Šta je novo?

Koji CPU kuler je trenutno najbolji ?

kosta10

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2007
Poena
440
Znao sam ko ce da se javi :d takodje je i phanteks u ponudi po snizenim cenama.

Nije mu vreme sad, planirano je za mesec dana zbog izdataka oko SSD-a. Nadam se da ce neko da se usreci :) Mada bih sada dao i poslednje pare i narucio ovo, ali nema, ne lezi se na parama. :wc:

@CAR
Sad je idealna prilika da nabaviš dark rock :D
Pa da padne uporedni test :)

Ja narucio Phanteks PH-TC14PE u zlatnoj boji tek veceras su mi se javili na telefon rekose da imaju problem sa bankom.Uplatio im jos u subotu ujutru.

Vala kako sam krenuo, da ne docekam ja i NH-D16... :d

Što se tiče NH-D15, izgleda da je poboljšan upravo na onim mestima gde je prethodnik bio, da kažemo, slabiji.

http://www.techpowerup.com/199664/noctua-presents-the-nh-d15-dual-tower-cpu-cooler.html

Compared to the NH-D14, the NH-D15's fin-stack has been widened from 140 to 150 mm and its heatpipes are now spaced further apart, which allows for a more uniform heat distribution over a larger surface area and thus contributes to the NH-D15's superior efficiency. Thanks to its recessed lower fins, the NH-D15 provides 64mm clearance for tall memory heatsinks in single fan mode, making it compatible with most high end RAM modules on the market.

The NF-A15 premium fans supplied with the NH-D15 support PWM for convenient automatic speed control through the mainboard. In addition, the maximum fan speed can be reduced from 1500 to 1200 rpm using the supplied Low-Noise Adaptor for even quieter operation.

E sad, da li je sve to dovoljno da se primeti neka opipljiva razlika u hlađenju videće se...ko zna možda se i izjednače sa Phanteksom sada.

Dok ove ostale stavke sto si citirao zaista predstavljaju poboljsanja (onaj dodatni klirens za memoriju mozda i najbitnije)... to sto su povecali sirinu sa 140 na 150mm je minus.
I to tezak minus.

Bice tu muke sa prvim PCIe slotom na mnogim plocama.

Pa videće se kako će to izgledati, verovatno si u pravu oko toga. E sad, ove nove Z97 matične ploče koje se trebaju pojaviti u maju mesecu možda budu donela bolja rešenja, tako barem neke najave govore.

Ja narucih Thermalright SilverArrow IB-E Extreme http://www.thermalright.com/html/products/cpu_cooler/silverArrow_ib-e_extreme.html?panel=1
Omogucili su da se koristi prvi PCIe slot i visoka memorija u odnosu na predhodnika SilverArrow SB-E.
Godinu dana vec trazim, biram kuler i konacno se odlucih za ovaj. Tesko je uklopiti da jako dobro hladi, da nije ruzan, da ne pokriva prvi PCIe slot, da mu ne smeta memorija.
Nekako smatram Thermalright za Tatu medju kulerima u odnosu na novopecene firme. Ne mogu da prezalim dan kada sam prodao svoj perfektno lapovani TRUE, sada kada se moze nabaviti montaza za njega za sve sockete. :(
Vodenjake ne volim, nikad ne znam kada ce da curne na plocu i graficku od 500 eura. Puno ljudi se zali da im se to desilo iz cista mira.

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    1 MB · Pregleda: 94
  • compare_b.jpg
    compare_b.jpg
    466.3 KB · Pregleda: 79
  • 900x900px-LL-0015323a_ThermalrightSilverArrowIB-Emeaadded.jpeg
    900x900px-LL-0015323a_ThermalrightSilverArrowIB-Emeaadded.jpeg
    89.8 KB · Pregleda: 83
  • 06.jpg
    06.jpg
    1 MB · Pregleda: 87
Poslednja izmena:
Ja narucih Thermalright SilverArrow IB-E Extreme http://www.thermalright.com/html/products/cpu_cooler/silverArrow_ib-e_extreme.html?panel=1
Omogucili su da se koristi prvi PCIe slot i visoka memorija u odnosu na predhodnika SilverArrow SB-E.
Godinu dana vec trazim, biram kuler i konacno se odlucih za ovaj. Tesko je uklopiti da jako dobro hladi, da nije ruzan, da ne pokriva prvi PCIe slot, da mu ne smeta memorija.
Nekako smatram Thermalright za Tatu medju kulerima u odnosu na novopecene firme. Ne mogu da prezalim dan kada sam prodao svoj perfektno lapovani TRUE, sada kada se moze nabaviti montaza za njega za sve sockete. :(
Vodenjake ne volim, nikad ne znam kada ce da curne na plocu i graficku od 500 eura. Puno ljudi se zali da im se to desilo iz cista mira.

Čestitam na kupovini ! Ali interesantno, kako to da se ovaj kuler nije uopšte pojavio u najavama ove godine ? Čak i sada prvi put čujem da se pojavio, da ti nisi okačio ovo verovatno ne bih skoro čuo sa SB-E ima naslednika...neobično. Znaš li kakve su mu performanse u odnosu na SB-E, da li je zarad dostupnosti prvog PCi-E slota žrtvovano hlađenje ili je čak i bolje hlađenje nego na SB-E ?

Možeš li,molim te, da izvrtiš testove na 100 % overklokovan i na default frekfenciji ? Na koliko planiraš da maksimalno klokneš procesor ?

P.S. Ažuriraj "moja mašina", stoje ti stari podaci tamo.

Evo testa IB-E kulera :

http://www.xtremesystems.org/forums...lver-Arrow-IB-E-Extreme&p=5228790#post5228790

Poslednja izmena:
@Pike
Čestitam, izabrao si pravu makinu :d
Šteta što nismo bliže da uporedimo koliko je bolji taj extreme od ovog mog SB-E :)

Vala kako sam krenuo, da ne docekam ja i NH-D16... :d

:d

Dok ove ostale stavke sto si citirao zaista predstavljaju poboljsanja (onaj dodatni klirens za memoriju mozda i najbitnije)... to sto su povecali sirinu sa 140 na 150mm je minus.
I to tezak minus.

Bice tu muke sa prvim PCIe slotom na mnogim plocama.

+1

@Pike koliko novaca te izasao taj extrem :D ?

Evo zaključka testa IB-E Extreme kulera :

Conclusion

Τhe SilverArrow IB-E Extreme didn't outperform the SilverArrow SB-E Extreme.The margin of victory was slight and I would have liked to have seen more of a difference in performance in order to make choosing between the two coolers more interesting.Thermalright’s coolers are renowned for being built very well indeed and the SilverArrow IB-E Extreme is no exception to this.The design is clever and the materials and quality of finish are exemplary.The mounting mechanism used by Thermalright is also one of the best out there and makes it simple to install, even for the most inexperienced of users.The higher distance from the aluminum fins to the copper base prevents collisions of fan and high-rising heat sinks of RAM-modules.The IB-E Extreme does have a disadvantage.Once i allowed the full 12V to pass through the fans the noise levels went very high.So, with the Silver Arrow IB-E Extreme there is the noise issue to take into account when planning the build with it.

Samo da nije te buke, kad se pusti svih 12 V, ali ponovo je ovo dosta veliko unapređenje. Pročitajte ceo test obavezno ! Definitivno kupovina vredi svakog centa.

Cena u Evropi je 69.99 evra. :)

Poslednja izmena:
Rekoh da sam ga narucio, nije jos stigao. :)
CPU ce raditi na 4.7 GHz kao i sada samo ce biti hladniji :) Koristicu samo jedan fan tj. ekstremna pljeskavica fazon dodatno utisana preko ploce. :D
Mogu da ga uporedim sa Hyper 212 EVO na 4.5 i 4.7 GHz, def. me ne zanima. Na 4.7 sa EVO ide max. 95C u sintetici na 1.35V. Na 4.5 sa EVO su temp. smesne oko 70 ali na 1.25V. Videcemo sa SilverArrow.

Kosta me 55 funti + 16 funti postarina ili oko 65 eura + 20 eura postarina.

Ako hoćeš vazduh i imaš para uzmi dark rock pro 3. :d
Ili ako ti ne smetaju one čudne boje od noctue čekaj NH-D15.
Vodena hlađenja jesu bučnija, ali to se reši drugim ventilatorima.

Prilozi

• temps.jpg
    temps.jpg
    274.3 KB · Pregleda: 105
  • dba.jpg
    dba.jpg
    236.1 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
Samo da nije te buke, kad se pusti svih 12 V, ali ponovo je ovo dosta veliko unapređenje. Pročitajte ceo test obavezno ! Definitivno kupovina vredi svakog centa.

Evo, ja procitah. Ceo test, od prve do poslednje recenice. Sa posebnim osvrtom na rezultate. A zakljucak vala dvaput procitah - jednom ovde, u tvom postu... drugi put kod njih, na samom sajtu.

I nakon svega toga, ja tebe da pitam - STA je tu "dosta veliko unapredjenje", zivota ti tvoga?
Na osnovu cega ti izvodis takav senzacionalisticki zakljucak, molim te prosvetli me... daj mi uvid u tvoju perspektivu sagledavanja stvari. STA je tu "dosta veliko unapredjenje"?

Pa jeste dosta veliko, 5C bolje temperature od NH-D14, bolji je i od SB-E, plus sto je od njega dosta tisi, a i 5DB je tisi od NH-D14. Sad je u vrhu, jedino sto je sa cenom od 90e meni (a mislim i vecini) nezanimljiv.

Kosta je pricao o Silver Arrow IB-E Extreme vs. SB-E Extreme, ja sam se na to nadovezao... tu je imao onu "dosta veliko unapredjenje" odvalu.

Nije se govorilo o NH-D15, na koju ti pretpostavljam da mislis, post o doticnom cooler-u je naisao kasnije :)

Aha, mislis sa prethodne strane (nisi citirao ceo post, mislio sam da mislis na prethodni). Nisam je citao, ne pratim ovu temu, slucajno sam dosao :) ne, u tom konkretnom slucaju nema unapredjenja koliko sam letimicno video.

Vrh Dno