Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

Ajd i ovde da linkujem komentar iz druge teme. Kontam više Kindle i Kobo vlasnika čita ovu temu nego onu za Calibre podešavanja i iskustva 😂

Ako nekome treba LocalSend za Kindle i Kobo a koristi KOReader, eto ima plugin 😂😂

Screenshot_20260126_225520.png

Pozdrav za @Stock , najvećeg fana LocalSend na čitavom Benchmark-u 😁

p. s. Plugin (tj localsend_cli binary) ne funkcioniše na Kindle PW1 sa 5.6.1.1 (ni na Kindle Basic 7th gen sa firmware 5.12.x). Na PW1 je izgledala prematora verzija Linux kernel za korišćenu verziju GO runtime-a.

Naleteo sam na prvi kindle scribe. Uredjaj je navodno samo otpakovan i jednom ukljucen pre godinu dana, nije povezivan na internet...da li je on kao takav, ako je sve to stvarno tako kako mi je receno, pogodan za jailbrake?

Zavisi s kojim firmware dođe i zavisi koliko ti jesi ili nisi upućen šta moraš da uradiš da sprečiš firmware update.
Naročito ako još uvek na njemu nije završen inicijalni setup wizard.
Jer Amazon st*ka ima forced update check sastavni deo toga.

Zavisi s kojim firmware dođe i zavisi koliko ti jesi ili nisi upućen šta moraš da uradiš da sprečiš firmware update.
Naročito ako još uvek na njemu nije završen inicijalni setup wizard.
Jer Amazon st*ka ima forced update check sastavni deo toga.
Pohledao sam malo u medjuvremenu, treba da se napuni kako bi se sprecio update ali par postova pre sam video da ne radi usb transfer dok se ne napravi nalog ili sta vec pa mi nije najjasnije kako onda da se tim redosledom sve to odradi.

A ako npr ode na poslednji firmware sta su ogranicenja u odnosu na ranije. Znam da npr kad bratu prebacujem stripove prvo ih konvertujem iz cbz u neki format koji kindle moze da cita i to prebacim preko usb. Jel najnoviji firmver ukida nesto od te funkcionalnosti?

par postova pre sam video da ne radi usb transfer dok se ne napravi nalog ili sta vec pa mi nije najjasnije kako onda da se tim redosledom sve to odradi.
Nemam ništa od tih "12th gen" modela tako da lično iskustvo nemam. A random ljudi po forumima uglavnom pišu jako neprecizno kad nalete na neki problem.
Tako da nisam siguran da li je to "ne vidi ga komp dok se be zavisi setup wizard" uvedeno od određene verzije firmware ili nije nego je vezano za određeni model čitača.

Ja koliko sam razumeo kad je počelo kukanje zbog toga žalili su se samo na tu poslednju "generaciju" tj na ta 3 nova Scribe modela što su počeli da prodaju 2025.
E sad u to vreme su samo ta 3 imala firmware 5.19.x a sad imaju i drugi (11th u raniji 12th gen modeli).

Forced update install postoji još od prvog Scribe. Znači imaju ga Scribe 1, PW 12th gen ( = PW6), Kindle ColorSoft ( i posle i ta 3 nova Scribe modela.), ali je na svakom USB storage bio vidljiv čim se upali uređaj prvi put.
Kakva je sad situacija sa tim modelima kad su na najnovijem firmware nemam pojma.

Znam samo da jailbreak ne može od 5.18.3 ("AdBreak") ili 5.18.6 (onaj JB što se radi iz browser-a, što na Scribe ne radi svakako zbog sandbox-a) zavisno od modela.

Znam da npr kad bratu prebacujem stripove prvo ih konvertujem iz cbz u neki format koji kindle moze da cita i to prebacim preko usb. Jel najnoviji firmver ukida nesto od te funkcionalnosti?
Uzmi pročitaj teme na MobileRead forumu. Nisam isporatio detalje videh u prolazu da p*zde ljudi posle update na 5.19.x, da postoje neki bagovi sa "fixed layout" knjigama i generalno da su nekoliko stvari zeznuli sa azw3 formatom.

Očigledno da su krenuli u "rewrite" rendera za azw3 i KFX formate i da su genijalci uspeli da zeznu stavri koje su godinama u nazad radili kako treba.

Sve u svemu, ja nikad više novi Kindle čitač neću kupiti a onaj PW5 / PW 11th gen jailbreak-ovani nemam nameru ikad da update-ujem dalje od onog 5.16.2.1.1.
A ti sam za sebe razmisli koliko ti se rizikuju tvoje pare.

Nazad
Vrh Dno