Šta je novo?

Koji distro probati?

meni gnome posisa 2gb odmah pri startu a da nista ne radi :)
ali zato radi odlicno i nije mi ram problem.
odlucio sam da instaliram manjaro kde na ovom malom intel nuc-u pa da ga procackam malo veceras posto ne znam koliko ce mi se svideti. gnome mi je mnogo jednostavniji...

Bar na linuxu imaš dosta različitih okruženja pa probaš i vidiš šta odgovara. Ja sam do sada mahom bio u gnome vodama i ovo je prvi put da probam kde posle dužeg vremena. Zadnji put sam probao kubuntu baš davno. Mislim da je bio Linux Mint 12 tada aktuelan.

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

Noćas sam isprobavao par distroa preko fleške - Manjaro KDE i Budgie, Mint KDE i Ubuntu Budgie. Najviše mi se dopao Manjaro KDE, vidi se da su se potrudili sa tweakovima koji olakšavaju korišćenje...i izgleda jako lepo. Imao sam uzbunu oko zvuka jer ga nisam imao u oba KDE distroa, Manjaro i Mint. Kad sam probao Budgie distroe, nije bilo problema, odmah se sve čulo. Pomislio sam da KDE nešto zeza (mada nema razloga) ali je bila lažna uzbuna, moje pojačalo za slušalice je rešilo da zeza sa on/off tasterom...dakle, sve je u redu. Čim mi stigne SSD instaliraću Manjaro KDE.

Нема он неке посебне твикове, од онога што сам приметио је посебно Манџаро подешавање где се инсталирају кернели, подешава хардверски сат и још пар ситница. Плус посебна команда за лакше ажурирање мирора, да се подеси најбржи. Све остало је КДЕ класика.

Нема он неке посебне твикове, од онога што сам приметио је посебно Манџаро подешавање где се инсталирају кернели, подешава хардверски сат и још пар ситница. Плус посебна команда за лакше ажурирање мирора, да се подеси најбржи. Све остало је КДЕ класика.
Te alatice ima svaki iole etabliraniji distro. Po meni, svaki distro bi trebao da ima modul za instaliranje vlasnickih drajvera (bar grafickih), za prebacivanje vremena sa UTC na lokalno i obrnuto, update manager sa GUI-jem, GUI za firewall, bar neku listu hardvera sa GUI-jem, regulaciju za brihgtness i gammu iz GUI-ja (za brightnes imaju svi ali za gammu ne bas). Sve ispod toga sugerise "sirotinjski distro" ili neku nestabilnu "polubeta" verziju u razvoju i ne vidim bas razlog da tako nesto koristim. Od KDE5 distroa na mene su najbolji utisak ostavili ROSA Fresh R9 i OpenSUSE. KDE je mnogo manje zahtevno okruzenje nego to se misli, daleko laganije od GNOME3 i derivata. Taj los glas ga bije iz vremena kada je KDE 3 bio konkurencija tada zaista laganom GNOME2 pa i XFCE i LXDE okruzenjima. Od svih njih je bio zahtevniji jer GNOME 2 nije dolazio sa kompozitorom prozora "po defaultu" a KDE jeste. Sada XFCE ima gomilu GTK3 bibilioteka, kompoziciju prozora, MATE takodje pa nisu uopste mnogo laganiji od KDE5 (ako uopste jesu).

Poslednja izmena:
Ja trebam nešto na sestrin laptop da stavim pošto Unity polako ali sigurno posustaje. Imam problem doduše, temperature su najbolje na Ubuntu 16.04 ali još veći problem je tačped. Jedino ga Ubuntu lepo razaznaje i prijatan je za korišćenje. U pitanju je neki Elantech, krdža koja čak i sa zvaničnim Windows drajverima radi ubi bože loše. Manjaro KDE kao i svaki arch based distro pakuje neke default mouse emulation drajvere i to je po defaultu neupotrebljivo. Ubuntu Gnome na primer isto ima tako neki generic divlji drajver, ali sam uspeo nekako da ga resetujem i podignem sensitivity ako ništa drugo. Ali ponavljam, jedino se u Ubuntu vanilla touchpad ponaša kako dolikuje. Jel postoji neka varijanta da namestim tačped da radi kako treba na Manjaro KDE?

pojavila se jako kul stvar kao zamena LittleSnitch-a na meku.
u pitanju je jos uvek early access ali je bas kul ideja:

https://opensnitch.io

upravo sam instalirao kubuntu 17.04 na ovaj mali intel nuc pa da vidim sta sve nudi i ako mi se bas svidi stavljam ga umesto gnomea...
manjaro kde mi je vec u startu trazio da popravljam grub i kucam razne komande. pokusao, nisam uspeo i zabatalio ga, previse problema nosi sa sobom :)

uff, ne lezi mi uopste ovaj kde, nije nikako za mene. prepuno podesavanja a ne mogu da nadjem osnovne stvari koje mi trebaju. takodje se muci da skenira hw masine i da ponudi drajvere. tu zabode svaki put. takodje bas cesto nece da zatvori prozor kad nesto otvorim i prijavljuje stalno crash...
bolje sto sam ga probao van pc-a. vracam se ja gnomeu svom :)

Meni se bas zbog podešavanja i dopao.Sve mogu da namestim po svojoj volji, ne moram da jurim ekstenzije. Dok ne probaš ne možeš da znaš. Ipak ti vise leži Mac filozofija.
Mada taj kubuntu ne spada u bolje distribucije koliko sam video.
@ABET Je l si bacio pogled na podešavanja, možda se može doterivati. Manjaro ima fin forum verovatno ima rešenja tamo, brzo odgovaraju.
Mislim da sam video pre neki dan da postoje dva drajvera , jedan valja jedan ne.

Poslednja izmena:
Lepo ti reko, staviš u VirtualBox i igraš se. ( :

VBox.png

definitivno, evo vec 20 minuta jurim kako da enableujem ovaj latte dock koji sam instalirao :)
mnogo je konfuzan kde za mene.
nema sanse da ga koristim ali dobro je sto sam probao i sad znam...
pun je i bagova, nece nista da instalira sa storea sto sam probao, ne moze da skenira proprietary drajvere...

@toxicm
ma znam nego mi je lakse da gurnem flesku u ovaj intel nuc i doglem sta hocu nego da podesavam virruelne masine. ne znace mi nista :)

Poslednja izmena:
Pa pokreneš latte i to je :) Onda ga podesis, desni klik.

haha, nema sanse da ga pokrenem, ne znam ni gde je, sve sam pretrazio... nema veze, sad ce hard na format svakako :)
nemam pojma sta bih onda vise probao, ubuntu gnome je skroz dovoljan...

Probao sam Ružu R9 što je @Minja spomenuo i radi touchpad dobro. Jes da je RPM distro i to specifičan ali preživeću. Osim par minornih grafičkih grešaka tu i tamo, fino su ga skockali Rusi. Nego imam pitanje, jel se Plasma ruši samo kad je čačkaš ili se to dešava i u običnom radu. Segfaulti i tako te fore sevaju čim krenem u avanturu podešavanja. Mada ih neće biti, Ruža R9 izgleda dobro iz kutije.

Ja baš dosta čačkao i nisam imao problema. Ni u normalnom radu mi nije zezala ovih par dana koliko koristim.Bolje mi radi nego Gnome , dosta brži odziv. Mada možda ako se petlja previše oko onih Desktop Effects i Compozitor možda i zezne nešto. Preporučuje se log out ili restart posle takvih podešavanja.

Teme ,panel ,widgeti rade kod mene stabilno i igranje oko toga nije problem.

Poslednja izmena:
Meni se ruši kada menjam temu i čekiram da vuče desktop raspored iz teme. Probao sam logout ali se systemd (ko drugi) nešto ubagovao.

Nisam nikada štiklirao desktop raspored it teme . Probaj bez toga , možda tu zeza kada se štiklira. Menjao sam do sada 20x teme i nikakav problem , mada nisam uključivao tu opciju.

Nije sam KDE po sebi bagovit nego KWin. Kao nekada Unity u ranim danima, ako mu grafički podsistem ne odgovara KWin luduje što je nažalost kod mene slučaj. Ekstremno je nestabilan čim krenem da podešavam nešto što se tiče kompozitora. Ruši se ko od šale, trepere prozori, laguje, par frejmova u sekundi na momente. GPU driven compozitor je dobra ideja ali u praksi se svakakve stvari dešavaju. Canonical je sredio Compiz tj. Unity da radi na praistorijskim grafičkama i jako slabim grafičkama, kad će KDE ekipa to isto da uradi ko to zna.

Imaš opengl 2.0 i 3.1 vidi koji ti vise odgovara. Promeni pa restartuj možda bolje radi.

Preporuka za event calendar widget .

Poslednja izmena:
Ja samo da pohvalim openSUSE u kombinaciji sa Gnome-om, ovo je vjerovatno najbolji distro koji sam koristio do sada. Nemam ja volje da "prepodesavam" sve, tako da hocu da imam dosta toga na tacni, a isto tako da imam i stabilan sistem sa kojim se mogu igrati.

Jedino mi se za sad pokazao Neon. Manjaro KDE instalirao, počeo da štuca bez razloga a i brate skida tonu apdejta. Definitivno je rolling samo za lean sisteme, ove mrcine od DE je muka apdejtovati svaki dan. Rosa puca instalacija, nešto rsync zeza. Probaću da nabacim Neon da vidim jel on radi ok sa harda.

Ja kad sam probao Suse mačovao sam se sa kodecima . Instaliram ono počne da zeza , pa briši ove instaliraj one . Sada sam na Manjaro i tu ostajem. Mogu da pređem samo na distribuciju koja ima sve to pri instalaciji. Zašto da se *****avam i sam podešavam, neka osnova mora da postoji.

Manjaro kada sam instalirao imao je jedno ažuriranje od 500 mb . Evo sada vidim da testiraju 17.02 u više faza pa će biti i stabilna verzija za neki dan. Tek kad prođu par ovakvih mogu dati konačnu ocenu, za sada bez zamerke.

Ja kad sam probao Suse mačovao sam se sa kodecima . Instaliram ono počne da zeza , pa briši ove instaliraj one . Sada sam na Manjaro i tu ostajem. Mogu da pređem samo na distribuciju koja ima sve to pri instalaciji. Zašto da se *****avam i sam podešavam, neka osnova mora da postoji.

Manjaro kada sam instalirao imao je jedno ažuriranje od 500 mb . Evo sada vidim da testiraju 17.02 u više faza pa će biti i stabilna verzija za neki dan. Tek kad prođu par ovakvih mogu dati konačnu ocenu, za sada bez zamerke.

Nisu me kodeci zezali, dovoljno je samo da dodas Packman Repo i da iz njega vuces sve potrebne pakete za multimediju. Poslije toga sve radi bez problema. Bar je to na njemu jednostavnom, kome se ne da prckati po terminalu ima yast i udri.

Ja sam probao openSUSE Tumbleweed ,zato što Leap ima dosta stariju gnome verziju. Instalirao sam vlc pa se onda desio neki kuršlus kada sam intstalirao kodeke preko Packman.Totalno se zbunio sistem nisam mogao sve da sredim lepo i odustao.

Poslednja izmena:
Ja sam probao openSUSE Tumbleweed ,zato što Leap ima dosta stariju gnome verziju. Instalirao sam vlc pa se onda desio neki kuršlus kada sam intstalirao kodeke preko Packman.Totalno se zbunio sistem nisam mogao sve da sredim lepo i odustao.

Upravo to, trebalo je da obrises vlc koji se nalazi u sluzbenom repo-u i instaliras ga iz Packmanovog. Onda bi sve bilo u redu. :(

http://opensuse-guide.org/codecs.php

Poslednja izmena:
Jedino mi se za sad pokazao Neon. Manjaro KDE instalirao, počeo da štuca bez razloga a i brate skida tonu apdejta. Definitivno je rolling samo za lean sisteme, ove mrcine od DE je muka apdejtovati svaki dan. Rosa puca instalacija, nešto rsync zeza. Probaću da nabacim Neon da vidim jel on radi ok sa harda.

Koju verziju si probao Neon ,User edition lts ili ovu drugu ? Dakle Neon mu dođe Nexus u Kde svetu, interesantno . Skinuo sam ga , možda ga probam sada za vikend.

Poslednja izmena:
Dođe ali sutra malo. Radio lepo dok nisam krenuo sa malo jačom hdd aktivnošću, zakucao CPU na 90%, nabio 80 stepeni na laptopu i počeo da koči pri svakoj akciji, šaltanje programa traje po minut. Nije ni Ubuntu cvećka u istim uslovima ali ne radi ovako loše.

Da mogu onu Ružu da stavim, da vidim jel do Plasma 5 ili do distroa. Puca Sveža Ruža na kraju instalacije.

Stavio Ubuntu Gnome, kopirao 20GB sistem i dalje ima pristojan odziv bar u odnosu na komponente, digao je temperature tokom kopiranja ali nije prešao 50 stepeni.

Ja stvarno ne znam šta ispod haube KDE5 radi pogrešno, ali definitivno nešto ne štima. Džabe Dolphin, džabe podešavanja, džabe niska potrošnja memorije kada sistem nije upotrebljiv tokom multitasking operacija. To na stranu, otvorio sam nekoliko prozora u frci i imao šta da vidim. Nema šanse da se snađem u tom kupusu jer vizuelno ne razlikujem gde je granica prozora pošto je sve flat a podešavanja su u svakom uglu svakog prozora. Onaj glassy aero border na Windows 7 ima i praktičnu ulogu, baš da možeš u kupuju da lako razlikuješ prozore. Radije bi sestru osudio na i3wm tj. tiling prozora nego na ovaj haos. Bar bi videla šta i kada radi.

Možda će neko da se naljuti što ovo kažem, ali dizajn i pri tom ne mislim na sam izgled nego funkcionalnost korišćenja KDE kao DE je na veoma, veoma niskom nivou. Ne znam da li je onaj ko je ovo osmišljavao ikada koristio svojih ruku deo ili je jednostavno dete haosa u pitanju, ali meni su u prvih par sati svakakve promene na bolje u cilju što efikasnijeg rada prošle kroz glavu. Ništa, ali baš ništa ne mogu reći da je smisleno dizajnirano u ovom DE.

Edit: Sad znam što je Marko Astronaut posle godina testiranja i koketiranja sa QT5 odlučio da sledeći Ubuntu bude Gnome based. Seo čovek, probao neki KDE distro i rekao sebi fuck this!

Edit: Sve ovo možda ne važi za ROSA Fresh R9. Taj distro ima temu koja nije flat i simpatična je pa bi korišćenje istog podsećalo na nešto između XP i Win7. Nisam ga probao sa harda, sa USB u live varijanti je lepo radio dok nisam krenuo da menjam izgled a onda je KWin pošandrcao. Ali mislim da bi bio okej distro za out-of-the-box korišćenje. Možda bi i on zapucao pri kopiranju fajlova, to ne znam a možda i ne bi. Ipak Rusi imaju više smisla za low end hardver od ostalih. Manjaro i Neon su spektakularno pali na tom testu.

Edit: Eh da, Gnome je 20GB fajlova sa particije na particiju iskopirao u rekordnom roku u odnosu na KDE, tipa za red veličine brže. KDE5 ne samo da je nabio temperature nego je razvukao kopiranje na dva sata. Definitivno nešto ne štima. Mada sam oba puta KDE instalirao sa jednom particijom tj. root bez zasebne home particije. Gnome je sa zasebnom home. Moguće da je to problem. Ako jeste onda sam trebao ceo root da isparticionišem, ukoliko ima problema sa upisom zbog toga što se sve nalazi na istoj particiji.

Poslednja izmena:
Koristio si preko alt+tab multitasking i nisi se snašao ? Bar tu imaš izbor i lagan je za multitasking. Jednostavno ti ne leži taj fazon . Meni sve suprotno ,Gnome se uvek usporavao a Kde kao munja radi na ovoj smešnoj konfiguraciji.Još koristim hdd, nisam ni ssd ubacio.

Meni lično aplikacije deluju lepše nego na gnome.
Screenshot_20170506_135238.png

Inače testirajući razne distribucije ovih desetak dana došao sam do zaključka da od ovih većih distribucija OpenSuse,Fedora i Debian nisu po mom ukusu. Ovo su više distribucije okrenute serverima,korporacijama a manje za korišćenje kod kuće. Mislim naravno mogu se i oni koristiti normalno ali jednostavno se vidi da nije to ta priča.

Dakle imamo Ubuntu koji se isto okreće serverima i a manje korisnicima i ovo okretanje Gnomu bukvalno to i pokazuje. Izbacivaće čistu Gnome verziju, ne verujem da će uopšte nešto modifikovati. Mislim da će dosta korisnika izgubiti Ubuntu. Linux MInt nastavlja da fura svoju priču i oni ništa nisu menjali u zadnjih par godina. Solus će možda biti interesantan kada završi ovaj novi Budgie i pređe na Qt, bar za nijasnu drugačije od Kde i čistog Gnome okruženja. Elementary jeste ok izgled ali oni deluju dosta sporo i neozbiljno .

Preteruje se sa ovoliko DE, Ima Kde,Gnome pa onda razni forkovi Gnoma.Cinnamon,bio je tu Unity,Pantheon,Mate .Xfce,Lxfce pa onda još par njih ,ne znam im ni imena . Više od toga me nervira što svaka distribucija mora da ima bar 3,4 okruženja. Bolje bi bilo da se većina od njih orijentiše na po jedno max dva i bolje će biti i za korisnike.

Gnome ima taj svoj minimalizam ali koliko sam pratio po netu oni si furaju svoju priču i ništa ih ne interesuje . Nemaju nameru da okruženje malo prilagode korisnicima. Nije fora da moraš da instaliraš Tweak tool i da tek tada možeš bar osnovnu stvar da promeniš. Staviš dock ili panel da bude vidljiv. Još moraš da imaš minimum 3,4 ekstenzije i to baš minimum. Ovi ostali su slabiji igrači ,Solus možda ,Cinnamon. Kde mi se posle svega najviše dopao ali i oni moraju da reše baš dosta stvari. Gnome se ne okreće korisnicima a Kde to i previše radi , dakle nema sredine neke :D Koliko vidim oni ovu Plazmu rade tek 2 godine, mislim da to deluje dosta dobro za ovo vreme. Gnome razvija ovu trojku sigurno preko 5 godina i nisu mrdnuli od početnog izgleda i sakrivenog panela.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno