Šta je novo?

Koji distro probati?

Mozes uz javascript pisati i CLI programe, tako da navala javascripta (prva node.js aplikacija je cli chat client) nema neke velike veze sa tim. Pogledaj recimo hyper terminal, bas sto je napisan koristeci electron framework omogucava laku konfiguraciju koristeci konfiguracioni fajl. Imas json fajl koji ti omogucava da sve podesis onako kako to valja. Valjda o tome govorimo?

Ne, nego o tome da app u osnovi radi kao daemon, bez ikakve grafike direktno iz shell-a se pokreće i podešava i automatizuje po potrebi. Kao Transmission na primer. Koji to Electron app može raditi kao daemon bez da mu treba Chromium za izvršavanje? Node.js je nešto drugo, to je framework za pisanje serverskih programa u javascriptu. Electron je Chromium od kojeg pisanjem javascripta praviš program koji nešto radi. Ali je zbog toga što je osnova za iscrtavanje grafike Chromium svaki Electron program minimum 150 MB. Electron programi se ne razlikuju bitnije od Gnome-shell ekstenzija, one su takođe čist javascript. Baš sam danas čačkao neku za notifikacije, hoću da namestim da gasi tajmer posle 30 sekundi a urađena je da blinka dok ne pogledaš notifikaciju. Ekstenzije su javascript a shell i gtk teme su css.

Ne, nego o tome da app u osnovi radi kao daemon, bez ikakve grafike direktno iz shell-a se pokreće i podešava i automatizuje po potrebi. Kao Transmission na primer. Koji to Electron app može raditi kao daemon bez da mu treba Chromium za izvršavanje? Node.js je nešto drugo, to je framework za pisanje serverskih programa u javascriptu. Electron je Chromium od kojeg pisanjem javascripta praviš program koji nešto radi. Ali je zbog toga što je osnova za iscrtavanje grafike Chromium svaki Electron program minimum 150 MB. Electron programi se ne razlikuju bitnije od Gnome-shell ekstenzija, one su takođe čist javascript. Baš sam danas čačkao neku za notifikacije, hoću da namestim da gasi tajmer posle 30 sekundi a urađena je da blinka dok ne pogledaš notifikaciju. Ekstenzije su javascript a shell i gtk teme su css.

Nisam ja napisao da one to rade, svjestan sam da koriste Chromium under the hood samo umrezen sa node modulima i da su poprilicno velike. Spomenuo sam ih jer vecina Electron aplikacija ima mogucnost konfiguracije (ono o cemu mi govorimo) preko konfiguracionog fajla koji je u 99% slucajeva obican json fajl, to je primjer kod aplikacija kao sto su Atom, VS Code ili Hyper Term. Takva ideja konfiguracije je veoma jednostavna i lako se moze prenijeti ideja na recimo podesavanje nekog grafickog okruzenja. (Jeste da ove aplikacije ne mijenjate mnogo sto se tice izgleda, ali je nacin funkcionisanja dosta prilagodiv)

Sto se tice Node.js-a jeste okruzenje za pisanje serverskih aplikacija, ali to ne znaci da ne mozes da iskoristis za pisanje aplikacija koje ce se izvrsavati u konzoli. Prije svega iako ti pises javascript kod svaka node.js aplikacija koja se izvrsava je C/C++ ispod maske. Mada to i nema neke veze sa ovim o cemu govorimo.

EDIT ~ Izmijenio sam prvi paragraf jer ga ni sam nisam dobro razumio.

Poslednja izmena:
Muka je zezati se sa conf fajlovima jer ili imaju nejasnu strukturu tj. nemaju je nego kako je meni došlo da poređam opciju u kategorije taj dan kada sam pisao program. Druga varijanta je da koriste neki sistem ali ako je kao json opet nije idealno jer json se brzo parsira ali nije baš sjajan za čitanje od strane ljudi. Jer vitičaste zagrade su programerska stvar, obični ljudi beže od toga ko đavo od krsta. Bolji je json od xml (omg) ali nije od yaml recimo. Meni je onaj toml što koristi Rustov Cargo najčitljiviji na prvu loptu jer baš izgleda kao tipičan Windowsov ini fajl koji je svaki bio sličan iako nije bilo pravila kako trebaju izgledati.

U suštini konfiguracioni fajl od nekog običnog korisničkog programa mora biti jednostavno organizovan, jasan na prvu loptu. Neka gigantska struktura na 10 strana koja se grana u nedogled zaista nije za čitanje od strane običnog čoveka.

Poslednja izmena:
I to isto. Toml se i meni sviđa. 😀

U globalu ni sam nisam siguran, samo sam želio da dam primjer da možda jednog dana bude jednostavna i omogućena i ta solucija, a i da ne bude neće biti naročito teško kliktati po GUI-ju da bi prilagodio GUI (što je jelte i smisleno).

Poslednja izmena:
Prvi Stable update na Manjaro mi prošao glatko bez ikakvih problema. Dosta im je dobar forum, tako da se može ispratiti testiranje , baciš pogled ako je sve ok i uradiš update sistema. Sada je na Plasma 5.9.5 .

Takođe ovaj kernel odeljak im je zgodan. Sve možeš lagano preko gui da odradiš bez cimanja.

Poslednja izmena:
Ти си неки мазохиста који воли GUI уместо да куцка? 😉 Тај кернел одељак (са још неким ситницама) је добар додатак, уз још неке, па заслужују да се одвоји мало више времена. Ја имам једну стабилну и једну нестабилну инсталацију, обе раде нормално али немам баш времена да експериментишем.

Ma kuckam samo pacman -S , yaourt -S ostalo volim da vidim šta radim 😀
Mada mogu reći da sam nekoliko puta krenuo da kucam apt komande , dok se ne naviknem

Poslednja izmena:
Отприлике, ја 99% куцкам yaourt -Syua, sudo update-grub, sudo grub-install /dev/sdх и понекад yaourt -S именекогпрограма и sudo os-prober а све остало једном у неколико недеља. Навикао ме КДЕ на GUI, шта да радим кад је такав. 😉

Ти си неки мазохиста који воли GUI уместо да куцка? 😉 Тај кернел одељак (са још неким ситницама) је добар додатак, уз још неке, па заслужују да се одвоји мало више времена. Ја имам једну стабилну и једну нестабилну инсталацију, обе раде нормално али немам баш времена да експериментишем.

Taj kernel picker jeste fin dodatak ali ja i dalje ne kapiram zašto bi menjao kernel osim kada stigne update pa to neko drugi uradi umesto mene?

Taj kernel packer je odlican zbog podrske sve veceg broja novog hardwera u novijem kernelu, lakoca prelaza iz kernela u kernel.
Npr. ako ti wireless nije radio na lts 4.9 velika verovatnoca da ce raditi na 4.10.
Naravno uvek mozes i rucno da instaliras driver od proizvodjaca.
Ali svi znamo kako ide rucno i koliki su problemi, barem sto se tice mog iskustva.

Ugasiše Apricity 🙁 Znam da je to samo našmnkani Arch, ali opet... krivo mi, bio je baš lepa distribucija.

Znaš kako, koristio sam ga par dana i konačni zaključak je: totalni haos. Tu njihovu šminku možeš sam stavio na Gnome za pet minuta.

Taj kernel picker jeste fin dodatak ali ja i dalje ne kapiram zašto bi menjao kernel osim kada stigne update pa to neko drugi uradi umesto mene?
Па имаш прегледне тренутни, претходне, следећи који још није редовно ушао па и неке тест верзије. Манџаро има три верзије, стабилну која каска ~месецак дана за Арчијем, тестну која је мало бржа и нестабилну која би требала да је једва мало за Арчијем. У тим варијантама неко можда хоће кернел у бета верзији, кернел од пре пар верзија ... овако се лако изабере, инсталира, промени.

Nije AUR i PKBUILD za mene, prešao sam na Debian testing. Radi jako fino ali nije podesio drajver kako treba, možda nije uključen kernel mode setting? Koji login manager da stavim a da podržava više različitih okruženja?

Da li da pravim Frankendebian od Jessie ili da cekam Stretch? Ovo cudo je na 3.16 kernelu 😀

Navodno je Stretch u full freeze od februara, ne bi trebalo da cekam drugo na zvanicnu objavu novog Debiana.

Izgleda da je nekada za Radeon trebao non-free a danas je to u nesto drugacije valjda. Uglavnom ne prikazuje dobro grafiku 3.16, inace ga ne bi menjao. Opet sa druge strane zelim da se druzim sa Waylandom iz slicnih razloga jer iako mnogo toga ne radi, skida koprenu sa ekrana. To mi je uvek smetalo kod Linuxa, sto izgleda kao da je grafika provucena kroz neki filter. E toga nema kod Wayland, to je X11 feature...

Uglavnom dist-upgrade je u toku, prebacio sam ga na testing. Nisam siguran da li zelim da zivim na testing grani ili cu ostati na Stretch. Sa next stable dobijam security updates i backports, dok zivot na testingu je malko rizicniji. Valjda nece upgrade da mi skrlja sistem, radio sam guided lvm partitioning i instalirao sve dostupne WM/DE.

Edit: Ovo sto si linkovao je veca budzevina nego Ubuntu. Do not want.

Poslednja izmena:
Mislim da odustajem od Tumbleweed-a. I to brže nego što sam očekivao, nisam ga ni koristio čestito. Ne mogu da koristim nijedan program za virtualizaciju. VMware Player ne može da se instalira jer ne podržava nove verzije kernela. Kad pokušam da instaliram KVM i Xen tools iz Yast-a, kaže da nije moguće. Vidim da postoji bug sa tim kad je root particija enkriptovana, ali mislio sam da je ispravljeno. Virtualbox ne može da se startuje, prijavljuje grešku koju ne mogu da ispravim. Steam takođe ne radi. Mislim da ću preći na Leap 42.3 čim uđe u betu

Ja sam na Tumbleweed-u koristio Gnome Boxes, radio je ali je jako sakat program.

ima li ovaj CentOS tema? instalirao sam ga na maloj masinici da se malo poigram i skroz mi se svidja, samo sto ne mogu apsolutno nista da podesim 🙂

odabrao sam gnome okruzenje i gnome ekstenzija ne radi ni na jednom pretrazivacu. trazim neku temu i ikonice i nigde ih nema, kao da ne postoje...

najvise mi treba dash to dock 🙂

ipak dizem ruke, ubuntu je mama 🙂

Poslednja izmena:
Druže, CentOS je slobodna kopija Red Hat Linuxa koji izlazi jako retko i ekvivalent je stabilnog Debiana tj. ima mnogo stare pakete.

Gnome ekstenzije su osetljive na verziju Gnome-a, ko zna koja je verzija u CentOS-u. Ako hoćeš nešto kao CentOS a da ima nove pakete instaliraš Fedoru. Aktuelna verzija je 25, 26 stiže za mesec i kusur dana. Radi odlično ako mene pitaš, bolje nego Ubuntu Gnome. Nego eto ja hoću custom varijantu a ne Gnome pa se malo zlopatim dok ne namestim sve.

Skineš Fedora 25 Workstation, stiže uz Gnome 3.22 što je malo starija verzija Gnome ali ćeš ionako za mesec dana podići za Gnome 3.24. Kernel je poslednji aktuelni kada uradiš apdejt.

Sada u ovom tranzicionom periodu Ubuntu nije nikakva opcija. Staviš taj Ubuntu Gnome i za šest meseci objave da nema više projekta jer će main Ubuntu stizati sa vanilla Gnome 3. Isto važi za Unity verziju, apgrejd će biti naročito čupav. Sve one zakrpljene gtk3 biblioteke sad treba prevesti na Gnome 3 Shell, zato sam i pobegao sa Ubuntu. Veliko je g* pojeo Shuttleworth sa ovom objavom a generalno i sa brojnim projektima koje nikad nije završio. Da su radili na Unity pet godina, unapređivali kod bazu, promenili izgled ne bi niko ni razmišljao o Gnome 3 koji je takođe totalni kupus od okruženja. Nego su jurili neku mobile priču koja je neslavno pukla.

aham, hvala. ma hteo sam da ga isprobam i vidim da ne mogu nista da podesim. nije da sam hteo ne znam sta ali makar malo da ga prilagodim.

nije bitno, ovaj ubuntu gnome 17.04 ne diram, radi kao sat i sve sam skockao. za apdejtove i apgrejdove cu videti, nije mi toliko to sad vazno jer mi linux nije primarni sistem. cisto volim da isprobam...

Ubuntu 16.04 je LTS i ima podršku do 2021. Ja nisam imao problema prilikom instaliranja drugih okruženja (XFCE, Cinnamon, Gnome 3), i to iz Ubuntu repoa, tako da ne vidim da će to biti i problem prilikom nekog kasnijeg update-a ili upgrade-a. A i kasnija nova instalacija nije neki problem, ako baš nešto pobrljavi.

Preporučujem Ubuntu jer je najjednostavniji, ima najbolju podršku, najveći broj vlasničkih programa u vidu .deb paketa i slično. Okruženje je najmanji problem. Meni lično ni Unity ni Gnome 3 nisu prihvatljivi, ali za učenje, tj. ulazak u linux svet to je manje bitno

Nazad
Vrh Dno