Šta je novo?

Koji distro probati?

Ja sam isprobao par i na kraju ostao na Debian sistemu.

Nesto nema Luke Smitha u zadnje vreme, bio je neko vreme pobegao u sumu pre par godina, zanimljiv lik, steta, mada mozda se vrati, jaci nego ikad :)
Mada, Linux mu i nije bila tema zadnjih par godina, ali svakako je imao dobar sadrzaj bez obzira na to.

Luke Smith batalio sve.

Sta se sad namece, za neki browsing, film, muzika, ali 90% browsing...ali da sljaka kao singerica
Koliko sam video Mint LMDE je najlogicnije resenje trenutno hm?

Što svi vole da furaju Mint? Mislim da dosta ljudi to koristi na forumu i najviše su njega probali, pa uvek predlažu njega. Pupy linuks ti je dosta brži od Mint za muziku, film i internet pretragu. :D

Što svi vole da furaju Mint? Mislim da dosta ljudi to koristi na forumu i najviše su njega probali, pa uvek predlažu njega. Pupy linuks ti je dosta brži od Mint za muziku, film i internet pretragu. :D
Zato što je LMDE ispoliran do savršenstva. Distro pored stabilnosti i funkcionalnosti treba da bude i prijatan za oko out of the box i da ima sve što je neophodno za rad. A to uključuje automatic updates i time machine. Puppy nema ništa od toga jer je to minimalan distro za stare kršine.

Nisam to znao... Hvala svakako za savet.

Sta treba cacnuti posle instalacije sistema (LMDE)?
Upalio sam Firewall, kodeke ubacio sto mi je i sam sistem predlozio, update preko update managera - resen, jel ima jos neki korak za odraditi?

Nema.

Jel ti radi u pretraživaču kada otvoriš youtube stranicu i skroluješ na dole izlistane sav video sadržaj... Mislim na početnu youtube stranicu, ne kada otvoriš neki video umanjen, pa skroluješ sa desne strane na dole... Da li ti se video vidi u vidu slika i kada prisloniš miša menja se sadržaj kao šort ili su ti sličice sive, to jest nema ih? To je mene užasno nerviralo i obrisao sam linux. :D

Inace skroz legitiman razlog da se obrise operativan sistem

Na nivou onih sto pucaju kad dobiju zagoreo burek.

Stavio MX Linux na Raspberry Pi 5. Rekoh da je klot, ali mi @alex303 rekao da može da se sredi, pa sam malo potražio. Bio je u pravu skroz :) Top radi na Pi-u.

Stavio MX Linux na Raspberry Pi 5. Rekoh da je klot, ali mi @alex303 rekao da može da se sredi, pa sam malo potražio. Bio je u pravu skroz :) Top radi na Pi-u.
Pogledaj MX Tools. I pogledaj MX Backup. Može da napravi ISO file koji je 1:1 kopija postojećeg sistema. Recimo, nedaj bože, crkne ti SSD. Butuješ sa tog ISO fajla koji si sačuvao, pokreće se MX Installer, instaliraš sistem, i bukvalno si vratio sistem u prethodno stanje. Fantastična alatka.

E odlično, a ja sam hteo preko clonezille da kopiram sistem. Pošto čekam da mo stigne case sa nvme slotom, pa da prebacim sistem na nvme. Sada sam na usb ssd sata. Hvala na preporuci, baš mi to treba!

Promenio sam sistem pa ću da se bacim malo i na Linux.
Sad se dvoumim između Fedore KDE ili OpenSUSE (možda Slowroll)...
Ranije sam razmatrao i MX Linux, videću.

Koliko je spor Zypper na OpenSUSE? Jesu li malo poboljšali stvari? I kakva je situacija sa NVidija drajverima?

Zaboravih, pošto je bilo priče o LMDE, koliko su im stari paketi i kernel? Da li prate bazni Debian ili imaju svežije verzije u repoima?

Poslednja izmena:
Promenio sam sistem pa ću da se bacim malo i na Linux.
Sad se dvoumim između Fedore KDE ili OpenSUSE (možda Slowroll)...
Smeće distroi i jedan i drugi. Ako već ideš na Fedora based distro, instaliraj Bazzite.
Ranije sam razmatrao i MX Linux, videću.
MX je daleko bolja opcija, a ako ti trebaju zveži paketi, onda CachyOS.
Koliko je spor Zypper na OpenSUSE?
Bolno.
I kakva je situacija sa NVidija drajverima?
Muka je instalirati ih za razliku od Arch i Debian based distroa. A ono što imaju u repou i što je lako instalirati dosta kasni za oficijelnim.
Zaboravih, pošto je bilo priče o LMDE, koliko su im stari paketi i kernel? Da li prate bazni Debian ili imaju svežije verzije u repoima?
Poprilično su sveži paketi na LMDE.

Bazzite za igre sa deck modom fantastican

Prilozi

• Screenshot From 2025-01-12 16-59-21.png
    Screenshot From 2025-01-12 16-59-21.png
    2.4 MB · Pregleda: 55
Smeće distroi i jedan i drugi. Ako već ideš na Fedora based distro, instaliraj Bazzite.

MX je daleko bolja opcija, a ako ti trebaju zveži paketi, onda CachyOS.

Bolno.

Muka je instalirati ih za razliku od Arch i Debian based distroa. A ono što imaju u repou i što je lako instalirati dosta kasni za oficijelnim.

Poprilično su sveži paketi na LMDE.
Znam za Bazzite ali ne bih da se upuštam u immutable distroe (iako bi mi verovatno završili posao) jer si ipak ograničen i ako bi da radiš bilo šta van kontejnera može da postane bolno...Ne znam, možda i probam. Sigurno je dobar kao prvi distro za neiskusne gejmere ali šta posle...? Ne volim česti distro hopping, ma koliko je bezbolno.
Zaboravih na Cachy, čuo sam dosta toga dobrog o njemu.
Nakon malo čačkanja, čuo sam i za bolne tačke OpenSUSE, pogotovo kad su paketi i Nvidia drajveri u pitanju i to me je odvratilo. Prvobitno sam preferirao njega jer jedino sa njim nisam imao problema kada sam se nekada igrao sa distroima...
Drago mi je da održavaju LMDE svežim, mislio sam da kaskaju pomalo (ili više) kao Debian i Ubuntu. Mada, tu je onda i MX kao opcija, je li. U suštini, bio bi izbor između Cinnamona ili KDE i lično naginjem ka KDE, nekako mi se više dopada od Cinnamona iako je potonji lakši za konfigurisanje.

E da, vidim da Cachy preporučuje rEFInd za boot na multi-OS mašinama? Planiram dual boot sa Win 10 LTSC na odvojenim SSD-ovima a samo sam načuo za rEFInd...

@jurodivi Instaliraj Arco, sve što će ti ikad zatrebati naći ćeš na Erik-ovom YT kanalu, na ArchWiki-u ili da najjednostavnije da pitaš @alex303 😃
Znam za Arco alli je malo previše posla za lenčugu poput mene, heh. Možda nekad kad me ne bude mrzelo da se igram, za sada bih samo stabilan distro sa što manje petljanja...

Poslednja izmena:
Ništa specijalno, za sada, čisto kao daily sistem + igranje. Možda krenem da učim Photoshop ili video obradu, ali ne skoro.

Kao što rekoh, immutable distro bi mi završio posao za neko vreme ali pitanje je dokle...

Ne dobija se mnogo immutable distribucijama. Niko ti ne brani da instaliraš bilo koju stable ili rolling, i koristiš isključivo flatpak/snap/appimage/distrobox/wine za aplikativni softver, ako postoji i radi u toj varijanti.
Opensuse, a možda i neki drugi imaju btrfs snapshot, i možeš da vratiš prethodnu verziju ako update nešto zezne. A uvek možeš i sam da radiš povremeni bekap sistema. Ali kao što je rečeno - nisu olakšali instalaciju nvdia drajvera i zypper jeste verovatno sporiji od bilo čega drugog, mada to nije neki veliki problem.

Ja bih uvek preporučio prvo Mint/Ubuntu/Kubuntu LTS, u zavisnosti od okruženja koje nekome odgovara, ali možda Bazzite i ima najviše smisla za to što je tebi prioritet (igre i standardni home/office programi).

Inače, što se tiče lightweight distribucija i matorog hardvera, nabavio sam skoro laptop sa intel Arrandale procesorom (prethodnik Sandy Bridge-a). Samo sam prebacio ssd iz netbooka (Atom N2600, 2GB RAM) na kom je bio Q4OS (debian sa Trinity okruženjem) i nastavio da ga koristim. Mada ne rade Fn tasteri i instalacija nvidia drajvera nije prošla (ne znam ni da li ima smisla), ali može da se gleda YT (FreeTube). Verovatno ću instalirati MX linux sad kad je mašina dovoljno jaka :) Nije Q4OS (tj. Trinity DE) loš, ali ipak XFCE i MX nude više opcija, plus sav hardver funkcioniše
q4os_desktop.png
A netbook možda nađe novu svrhu. Sad je na njemu Leap 15.6, bez grafičkog okruženja, i 5400rpm HDD iz elitebook-a. E tu treba videti koliko je zypper spor :D Nakon boot-a, Q4OS sa DE-om zauzima oko 390MB memorije, a Leap bez oko 350MB
netbook.png

Imam sličan laptop, samo sa i7 720QM clarksfield procesorom, mada to je slično sve. Ruku na srce, ima i 14gb rama što sam mu dodavao. MX Linus radi super na njemu :)

Prilikom instalacije nudi razna okruženja, ja sam neka štiklirao i psole dva dana ručno odradio sva kako bih probao i testirao. Vidim da prilikom instalacije svih ima dosta više programa u ponudi samog sistema. Moje pitanje je, da li da ostavim sva okruženja i ako koristim xfce ili da probišem ostala ako zauzimaju resurse i slično? Ono što mi je bitno da ne vuku neke procese u pozadini i ako nisam aktivan na nekon drugom, a deluje mi da se tako ponaša. U pitanju je Debian 12. Hvala.

Preporuka generalno, ne samo za linux, je da se instaliraju samo programi koji se koriste. A za isprobavanje okruženja i distribucija, bolje je koristiti VM, pa kad se nađe odgovarajuće, onda može i direktno na kantu

Prilikom instalacije nudi razna okruženja, ja sam neka štiklirao i psole dva dana ručno odradio sva kako bih probao i testirao. Vidim da prilikom instalacije svih ima dosta više programa u ponudi samog sistema. Moje pitanje je, da li da ostavim sva okruženja i ako koristim xfce ili da probišem ostala ako zauzimaju resurse i slično? Ono što mi je bitno da ne vuku neke procese u pozadini i ako nisam aktivan na nekon drugom, a deluje mi da se tako ponaša. U pitanju je Debian 12. Hvala.
Ostavi samo okruženje koje ćeš da koristiš, ostala obriši. Lako možeš da ih promeniš posle...

Nazad
Vrh Dno