Situacija na poslu:
Radim u jednoj video produkciji, imamo preko 17 000 narezanih diskova. Cloud resenje je potpuno nezamislivo zbog kolicine video materijala i brzom pristupu istog. Ta arhiva se tako reze preko 10 godina. Kada je pocelo sa rezanjem, hard diskovi su bili skupi, DVD je bio logicno resenje. Arhivira se sve sto se snimi, izmontira, emituje... a snima se mnogo.
Sada imamo server sa oko 10Tb storage prostora i tu nam je radna arhiva, ono sto cesto koristimo, a sve to imamo narezano i na Verbatim DVD-R, svaki disk ima svoj broj i sve to je upisano u Excel-u.
U planu je ozbiljan Storage server sa idejom da se polako kopiraju svi ti narezani diskovi. Nadje se neki disk koji neki citac teze cita, ali imamo neki matori Teac koji cita apsolutno sve. Generalno gledano, nemamo problema sa citanjem diskova, ali ce ih verovatno biti u buducnosti. Cuvaju se u slim kutijama, pa u jednoj vecoj kutiji za 100 komada, pa u regalima.
Situacija kuci:
Imam eksterni hdd na kojem su mi bitne stvari, dokumenta, slike i tako to. Sve to imam i na kompu. Diskove sam sve pobacao, dzaba sam ih rezao... Muziku vise ne slusam sa kompa nego sa neta, film se pogleda i obrise... Slike su sada uglavnom sa telefona, i tu telenor Capture odradi posao, prebaci ih u Cloud i sinhronizuje sa kompom. Sa tim slikama nemam problem da stoje u Cloud-u jer su to potpuno nebitne slike, ali privatna dokumenta i porodicne slike mi ne pada na pamet da tamo stavim. Sve mi se svelo na GoogleDrive, koristim ga umesto flesa (kuca-posao).
Ja svoje porodične slike i dokumenta nemam nameru da stavljam ni na kakav cloud.
Ovo apsolutno podrzavam, i ne, nisam paranoik, samo ne zelim skenove sudskih predmeta, licne karte i pasosa, izvode iz banke i slike dece da cuvam negde tamo, tome je mesto u lokalu. Ne mislim da ce to nekada neko uopste i pogledati, a kamo li zloupotrebiti, jednostavno nije mu mesto tamo.
A DVD je kao medij i dalje veoma upotrebljiv.