Uf, hvala svima na angazovanju, evo da odgovorim malo, i zapitkujem jos malo...
Laza je napisao(la):
Ne postoji informatički smer na Saobraćajnom. Postoji telekomunikacioni smer, ali nema to veze sa programiranjem, osim par predmeta.
Ja sam bio u istoj dilemi kao i ti i na vreme sam shvatio da na bilo kom fakultetu neću ništa korisno naučiti o kompjuterima odnosno programiranju više od onoga što znam (razmišljao sam o Elektrotehnici, Fon-u, Matematičkom). Na kraju sam upisao Saobraćajni, ptt smer (sada se podelio na telekomunikacije i poštanski). Nadam se da ću uskoro postati inženjer PTT saobraćaja a u slobodno vreme učim programiranje.
Onda da saobracajni izbacim iz kombinacije... Ajde samo reci mi sta si ti najvise ucio na tom smeru, koliko predmeta su gluposti, a koliko se uci nesto pametno... Gledao sam na sajtu sf-a, ima samo spisak predmeta, ali opet ne znaci mi mnogo, znacilo bi mi vise kad bi mi ti rekao iz iskustva koliko procentualno je recimo informatika, i sta od nje, koliko fizike, i cega vec... ?
Misa063 je napisao(la):
Jao........... da su mi sada vase godine, sa ovom pamecu.
"Kids", zaboravite nase "faxove", isfrustrirane profesore, nadrkane asistente, salterske sluzbenike iz studentskih sluzbi i sl. Idite u bilo koju normalnu zemlju, bilo gde. Ako mozete, idite cetvrtu godinu srednje u USA, pa jurite koledz, makar isli ponovo u cetvrtu, ili pauzirali godinu.
Idite u Italiju, tamo je recimo drzavni ekonomski (za njega znam tacno) 1270 € godina, kod nas je vise (u najbednijoj zemlji na balkanu). Ni ostali faxovi nisu nesto skupi, plus provedete 4-5 godina u EU, mozete i da se posle ozenite, radite po malo, na crno, sivo, belo.
Samo nemojte da stracite i upropastite svoju mladost i zivot u ovoj dolini zla, u kojoj cete na kraju, posle faxa otici u vojsku (ili cete prekinuti fax zbog nje) gde ce vas neki kriminalac ubiti na strazi.
Gledaj ovako, ja sam finansijski mnogo lose situiran i pitanje je da li cu moci da studirma i ovako kod nas, ako upadnem u budzet, znaci situacija je ne moz gore, ali stvarno mislim da ne moze... E, sad imam jednog brata (ne rodjenog), koji ima misljenje kao i ti, i on kaze ako ces da ides u inostranstvo da studiras ja cu da ti nadjem stranu firmu koja ce da ti da stipendiju i ja cu da ti platim skolarinu... Zato mi i trebaju adrese sajtova faxova koji se bave informatikom, pa jos jednom molim za pomoc ?
ZverBre je napisao(la):
Matrix batali fax koji ce ti. Upisi za frizera :d
Zver, da znam da ces ti da mi budes musterija pa ajd' da idem za frizera, ali posto si ti izgubio kosu, onda nemam sta ni da sisam kod tebe, i onda necu da te poslusam
Delija je napisao(la):
Elem, raspisah se ja i otvorih dusu

, nego Neo, dobro razmisli gde sebe vidis za 5, 10 godina i shodno tome odaberi svoj poziv.
Pa sebe i vidim u nekoj softwareskoj kompaniji, ili kao neki serviser mreze i kompijuera u nekoj velikoj firmi, kao webprogramera... Zato i trazim nesto ovako !!!
Cineman je napisao(la):
Neo_matrix, idi nesto povali, pa nam se onda javi

Lako ces za fax
Pazi, ne moras nista upisivati, tj. ne moras upisivati ono sto bi hteo kasnije da radis, jer ako si samouk i ako ti ide od ruke, onda tako nastavi, i probaj da upises nesto drugo, sto bi ti kasnije pomoglo u zivotu, ako ne uspes u onome cime se trenutno bavis!!!
Prvo obavljeno, a za ovo drugo da odgovorim, znam da ne moram da upisem ono sto bih voleo da radim, ali je utoliko bolje ukoliko upisem ono sto volim, i kasnije radim ono sto volim, i zasta sam ucio skolu...
Voodoo_NBGD je napisao(la):
Nemoj upisivati ETF zbog programiranja, jer dok dodjes do istog opasce ti kosa

Sad kao nesto smanjuju programe, ali lazu, programi su isti kao i ranijih godina, jedino sto su OET podelili na OET1 i OET2 (a kolicina gradiva je ostala ista).
Ovo da ne upisujem ETF sam cuo od toliko ljudi i uzvivo, i ovde, tako da ETF otpada, samo mozda SI, o tome kasnije...
RazbojNick je napisao(la):
Ja sam na FON-u:
U toku je neka reforma, izbacuju se stare stvari (npr. PASCAL zamenjuju Javom), a uvode nove (C#, koji ja trenutno pohadjam). Predmeti se prebacuju iz godine u godinu (nista strasno po studente).
Neces mnogo videti od programiranja, pogotovu u prve dve godine (imas samo dva koliko-toliko informaticka predmeta). Uglavnom ces imati organizacione i ekonomske predmete u tom periodu. Trenutno sam na trecoj, tu je situacija nesto bolja. Poseti forum iz mog potpisa, pa se slobodno raspitaj...
Ako mislis da steknes neko novo opsirno programersko znanje samo dolazeci na predavanja i vezbe i citajuci fakultetsku literaturu, zaboravi. To ces morati sam.
Licno mogu da ti preporucim FON, dolazi redovno na odredjene predmete (videces sam koje), raspituj se kod kolega/asistenata/profesora za sve sto ti nije jasno (i za ono sto jeste

). Malcice je problem sa organizacijom, ali od cega ce drugo da Fakultet Organizacionih Nauka da pati ako ne od neorganizovanosti
Ovo je odgovor i freeman-u...
Meni je rodjeni brat na fon-u, i on je prilicno zadovoljan, mada znam da ima dosta ispita, ali dosta i lakih... Razmislicu o FON-u, i ukoliko resim da ostanem ovde da studiram, sigurno cu polagati prijemni i na FON-u...
Inace sajt iz tvog potpisa nije radio do sad, sad izgleda oce da ga otvori, ali mi se spava, sutra cu da pogledam...
Geek_master je napisao(la):
Evo mojih saveta:
1. Inostranstvo treba da ti bude apsolutni prioritet: ako ikako mozes bezi iz zemlje. Ovde nema buducnosti. Ako ti se pruzi bilo kakva prilika, ne oklevaj.
2. Privatni faxevi su mnogo laksi od drzavnih, ako imas para idi na njih. Isplatice se, zivce ne mozes da kupis, a i ranije ces zavrsiti, tako da ces pre poceti da radis i samim tim "otplatiti" privatni fax.
3. Nikako ETF. Jes da je njegova diploma najkorisnija kod nas, ali jednostavno, nije vredno truda. Veruj mi. Doduse, sada je olaksan jedno 20 posto.
Geek, ukoliko nadjem neki dobar fax napolju, imam dosta realne mogucnosti da zapalim iz zemlje, samo neznam ni sta ni gde da studiram, zato molim za linkove jos jednom...
Privatni faxevi ne dolaze u obzir ovde, prvo zato sto ne nude nikakvo znanje (po mojim saznanjima do sad), a i zato sto nemam para da placam mlacanje prazne slame, po tvojoj logici, bolje je da se onda zaposlim posle srednje skole, nego da bacam pare na neki glupi privatni Fax. Jedini privatni Fax koji po mojoj proceni vredi je RAF, a posto za njega treba mnogo para tesko da cu ga upisati...