Šta je novo?

Koji CD-RW a i jos ponesto o AMD i Intel-u

Ih majku mu, pa zaboravih da kažem ono najvažnije za Sony. :rolleyes: Uređaj ima problema sa pravljenjem muzičkih CD-ova. Navodno njegov laser isuviše gusto zapisuje podatke pa su na njemu snimljeni muzički diskovi često ne čitljivi za CD plejere. Ne znam kako je to moguće ako su im uređaji ustvari prepakovani Lite-On, ali je praksa tako pokazala. Zapravo, čini mi se da je to bio slučaj sa CRX210E i nekim prethodnim modelima, za ove novije ne mogu da tvrdim.

Milanche, jel uređaj cne ili bele boje?

LG 24x10x40 kupljen pre skoro 2 godine, narezao preko 1000 diskova (rezem i po 20diska x16 odjednom) radi savrseno. Moja preporuka LG, steta i sto noviji modeli nemaju 8mb bufer (24x10x40 je poslednja serija sa 8mb kesa). Znam da nije toliko neophodan, ali nemoze da skodi.

URGH! je napisao(la):
...
Ali zar ne bi bilo logicnije da posto je kako sam gore naveo i Teac rezac da dva rezaca budu na secondary,a hard na primary?

Zavisi sta podrazumevas pod 'logikom' O:) . Ukoliko hoces da rezes diskove "on-the-fly" tada ni pod razno ne smeju da ti oba CD (RW) budu na istoj IDE grani.

CORE 283 je napisao(la):
magick, koji si ti odlucio da uzmes ? :)
Jooj... pa pravo da ti kažem ne znam. :? Ovaj LiteOn me po mnogo čemu podseća na Live! zvučne karte, samo u CDRW segmentu. Sve kao brzo, super, puno munja, a ovamo... :butt:

Ipak, pošto ja uvek nešto mudrujem i izvoljevam, rek'o daj da i ja jednom uzmem nešto što je mainstream, kad... čujem se sa nekim ljudima koji se baš bave tim stvarima (koriste CDRW uređaje profesionalno) i svi mi napuše taj LiteOn, ali najstrašnije. Sada je navodno ovaj novi LG zakon, a o MSI-u niko neće ni da diskutuje.

Što se samog MSI-a tiče to zaista jeste čunga-lunga firma i to treba u svakom slučaju zaobići, ali se meni čini da su im rezači O.K. Sećam se da mi je još prošle godine jedan tip koji radi muziku rek'o da je u njegovom društvu na opšte iznenađenje MSI pokupio velike simpatije. Kao radi super, i.t.d. Po svim testovima ovaj novi CR52-M je odličan uređaj mada me malo brine onaj neobjašnjivi skok procesorskog opterećenja pri radu na 2x. :sceptic:

Ne znam više ni sam... u užem izboru su mi NEC i ovaj novi MSI, a možda mi na kraju pukne film pa uzmem SCSI Plextor. :d

magick je napisao(la):
...
...možda mi na kraju pukne film pa uzmem SCSI Plextor. :d

Onda bolje dodaj jos malo pa kupi DVD RW ;P

magick je napisao(la):
Navodno njegov laser isuviše gusto zapisuje podatke pa su na njemu snimljeni muzički diskovi često ne čitljivi za CD plejere.

Još kad bi rezač mogao da bira gde će da reže i koliko gusto, pogotovo za audio diskove... Ccc...

Ja imam samsung 52x24x52 i nema da nema. Radi super, bilo koji da uzmes radice dobro, a ja predlazem LiteOn jer mi se nekako cini da se sony-evi rezaci muce sa citasnjem RW diska ...

Poz.

Neo_Matrix je napisao(la):
Ja imam samsung 52x24x52 i nema da nema. Radi super, bilo koji da uzmes radice dobro, a ja predlazem jer mi se nekako cini da se sony-evi rezaci muce sa citasnjem RW diska ...

Poz.
Da li si probao LiteOn?

Evo ti jedno dobro resenje :
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=38404

Poz.

Evo, svečano objavljujem da sam kupio NEC-a. Odluka je pala na njega iz više razloga. Prvo što imam poverenje u to ime, koje postoji jako dugo i koje se vezuje kako za velike računarske sisteme tako i audio/video tehnologije. A drugi i najjači razlog je to što na njega niko nije imao primedbe, dok su zaraćeni tabori korisnika LG-a i LiteOn-a uvek imali šta da zamere konkurenciji.

Iako se ne može pohvaliti velikom brzinom u radu, NR-9300A je tih, robustan i pouzdan uređaj koji pravi veoma kvalitetne snimke, a sa poslednjom verzijom firmvera (v2.11) podržava Mt. Rainer i overburn. Prema testu Digit-Life-a NR-9300A bez problema kopira 780MB. Jednino mi je žao što ga više nema u crnoj boji. :)

Zamerki ima malo, ali bi se one na prvom mestu odnosile na spori DAE-a (Digital Audio Extraction) od svega 24x, što je naspram Asus-ovih 51x zaista malo. Uređaj nije munja i u Mt Rainer režimu, ali s obzirom na kvalitet i pouzdanost koju pruža to mu se može oprostiti. Poslednji i ne tako veliki minus je to što se uz uređaj ne dobija ama baš ništa, a i košta par € više od konkurencije, ali to valjda nije tako bitno ako uzmete u obzir ponudu na tržištu. :rolleyes: Za sve koji žele dobar CDRW, NEC je pravo rešenje.

magick je napisao(la):
Evo, svečano objavljujem da sam kupio NEC-a. Odluka je pala na njega iz više razloga. Prvo što imam poverenje u to ime, koje postoji jako dugo i koje se vezuje kako za velike računarske sisteme tako i audio/video tehnologije. A drugi i najjači razlog je to što na njega niko nije imao primedbe, dok su zaraćeni tabori korisnika LG-a i LiteOn-a uvek imali šta da zamere konkurenciji.

Iako se ne može pohvaliti velikom brzinom u radu, NR-9300A je tih, robustan i pouzdan uređaj koji pravi veoma kvalitetne snimke, a sa poslednjom verzijom firmvera (v2.11) podržava Mt. Rainer i overburn. Prema testu Digit-Life-a NR-9300A bez problema kopira 780MB. Jednino mi je žao što ga više nema u crnoj boji. :)

Zamerki ima malo, ali bi se one na prvom mestu odnosile na spori DAE-a (Digital Audio Extraction) od svega 24x, što je naspram Asus-ovih 51x zaista malo. Uređaj nije munja i u Mt Rainer režimu, ali s obzirom na kvalitet i pouzdanost koju pruža to mu se može oprostiti. Poslednji i ne tako veliki minus je to što se uz uređaj ne dobija ama baš ništa, a i košta par € više od konkurencije, ali to valjda nije tako bitno ako uzmete u obzir ponudu na tržištu. :rolleyes: Za sve koji žele dobar CDRW, NEC je pravo rešenje.
Da li si ti licno upgrade-ovao firmware na 2.11 verziju i da li si radio neke testove pre i posle?

Panos je napisao(la):
...

Da li si probao LiteOn?

Ne na svom kompu, ali kod drugara jesam i radi kao zmaj...

Poz.

Neo_Matrix je napisao(la):
...

Ne na svom kompu, ali kod drugara jesam i radi kao zmaj...

Poz.

Hteo sam da pitam kako znas za razliku izmedju LiteOn i Sony rezaca, a imas Samsung. Treba da ih probas na istoj masini (iste modele) sa najnovijim firmware-om i onda kazes da li ima razlike. (izmedju LiteOn i Sony rezaca)

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Znaci novi NEC moze da radi overburn? Fino. :)
Pa nije novi već stari, al' sa novim firmverom. :)

The Minister je napisao(la):
...

Da li si ti licno upgrade-ovao firmware na 2.11 verziju i da li si radio neke testove pre i posle?

Nećeš verovati... kada sam proverio verziju firmvera ispostavilo se da uređaj dolazi sa verzijom 2.12!!!! :eek: Bio sam na njihovom sajtu i tamo je poslednja zvanična verzija 2.11. Izgleda da su zaboravili da ažuriraju sajt. :mrgreen:

Nemam pojma kakva su poboljšanja, al' je u svakom slučaju super jer ne moram da se zezam oko flešovanja, a i nemam pojma kako bih disejblovao DMA pod 2000-arkom (što je neophodno za flešovanje).

Utisci posle prvog dana: prezadovoljan sam uređajem. Naročito mi se sviđa što je nečujan i što minimalno opterećuje procesor (pri 4x RW od 0-2% @ PIII700). Kompatabilnost sa medijima je prema dosadanjem iskustvu odlična (Verbatim & TDK), sve radi kao što bi trebalo a to je prava retkost.

Evo jedino sam baš sada imao problema (u pojedinim sektorima) sa snimanjem jednog matorog i baš izgrebanog RW diska, koji je ko zna koliko puta presnimavan, ali ima li smisla nešto drugo i očekivati. :mrgreen:

Ja ne mogu da se otmem utisku i ne podelim sa vama oduševljenje ovim NEC rezačem. Izgleda da su gospoda inžinjeri, u NEC-u, ozbiljno unapredili uređaj revizijama firmvera, jer ja imam mnogo bolje performanse nego što su predstavili pojedini sajtovi koji su ga testirali.

Najočiglednije ubrzanje je u radu sa Mt Rainer-om, koji inače mnogi smatraju nepotrebnom izmišljotinom ali je po meni veoma praktična stvar. Ne bih sada iznosio konkretne brojke, ali ako nekoga zanima mogu da uradim jedan mini (re)review ovog uređaja.

Panos je napisao(la):
...

Hteo sam da pitam kako znas za razliku izmedju LiteOn i Sony rezaca, a imas Samsung. Treba da ih probas na istoj masini (iste modele) sa najnovijim firmware-om i onda kazes da li ima razlike. (izmedju LiteOn i Sony rezaca)

Pa imam jedno 20 drugova koji su me zvali da im "vidim" kompijuter i onda sam to lako zakljucio, ali rezac kao rezac...
Inace Nec-ov nijedan rezac nisam video, ali sam cuo i znam da neradi OVERBURN, a ako sada radi onda zasto ne...
Inace decko prodaje Plaxtor u malim oglasima za 65e sto je najnaj resenje...

magick je napisao(la):
Ja ne mogu da se otmem utisku i ne podelim sa vama oduševljenje ovim NEC rezačem. Izgleda da su gospoda inžinjeri, u NEC-u, ozbiljno unapredili uređaj revizijama firmvera, jer ja imam mnogo bolje performanse nego što su predstavili pojedini sajtovi koji su ga testirali.

Na kojoj konfiguraciji ga teras? Mozda zato imas bolje rezultate nego na test sajtovima...

@polu-imenjak:
Inace decko prodaje Plaxtor u malim oglasima za 65e sto je najnaj resenje...

Koji je to Plaxtor? :beat:

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Na kojoj konfiguraciji ga teras? Mozda zato imas bolje rezultate nego na test sajtovima...

PIII Coopermine @ 700MHz + 512MB RAM-a, a rezač je zakačen na ICH (prva verzija ICH južnog mosta sa UDMA66 kanalima). Na tim drugim testovima je korišćen AMD XP, bar 1700+, do duše na VIA čipsetu. :D

Inače, provalio sam da performanse žešće variraju u zavisnosti od količine narezanih podataka kao i od kvaliteta (čitljivosti) snimljenog diska. Izgrebani diskovi imaju mnogo veća vremena pristupa i prouzrokuju akademski veće opterećenje procesora (+1%).

Posle serije testova zaključio sam da rezultati sintetičkih testova nisu tako dobri kako mi se činilo u prvi mah, jer sam koristio manje podataka, ali u realnom radu stvarno ne mogu da nađem nikakvu zamerku, šta više... siguran sam da se razlike ni ne mogu primetiti jer se mere u sekundama. Kao najveću prednost uređaja izdvojio bih potpuno bešuman rad, čak i pri 40x (brže od toga ga još nisam terao jer nisam imao prilike).

P.S. NEC NR-9300A bi trebalo da podržava overburn, barem od revizije firmvera 2.11. To potvrđuje dest Digit-Life-a u kome se kaže da je disk uspešno kopirao disk od 780MB, ali ja još uvek nisam imao prilike da to testiram. Za sada mogu da tvrdim da nema nikakvih problema sa 700MB diskovima, a za veće ću vam naknadno javiti.
:wave;

Hm.. Onda je stvarno dobar taj novi Nec. :)

Mada se ja ne bih tako lako odrekao LiteOn-a.. Ali ko zna, mozda probam i Nec :)

magick je napisao(la):
...
Nemam pojma kakva su poboljšanja, al' je u svakom slučaju super jer ne moram da se zezam oko flešovanja, a i nemam pojma kako bih disejblovao DMA pod 2000-arkom (što je neophodno za flešovanje).

Zezas ili ozbiljno ? :confused: :d Pa iz device manager-a selektiras granu Ide kontrolera (primarnu ili sekundarnu) i iz drop down menija selektiras ili "DMA if available" ili "Pio only" ;)

Sad shvatam zasto si se lozio na Intela i Matroxa O:)

Ma daj, narezao sam mnogo muzickih cd-ova sa sony 220e1 rezachem i cita ih prastari diskmen koji je vec problematican za citanje (Verbatim SuperAzo ili DataLife 48x - rezano 24x ili 16x)

magick je napisao(la):
...Nemam pojma kakva su poboljšanja, al' je u svakom slučaju super jer ne moram da se zezam oko flešovanja, a i nemam pojma kako bih disejblovao DMA pod 2000-arkom (što je neophodno za flešovanje)...

http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=8772

:wave;

OptiPlex je napisao(la):
...Zezas ili ozbiljno ? :confused: :d Pa iz device manager-a selektiras granu Ide kontrolera (primarnu ili sekundarnu) i iz drop down menija selektiras ili "DMA if available" ili "Pio only" ;)

Znam i ja za to, al' nije u tome stvar... ja uvek instaliram Intel-ove bus master drajvere (IAA - Intel Aplication Accelerator) kod kojih nema mogućnosti izbora režima rada, bar ne u ovoj mojoj (starijoj) verziji.

Uostalom to ni nema veze sa IDE granom (osim u device manager-u :)) već sa svakim uređajem ponaosob, odnosno njegovim drajverom. Ma ne znam, nikad' mi to (PIO) nije ni trebalo, pogotovo što imam multi-boot sa 98-icom, a ionako sva flešovanja radim pod DOS-om, ako je ikako moguće. Skinuću najnoviji IAA pa ću da vidim, da ne grešim dušu, možda je ova moja verzija nešto vrljava.

Sad shvatam zasto si se lozio na Intela i Matroxa O:)

Što manje stvari imaš o kojima moraš da misliš, manje će glava da te boli. To naravno ima svoju cenu... neko će da uloži u kvalitet i osiguranje, a neko u šampone za želudac i analgetike. :)

byMaX je napisao(la):
Ma daj, narezao sam mnogo muzickih cd-ova sa sony 220e1 rezachem i cita ih prastari diskmen koji je vec problematican za citanje (Verbatim SuperAzo ili DataLife 48x - rezano 24x ili 16x)
Ja rekoh da ne mogu da tvrdim za novije, al' 210 je provereno imao tih problema, barem u pojedinim serijama ako ne i u svim uređajima.

magick je napisao(la):
Ja rekoh da ne mogu da tvrdim za novije, al' 210 je provereno imao tih problema, barem u pojedinim serijama ako ne i u svim uređajima.

Da li možeš ovo stručno da obrazložiš, pošto nema nikakve veze sa logikom :confused:

Nazad
Vrh Dno