Ne dobija se mnogo immutable distribucijama. Niko ti ne brani da instaliraš bilo koju stable ili rolling, i koristiš isključivo flatpak/snap/appimage/distrobox/wine za aplikativni softver, ako postoji i radi u toj varijanti.
Opensuse, a možda i neki drugi imaju btrfs snapshot, i možeš da vratiš prethodnu verziju ako update nešto zezne. A uvek možeš i sam da radiš povremeni bekap sistema. Ali kao što je rečeno - nisu olakšali instalaciju nvdia drajvera i zypper jeste verovatno sporiji od bilo čega drugog, mada to nije neki veliki problem.
Ja bih uvek preporučio prvo Mint/Ubuntu/Kubuntu LTS, u zavisnosti od okruženja koje nekome odgovara, ali možda Bazzite i ima najviše smisla za to što je tebi prioritet (igre i standardni home/office programi).
Inače, što se tiče lightweight distribucija i matorog hardvera, nabavio sam skoro laptop sa intel Arrandale procesorom (prethodnik Sandy Bridge-a). Samo sam prebacio ssd iz netbooka (Atom N2600, 2GB RAM) na kom je bio Q4OS (debian sa Trinity okruženjem) i nastavio da ga koristim. Mada ne rade Fn tasteri i instalacija nvidia drajvera nije prošla (ne znam ni da li ima smisla), ali može da se gleda YT (FreeTube). Verovatno ću instalirati MX linux sad kad je mašina dovoljno jaka
Nije Q4OS (tj. Trinity DE) loš, ali ipak XFCE i MX nude više opcija, plus sav hardver funkcioniše
A netbook možda nađe novu svrhu. Sad je na njemu Leap 15.6, bez grafičkog okruženja, i 5400rpm HDD iz elitebook-a. E tu treba videti koliko je zypper spor
Nakon boot-a, Q4OS sa DE-om zauzima oko 390MB memorije, a Leap bez oko 350MB