Šta je novo?

Koji distro probati?

Planiram da stavim LMDE7 na Lenovo ThinkBook 16 G6 sa AMD proc...Kakva je situacija sa zamenom za Lenovo Vantage, tj da li postoji način da se kao i sa tim programom drži baterija 75 do 80%? Da li ima još nešto na šta bi trebalo obratiti pažnju kada je u pitanju laptop i Linux?
Kod mene je LMDE7 na t480 i sve radi out of the box, cak i touch screen. Osvetljenje gore dole, zvuk gore dole, mikrofon, Fn ...
Mislim da je battery threshold bio aktivan od pocetka ali se svakako moze resiti sa tlp-om.

Evo me...🙂
Instalirao sam zajedno sa Win11 IoT LTSC, dual boot, ali nezavisni OS-ovi (biranje sa F12)...Malo osetljivije, ali prošlo je ok. Posle instalacije odrađene početne instalacije i podešavanja. Gore/dole: osvetljenje, zvuk, mikrofon ok, Fn tasteri takodje. Osvetljenje tastature može 0,50,100% (da li je ok?). Medjutim, nije bilo ograničenja punjenja. Instalirao sam TLP (i TLPUI), namestio 75-80% i neće,neće...Tražio po forumima i na kraju našao da kada nije ThinkPad serija da mora da se namesti 0 i 1, a on valjda drži neku fiksnu vrednost (60 ili 80%). Evo tek sada pogledah uputstvo, tu se spominje za non-ThinkPad serije uključujići i ThinkBook, da treba da se podesi na 0 i 1, a on će držati neku internu fiksnu vrednost(kod mene izgleda 60%)....
Baterija u tom trenutku je bila na 75%, pušten YT, vidi da je priključen punjač, ali nema punjenja baterije i stoji na 75%...
Prvi utisak za LMDE7 je - neobična tišina! 🤣 Nema zaletanja ventilatora, dodatnih procesa, zauzeće memorije u mirovanju 1.2Gb. Naravno, isprobao sam ranije LMDE7 u virtuelnoj mašini, ali ipak je drugačiji utisak kada se instalira na mašinu, pogotovo na laptop....

Poslednja izmena:
TLP zahteva hadrversku podršku.
Ako nemaš odgovarajući hardver na ploči / bateriji = ne možeš ga nikako naterati da radi kao na ThinkPad-u.

Poslednja izmena:
Osvetljenje tastature može 0,50,100% (da li je ok?). Medjutim, nije bilo ograničenja punjenja. Instalirao sam TLP (i TLPUI), namestio 75-80% i neće,neće...Tražio po forumima i na kraju našao da kada nije ThinkPad serija da mora da se namesti 0 i 1, a on valjda drži neku fiksnu vrednost (60 ili 80%). Evo tek sada pogledah uputstvo, tu se spominje za non-ThinkPad serije uključujići i ThinkBook, da treba da se podesi na 0 i 1, a on će držati neku internu fiksnu vrednost(kod mene izgleda 60%)....
Baterija u tom trenutku je bila na 75%, pušten YT, vidi da je priključen punjač, ali nema punjenja baterije i stoji na 75%...

Što se tiče osvetljenja tastature tako je i kod mene, mislim da je tih par predefinisanih vrednosti isto kao i na Windows-u. Za zaštitu baterije kao što sam rekao sve zavisi od modela, na mom konkretno ili 60% ili ništa, a opet tako isto je radio i Lenovo Vantage, tu ne možemo mnogo da učinimo. TLP bi trebalo da može da upali ili ugasi tu funkciju i veže je za to da li si na samoj bateriji ili priključen, što meni nema mnogo smisla. Iz tog razloga koristim battmngr da lako mogu ručno da prebacujem te definisane vrednosti, a TLP koristim za druge stvari.

90% vremena mi je taj saver upaljen i držim bateriju na 60%, ponekad isključim da bih je napunio do kraja. I da, ako napuniš bateriju na recimo 80% i uključiš tu saver funkciju, ona će da održava taj nivo od 80% i sve dok se ne spusti ispod 60% neće krenuti da propisno puni bateriju. Jednom-dvaput sam iskoristio i opciju rapid charge kad mi je baš trebala koja valjda koristi pun kapacitet punjača da najbrže moguće dopuni bateriju.

Što se tiče performansi, ako ti sve odgovara ne diraj ništa. Ako negde u budućnosti nešto bude škriputalo ili primetiš neke probleme, možeš da zaviriš u TLP statistiku i vidiš koji schelduler i scaling drajver koristi tvoj procesor, kao i platform settings (battery saver, intelligent cooling, extreme performance). Ima jedno 5-6 stavki koje sve skupa utiču na brzinu kojom se procesor šalta na viši radni takt, brzinu kojom kuleri kreću da se vrte, snagu koja se pritom troši itd.

Svuda pođi, kući dođi.
Probao svašta od distroa popularnih ali se vratio na Ubuntu i to ovaj poslednji 25.10, non LTS izdanje, koji je izuzetan za jedan non LTS Ubuntu.
Sve radi i to radi odlično i brzo i bolje nego ikad. Naravno meni odgovara Ubuntu dizajn i UI, mada mi ne bi smetalo ni kada bi prebacili dok da bude uz donju ivicu ekrana.
KDE Plasma uprkos mojim pokušajima da joj dam šansu se i dan danas u poslednjoj verziji raspada po šavovima i to je tako još od prve verzije kada sam probao KDE, mislim 3.2 ili tako neke.

Ubuntu je taj neki korporativni sweet spot distro, za razliku od Microsofta i sličnih giganata ne ruše user experience na račun jurnjave za poslednjim tehnologijama, a sad druge strane ima tu upeglanost i sigurnost plaćenog proizvoda iako je fraj.

Otišao na sve mašine na kojima radim pa i gejming PC, jer Windows 11 u poslednje vreme ima ozbiljnih propusta koje zaista više nisam u stanju da zanemarim.

Verovatno i Omarchy ili Cachy sa nekim tiling VM može da se dotera da slika i fontovi budu jednako oštri kao u Ubuntu, ali nemam ni vremena ni volje za to zezanje.
Pogotovo sam od Omarchy očekivao više, obzirom da je heavily curated distro i zaista je bezveze što je slika toliko meka (da ne kažem mutna) na njemu i što mu treba dodatno peglanje da se dostigne neki standard kvaliteta.

Verovatno i Omarchy ili Cachy sa nekim tiling VM može da se dotera da slika i fontovi budu jednako oštri kao u Ubuntu, ali nemam ni vremena ni volje za to zezanje.
Pogotovo sam od Omarchy očekivao više, obzirom da je heavily curated distro i zaista je bezveze što je slika toliko meka (da ne kažem mutna) na njemu i što mu treba dodatno peglanje da se dostigne neki standard kvaliteta.

Interesantno, baš sam pratio reakcije ljudi i dosad nisam čuo nikog da se žali na oštrinu fontova na Omarchy. Doduše nisam lično isprobavao, odavno sam već sklopio svoj neki GUI kombo i ne menja mi se ništa.

Znam da se oštrina skrlja kad god se koristi Wayland-ov fractional scaling, barem na svemu što sam ja isprobavao. I mene te stvari takođe izluđuju radije držim interfejs na 1x i povećavam veličinu fontova nego sa tim da se zlopatim. Da nije i kod tebe problem na toj liniji? Ako je to stvarno sve upeglano na Ubuntu ima da uzmem Live USB da pogledam i uporedim, jako bi me interesovalo da li je do sistema ili do desktop okruženja.

KDE Plasma uprkos mojim pokušajima da joj dam šansu se i dan danas u poslednjoj verziji raspada po šavovima i to je tako još od prve verzije kada sam probao KDE, mislim 3.2 ili tako neke.
Najgori DE koji postoji. Davno sam mu davao sansu i to dugo.. I svaki put sve gore i gore. Bukvalno smece od DE. Ukoliko me secanje sluzi, posledji sam koristio OpenSuse 42.3 kada je tek nova instalacija KDE DE pukla posle par minuta.

Davno sam mu davao sansu i to dugo.. I svaki put sve gore i gore.
Moje iskustvo* takođe (od v4.6 pa ovamo).
Najgore je što taman kako ga upeglaju -> 'ajmo nova major verzija pa sve iz početka 🙄

* Sem jednog perioda od oko godinu dana.
Manjaro na laptopu i Plasma 5 (ne sećam se više koja tačno u tom momentu, ali odprilike na sredini 5 serije, ~2019-a godina). Nijedan jedini problem, i što je još zanimljivije, nijedan nakon ažuriranja, a bilo ih je za tih godinu dana dosta (redovna 5.x.Y + dve major 5.X verzije). Kojim čudom - ne znam. 🤷‍♂️

Pre ulaska u sistem brzo prodje doslobno projuri: unsupported bios, hm??
Pa sad mislim da nisu svi problemi koji sam imao, nece nekad da se resetuje, ili ugasi, sija kucista a monitor i mis i tastatura ugaseni i slicno zbog toga ?
Radio sam cmos reset i udjem u bios ono pise ista verzija, iako pri paljenju mi je pisalo da sam resetovao bios i da udjem u podesavanja....verzija ista....
maticna MSI B460M PRO-VDH

Na starom kompu već godinama imam instaliran Ubuntu Mate, a novi komp sa RTX 4070 sam koristio za Windows gaming. Windows, inače, smatram smećem, a jedini razlog zbog koga sam ga koristio jeste gaming.

I tek pre neki dan saznam da je Valve omogućio Steam gaming na Linuxu... Šok za mene! Ono, da li je ovo stvarno ili sanjam...

Razmišljao sam danima koji distro da isprobam, a bitno mi je da radi lepo na nVidia kartici i 4k monitoru. Znači, da lepo skalira 4k grafiku. Pop_OS se preporučuje kao najbolji, ali mi se ne sviđa njegov DE. Lično mi se najviše sviđa KDE Plasma, iako za nju mnogi kažu da je problematična. Instaliram Kubuntu 25.10, a instalacija je bila pravi pain in the a** zbog drajvera i sl. Kad sam ga posle par sati muke naštelovao... oduševio sam se kako sve radi brzo i glatko, znači ovo uopšte nisam očekivao. Steam igrice rade besprekorno, pa čak i AvP (2010) koga uopšte nije bilo u Proton DB bazi. Crysis (2007) radi savršeno glatko, a na Windowsu sam jedva rešio screen tearing. Jedino što me Kubuntu zeza nešto sa temama i ima nekih sitnih bugova, ali ništa ozb. U svakom slučaju daleko, daleko bolje iskustvo od Windowsa.

Ipak, ovih dana ću da instaliram Fedora KDE, zato što je bolje optimizovana za moj GPU, ima bolje rešen Wayland, a i sam KDE je uglađeniji na njoj i ne bi trebalo da ima problema koje ima Kubuntu.

Sve u svemu, jedini razlog zbog kog sam koristio Windows više ne postoji, tako da se nadam da ga više nikad neću videti ne mojim mašinama. 🦶🏻

Znam, ovi poznati Youtuberi su se napržili na Bazzite. Ja nekako više volim da instaliram clean distro i napakujem kasnije šta mi treba, zato sam više za Fedoru.

A, zaboravio sam da spomenem kako sam na Windows-u svaki put morao da molim TP-Link wi-fi usb dongle, TP-Link Bluetooth usb dongle i Edifier BT zvučnik da se povežu i rade. Dok na Linuxu sve radi out of the box, kako se i očekuje.

A, još kad sam video da je Artem objavio AIMP za Linux, mada v.5.4 još uvek radi preko Wine... Tek v.6 bi trebalo da bude true cross platform.

Nisam ni znao da AIMP nema Linux verziju, koristim ga na Windowsu...

Znam, ovi poznati Youtuberi su se napržili na Bazzite. Ja nekako više volim da instaliram clean distro i napakujem kasnije šta mi treba, zato sam više za Fedoru.
Ko želi čist i minimalistički Linux, Arch je tu, just sayin’. 😀

A, još kad sam video da je Artem objavio AIMP za Linux, mada v.5.4 još uvek radi preko Wine... Tek v.6 bi trebalo da bude true cross platform.
Za plejere sam se možda najviše mučio kad sam tek prešao, dugo sam tražio i šaltao se jer mi posle foobar2000 kog sam godinama picanio i bogatio plaginima, ništa drugo nije valjalo. Trebalo mi je vremena da shvatim da je najbolje da razdvojim stvari prema pravoj nameni, jedna app za tagovanje, druga za konverziju, treća za plejer i upravljanje bibliotekom.

Ko želi nešto jednostavnije i nešto što deluje kolko-tolko poznato, nisu loši Elisa (ko je na KDE), Audacious ili DeadBeef. Ko ima veću biblioteku i treba mu bolji menadžment, onda recimo gmusicbrowser ili Strawberry. Jako su ružni i nezgrapni, al kome treba, treba. (Tauon je nešto bolji vizuelno, ali nije tako razvijen.) Ko želi da isprati početke foobar klona na Linuxu, neka prati fooyin. Ima i par na oko solidnih plejera (lollypop, Rhythmbox) iz Gnome sveta ali ja nisam u njemu pa to nisam nešto detaljno probavao.

Ja sam se na kraju skrasio na mpd. Za moje potrebe (velika biblioteka, česti apdejti koji se potom sinhronizuju na cloud radi puštanja na drugim uređajima), to se ispostavio kao najbolji model. mpd uvek radi u pozadini a ja mogu da menjam GUI koji hoću kad god hoću. Neki TUI interfejs ako bih nešto pustio na brzaka ili neki teži plejer ako mi treba nešto naprednije.

Meni je amberol vizuelno najlepsi, nazalost prilicno siromasan opcijama.

Ne znam šta nisam probao od Linux playera, ali ja sam neko ko je navikao na Winamp/AIMP tip. Čak i na telefonu koristim AIMP. Nema Linux ništa što može da parira AIMP-u, ali sad i Linux ima AIMP!

Arch me nikada nije nešto privlačio, nisam baš toliki entuzijasta da baš sve ručno instaliram i podešavam 😁

KDE Plasma je bez ikakave konkurencije najbolji DE koje sam koristio, bez i najmanjih problema na openSUSE Tumbleweed-u i na desktopu i na poslovnom laptopu.

KDE treba gledati da se koristi stabilna verzija, kao sto radi na primer MX Linux, koristi 6.3.6 to je 6 verzija Bugfix-a, i poslednja za 6.3 seriju... I oni je ne menjaju bukvalno do sledeceg izdanja MX-a

Добар је овај сајт где можеш да испробаш разне линуксе ја сам пробао неколико и остајем на дебиану и кде.

KDE treba gledati da se koristi stabilna verzija, kao sto radi na primer MX Linux, koristi 6.3.6 to je 6 verzija Bugfix-a, i poslednja za 6.3 seriju... I oni je ne menjaju bukvalno do sledeceg izdanja MX-a
Evo odma da demantujen sebe, i da priznam gresku 😅 Dao sam priliku znaci KDE 6ti po redu ispeglan pa opet krenuo da baguje, zvuk, nece da sacuva podesavanja, pa automatski mi utisa zvuk na 80%, pa pa ja pojacam on opet posle nekog vremena utisa na 78%, ja pojacam on opet isto, pa posle zakucalo podesavanje ne moze se pomeriti, tj utisati, pojacati, pa malo i zapucketa, pa svaki tab ima svoj zvuk i svoja podesavanja, gde opet nista ne pamti kad pustim na yt, pa ja promenim on opet utisa... A testirao sam lepo na pola litre rakije i dva sata yt-u muzike 💪 Sad da ja tu nesto prckam, cackam oko osnovne stvari ne pada mi napamet... Stavio LMDE 7 Cinnamon i radi sve, jednostavno i funkcionalno, bez previse funkcija i nekih smaranja...
Nekako posle svega XFCE i Cinnamon su za mene. Iako dajem blagu prednost XFCE-u

Nekako posle svega XFCE i Cinnamon su za mene. Iako dajem blagu prednost XFCE-u
+1 👍👍

"Svi putevi vode ka glodaru (ili cimetu)", manje-više neminovno (ka Debianu stabilnome takođe), samo je pitanje vremena (i broja sedih na glavi) 😁🙃

Ја немам никаквих проблема са кде раније ми се губила вајфај веза сада на дебиану13 више не а и за то сам сам крив био сам укључио аутоматско пријављивање сада сам уместо тога искључио закључавање екрана.

MX Linux, znaci stabilan debian + KDE (sesti bugfix) to mi je delovalo kao dobitna kombinacija ali sitni bagovi me iznerviraju, i neke stvari koje su osnovne i normalne, gde treba sve da sljaka...

Znam da je ranije (mx23 - kde 5) bilo nekih problema sa sysv verzijom jer se neki delovi plazme oslanjaju na systemd, ali ne znam kakvo je stanje danas. A plazma 6 tek sad postaje upotrebljiva, verovatno neka 6.5.2 verzija ili nakon 6.6.

Od MX v25 samo XFCE verzija ima Sysvinit, KDE dolazi sa Systemd pa pretpostavljam da bi trebalo da bude manje problema (koji nisu vezani za KDE).

MX mi je jedan od užih izbora za distro kad se budem nakanio da instaliram, uz Fedoru i OpenSUSE...

Sve verzije su Systemd - XFCE, KDE, Fluxbox.

A Sysvinit imas kao posebno izdanje za Fluxbox i XFCE.

Nazad
Vrh Dno