Ne dobija se mnogo immutable distribucijama. Niko ti ne brani da instaliraš bilo koju stable ili rolling, i koristiš isključivo flatpak/snap/appimage/distrobox/wine za aplikativni softver, ako postoji i radi u toj varijanti.
Opensuse, a možda i neki drugi imaju btrfs snapshot, i možeš da vratiš prethodnu verziju ako update nešto zezne. A uvek možeš i sam da radiš povremeni bekap sistema. Ali kao što je rečeno - nisu olakšali instalaciju nvdia drajvera i zypper jeste verovatno sporiji od bilo čega drugog, mada to nije neki veliki problem.
Ja bih uvek preporučio prvo Mint/Ubuntu/Kubuntu LTS, u zavisnosti od okruženja koje nekome odgovara, ali možda Bazzite i ima najviše smisla za to što je tebi prioritet (igre i standardni home/office programi).
Inače, što se tiče lightweight distribucija i matorog hardvera, nabavio sam skoro laptop sa intel Arrandale procesorom (prethodnik Sandy Bridge-a). Samo sam prebacio ssd iz netbooka (Atom N2600, 2GB RAM) na kom je bio Q4OS (debian sa Trinity okruženjem) i nastavio da ga koristim. Mada ne rade Fn tasteri i instalacija nvidia drajvera nije prošla (ne znam ni da li ima smisla), ali može da se gleda YT (FreeTube). Verovatno ću instalirati MX linux sad kad je mašina dovoljno jaka
🙂 Nije Q4OS (tj. Trinity DE) loš, ali ipak XFCE i MX nude više opcija, plus sav hardver funkcioniše
A netbook možda nađe novu svrhu. Sad je na njemu Leap 15.6, bez grafičkog okruženja, i 5400rpm HDD iz elitebook-a. E tu treba videti koliko je zypper spor
😀 Nakon boot-a, Q4OS sa DE-om zauzima oko 390MB memorije, a Leap bez oko 350MB