucestvovanja u komisijama i setanja i raspitivanja po tim stranim univerzitetima - a ne "cuo sam...".

poenta je filipenko,da si ti nama video rok, i to je sve. Isto ko shto sam ja video etf. Tamo mi studiraju 2 najbolja ortaka, jedan je dao svih 7 predmeta iz prvog semestra,i kaze da je lako,a drugi kuka. Naravno ovaj prvi je ko i ja u Prvoj beogradskoj gimn. zagrejao stolicu,pa mu nije teshko.Slichno je i na rafu, ko je iole malo radio matish i slichno, lako ce poloziti, a ko nije muchice se. Tachno je da je prolaznost veca, mada je ta ista prolazosnost za jedno 50% manja nego prosle godine. Drugo kod nas se ne prijavljuju nasumichno ispiti ko na ostalim faxovima, jer nam je svaka sledeca prijava 20eura, te svi prijavljuju ispit tek onda kad znaju da ce ga verovatno poloziti, ili su neshto uchili. Opet vas stalno dole vidim u metrou kad god dodjem,a i ove moje ortake, a nama su vezbe i predavanja obavezni, i postoje kaznene mere za nepojavljivanje i slichno :) Sve u svemu, nemoj prichati napamet kad ne znash.

Poslednja izmena:
Tread resurrection :)

Htedoh da pitam ljude, izmedju ostalih i silverglider-a, kakvi su tj. koliko su na ceni instituti na kljima je moguce studiranje na daljinu.
Interesuje me to zato sto imaju neke ok smerove tipa administartora mreza za Win 2003 etc.Na primeru www.ils.de?
Da li se to priznaje slicno kao neka skola(fax) posto vidim da se na kraju studiranja dobija diploma?

Mislim da studiranje na daljinu polako ali sigurno pocinje da zivi i kod nas-milsim da vec imas neke opcije na fon-u...

e ovako ja sam sada chetvrta godina. zeleo bi da upishem etf (SI ili RTI), da kazemo da ne znam nishta u vezi programarinja (pascal, ali... to je nishta), shta mislite, jel imam shansi? ili da konkurishem i za Fon, pa da vidim?

За упис на ЕТФ су ти битни само просек и знање математике и физике ( ови предмети се полажу на пријемном ), а све остало се да научити, ако си спреман да добро залегнеш :-devil-: ;)

za prijemni znanje matematike ili fizike. moze da se bira koji se polaze i rachuna se bolji (fizika je proshle godine bila mnogo laksha u odnosu na matu ;) ). a za SI mora mata da se polaze poshto je to skroz odvojen smer od ostatka.

Ortak koji je pukao na ETF-u, sada rastura RAF. Gledajuci po njemu, rado ga preporucujem svakom nerd-u i polu nerd-u, ali nikako anti-nerdu jer ce taj nekoga tamo da ubije :D . Ako nemas bogate roditelje (kao on) ili neku tetku/babu/nesto u inostranstvu i definitivno nemas svojih para mozes da prodajes guzu, ako si dovoljno sladak, (ipak to dosta studentkinja ovde radi), jer ipak, obrazovanje nema cenu :D . Salim se, naravno, bez uvrede, (osim za studentkinje, to je ziva istina). Ne savetujem FON, poludeces tamo.

filipp je napisao(la):
Tread resurrection :)

Htedoh da pitam ljude, izmedju ostalih i silverglider-a, kakvi su tj. koliko su na ceni instituti na kljima je moguce studiranje na daljinu.
Interesuje me to zato sto imaju neke ok smerove tipa administartora mreza za Win 2003 etc.Na primeru www.ils.de?
Da li se to priznaje slicno kao neka skola(fax) posto vidim da se na kraju studiranja dobija diploma?

Prvo, svi ti sertifikati raznih kurseva ne zamenjuju klasicnu diplomu odnosno formalno skolovanje. Dakle, oni predstavljaju dodatke kao pokazatelje odredjenih specijalizacija. Neke firme formalno traze minimum diplomu univerziteta i obicno navode da je pozeljno da to bude neki IT fakultet ili matematika/fizika/nesto slicno (ukoliko je neraskidivo vezano od delatnosti firme). Tada ovakvi sertifikati predstavljaju prednost u odnosu na druge kandidate; po poslednjim statistikama, na jedno solidno placeno IT radno mesto (dakle, ne najnize pocetnicko) konkurise u proseku po 70-80 ljudi (u proseku; sto znaci da je negde mnogo veca guzva, negde manja).

Drugo, te dopisne skole i nisu nesto cenjene, jer (kao sto se da videti i po spam mailovima) postoji gomila dopisnih i/ili online skola kod kojih se moze za dva dana "studiranja" kupiti nekakva 'diploma' za $300. Nisu sve takve skole prevara, ali prevarantskih ima daleko vise i one uticu negativno na reputaciju.

ILLUVATAR je napisao(la):
e ovako ja sam sada chetvrta godina. zeleo bi da upishem etf (SI ili RTI), da kazemo da ne znam nishta u vezi programarinja (pascal, ali... to je nishta), shta mislite, jel imam shansi? ili da konkurishem i za Fon, pa da vidim?
Šansi imaš, ali ako se već odlučuješ za nerd smerove, zapitaj se da li te to zaista interesuje kad si dogurao do četvrte a znaš samo školski paskal. I drugo, na SI se radi samo softver tako da se ne dobija elektroinženjerska diploma (nego neka druga, zaboravio sam kako se zove), dok je RTI i dalje elektrotehničarski smer... jeste da nema telekomunikacija i slično nego već od druge kreću digitalna elektronika, objektno orjentisano programiranje, posle dolaze operativni sistemi itd., ali ćeš u svakom slučaju morati da prođeš kroz OET&Fizika&Elektronika|TEK drill... što znači biflaj matematiku, ostalo se sve da naučiti...
Mada u principu, šta god upišeš podjednako ćeš se za*ebati, jer nema leba bez motike niti desetki bez dioptrije (čas' izuzecima)...
A na FON ne idi ako ne variš menadžerski mambo-džambo...

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Prvo, svi ti sertifikati raznih kurseva ne zamenjuju klasicnu diplomu odnosno formalno skolovanje. Dakle, oni predstavljaju dodatke kao pokazatelje odredjenih specijalizacija. Neke firme formalno traze minimum diplomu univerziteta i obicno navode da je pozeljno da to bude neki IT fakultet ili matematika/fizika/nesto slicno (ukoliko je neraskidivo vezano od delatnosti firme). Tada ovakvi sertifikati predstavljaju prednost u odnosu na druge kandidate; po poslednjim statistikama, na jedno solidno placeno IT radno mesto (dakle, ne najnize pocetnicko) konkurise u proseku po 70-80 ljudi (u proseku; sto znaci da je negde mnogo veca guzva, negde manja).

Drugo, te dopisne skole i nisu nesto cenjene, jer (kao sto se da videti i po spam mailovima) postoji gomila dopisnih i/ili online skola kod kojih se moze za dva dana "studiranja" kupiti nekakva 'diploma' za $300. Nisu sve takve skole prevara, ali prevarantskih ima daleko vise i one uticu negativno na reputaciju.

Ok, ja imam vec inzenjersku diplomu pa mi ne treba josh jedna ali koliko vidim
na http://www.ils.de/kursangebot/kurse/edv-lehrgaenge/netzwerkadministratorin_windows_2003.php?-&o=no
studije traju 21 mesec a i na raznim forumima procitah da je ok studirati na ovom institutu. Nije mi bio ovaj deo jasan ''Der erfolgreiche Abschluss des Lehrgangs wird mit unserem Zertifikat bestätigt. Nach der erfolgreichen Teilnahme an einem fünftägigen Seminar kann darüber hinaus ein Diplom-Abschluss erzielt werden.''
Mislim, razumem ja nemacki odlicno ali ne znam da li ti instituti ili sta vec tu daju diplome u rangu fakulteta ili sta vec. Da li je u rangu sa Fachhochschule?

hvala momci. za prijemni znam šta se polaže, ali ja neam para za pripreme, a nisam totalno retardiran da to ne mogu sam! samo mi trebaju neke knjige, npr. za prijemni od prošle godine... ako ima neko nek se javi...
menadžere ne gotivim tako da... za Raf ne znam jer neam para!! a da se naštrebam na fakultetu, pa mora kad tad da se počne. tako da šta god da upišem ću se zeznem, lepo kaze Voodoo. :D

X12345 je napisao(la):
osim za studentkinje, to je ziva istina
Dadakakodane ...
Sam biras, sta god upises bice super ILI sta god upises ce se zeznes.
Pogledja koje ispite imaju, i upisi ono sto vise volis i sto ti je lakse, i ono sto bi nekada voleo da radis jer fax je 4-5 godina, a posle toga je jos 50 godina rada i zivota...

Nova skolska godina, nova pitanja :D
Posto nameravam da se bavim 3D-om, modelovanjem, animacijoma, a mozda i web-om :), koji od fakulteta da upisem a da dobijem neku polaznu osnovu za dalji rad, tj. usavrsavanje. Zaci, sta upisati ETF, FON, RAF ili FON ? Ili mozda neki drugi?
Poz

Hmmm... To neces imati ni na jednom od tih pobrojanih. Treba da gledas neke fakultete za umetnicke duse. A studirati ETF samo da bi se dobila polazna osnova za dalji rad, van svake pameti. Osnovu mozes i na kojekakvim kursevima da dobijes. Samo nisam siguran sta rade na RAFu, ali ne verujem da se nesto posebno bakcu sa modelovanjem i animacijama. Trebao bi da pogledas negde drugde... Na ovim fakultetima se uci programiranje, ne koriscenje gotovih proizvoda...

Poslednja izmena:
Svima pričam ali ljudi neće da slušaju. Znači za računare (što se državnih fakulteta tiče) najbolji je MATF. Naravno, ni tamo te niko neće učiti OpenGL i slično, ali imaćeš ubedljivo najbolju (programersku) osnovu i ogromno znanje koje ćeš moći vrlo lako da primeniš čime god da želiš da se baviš (a vezano je za računare). Neke moje kolege se uveliko bave 3D-om, a na drugoj su godini. O web-u da ti ne pričam. Samo što većina tih kolega se 'zaglavi' na fakultetu jer rade sa strane, puni su kinte pa ih mrzi da polažu ispite.

Znači MATF R smer, i nećeš pogrešiti.

Te kolege bi se tim istim stvarima bavile i da nisu uopste upisale fax. Reci mi, sta se to toliko mocno radi na prve 2 godine? :)

Svima pričam ali ljudi neće da slušaju. Znači za računare (što se državnih fakulteta tiče) najbolji je MATF. Naravno, ni tamo te niko neće učiti OpenGL i slično, ali imaćeš ubedljivo najbolju (programersku) osnovu i ogromno znanje koje ćeš moći vrlo lako da primeniš čime god da želiš da se baviš (a vezano je za računare). Neke moje kolege se uveliko bave 3D-om, a na drugoj su godini. O web-u da ti ne pričam. Samo što većina tih kolega se 'zaglavi' na fakultetu jer rade sa strane, puni su kinte pa ih mrzi da polažu ispite.

Znači MATF R smer, i nećeš pogrešiti.

Pre bih rekao MATF I smer. Gradivo je redukovano narocito iz Analize, traje 3 godine, tacnije 3+2 i trebalo bi lakse da se zavrsava nego R smer.

Nova skolska godina, nova pitanja :D
Posto nameravam da se bavim 3D-om, modelovanjem, animacijoma, a mozda i web-om :), koji od fakulteta da upisem a da dobijem neku polaznu osnovu za dalji rad, tj. usavrsavanje. Zaci, sta upisati ETF, FON, RAF ili FON ? Ili mozda neki drugi?
Poz

Ako mislis da radis i studiras, ETF neces zavrsiti sigurno, RAF verovatno hoces. Najlakse ces zavrsiti Visu Elektrotehnicku Skolu, koja stvarno radi po Bolonjskoj deklaraciji, a i realno je najlaksa.
Smer NRT na visoj, ima i predmete poput 3D animacije i modelovanja.

Mashinac,i odesh posle prve na smer "Informacione tehnologije" i eto,vidim svi su zadovoljni...Ja sam tek u prvoj i forsira se programiranje...
Pa su rekli u drugoj ide 3d modelovanje i ostalo,sad ako im je verovati....

Moj ti je savet da batalis fakultet za to, uzmi dobre knjige, i ako budes dovoljno uporan naucices sam, bolje nego na fakultetu. A za faks izaberi nesto sto ne mozes sam da naucis. Danas se trazi znanje, a ne diploma, pogotovo u inostranstvu. Pozdrav!

s tim da se kod nas u dosta velikih firmi ne mozes zaposliti bez diplome fakulteta.....

koji je to savet da batali fax?

Tako samo mozesh da mu odmognesh...
Pa evo kod nas ne mozesh skoro nigde da se zaposlish bez diplome fakulteta...

A tek ce se traziti....Tako da ti se raspituj josh malo i odluci se za ono shto ti izgleda najprimamljivije,ali se pre toga doooooobro raspitaj da se ne zeznash,jer glupo je da gubish godinu...

Pricam ti iz tvog aspekta jer sam ja ove godine upisao...

i ne samo kod nas...

@drfedja.
Jeste na I smeru gradivo redukovano, i nije za džabe R smer najteži na fakultetu, ali diploma vredi. Ne može niko da bude dobar programer bez da bude dobar matematičar. E sada, što se 3D modelovanja tiče itd. zaista se ne razumem u tu 'struku' tako da ne mogu da kažem da je MATF u tom smislu bolji od drugih fakulteta gde postoje ti ispiti (mada postoje i ovde neki izborni predmeti na starijim godinama...).

Zavisi šta želiš, ako ti je cilj da što pre završiš (dobiješ diplomu), a da samostalno učiš onda ti je najbolje da izabereš VETŠ ili I smer na MATF-u. Mnogi ljudi su i tako ekstra prolazili. (znam dečka koji je završio višu poslovnu samo da bi imao diplomu, a inače se bavi programiranjem, skroz je samouk i sada je pun para :) ).

Na MATF R smeru se najbolje uči suština i logika programiranja i logičkog razmišljanja. To je naravno mač sa dve oštrice, jer se ide maksimalno u apstrakciju a ne radi se toliko konkretno kao na nekim drugim fakultetima, ali naravno uvek postoje razni (opcioni) seminarski radovi i slično na kojima možeš svoje znanje da primeniš u praksi. Naravno, to nisu ni malo naivne stvari i zato je ostavljeno da možeš da biraš da li ćeš da radiš ili ne (ali ti seminarski može umnogome poboljšati ocenu na ispitu i sl.).

Ponavljam: ako želiš samo da završiš što pre i dobiješ diplomu, onda zaobiđi R smer u širokom luku.

edit: sada videh u potpisu '...vinolog'. zar se poznavalac vina ne zove 'enolog' ili nešto tako slično? ;) ako lupetam izvinjavam se... :)

Poslednja izmena:
Moj ti je savet da batalis fakultet za to, uzmi dobre knjige, i ako budes dovoljno uporan naucices sam, bolje nego na fakultetu. A za faks izaberi nesto sto ne mozes sam da naucis. Danas se trazi znanje, a ne diploma, pogotovo u inostranstvu. Pozdrav!

Nikako bataliti fax! Ja iako zavrsih ETF - nemadoh puno prilike da radim svoju struku (elektronika) jer u vreme kad zavrsih, ponuda u domacim firmama je bila katastrofa i vec sam na drugoj strani privatno zaradjivao puno - al se nikad nisam pokajao! Fax ti stvori nesto - radne navike - sto je jako bitno za coveka, jer dzaba talenat bez radnih navika. A kod nas su uveli foru, ako imas odredjeni stepen strucne spreme, postoji minimalna plata ispod koje ne mozes. Sad ne znam tacno cifre, ali recimo da firma ne moze da da tebi istu platu koji imas fax kao nekom ko ima samo srednju skolu. Tvoja MORA (po zakonu) biti veca!

Zato pamet u glavu i knjigu u shake..

Poslednja izmena:
Da li vise znaci, pri konkurisanju za posao, diploma sa VETS ili fakulteta npr. FON, ETF, RAF? Tj, da li se to uopste gleda i da li se vise ceni ono sto stvarno znas da radis od diplome ?

Na ovim fakultetima se uci programiranje, ne koriscenje gotovih proizvoda...

A sta ce da upisu oni koji ne zele da se bave programiranjem? IT nije samo programiranje, iako je jedno od najinteresantnijih grana. Mene jeste, ali da bi se neko ozbiljno, tj. profesionalno bavio time, mora da ima kliker... Ne moze svako time da se bavi. Moj profesor kaze da nije toliko tesko i da se moze nauciti ali ja ne mislim tako, ne moze se nacin razmisljanja tek tako usavrsiti na nivo koji je potreban...

Poslednja izmena:
Na MATF R smeru se najbolje uči suština i logika programiranja i logičkog razmišljanja. To je naravno mač sa dve oštrice, jer se ide maksimalno u apstrakciju a ne radi se toliko konkretno kao na nekim drugim fakultetima, ali naravno uvek postoje razni (opcioni) seminarski radovi i slično na kojima možeš svoje znanje da primeniš u praksi. Naravno, to nisu ni malo naivne stvari i zato je ostavljeno da možeš da biraš da li ćeš da radiš ili ne (ali ti seminarski može umnogome poboljšati ocenu na ispitu i sl.).
Ovo ima i na ETF-u, plus ima i praksa kroz razne projekte i seminarske radove.

Nazad
Vrh Dno