Šta je novo?

Koji distro probati?

Imao sam Ubuntu na iMac mid 2011, radio je prilicno dobro, i sto je najbitnije prepoznao je sve komponente prilikom instalacije, tako da preporuka sa moje strane za Ubuntu 24.04. LTS.

Bukvalno ti netreba nista vise od Linux Minta.
Najednostavnije resenje . Jedino zavisi Kako ce ici video reprodukcija sa Amazonom i MAX om.
Ja licno sam na moj Thinkcentar sa AMD Ryzenom 5 2400g instaliro FydeOS zato sto je ustvari chromeos i mogu pored da instaliram android aplikacije.
I tu radi super Ali neznam kako bi to radilo na Macbook u

Колеге форумаши, замолио бих вас за препоруку везану за инсталирање неке од Линукс дистрибуција на Macbook Pro (late 2011). На њему сам уз помоћ Open Core Patchera инсталирао последњу верзију MacOS-a и генерално ми не смета што уме да заштуца у раду јер је ипак у пиању времешна машина. Но, сам MacOS ми није претерано легао, а лаптоп би ми служио буквално само за Youtube, Amazon Prime Video, MAX, лагани сурф и слушање музике преко mp3 плејера.

Иако сам прогуглао по иностратим форумима, доста ценим суд људи са Бенчмарка, тако да ме занима за шта је набоље да се одлучим:
1. POP_OS;
2. Elementary OS;
3. нешто треће?
4. Ne diraj ništa.

A ovi što preporučuju ove distroe, molim vas prekinite. Shvatite već jednom da su web tehnologije današnjice ubistvo za otpad od hardware-a iz 2011. Nikakakva instalacija bilo kakvih lite distroa i ostalih gluposti neće pomoći da gledaš YouTube i Amazon Prime bez problema.

Macbook Pro (late 2011)
Linux Mint Xfce full install, jer ima preinstalirano sve za mediju.
Naknadno ces ukloniti Libre Office ako ti ne treba.
Iako je Alex (donekle) u pravu, treba probati jer ima hw koji se dobro drze i dan danas.
Naravno da nece leteti sve ali uz manje kompromise moze se koristiti.
Instalirao sam Mint Xfce na Fujitsu iz 2008 i radi sasvim pristojno, cak lepo radi i YT, streming servisi itd.
Mana je lag dok ne krene video stream, to zna da potraje par sekundi.

Ali ako hoces bas lajt verziju i ne smeta ti malcice specificno okruzenje - Bodhi Linux je odlican.

A kada se uhodas sa linuxom, napravices sam svoj distro za svoje potrebe direktno iz debiana ili arch.

Свестан сам да не могу од бабе направити девојку. Далеко од тога да сам незадовољан како YT, Prime и MAX раде преко Firefox-a, али ми MacOS заиста није легао, а овај лаптоп укључим тек понекад или када сам на путовању.

4. Ne diraj ništa.

A ovi što preporučuju ove distroe, molim vas prekinite. Shvatite već jednom da su web tehnologije današnjice ubistvo za otpad od hardware-a iz 2011. Nikakakva instalacija bilo kakvih lite distroa i ostalih gluposti neće pomoći da gledaš YouTube i Amazon Prime bez problema.

Kakav otpad ? Pa upravo sam napisao da imam neku slicnu masinu i da recimo YT radi glatko i bez seckanja u 2k rezoluciji (u pitanju je iMac 27 inca). Za Amazon prime ne znam jer ga ne koristim.

@nekro batica

Nisam probao Mint na iMacu ali verujem da se slicno ponasa kao i Ubuntu. instalacija sa pravljenjem bootabilnog USB-a je pola sata, uzmes probas i ako ti se ne svidja vratis se na OS X. Licno iskustvo je najbolja preporuka da li tebi nesto odgovara ili ne.

@delboy to što si naveo da ti je prepoznao sve drajvere, nije dovoljno da bi sistem radio ispeglano u maksimali. Poenta je naći koji drajver najviše odgovara, jer to što ti on nađe je obično nešto što je preporučeno ako tako mogu da kažem, a za mene je to osakaćeno. Zašto ne iskoristiti potencijal na maks i malo potražiti najbolji drajver za svaku komponentu? Ja sam tako uradio za sve i druga priča...

Nema svrhe gurati bilo koji distro ako je procesor slab da gura stream. Ja sam to tako zaključio probajući par godina unazad kod ljudi koji su hteli kante iz 2006 da koriste samo da ne bi kupovali novi i bacali. Pustiš video on secka i još pita, pa kako ne može kada mi je pre par godina bio momak koji je reinstalirao sistem i podesio sve da radi. Ne znajući da taj kada je bio nije bilo u opticaju da se sve gura preko html5 i to da taj procesor ne podržava u fluidnom radu...

A ti znas kako mi je radio sistem ? Vrati se na poruku koju je napisao @nekro batica gde kaze da je sasvim zadovoljan kako radi Sequoia. Ako se iole razumes u racunare, onda znas da je macOs solidno zahtevan, pri cemu ovaj radi preko racnih patch-eva i fix-eva i korisniku nekro batici zavrsava posao. Ubuntu ce na toj masini da radi solidno bolje, kada batica bude probao uverice se i sam. A ko nije probao nema potrebe za filozofijama, filozofska sekcija ne postoji na ovom forumu.

Ja samo hoću reći da sa dodatnim instaliranjem odgovarajućih drajvera može da radi bolje kako god da je radio... Vrlo jednostavno, bez filozofije kao što kažeš. :D

Vrati se na poruku koju je napisao @nekro batica gde kaze da je sasvim zadovoljan kako radi Sequoia.
и генерално ми не смета што уме да заштуца у раду јер је ипак у пиању времешна машина.
Nije on zadovoljan, nego tolerantan. A i da mu kojim slučajem proradi neki distro, ta mašina mora da radi sa 100% zauzeća i maksimalnim zagrevanjem i bukom. I to za nešto što će neki pasivno hlađeni Intel N100 da smrvi sa 5W i 20% zauzeća. Bukvalno pokušavate da oživite eWaste i još se prepirete oko toga.

Znaci da preporucimo coveku da baci racunar i kupi nov ;) Instalacija ga kosta nula dinara i pola sata vremena, daj coveku malo vetra u ledja, nemoj da ga obeshrabrujes. Lepo je napisao za sta mu treba i koliko cesto tj. povremeno.

Znaci da preporucimo coveku da baci racunar i kupi nov ;) Instalacija ga kosta nula dinara i pola sata vremena, daj coveku malo vetra u ledja, nemoj da ga obeshrabrujes. Lepo je napisao za sta mu treba i koliko cesto tj. povremeno.
Mozda bi bilo najbolje da ga baci :) Ja imam MacBook Pro late 2013, na njemi je Mac OS Big Sur, poslednja verzija mac os koja je podrzana bez budzenja. Youtube radi, ne secka, ali se procesor jako brzo zagreva i ventilator radi na max. Posle ajd pola sata gledanja youtube. i5 2.4GHz procesor i 8GB DDR memorije. Ne verujem da ce na tom Mac-u sa Linuxom bolje raditi youtube nego na macOS . Ne znam zasto mu nije legao macOS, a treba mu za to sto je napisao, nema neke posebne razlike sa Linuxom. Mislim moze probati neki distro, pa nek odluci. I ne moze da se poredi macbook pro npr ovaj moj sa iMac 27 2012 koji isto imam. Npr iMac sve to lakse podnosi rad na njemu, photoshop, youtube, ... dok na macbook pro brzo se zagreje, i photoshop pocme da ima lag npr.

Колеге форумаши, није ми била намера покренем расправу која може да одведе до „мој тата може твог тату носити у зубима” нивоа. Али вам се свима захваљујем на предлозима.

@alex303 - Морам признати да си ме лепо окарактерисао као толерантног што се мог Macbooka тиче. No hard feelings за било шта што си ми написао.

@Tomiprunet - овај артефакт сам купио из разлога да се упознам са MacOS-ом. Буквално сам се првих пар дана зезао са буџењем на најновији ОС, па сам онда скроз убио систем и вратио га на последњи званично подржани, те га тако оставио једно 2 месеца. После тога сам поново убацио најновију верзију система, али... Роб навика сам, а нешто ми се не купује посебан лаптоп за инсталирање Линукса, па бих овај искористио као заморче.

@delboy - Ма, имам ја комп који подмирује све што ми овако треба (од сурфа до игрица). Него, као, да имам неки pet-project.

Naknadno ces ukloniti Libre Office ako ti ne treba.
Iako je Alex (donekle) u pravu, treba probati jer ima hw koji se dobro drze i dan danas.
Naravno da nece leteti sve ali uz manje kompromise moze se koristiti.
Instalirao sam Mint Xfce na Fujitsu iz 2008 i radi sasvim pristojno, cak lepo radi i YT, streming servisi itd.
Mana je lag dok ne krene video stream, to zna da potraje par sekundi.

Ali ako hoces bas lajt verziju i ne smeta ti malcice specificno okruzenje - Bodhi Linux je odlican.

A kada se uhodas sa linuxom, napravices sam svoj distro za svoje potrebe direktno iz debiana ili arch.

Da li to vazi samo za XFCE verziju ili za ostale?
Sta je za LMDE?
Mislim na ovo:

LMDE je verzija Minta sa Debianom kao bazom umesto Ubuntua. Svakako solidna varijanta, takođe.

Alternativno, MX Linux sa XFCE okruženjem, mnogi ga instaliraju na starije mašine i zaadovoljni su...

Колеге форумаши, није ми била намера покренем расправу која може да одведе до „мој тата може твог тату носити у зубима” нивоа. Али вам се свима захваљујем на предлозима.

@Tomiprunet - овај артефакт сам купио из разлога да се упознам са MacOS-ом. Буквално сам се првих пар дана зезао са буџењем на најновији ОС, па сам онда скроз убио систем и вратио га на последњи званично подржани, те га тако оставио једно 2 месеца. После тога сам поново убацио најновију верзију система, али... Роб навика сам, а нешто ми се не купује посебан лаптоп за инсталирање Линукса, па бих овај искористио као заморче.
No, problemo. Ako ti se ne svidja MacOs probaj Linux, evo ovde http://super-useful-things.com/2022/02/20/linux-and-macbook-guide-2022/ kazu ne Ubuntu jer nije mnogo kopatabilan sa macbook pro/air, vec predlazu Manjaro.

Prag ljudske tolerancije je cudan. Naprimer prekoju nedelju dolazi mi komsija sav radostan kupio Thinkpad x201 za 1500din.
Bez memorije,baterije i harda . Stavim mu 4x2 ddr3 60g ssd. Instaliram Linuks mint zadnji i kazem da ne ocekuje puno.
Javljami se koji dan da tako dobro radi da je otiso i kupio novu bateriju za 3500din . I on srecan ko sam ja da mu drmam kavez.

Neki ljudi igraju igre na 25 fps-a i 60 hz i nemaju nikakav problem sa time.

Upravo to, ako ljudima zavrsava posao, koja je poenta ubedjivati ih da to ne valja. Jednostavno, svako radi u skladu sa svojim mogucnostima. Svi mi mi voleli high end masine, ali ne vidim razloga da se bacaju ili ne iskoriste i ove starije, i one nadju svoju namenu.

Što se tiče xfce okruž, ja ga koristim na Debian 12 i prezadovoljan sam za sada. Imam instalirano dosta stvari, jer ga koristim i za posao kada radim od kuće, ali kada se sistem učita opterećuje u samom startu od 800-900Mb ram-a što je sasvim ok za 8Gb kojih verovatno nikad neće ni dostići. Kada je sve popaljeno, dogurao sam do 3.5Gb ram-a. Naglasio bih da sam pre nego što sam utegao Debian xfce, probao sva okruženja istog distroa i ovaj mi je nekako najviše legao. Jedino što neke opcije nedostaju u odnosu na drugi distro i nisu na dva klika, ali i to može da se reši...

Poslednja izmena:
Nisam ni otvorio link, znam šta je Manjaro i ukratko - to mora da je plaćen članak.
Zatvoreni proprietary sistemi poput Zorin OS i Manjaro su garancija da će neko ko preko njih uplovi u Linux svet isti i zamrzeti.
Juce sam ubacio u google what linux distro on macbook pro 2011 i izbacilo mi to :)

Sad sam malo vise citao, i kao svi distroi imaju problem sa trackpadom, ubuntu, mint, parrot, manjaro,...Kao najbolji distro je POP_OS radi track pad

Kazu da je problem kod apple, problem taj sto ti neki drajveri su licencirani i ne mogu da se ubace u Linux, pa zato ili ne radi trackpad kako treba ili wifi, ....

Nazad
Vrh Dno