Šta je novo?

Koji fakultet upisati?

Ma, dobro je da se posle toliko godina nesto i menja. 2000e jeste mnogo, ali ja recimo cenim da ce se za tu svotu dobiti neko stvarno opipljivo znanje.

Ja sam recimo sad obnovio drugu na etfu, rangiran sam na RTIju, i morao sam da prodjem kroz onolika smaranja kod upisa, da potpisujem izjave i kojesta, izmedju ostalog da vidim sta se u stvari desava sa tim ispitima i svim. U sustini, mladji studenti studiraju 4 godine, 5 je, shushka se, magistratura. Ja sam odabrao stari nacin polaganja, tako da i sa 5 godina studiranja i sa svim elektronikama necu dobiti to mr :( Sta je uradjeno konkretno? Predmeti su sa visih godina pomereni na nize godine, sto ce reci da ja sada zajedno sa novim talasom druge godine slusam njihova predavanja, koja su meni ekvivalent za trecu, i otuda ogromne guzve. Dosta predmeta jeste podeljeno na dva dela, sto je lakse, ako ne iz bilo cega drugog, a ono zbog toga sto kad jedan deo polozis, on ti vazi za vjeki vjekov.. Ogroman pomak napred! Dalje, predmeti JESU olakshani (pominjani OET nikada nije imao toliko dvocifrenih ocena), i plus sto se odmah bira smer.. dosta ljudi je ozbiljno razmisljalo da se ponovo upise na etf.... Sto se tice programiranja, izbacen im je paskal, u drugoj asembler, i od pocetka, i znatno duze se startuje sa c-om, a u drugoj odmah krece c++, java, i nacuo sam i c#, i to se rade zadaci koje ja nisam znao ni prepoznam, znaci prilicno je ozbiljnije, i to je mnogo dobro.

Dakle, reformi ima, idu u prilog studentima. Istina, ici ce polako, ali do sledeceg upisa ce verovatno dosta toga biti jasnije i kompletirano, raspitaj se!

Btw, jel SI smer ima u 61? Nama je Andrija onomad na svoju inicijativu drzao c sa projektorom, i ja npr jednostavno nisam mogao da se naviknem :) sto ti je 13 godina table i krede... breeee...

Ajd' uzdravlje!

Uf, hvala svima na angazovanju, evo da odgovorim malo, i zapitkujem jos malo...
Laza je napisao(la):
Ne postoji informatički smer na Saobraćajnom. Postoji telekomunikacioni smer, ali nema to veze sa programiranjem, osim par predmeta.
Ja sam bio u istoj dilemi kao i ti i na vreme sam shvatio da na bilo kom fakultetu neću ništa korisno naučiti o kompjuterima odnosno programiranju više od onoga što znam (razmišljao sam o Elektrotehnici, Fon-u, Matematičkom). Na kraju sam upisao Saobraćajni, ptt smer (sada se podelio na telekomunikacije i poštanski). Nadam se da ću uskoro postati inženjer PTT saobraćaja a u slobodno vreme učim programiranje.

Onda da saobracajni izbacim iz kombinacije... Ajde samo reci mi sta si ti najvise ucio na tom smeru, koliko predmeta su gluposti, a koliko se uci nesto pametno... Gledao sam na sajtu sf-a, ima samo spisak predmeta, ali opet ne znaci mi mnogo, znacilo bi mi vise kad bi mi ti rekao iz iskustva koliko procentualno je recimo informatika, i sta od nje, koliko fizike, i cega vec... ?

Misa063 je napisao(la):
Jao........... da su mi sada vase godine, sa ovom pamecu.

"Kids", zaboravite nase "faxove", isfrustrirane profesore, nadrkane asistente, salterske sluzbenike iz studentskih sluzbi i sl. Idite u bilo koju normalnu zemlju, bilo gde. Ako mozete, idite cetvrtu godinu srednje u USA, pa jurite koledz, makar isli ponovo u cetvrtu, ili pauzirali godinu.
Idite u Italiju, tamo je recimo drzavni ekonomski (za njega znam tacno) 1270 € godina, kod nas je vise (u najbednijoj zemlji na balkanu). Ni ostali faxovi nisu nesto skupi, plus provedete 4-5 godina u EU, mozete i da se posle ozenite, radite po malo, na crno, sivo, belo.
Samo nemojte da stracite i upropastite svoju mladost i zivot u ovoj dolini zla, u kojoj cete na kraju, posle faxa otici u vojsku (ili cete prekinuti fax zbog nje) gde ce vas neki kriminalac ubiti na strazi.

Gledaj ovako, ja sam finansijski mnogo lose situiran i pitanje je da li cu moci da studirma i ovako kod nas, ako upadnem u budzet, znaci situacija je ne moz gore, ali stvarno mislim da ne moze... E, sad imam jednog brata (ne rodjenog), koji ima misljenje kao i ti, i on kaze ako ces da ides u inostranstvo da studiras ja cu da ti nadjem stranu firmu koja ce da ti da stipendiju i ja cu da ti platim skolarinu... Zato mi i trebaju adrese sajtova faxova koji se bave informatikom, pa jos jednom molim za pomoc ?

ZverBre je napisao(la):
Matrix batali fax koji ce ti. Upisi za frizera :d

Zver, da znam da ces ti da mi budes musterija pa ajd' da idem za frizera, ali posto si ti izgubio kosu, onda nemam sta ni da sisam kod tebe, i onda necu da te poslusam :D

Delija je napisao(la):
Elem, raspisah se ja i otvorih dusu:), nego Neo, dobro razmisli gde sebe vidis za 5, 10 godina i shodno tome odaberi svoj poziv.

Pa sebe i vidim u nekoj softwareskoj kompaniji, ili kao neki serviser mreze i kompijuera u nekoj velikoj firmi, kao webprogramera... Zato i trazim nesto ovako !!!

Cineman je napisao(la):
Neo_matrix, idi nesto povali, pa nam se onda javi :D
Lako ces za fax :)

Pazi, ne moras nista upisivati, tj. ne moras upisivati ono sto bi hteo kasnije da radis, jer ako si samouk i ako ti ide od ruke, onda tako nastavi, i probaj da upises nesto drugo, sto bi ti kasnije pomoglo u zivotu, ako ne uspes u onome cime se trenutno bavis!!!

Prvo obavljeno, a za ovo drugo da odgovorim, znam da ne moram da upisem ono sto bih voleo da radim, ali je utoliko bolje ukoliko upisem ono sto volim, i kasnije radim ono sto volim, i zasta sam ucio skolu...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Nemoj upisivati ETF zbog programiranja, jer dok dodjes do istog opasce ti kosa :)
Sad kao nesto smanjuju programe, ali lazu, programi su isti kao i ranijih godina, jedino sto su OET podelili na OET1 i OET2 (a kolicina gradiva je ostala ista).

Ovo da ne upisujem ETF sam cuo od toliko ljudi i uzvivo, i ovde, tako da ETF otpada, samo mozda SI, o tome kasnije...

RazbojNick je napisao(la):
Ja sam na FON-u:
U toku je neka reforma, izbacuju se stare stvari (npr. PASCAL zamenjuju Javom), a uvode nove (C#, koji ja trenutno pohadjam). Predmeti se prebacuju iz godine u godinu (nista strasno po studente).
Neces mnogo videti od programiranja, pogotovu u prve dve godine (imas samo dva koliko-toliko informaticka predmeta). Uglavnom ces imati organizacione i ekonomske predmete u tom periodu. Trenutno sam na trecoj, tu je situacija nesto bolja. Poseti forum iz mog potpisa, pa se slobodno raspitaj...
Ako mislis da steknes neko novo opsirno programersko znanje samo dolazeci na predavanja i vezbe i citajuci fakultetsku literaturu, zaboravi. To ces morati sam.
Licno mogu da ti preporucim FON, dolazi redovno na odredjene predmete (videces sam koje), raspituj se kod kolega/asistenata/profesora za sve sto ti nije jasno (i za ono sto jeste ;) ). Malcice je problem sa organizacijom, ali od cega ce drugo da Fakultet Organizacionih Nauka da pati ako ne od neorganizovanosti :D

Ovo je odgovor i freeman-u...
Meni je rodjeni brat na fon-u, i on je prilicno zadovoljan, mada znam da ima dosta ispita, ali dosta i lakih... Razmislicu o FON-u, i ukoliko resim da ostanem ovde da studiram, sigurno cu polagati prijemni i na FON-u...
Inace sajt iz tvog potpisa nije radio do sad, sad izgleda oce da ga otvori, ali mi se spava, sutra cu da pogledam... :)

Geek_master je napisao(la):
Evo mojih saveta:

1. Inostranstvo treba da ti bude apsolutni prioritet: ako ikako mozes bezi iz zemlje. Ovde nema buducnosti. Ako ti se pruzi bilo kakva prilika, ne oklevaj.

2. Privatni faxevi su mnogo laksi od drzavnih, ako imas para idi na njih. Isplatice se, zivce ne mozes da kupis, a i ranije ces zavrsiti, tako da ces pre poceti da radis i samim tim "otplatiti" privatni fax.

3. Nikako ETF. Jes da je njegova diploma najkorisnija kod nas, ali jednostavno, nije vredno truda. Veruj mi. Doduse, sada je olaksan jedno 20 posto.

Geek, ukoliko nadjem neki dobar fax napolju, imam dosta realne mogucnosti da zapalim iz zemlje, samo neznam ni sta ni gde da studiram, zato molim za linkove jos jednom...
Privatni faxevi ne dolaze u obzir ovde, prvo zato sto ne nude nikakvo znanje (po mojim saznanjima do sad), a i zato sto nemam para da placam mlacanje prazne slame, po tvojoj logici, bolje je da se onda zaposlim posle srednje skole, nego da bacam pare na neki glupi privatni Fax. Jedini privatni Fax koji po mojoj proceni vredi je RAF, a posto za njega treba mnogo para tesko da cu ga upisati...

petkods je napisao(la):
Mozda bi trebalo da se raspitas za Visu elektrotehnicku, tj najbolje da se javi neko ko tamo studira. Kao sto rece kolega iznad, ETF daje malo u odnosu na trud koji moras da ulozis, pa cak i ovako "olaksan". Uz to, sama zgrada fakulteta je sumorna, pa i to donekle otezava :)

Vets je u BG-u, ok, googlacu i uzecu ovo u obzir, do sad nisam razmisljao o visoj :)

Cutter je napisao(la):
Ja bih ti preporucio odsek za softversko inzenjerstvo na etf-u,koji sam ja upisao ove godine.Znaci programiranje radis od skoro prvog casa,naravno kreces od pico computer-a,pa preko paskala,pa sve do C++ i Jave.Jedini problem je skolarina koja je tih 2000 evra,ali kad sve saberes i oduzmes isplati se.Kao prvo stalno si u jednoj ucionici koja je extra opremljena(HP-ov projektor,extra klupe,...) i na kraju svakog casa dobijes ostampane slajdove sa predavanja.Ne moras da se brines da ti neko ne zauzme mesto kad skoknes do WC-a,a od sledece nedelje treba da se osposobi i laboratorija sa extra kompovima i extra brzom vezom(dl je oko 500kb/s) koje ce svaki student SI-a moci da koristi dva sata dnevno.Sto se tice predmeta idi na http://www.etf.bg.ac.yu/ pa na nadji odsek SI i vidi predmete,prijatno ces se iznenaditi,znaci nema puno matematike,a fiziku imas samo u jednom semestru.U svakom slucaju za sada je extra na faxu,nadam se da ce i tako ostati.Ove godine se upisalo samo 39 studenata, a onih prvih deset su neki likovi iz matematicke imnazije od kojih sestorica nisu ni polagali prijemni(imali su nekakve medalje sa nekakvih takmicenja).Ja sam sve ukupno imao 96 bodova,pa nisam usao medju tih prvih deset,sto znaci ako nisi bio 5.00 i ako ne uradis 100% prijemnog,sledi ti placanje.

Ovo mi deluje kao fax koji bi meni odgovarao, samo me zanima da li ako prvu godinu upisem kao samofinansirajuci, tj. platim 2000 €, da li posle mogu da predjem na budzet, i kako ???
Koliko poena je imao zadnji koji je primljen, jer cu ja iz srednje imati oko 36 od 40 poena !
Na sajtu stoji da je 39-i imao 88.46, ali ne pise koliko njih je primljeno, verovatno su neki odustali, tako da me zanima koliko je imao zadnji koji je upisao SI ?

zoranmanic je napisao(la):
Što ti lepo ne prošetaš do pomenutih fax-eva, stekneš neku sliku i na licu mesta proveriš sve što ti se savetuje.

Ovo sam dobio na mail, i ovo planiram da uradim, ali posto nisam iz BG-a, zelim da prvo prikupim informacije, pa da onda dodjem jedan dan u BG i da obidjem sve Faxove...

Toliko od mene za sad, cekam vase buduce komentare, hvala za ovo do sad, i nadam se da cu dobiti jos neki kvalitetan odgovor, kao sto sam i do sad dobio...

Poz.

Neo_Matrix je napisao(la):
Onda da saobracajni izbacim iz kombinacije... Ajde samo reci mi sta si ti najvise ucio na tom smeru, koliko predmeta su gluposti, a koliko se uci nesto pametno... Gledao sam na sajtu sf-a, ima samo spisak predmeta, ali opet ne znaci mi mnogo, znacilo bi mi vise kad bi mi ti rekao iz iskustva koliko procentualno je recimo informatika, i sta od nje, koliko fizike, i cega vec... ?

Recimo da je 10% procentualno informatika. Međutim, kao što i sam naziv smera kaže (telekomunikacioni) sve je to sa aspekta telekomunikacija. Ako želiš da upišeš računarski fakultet, onda zaobiđi Saobraćajni, jer nije ni namanjen za tu svrhu. Ima tu malo programiranja, ali srž fakulteta (teži kursevi) su matematika 1 i 2, statistika, operaciona istraživanja, a potom i osnove telekomunikacija (drži Petrović sa Elektrotehničkog), radiokomunikacioni i telekomunicioni sistemi i eksploatacija telekomunikacionog saobraćaja. Meni su računarski ispiti lepo legli, kao odmor od ovih ispita ili za poboljšanje proseka, odnosno hvatanje uslova, daleko od toga da sam nešto korisno naučio. Nijedan računarski ispit nisam polagao na računaru, već isključivo na papiru :crash:

Da kažem nešto lepo o Saobraćajnom, a to da je odlično organizovan (za razliku od FON-a :eyebrows: ). Zgrada je ogromna i funkcionalna. Nema potrebe da se boriš za mesto u amfiteatru, svaki profesor ima svoj kabinet, zna se kad su konsultacije. Atmosfera je opuštena, kolege su uvek spremne za saradnju, tako da nije teško nabaviti skripte. Na fakultetu postoji studentski klub gde se po pristupačnim cenama može popiti piće dok se propuštaju dosadna predavanja. Fakultet ima i biblioteku tako da sve knjige možeš tu naći. Takođe postoji i jaka izdavačka delatnost, fakultet izdaje većinu potrebnih knjiga. I možda i najbitnije: 50% studenata su devojke.

A da nekako neki odavde prestanu da odvaljuju, pogotovo Geek koji je na ETF-u ? :) Pogotovo, ali pogotovo sad kad je sve cak ne toliko olaksano, koliko sortirano, u smislu da ako odes na taj smer uglavnom ucis te predmete a ne kao ranije sve sa svih smerova sve do 4. godine, ETF ima itekako smisla upisati. Geek prica o nekom bezanju iz zemlje a za to je 1. uslov da imas diplomu jer obicni radnici njima niti trebaju niti ce ih pustiti u zemlju ni na 15 dana em sto sa ETF-om imas debelo dobru prodju u inostranstvu...prema tome...

A inace jeste tacno da je ispit iz nekog racunarskog predmeta teze poloziti na ETF-u nego na nekom drugom faksu ali postavlja se pitanje cemu sve to ? Em sto je neophodno da radis sam, jer te ni na jednom faksu nece dovoljno nauciti, em sto znam nepreglednu gomilu sa fona/saobracajnog/privatnih fakulteta, koji su svi kao tu negde pred kraj studija, kako su se meni smejali kad sam upisao etf, a kako sad kukaju jer nemaju predstavu sta ce da rade, iako su svi apsolventi/pri kraju studiranja...

OptiPlex je napisao(la):
A da nekako neki odavde prestanu da odvaljuju, pogotovo Geek koji je na ETF-u ? :) Pogotovo, ali pogotovo sad kad je sve cak ne toliko olaksano, koliko sortirano, u smislu da ako odes na taj smer uglavnom ucis te predmete a ne kao ranije sve sa svih smerova sve do 4. godine, ETF ima itekako smisla upisati. Geek prica o nekom bezanju iz zemlje a za to je 1. uslov da imas diplomu jer obicni radnici njima niti trebaju niti ce ih pustiti u zemlju ni na 15 dana em sto sa ETF-om imas debelo dobru prodju u inostranstvu...prema tome...

A inace jeste tacno da je ispit iz nekog racunarskog predmeta teze poloziti na ETF-u nego na nekom drugom faksu ali postavlja se pitanje cemu sve to ? Em sto je neophodno da radis sam, jer te ni na jednom faksu nece dovoljno nauciti, em sto znam nepreglednu gomilu sa fona/saobracajnog/privatnih fakulteta, koji su svi kao tu negde pred kraj studija, kako su se meni smejali kad sam upisao etf, a kako sad kukaju jer nemaju predstavu sta ce da rade, iako su svi apsolventi/pri kraju studiranja...
Evo da se i ja jednom složim sa Optijem :D
Što se tiče težine ETFa, i po starom programu mislim da je ona debeeeelo precenjena (barem na RTI). Naravno, nije lako, ali nećeš ni oćelaviti ili dobiti aritmiju srca (osim ako ne provodiš u proseku 5-10h dnevno u Modžu umesto da pola od tog vremena ostaviš za učenje).
A ovaj novi program je stvarno veoma olakšan.

Inače, najveći problem ETFa je nedostatak kapaciteta (prvenstveno sala). Zbog toga su na predavanjima svih godina (osim pete) gužve stravične, i jednostavno te teraju da dotična ne posećuješ.

Pa sebe i vidim u nekoj softwareskoj kompaniji, ili kao neki serviser mreze i kompijuera u nekoj velikoj firmi, kao webprogramera... Zato i trazim nesto ovako !!!

Za tako nesto ti ne treba fakultet.
Cak sta vise servisera sa faxom bi ljudi smatrali neozbiljnim.

Ja ti preporucujem FON. Na njemu ces verujem nauciti i dosta stvari iz ekonomije i menadzmenta. Kasnije to moze da ti dooosta znaci, ako pozelis da otvoris svoju firmu koja ce da bude iz IT industrije. Rad za privatnu firmu je jednostavno robovanje, i ja ti preporucujem da sasvim lagano razmisljas u smeru otvaranja svoje firme (naravno nakon zavrsenog Fax-a) , a FON ce cini mi se najvise da te osposobi za to.

Neo, za neko osnovno zaposlenje servisera ti je dovoljna srednja skola u principu. Medjutim, ne verujem da zelis da ostanes na istom radnom mestu do penzije. Da bi napredovao, treba ti neki fakultet ili minimum visa skola. Specijalizovano za to sto ti trazis - nema kod nas, barem koliko ja znam. U principu, treba ti bilo koji IT fakultet koji ti daje IT osnove (mozda i nesto plus, recimo javu glede tog web programiranja) i to nadopunis nekim sertifikatom za mrezne administratore (externi kurs, ne mora nuzno biti MS baziran). Napolju ima studija sa smerovima za net admine.
Ako mislis da palis napolje da bi radio, onda ti je svejedno koji je nas fax u pitanju - vazno je samo da je "u struci", posto sam do sada primetio da stranci i ne prave razliku izmedju njih (sve je to njima "neki fakultet u istocnom bloku" ). Ukoliko hoces napolju da nastavis skolovanje (postdiplomske), onda moras dobro da pratis program studija; prosto iz razloga sto tada moras da verifikujes diplomu (za rad i nije neophodno) na nekom od univerziteta napolju gde bi nastavljao. Ta verifikacija podrazumeva ponekad i polaganje kojeg ispita (prosto sto neki univerziteti imaju major i minor zavrsne predmete, a tebi se diplomski racuna kao major - fali minor). Univerziteti su autonomni i ako ti jedan ne pristaje na verifikaciju (zbog suvise razlika u programu studija), to ne znaci da neki drugi nece.

Ma nije uopste problem da se ti upises na SI,jer se poslednji upisao(la)(bila je zensko) sa samo 32 boda,to jest treba ti samo minimum za samofinansirajuce studente(31 bod).Sto se tice toga da li mozes da se kasnije prebacis na budzet,odgovor je ne jer zavnicno i nema budzeta,nego ovih prvih 10 finansira fakultet,a ne drzava.bilo je reci da ce za najbolje studente biti stipendija od Delta banke,Deutsce telekoma,ali o tome ti ne mogu jos nista reci,jer se to dobija tek u kasnijim godinama.

Stipendiju dobijas ako ocistis godinu u roku i imas prosek preko 8.5

Cutter je napisao(la):
Ma nije uopste problem da se ti upises na SI,jer se poslednji upisao(la)(bila je zensko) sa samo 32 boda,to jest treba ti samo minimum za samofinansirajuce studente(31 bod).

Zalosno je da su jedva popunili taj smer...znaci bukvalno su spali na nivo privatnih fakluteta, u koje se prakticno upisujes ako imas love da platis skolarinu.

petkods je napisao(la):
Zalosno je da su jedva popunili taj smer...znaci bukvalno su spali na nivo privatnih fakluteta, u koje se prakticno upisujes ako imas love da platis skolarinu.
Već par godina unazad na ETFu i na smerovima na kojima postoji finansiranje iz budžeta je donja granica broja bodova upisanih zakonska granica.

Sto se tice Softverskog Inzenjerstva, mislim da je to dobar smer.
Sigurno je tu nivo nastave znatno visi nego na RAFu ( koji je privatan, tj CET), i VETS. A po prvi put, prestali su Informaticare da gnjave za silnim fizikama i elektronikama, koje na SI ima jako malo.
Generalno, reforme na ETFu idu u dobrom pravcu, i siguran sam da je to dobar izbor!

jox je napisao(la):
Sto se tice Softverskog Inzenjerstva, mislim da je to dobar smer.
Sigurno je tu nivo nastave znatno visi nego na RAFu ( koji je privatan, tj CET), i VETS. A po prvi put, prestali su Informaticare da gnjave za silnim fizikama i elektronikama, koje na SI ima jako malo.
Generalno, reforme na ETFu idu u dobrom pravcu, i siguran sam da je to dobar izbor!
otkud znash da je tu nivo nastave visi nego na rafu?
dajte malo nekih konkretnih cinjenica,a ne ceo topic ispadne pljuvanje po faxu/vishoj koju niste upisali..

ETF je skola sa iskusnim predavacima koji nisu juce videli komp, a na RAF-u ko zna ko predaje...

Highl1 je napisao(la):

To je isto kao da si pitao: Otkud znas da je na Ekonomskom fakultetu nivo nastave visi nego na MegaTrend-u.
Mada opet, verujem da razlika ETF-RAF nije tolika kao MegaTrend-EF, ali sigurno postoji, ali poenta je da kod nas privatni fakulteti nisu uopste na dobrom glasu, kao preko. A takvu reputaciju su naravno sami zasluzili.
Profesori sa ETFa drze jedan poprilicno jak nivo potrebnog znanja vec mnogo godina, i sigurno ga nece degradirati jako puno zbog SI.

Highl1 je napisao(la):
dajte malo nekih konkretnih cinjenica,a ne ceo topic ispadne pljuvanje po faxu/vishoj koju niste upisali..

Gradivo na rafu je manje i lakse, i ispiti su mnogo laksi :)

Zato ces i moci opusteno da studiras i da igras warcraft :)

jox je napisao(la):
To je isto kao da si pitao: Otkud znas da je na Ekonomskom fakultetu nivo nastave visi nego na MegaTrend-u.
Mada opet, verujem da razlika ETF-RAF nije tolika kao MegaTrend-EF, ali sigurno postoji, ali poenta je da kod nas privatni fakulteti nisu uopste na dobrom glasu, kao preko. A takvu reputaciju su naravno sami zasluzili.
Profesori sa ETFa drze jedan poprilicno jak nivo potrebnog znanja vec mnogo godina, i sigurno ga nece degradirati jako puno zbog SI.

Da, ali vodi rachuna da kada od nekog uzimash 2000 Budjona godishnje da je realno ochekivati da taj neko dobije neku vrstu usluge za koju je platio.

Uostalom ETF je prs`o samo tako, posmatrano po broju prijava za upis, shto pokazuje da trzhishte diktira uslove...

@Neo-Matrix... upishi bilo koji drugi fakultet tipa FON i zavrshi ga u roku, a ne da ti se izhivljavaju na ETFu razni l33kovi... samo da znash da je prosek studiranja na ETFu 8 godina, i to da za tih 8 godina zavrshi samo 70% ljudi koji ga upishu.

Za sve ETFovce koji fale fakultet ~ da studiranje je sada lakshe, ali samo za predmete koji su i ranije mogli da se spreme. Problematichni i dalje ostaju kakvi jesu...
I ne zanosite se reformama na ETFu. Samo zato shto je zadnjih 5 godina svake godine bilo smanjivanje uslova, i shto su ukinuti uslovni ispiti, mozhe se retji da ETF nije pukao kao zvechka. Ali sachekajte ... vratitje oni svoj princip: shkolujemo 10% Elite i 90% shkarta...
A shto mora da bude medju prvih 150 kandidata na upisu da bi bio na RI smeru?!?
Eh da... shto mu ne kazhete, ako zavrshi na ostalim smerovima, da ako ne da uslov ili bude medju najgorih 25% studenata da mozhe da zavrshi na Energetici... a tamo tje da se ubije od programiranja...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
ETF je skola sa iskusnim predavacima koji nisu juce videli komp, a na RAF-u ko zna ko predaje...

da zna se... imaju ugovor sa ETFom da ETFovi profesori drzhe predavanja...

i drugi profesori sa pmf-a i tako dalje..
uopshte necu da se ubedjujem,samo kolko smo mi npr na rafu odradili do sad,neko na etfu nece cele godine iz programiranja i rachunarske tehnike,ili koje god vec predmete imate. Fino je i to shto ce vam dodati javu i c++ umesto necheg drugog mozda.. :)
to shto vi volite da se ubijate od nepotrebne teorije,smornih predavanja i nikakvih vezbi i shto ne smete da priznate da je taj etf tesko sr*** vash problem, ja izlazim iz ove diskusije..

Poslednja izmena:
Kakva lupetanja. Java i C++ se uce vec godinama na ETF-u i to vec na 3. godini studija, a sad su ih prebacili na drugu.

IzNoGooD je napisao(la):
Za sve ETFovce koji fale fakultet ~ da studiranje je sada lakshe, ali samo za predmete koji su i ranije mogli da se spreme. Problematichni i dalje ostaju kakvi jesu...
A vidim ti si skoro polagao neki od tih 'problematičnih' pa znaš? :trust:
Aj nemoj da lupaš. :crash:

IzNoGooD je napisao(la):
A shto mora da bude medju prvih 150 kandidata na upisu da bi bio na RI smeru?!?
Uvek je bilo veće interesovanje za ETU nego za RTI. A plus što oni visoko rangirani često idu na FE.

IzNoGooD je napisao(la):
Da, ali vodi rachuna da kada od nekog uzimash 2000 Budjona godishnje da je realno ochekivati da taj neko dobije neku vrstu usluge za koju je platio.

Problem je sto ljudi kod nas ocekuju da ta usluga bude lako polaganjne ispita, a ne visok nivo znanja!!! Kad to budu shvatili i ljudi sa privatnih fakulteta, i poceli vise da se trude da studenti nesto nauce, umesto da ih lako pustaju kroz ispite, tek tada ce biti nesto od priv. fakulteta!!!

IzNoGooD je napisao(la):
Uostalom ETF je prs`o samo tako, posmatrano po broju prijava za upis, shto pokazuje da trzhishte diktira uslove...

@Neo-Matrix... upishi bilo koji drugi fakultet tipa FON i zavrshi ga u roku, a ne da ti se izhivljavaju na ETFu razni l33kovi...

haha... FON IzNoGood :-devil-:
Batali te price oko izivljavanja. Ja u prve 3 godine na ETFu nisam imao ni jednog profesora koji se izivljavao nad studentima.

IzNoGooD je napisao(la):
samo da znash da je prosek studiranja na ETFu 8 godina, i to da za tih 8 godina zavrshi samo 70% ljudi koji ga upishu.
I ne zanosite se reformama na ETFu. Samo zato shto je zadnjih 5 godina svake godine bilo smanjivanje uslova, i shto su ukinuti uslovni ispiti, mozhe se retji da ETF nije pukao kao zvechka. Ali sachekajte ... vratitje oni svoj princip: shkolujemo 10% Elite i 90% shkarta...
....

I te price oko proseka studiranjna su neupotrebljive.
Jeste taj podatak tacan, ali tu se ubrajaju mnogi studenti koji su batalili studije kod je jos harao Laban i ta garnitura. Sada toga nema, i svaki vredniji student moze da zavrsi fax za 6god.
Licno mislim da se reforme sprovode dobro, i da je ETF svake godine sve bolji.
Istina je da se sve manje ljudi prijavljuje, ali i do sada je bilo puno "skarta" (mada bi pre rek'o lenjih), i naravno oni su stakno vikali da je ETF extremno tezak, a nije!!!

@Boyce Hvala, FON mi je za sad najverovatnije opcija od domacih ne oprivatnih faxova :)

@silverglider, znam da mi ze neki takav posao ne treba diploma, ali ja sam servisiranje naveo samo kao jednu opciju, inace bih voleo da imam diplomu, a i lakse bi prosao u zivotu ako imam titulu inzinjera elektrotehnike, i fakultetsko obrazovanje za to ! SG, ako imas link ka nekom stranom fax-u koji mislis da bi mi odgovarao za ono sto sam napisao ajde molim te daj neki link, ovo vazi i za ostale. Da pogledam malo kako se radi to napolju... I ako je ekonomski u italiji 1200 €, onda ni informaticki nisu mnogo skuplji od RAFA i SI, a verovatno se vise isplate...

@ Cutter $ Voodoo_NBGD, zna li se nesto kolike su stipendije, ko ih dobija i sl.. ? Da li je jedini uslov da imas 8.5+ ?

Da ne bude dalje zabune nemam namere da upisem i jedan drugi smer na ETF-u osim mozda SI, jer fiziku sam toliko propustio u ovoj srednjoj skoli da to necu moci lako da nadoknadim... Da je ETF tezak bije ga glas svugde, ali mislim da vredi...

Iskreno bih zamolio one koji hoceju da pomognu da ne raspravljaju ETF vs RAF, etc. Ustvari rasprava bi dobro dosla, ali argumentovana, a ne mi smo uradili vise, mi smo ovoliko, a niko nista konkretno ne prica..

Poz.

jox je napisao(la):
Problem je sto ljudi kod nas ocekuju da ta usluga bude lako polaganjne ispita, a ne visok nivo znanja!!! Kad to budu shvatili i ljudi sa privatnih fakulteta, i poceli vise da se trude da studenti nesto nauce, umesto da ih lako pustaju kroz ispite, tek tada ce biti nesto od priv. fakulteta!!!
haha... FON IzNoGood :-devil-:
Batali te price oko izivljavanja. Ja u prve 3 godine na ETFu nisam imao ni jednog profesora koji se izivljavao nad studentima.
I te price oko proseka studiranjna su neupotrebljive.
Jeste taj podatak tacan, ali tu se ubrajaju mnogi studenti koji su batalili studije kod je jos harao Laban i ta garnitura. Sada toga nema, i svaki vredniji student moze da zavrsi fax za 6god.
Licno mislim da se reforme sprovode dobro, i da je ETF svake godine sve bolji.
Istina je da se sve manje ljudi prijavljuje, ali i do sada je bilo puno "skarta" (mada bi pre rek'o lenjih), i naravno oni su stakno vikali da je ETF extremno tezak, a nije!!!

jel sam ja rekao neshto za ETF a da nije tachno?!?
a shto se tiche reformi - znash da nemaju ni R od reforme nastavnog plana?
jel uradjena i na jednom predmetu redukcija gradiva? koliko predmeta na ispitu ima ono shto je predavano?
da li si polozhio (ili tvoji vredni drugovi) u prvoj godini odmah OET i Mat2, a u drugoj El. 1, a u tretjoj El.2 i IDE?
ako si sve te ispite dao u odgovarajutjim godinama, svaka chast... ali chisto sumnjam da svi "vredni" tako rade...

a moja logika zashto je Fon bolja opcija glasi: FON zavrshish za 4 godine (u roku i da nisi vredan student), a neka bude po JOXovom 6 godina za ETF..
diplome se isto vrednuju + na FONu imash vetje shanse da uradish neke projekte shto ti znachi za posao...
2 godine u razlici studiranja = 24 meseca = 24 plate * 400E (okvirno dvostruka prosechna plata u Srbiji) = 9.600 Evritja koje imash da potroshish vishe od sveszhe diplomiranog ETFovca + 2 godine radnog stazha...

da li greshim?!?

@ Cutter $ Voodoo_NBGD, zna li se nesto kolike su stipendije, ko ih dobija i sl.. ? Da li je jedini uslov da imas 8.5+ ?
Kao kroz maglu :) se secam da je ortak spominjao nesto ispod desetak hiljada mesecno, ali nisam siguran...
Znaci, uslov je 8.5+ i *svi* ocisceni ispiti u godini (sto bas nije naivno - nije tesko prebaciti godinu ali je *******o sve dati)...

Naravno da gresis iznogude, onaj ko ide na rti vise ne mora da polaze ni e1 ni e2 ni ide. Cak ni Matu 3. Sve posle reformi...Prema tome
Inace poredjenje oko plata ti je malko cudno. Em sto je vrlo tesko da ces fon zavrsiti bas za tacno 4 godine (sigurno ces jos godinu dana da vuces neke sitne stvari) em sto bih voleo da vidim te fonovce sto rade za 400€ posto ovi moji nesto kukaju da nema leba :d

upisi masinski ima veoma dobar razlog ... imas besplatan internet kafe sa dosta dobrim protokom ...

Nazad
Vrh Dno