Šta je novo?

Koji DVD-R diskovi za backup

Jericho

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
14.06.2011
Poena
1,695
Ako zanemarimo cloud kao sve cesce (i uglavnom bolje) resenje za backup, siguran sam da dosta ljudi pravi i "trecu kopiju", barem za najbitnije stvari. Prema vasim iskustvima, koji je najpouzdaniji brend (pozeljno i model) DVD-R medija? Pitanje se odnosi na proizvode koje je danas moguce kupiti, dakle STA KUPITI OD DVD-R MEDIJA?

Ja i dalje tvrdim najjeftiniji disk i klimatizovana zatamnjena prostorija + slim kutijica. Nikakvo jedenje bureka na njemu, pozajmljivanje šurnjaji i slično.

Da, uslovi čuvanja su bitni, ali mom bratu koji dosta reže audio diskove, sve Princo što je rezao, raspali su se posle godinu i nešto dana, SmartBuy diskovi posle 3+ godine, a Verbatim su svi ispravni.

Slično iskustvo imam i ja, mada su kod mene SmartBuy nešto duže trajali.

Dakle, ako režeš neke manje bitne stvari poput muzike i filmova, onda reži na šta hoćeš, pa i ako se odlepi folija da ti ne bude žao, ali ako je stvarno nešto bitno, bolje dati koji dinar više.

Nisam ocekivao da cu u 2015. naletiti na svjezu temu o DVD medijima. :D
Kakogod, trazeci informacije o M-Disc DVD-ima nabasah na ovu temu - zanima me da li ih je iko isprobao?
Gdje imaju da se kupe (moze na PM, ako neko zna)? Pretrazih online (domacu ponudu), ali i radnje u NS-u - bez rezultata. :(

P.S. Nemam unaprijed odredjenu namjenu, zelim da isprobam to cudo, cisto me interesuje.

Upravo, probe radi, pustih nekoliko svojih dvd-ova iz 2006 i 2007.
Noname, Princo, BRTech, Medstor.
Od 10, samo sa jednog sam otežano ali ipak uspešno reprodukovao sadržaj. I to zbog fizičkog oštećenja - držao sam ih u kineskom "koferčetu".
Nijedan nije počeo da se odlepljuje.

Ili dva ext hdd-a, ili hdd+dvd.
U svakom slučaju, praviti kopije na dva mesta.

Koliko znam, nema kod nas da se kupe, moraš preko neta da naručiš.

Ali da bi mogao da režeš na njih, mora rezač da ti podržava M-Disc (da čita može svaki), tj. da ima M-Disc logo na sebi.

Ovako na primer:
mdiscdrivewithlogo400x189.png

Jasno bachi, vec imam takav rezac, zato sam htio i licno da isprobam o cemu se tacno radi (jedno je teorija, drugo je praksa :D ).
Pretrazih NS, niko to ne drzi, vjerovatno i nece (mislim na M-DISK medije). Na eBay-u ima par ponuda, ako se ne varam iz Italije, ali nije navedena opcija slanja za Srbiju. :(

Pretpostavljam da se post odnosi na generalno resenje za backup (sto i jeste tema originalno).
Ali u poslednjih par postova diskusija se odnosi na M-DISK medije i gdje ih pronaci (ovi JVC to nisu, ali vjerujem da su svakako mediji vrhunskog kvaliteta, ako nisu kopije).

@bachi
Pokusacu svakako iskopati negdje online, kontam da mora odnekle da se moze poruciti.

Sorry, nisam naglasio, pretrazivao sam samo Verbatimove M-Disc medije, i njih sam htio poruciti.
Kao sto kaze Nemanja, vjerovatno ce htjeti da salju, samo ih treba kontaktirati - pokusacu.
Ako ne, porucicu od nekog drugog proizvodjaca sa eBay-a.

Hvala na savjetima, drugari.

Jel zna neko gde ima da se kupe DVD diskovi za manje od 20 dinara(moze i 50/100 komada spindle)?

Situacija na poslu:
Radim u jednoj video produkciji, imamo preko 17 000 narezanih diskova. Cloud resenje je potpuno nezamislivo zbog kolicine video materijala i brzom pristupu istog. Ta arhiva se tako reze preko 10 godina. Kada je pocelo sa rezanjem, hard diskovi su bili skupi, DVD je bio logicno resenje. Arhivira se sve sto se snimi, izmontira, emituje... a snima se mnogo.

Sada imamo server sa oko 10Tb storage prostora i tu nam je radna arhiva, ono sto cesto koristimo, a sve to imamo narezano i na Verbatim DVD-R, svaki disk ima svoj broj i sve to je upisano u Excel-u.
U planu je ozbiljan Storage server sa idejom da se polako kopiraju svi ti narezani diskovi. Nadje se neki disk koji neki citac teze cita, ali imamo neki matori Teac koji cita apsolutno sve. Generalno gledano, nemamo problema sa citanjem diskova, ali ce ih verovatno biti u buducnosti. Cuvaju se u slim kutijama, pa u jednoj vecoj kutiji za 100 komada, pa u regalima.

Situacija kuci:
Imam eksterni hdd na kojem su mi bitne stvari, dokumenta, slike i tako to. Sve to imam i na kompu. Diskove sam sve pobacao, dzaba sam ih rezao... Muziku vise ne slusam sa kompa nego sa neta, film se pogleda i obrise... Slike su sada uglavnom sa telefona, i tu telenor Capture odradi posao, prebaci ih u Cloud i sinhronizuje sa kompom. Sa tim slikama nemam problem da stoje u Cloud-u jer su to potpuno nebitne slike, ali privatna dokumenta i porodicne slike mi ne pada na pamet da tamo stavim. Sve mi se svelo na GoogleDrive, koristim ga umesto flesa (kuca-posao).

Ja svoje porodične slike i dokumenta nemam nameru da stavljam ni na kakav cloud.

Ovo apsolutno podrzavam, i ne, nisam paranoik, samo ne zelim skenove sudskih predmeta, licne karte i pasosa, izvode iz banke i slike dece da cuvam negde tamo, tome je mesto u lokalu. Ne mislim da ce to nekada neko uopste i pogledati, a kamo li zloupotrebiti, jednostavno nije mu mesto tamo.

A DVD je kao medij i dalje veoma upotrebljiv.

Nazad
Vrh Dno