Šta je novo?

Koji distro probati?

Vecina problema koje navodi probonopd je u principu pogresno ocekivanje da je Wayland protokol i implementacija kompozitora 1:1 zamena za X. Nije, i nije bilo ni planirano da bude. To isto pokriva i KiCad. Uostalom, ako odvojis vreme da procitas odgovor Nate Graham-a, videces da vecina stvari koji su navedeni u Think twice before abandoning X11. Wayland breaks everything!, ima odgovor u Does Wayland really break everything? Mislim da je sav ovaj hype protiv Wayland-a i systemd-a neopravdan - razumem da nekom moze da se ne dopada implementacija, nacin razmisljanja, da neke stvari smatra ogranicenjima, etc. - ali nije da izbor ne postoji. Tu je Artix, Gentoo i puno drugih koji ne koriste systemd, a i mozes koristiti X na vecini okruzenja. Po meni, ako i KDE i Gnome prelaze na Wayland, to ipak ima neku tezinu.

Mnogo je to jednostavnije - kad se logujem, mogu da biram hoću li X ili Wayland. Ako u jednom ne radi ono što mi treba, a u drugom radi, izbor je jasan. Šta stoji iz toga, i šta je razlog da nešto (ne)radi, zanima me kao lanjski sneg.

Pozdrav, lajk sam u ovome.. Kako na konfi iz potpisa namestiti neki linux, na linuxu je potrebno da radi Word of Tanks i Stronghold Crusader od igrica. Nikad nisam probao linxu, pa bih zeleo, al ne znam nista o tome.

Pozdrav, lajk sam u ovome.. Kako na konfi iz potpisa namestiti neki linux, na linuxu je potrebno da radi Word of Tanks i Stronghold Crusader od igrica. Nikad nisam probao linxu, pa bih zeleo, al ne znam nista o tome.
Sa tom grafičkom ne može ni jedan linux koji je namenjen gejmerima. Barem ne što se tiče gotovih rešenja, jer GTX 7xx serija na linuxu zahteva instalaciju legacy nvidia drajvera. Svi moderni linux distroi dolaze sa najnovijim drajverom koji ne radi sa tvojom grafičkom. Zamena nvidia drajvera na linuxu nije jednostavan proces, pogotovo ne za početnika. Možeš da skineš neki distro kao što je Linux Mint, i da korišćenjem njegovog driver managera koji je integrisan, aktiviraš Nvidia 470.xxx drajver. Ali ne očekuj neke impresivne performanse. Bolje ti je da se držiš Windowsa.

Ako se ne varam CPU bi morao biti 4650G, ergo...zar nije integrisana Vega 7 brža od GTX 745!? :unsure:

Ako jeste (a trebalo bi), sem boljih performansi, sa AMD-om ne bi imao nikakvih problema sa drajverima na Linuxu...

Jeste brzi APU kad imam brzi ram, al nemam brzi ram.

Sve su šanse da bi na Linuksu situacija bila obratna sve i sa sporim RAM-om.
Kao što ti reče i Alex, nV drajveri gotovo nikad nemaju iste performanse kao na Win-u, dok je AMD često i brži na Linuksu....

Neće se naigradi sa AMD-om na Linux-u, a ni sa tom nVidia penzionerkom. Samo Windows za igre u ovom slučaju, a i u većini drugih.

Zavisi koje igrice,neke cak bolje rade nego na win11, ali naravno ima i izuzetaka.

Za sada Linux Mint XFCE radi kao singerica.
Samo sam dva puta ima problem, to ne znam zbog cega je, naime sad kad sam promenio ikone i odradio u terminalu sta mi je pisalo, sve proslo kako treba. Ja odlucim da resetujem komp on bukvalno zakuca, monitor ugasi, mis ugasen, a komp upaljen, cekam ono nista se ne desava, probam na kucistu reset opet nece, onda na dugme ugasio i ponovo upalio i sve normalno.
Tako mi je bilo isto pre nekoliko dana, znaci ima neki bag kad se cackaju neka podesavanja pa onda ako se resetuje.

Za sada Linux Mint XFCE radi kao singerica.
Samo sam dva puta ima problem, to ne znam zbog cega je, naime sad kad sam promenio ikone i odradio u terminalu sta mi je pisalo, sve proslo kako treba. Ja odlucim da resetujem komp on bukvalno zakuca, monitor ugasi, mis ugasen, a komp upaljen, cekam ono nista se ne desava, probam na kucistu reset opet nece, onda na dugme ugasio i ponovo upalio i sve normalno.
Tako mi je bilo isto pre nekoliko dana, znaci ima neki bag kad se cackaju neka podesavanja pa onda ako se resetuje.
Nema bagova, to je do tvoje mašine.

Zavisi koje igrice,neke cak bolje rade nego na win11, ali naravno ima i izuzetaka.
I to je upitno, pun youtube primera ali na Linuxu nema HDR podrške uglavnom i uključivanje rejtrejsinga uništi performanse tako da su sva da poređenja CachyOS i Windows 11, onako, šuplja. Kada paritet funkcionalnost i mogućih max podešavanja sa istim hardverom između dva OS-a bude 1 na 1, i Linux bude brži onda možemo pričati o tome da je brži. Ovako, porediti subset opcija u igrama, neka high-medium setovanja između opertivnih sistema je kao slična podeđenja konzole i Windows PC, malo bezveze.

I to je upitno, pun youtube primera ali na Linuxu nema HDR podrške uglavnom i uključivanje rejtrejsinga uništi performanse tako da su sva da poređenja CachyOS i Windows 11, onako, šuplja.
Linux odavno ima HDR podršku kroz Gnome, i Plasma Wayland sesije. HDR radi u native linux naslovima, a radi i kroz Proton/Wine.
Kada paritet funkcionalnost i mogućih max podešavanja sa istim hardverom između dva OS-a bude 1 na 1, i Linux bude brži onda možemo pričati o tome da je brži. Ovako, porediti subset opcija u igrama, neka high-medium setovanja između opertivnih sistema je kao slična podeđenja konzole i Windows PC, malo bezveze.
Ne znam šta ti gledaš, ali sudeći po onome što pišeš, rekao bi da gledaš neke retarde koji nemaju pojma šta rade, ili jedostvano lupetaš napamet.

Linux mint ti je odlican.Imas sve sto ti treba kao na win.Mozes i igre da igras u raznim varijantama tipa emulatori,steam a i pc igre uz pomoc odredjenih programa.Ako hoces mozes i da instaliras winboat i da imas windows na sistemu.Ako volis total commander onda instaliras Krusader.Za igre koristis Lutris ili Play on linux kako bi instalirao pc aplikacije i igre.Imas i Linux koji je baziran na Ubuntu kao i sto je Linux mint a izgleda kao win 11 https://winuxos.org/ ,

U principu Lutris je dobar,posto mozes da biras razne verzije wine,proton, proton-ge, mada ni kod njega nekada ne radi sve,ili moras previse podesavanja da izmenis. Ali da,ko je na Ubuntu baziranim, to je i preporuka.

Linux mint ti je odlican.Imas sve sto ti treba kao na win.Mozes i igre da igras u raznim varijantama tipa emulatori,steam a i pc igre uz pomoc odredjenih programa.Ako hoces mozes i da instaliras winboat i da imas windows na sistemu.Ako volis total commander onda instaliras Krusader.Za igre koristis Lutris ili Play on linux kako bi instalirao pc aplikacije i igre.Imas i Linux koji je baziran na Ubuntu kao i sto je Linux mint a izgleda kao win 11 https://winuxos.org/ ,
Zašto ne koristiš space posle zareza ili tačke?

Inace danas kad je istekla podrska za Win10, izasao je LMDE 7
Upravo ga instalirah. Stavio sam mu poslednji tkg BORE kernel koji je drastično ubrzao sve u odnosu na 6.12 koji ide uz njega.

Screenshot from 2025-10-14 21-55-21.png

Kod LMDE je poenta sto je ogoljen kao Debian? Ako sam se dobro izrazio :D

Kod LMDE je poenta sto je ogoljen kao Debian? Ako sam se dobro izrazio :D
Ne. Kontra od toga. Ima sve što može da ti zatreba čim ga instaliraš. Browser, office suite, multimedia playere, gomilu tema ...itd. Vidiš na mojoj slici da ima instalirano 2881 paketa.

Nazad
Vrh Dno