Šta je novo?

Koji antivirusni program da izaberem - preporuka

kUdtiHaEX je napisao(la):
nikada nisu bili dobri antivirusni programi, kao ni McAfee
Nemoj tako... tukao se nekad on sa f-protom za titulu (mada je nikad nije uzeo :D)

Koji su to tripovi sa siframa za update NOD32 baze?

kUdtiHaEX je napisao(la):
Koji su to tripovi sa siframa za update NOD32 baze?
Sifra se menja svakog meseca. Vise od toga...znas i sam gde moze ! ;)

Dado je napisao(la):
E ovako ... Norton je dobar Anti virus , ali ima manu da jako gusi masinu , skeniranje traje predugo a i updateovi su "malo" veceg formata ...

Pa jesu ako ides na kumulativni update, ali ako ides preko "live update" svake nedelje onda skidas po 100 kb sto traje vrlo kratko.
Sto se tice "gusenja", ne bih se slozio jer, ako je iskljucen Auto-Protect (koji zaista gusi), nema usporavanja.

Još jedan glas za AVG: redovan update(nijednom problem u 50-ak update-ova do sad) ,radi odlično a ne promećuje se,brz i FREE.

apolon je napisao(la):
...

Pa jesu ako ides na kumulativni update, ali ako ides preko "live update" svake nedelje onda skidas po 100 kb sto traje vrlo kratko.
Sto se tice "gusenja", ne bih se slozio jer, ako je iskljucen Auto-Protect (koji zaista gusi), nema usporavanja.

Live update je jako fina stvar... meni je gusio masinu kad sam imao 256 Rama, sa 512 radi jako lepo... skoro da nema razlike sa autoprotect i bez...

izgleda sam jedini koji koristi kaspersky?!
meni baš fino obavlja posao :)

Ja metnuo Nortona 2003 just-in-case da skeniram diskove.. nisam odavno :)

:p Da malo ozivim diskusiju, mozda...

E, a ajde neka neko kaze kako da kada uradim update virus definicija, kako da to sacvam i kako posle da vratim kad reinstaliram win... NAV 2003...

Sorry za offtopic :-(

Poz.

Neo_Matrix je napisao(la):
E, a ajde neka neko kaze kako da kada uradim update virus definicija, kako da to sacvam i kako posle da vratim kad reinstaliram win... NAV 2003...

Sorry za offtopic :-(

Poz.
Najelegantniji nacin je da rucno skines Virus Definitions Update sa ove adrese i da ga sacuvas za kasnije ;):
http://securityresponse.symantec.com/avcenter/download/pages/US-N95.html

Ja pogledah i Avast i AVG.

Kaspersky u svojoj bazi ima 81.117 virusa na dan 2.2.2004 u 01:53.

Svi ostali imaju mnogo manje. Da li je ovo bitno i da li ovi ostali to imaju samo najnovije dok starije brisu iz baze ili sta ?

Takodje bi voleo da znam koliko Avast-ovi propratni programcici opterecuju sistem, memoriju i resurse. To su sledeci programi:

ashMaiSv Y ashmaisv.exe Part of Avast! anti-virus software

Avast! Y ashserv.exe Avast! anti-virus software

Avast32 Y Astart32.exe Avast32 anti-virus - scanner

AvMaiSrv Y Avmaisrv.exe Avast32 anti-virus - E-mail scanner

Kakva je razlika izmedju Kasperskog i ostalih programa. Sta je dobro a sta lose. Nekakvo uporedjivanje bi bilo dobro.

Ima li neki sajt gde se moze videti uporedo sta je dobro a sta lose na pojedinim AV programima. Ja sam trazio nesto malo ali nisam nasao nista normalno.

Osim prvog navedenog dela Avast-a koi ne mogu da zamislim sta bi mogao tacno da radi, ovi ostali su manje vise standardni, osnovni program, skener/monitor ( ? verovatno ) i e-mail skener...neki to podele tako na vise manjih delova, neki grupisu u na primer dva exe-a.

Mozda nije ni to neki mnogo bitan pokazatelj uzimajuci u obzir danasnje kolicine radne memorije, ali mozda bi bilo interesantno da svako pogleda u task menager i napise koliko mu AV zauzima memorije, kompletno ukljucen, dakle onako kako je podesen po default-u.

Evo ja da pocnem sa NOD32: nod32kui i nod32krn, 3176K + 6164K.

:!:
BTW, postavljam ovaj topic kao sticky posto se pitanje izbora anti virusa stalno iznova postavlja - ovaj thread nije los i moze da posluzi kao sticky. Isto ce slediti i za neke druge kategorije softvera kad se ukaze prilika, kako bi se i u ovoj sobi napravio sistem preporuka, kao sto je kolega jaksa uradio u Storage sobi.

Ja kod mene ni nemam AV ukljucen. Ukoliko skinem neki fajl sa neta ili dobijem attachment u mailu, ja to proverim rucno.

Takodje nemam ni firewall startovan stalno vec sve programe za net pokrecem preko NetRun programa koji startuje zadate programe kada se spojim na net a gasi ih kada se diskonektujem (mislim da ima opcija i za mreze ali nisam siguran).

Tako da bi ja mogao da kazem:

AV = 0 KB

:confused: :eek: :?: Ne razumem bas...kako to mislis..."proveravam rucno" ? Prepoznajes potpis virusa u kodu, onako na oko ? Ako si mozda hteo da kazes da ti nije pokrenut monitor vec samo po potrebi pokreces skener, to znaci da ti je AV ipak instaliran, a to uglavnom ( ali, istina, ne uvek ) znaci da je neki njegov deo u memoriji.

Konkretno na mom gornjem primeru: iako NOD32 nije uopste pokrenut, nod32krn i njegovih 6164K je uvek u memoriji jer se podize sa svim ostalim sistemskim stvarima ( ...mada i za to ima resenja, u nacinu instalacije ).

Drugo, kakve veze ima NetRun sa bilo kakvim oblikom zastite ? Da li mislis da ce neki spyware da "pita" NetRun da li sme da se pokrene, ili neki napadac spolja da te pita da li da preusmeri saobracaj preko NetRun-a ?

Drapine zaboravljas samo update kod NOD32 :) ostalo je ok. AVP je i dalje odlicno resenje. Mozda i najbolje. Ako birate - birajte izmedju AVP-a i NOD32.

Dakle evo za Norton 2004 (iskljucen auto-protect, ukljucen scaning incoming mail i script bolcking):

CCAPP.EXE 11.380 K
CCEVTMGR.EXE 2.144 K
CCSETMGR.EXE 3.708 K
UKUPNO: 17232 K
Napomena: Antivirus je instaliran u okviru Norton System Works, ali mislim da su ove komponente samo od antivirusa (jer je ostalo iskljuceno).

Mozda izgleda mnogo ali pogledajte koliko "jedu" memorije MyIE2 i The BAT!, koji su kod mene skoro permanentno aktivni dok radi racunar:
THEBAT 11.386 K
MYIE 19.944 K
UKUPNO: 31330

Ovo nije probelm ako imate 512Mb RAM-a ili vise, ali za manje...ne znam...nisam pametan :)

drapin je napisao(la):
:confused: :eek: :?: Ne razumem bas...kako to mislis..."proveravam rucno" ? Prepoznajes potpis virusa u kodu, onako na oko ? Ako si mozda hteo da kazes da ti nije pokrenut monitor vec samo po potrebi pokreces skener, to znaci da ti je AV ipak instaliran, a to uglavnom ( ali, istina, ne uvek ) znaci da je neki njegov deo u memoriji.

Konkretno na mom gornjem primeru: iako NOD32 nije uopste pokrenut, nod32krn i njegovih 6164K je uvek u memoriji jer se podize sa svim ostalim sistemskim stvarima ( ...mada i za to ima resenja, u nacinu instalacije ).

Drugo, kakve veze ima NetRun sa bilo kakvim oblikom zastite ? Da li mislis da ce neki spyware da "pita" NetRun da li sme da se pokrene, ili neki napadac spolja da te pita da li da preusmeri saobracaj preko NetRun-a ?

Tacno tako. Monitor mi nije pokrenut. Tu si u pravu.

Inace nije mi ni jedan deo AVP (KAV) programa nije u memoriji jer sam sve ostalo iskljucio. Naravno ako se izuzme checker koji se startuje sa IE i proverava stranice.

NetRun nema veze sa zastitom ali ima veze sa tim kakva je zastita na racunaru startovana. Ja nemam direktno nikakvu zastitu kada se racunar upali. Ukoliko se konektujem na net, tek mi se onda startuje zastita za net.

Ti si napisao:
ali mozda bi bilo interesantno da svako pogleda u task menager i napise koliko mu AV zauzima memorije, kompletno ukljucen, dakle onako kako je podesen po default-u.

Evo ja da pocnem sa NOD32: nod32kui i nod32krn, 3176K + 6164K.

A eto ja sam dodao i ovo kao pokazatenj koliko zastite uopste imam.

Kada se uzmu Zone Alarm (ili sl. firewall) i neki AV program to zna da bude vise od 3176+6164 i to

zapro 1932
vsmon 7028

ukupna zastita na netu bi kod nekog bila 18300 tj. 18 MB u svakom momentu. E sada nije 18 MB mnogo ali malo po malo odose oni silni megabajti koje sam ja kupio. Racunar uspori i sve ostalo.

Iz tog razloga sam pomenuo NetRun i Zone Alarm jer i on stiti racunar od svega i svacega.

Norton internet security (AV+Firewall) oko 20 mb

Godinama (od 1995.) sam koristio NAV do verzije 2003. pa sam presao na NOD32.Za sada sa njim nemam nikakvih problema pa ni sa update-om.

Santa je napisao(la):
...

Live update je jako fina stvar... meni je gusio masinu kad sam imao 256 Rama, sa 512 radi jako lepo... skoro da nema razlike sa autoprotect i bez...

meni ubi mashinu, iako imam 512 rama... razlog je stari disk na 5400 obrtaja...
mada ne znam chemu uopshte autoprotect kad si na netu? treba ti firewall, a ono shto skinesh prvo skenirash pre paljenja...

Autoprotect i sluzi za takve stvari da automatski skenira fajlove kada se snimaju na disk, kopiraju sa jednog mesta na drugo, menja boot record, primi mail - to firewall ne ume da radi. I LiveUpdate i Autoprotect nisu iste stvari, koliko se iz diskusije moze (pogresno) zakljuciti.

Moja preporuka
BitDefender Professional

silverglider je napisao(la):
Autoprotect i sluzi za takve stvari da automatski skenira fajlove kada se snimaju na disk, kopiraju sa jednog mesta na drugo, menja boot record, primi mail - to firewall ne ume da radi. I LiveUpdate i Autoprotect nisu iste stvari, koliko se iz diskusije moze (pogresno) zakljuciti.

Nezgodno sam napisao, izvinjavam se (znam da nisu iste stvari a kolicinu memorije sam naveo zbog stalno ukljucenog autoprotecta)... Hteo sam da kazem da mi je lakse raditi sa Live Update (ne razmisljam kada cu da skidam nove definicije).
Sto se tice Autoprotecta, drzim ga ukljucenog zato sto mi je dosad bar 10 puta pronasao neke "malicious scripts" na sajtovima na koje odlazimo zbog software-a ;)

Nemoguce da niko nije pomenuo E trust easy antivirus. Sa njegovim firewall-om je samo 9 MB, definicije su svakodnevne, jednostavan za rukovanje, najbitnije, ne opterecuje sistem ama uopste.
Da li ga iko ovde koristi osim mene?
www.my-etrust.com

Nazad
Vrh Dno