Šta je novo?

Hardver Koji Access Point (AP) uzeti?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Falcon

Čuven
Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poena
965
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston 3200
GPU
Palit 4080 GameRock Midnight Kaleidoscope
Storage
Samsung 980Pro 2TB | Samsung 980Pro 1TB | 2x Kodak 1TB SSD
Zvuk
Creative SoundBlaster X G6 & Sennheiser HD555 | Marantz Cinema 50 & Audiolab 8300XP + Sonus Faber Venere 2.5 + Jamo (C60 CEN + C60 SUR + C601 ) | 2x SVS PB16-Ultra
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ | LG OLED C2 55" | BenQ W1050 + AVtek Cinema 16:9 105"
Miš & tastatura
Logitech G502 | Alienware AW768
Ostale periferije
Playstation 5
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch 10
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Otvaramo ovu temu zbog potrebe za razdvajanjem diskusija o Access Point uređajima od wireless rutera.
Originalna tema je mix postova na temu wireless rutera i access point uređaja, želimo da izbegnemo zabune kod manje stručnih korisnika i da eliminišemo šum (kada se na pitanje za preporuku wireless rutera odgovara preporukom za AP, što nije nužno rešenje problema obzirom da AP rešava samo problem WiFi).

Link od izvorne teme (locked):

Link do teme - Koji Wireless ruter kupiti?

Poslednja izmena:
Hvala ti puno. Jedino te nisam shvatio do kraja oko outbound rules i ove tri ponuđene opcije. Koju da izaberem?

Hvala ti puno. Jedino te nisam shvatio do kraja oko outbound rules i ove tri ponuđene opcije. Koju da izaberem?
Pa zavisi šta želiš da osiguraš, to jest, čemu želiš da onemogućiš pristup.

Na primer, ako se brineš za NAS koji je na adresi 192.168.100.100, u polju odaberi Particual IP, upiši tu adresu, odaberi SSID na kojem želiš da ovo pravilo važi, i to je to. Od tog momenta svako ko se kači na taj SSID, neće moći da pristupa NAS uređaju, ali će moći da pristupi svemu ostalom.

U slučaji da želiš da blokiraš prisup kompletnoj internoj mreži, onda odaberi Particular Network, i uneseš ceo IP raspon u CIDR formatu. Na primer 192.168.1.1/24. Od tog momenta svako ko se kači na taj SSID, neće moći da pristupi ni jednom uređaju u tom rasponu. Ovo je ekvivalent client isolation-u, samo što imaš granularnu kontrolu.

Ako odabereš Particular Domain, to znači da će na tom SSID-u biti blokiran domen koji uneseš. Nebitno da li je interni ili eksterni. Na primer nas.local ili facebook.com

Nadam se da je jasnije.

Pozdrav svima,
Trebala bi mi vaša pomoć oko izbora AP uređaja za proširenje Wi-Fi mreže u kući.
Kuća ima otprilike 154m2, prvi ulaz kuće sadrži dva apartmana ( prizemlje i sprat ) ukupne površine 90m2, drugi deo kuće ( prizemlje i sprat ) oko 64m2, razdvaja ih kameni zid debljine 30cm, a na spratu je zid od bloka 25 cm. Koristim, u prvom delu kuće tv i internet usluge operatera Supernova, ruter se nalazi u jednom od apartmana, otprilike 4-5m rastojanje od rutera do drugog ulaza.

Prioritet mi je da u drugom delu kuće imam stabilan WiFi (prizemlje + sprat), kako bi gosti mogli normalno da koriste internet.
Dileme / pitanja:
1. Da li je bolje da kupim jedan kvalitetan AP koji bih UTP kablom povezao direktno sa Supernova ruterom iz ulaza 1 ( AP bi bio u ulazu 2 ) ili da idem na neko bežično rešenje?
2. Šta je po vama stabilnije na duže staze, s obzirom na kameni zid između ulaza?
3. Koji konkretan AP ili mesh uređaj biste preporučili za ovakvu situaciju (model/serija), budžet otprilike 200-250e?
4. Da li tehničari Supernove mogu da odrade instalaciju i podešavanje AP-a ili ipak moram da angažujem neko drugo tehničko lice/servis?

Prioritet mi je stabilnost i pouzdanost 🙂
Svaki savet i preporuka modela su dobrodošli. Hvala unapred!

Pozdrav, treba mi pomoc oko izbora AP.
Treba da pokrije stan od 95m2 sa svim armirano betonskim zidovima, stajao bi u dnevnoj sobi posto je SBB 150/50 na tom mestu.
Ono sto mi je trenutno najveci problem je spavaca soba iz koje radim (2 ab zida izmedju), kao i 2 WIFI kamere ispred stana(bas koce kad se vraca snimak)...tako da defaultni SBB technicolor CGA2121 se bas muci. Imao sam ranije na njega nakacen i neki TL-WR841HP, ali nije dao neke rezultate pa sam ga izbacio (ili ga nisam dobro podesio). Tako da cesto zavrsim radeci na hotspotu sa Iphona 🙁

Dvoumim se izmedju Ubiquiti U6 Plus i Grandstream GWN7660. Da li oni mogu da stoje ispod TV-a ili eventualno montirani na zid pored TVa, ne bih bas da sprovodim kabal do plafona? Da li nesto drugo ima vise smisla ako stoji pored TVa od ova 2 modela?

Eventualno bi mozda presao i na Yettel 4g internet za pola god kad mi istekne SBB ugovor, posto imam od firme karticu sa neogranicenim netom pa me zanima koji ruter kupiti za to, da iz njega ide u AP?

Registrujte se na UI.com, imate besplatno pristup Design centru. Upload-ujete tlocrt, nacrtate zidove preko plana i najbitnije - zidove morate pravilno da klasifikujete (beton, cigla, gips).
Nakon toga se možete igra sa simulacijom rasporeda i odabira uređaja.

Primeri:
1764576716127.png
1764576762360.png

@alex303
Kako je najbolje podesiti 6 Ghz? Pokusacu objasniti sta me zanima i sta mi je ideja. U kuci imam razlocitih uredjaja koji podrzavaju i 6 Ghz i 160 Mhz, a imam one one “smart home” koji rade samo na 2.4.
Neka moja kdeja je da napravim dvije ssid. Jedan bi bio dual (5 i 6 Ghz) i tu bi ostaviio da ap sve automatski odradjuje. Npr da se laptop, iphone 17, amazon fire itd povezuju na 6 Ghz i 160 a da ostali uredjaji (iphone 13, 15) idu na 5 Ghz i 80 Mhz npr.
Druga mreza sa drugim nazivom ide samo na 2.4 za uticnice, sijalice, prekidace itd.
Je li ovo dobro rjesenje ili imas neki bolji prijedlog?
@alex303

Negdje grijesim. Postavio sam ovako, međutim neće automatski da mi se kači na bliži ap. U garazi mi je 7660 a u kuci(dnevna soba) juče postavio 7665. Gdje grijesim u postavkama? Obje mreze, i u garazi 5 Ghz i kući 5/6 Ghz imaju isti naziv. Je li treba jedan biti slave a jedan master? Ja sam oba postavio master.

Da li neko ima preporuku za kupovinu dva AP za stan gde je najvažnija stavka WiFi roaming (nezgodna konfiguracija stana u manje više "Z", površina iznad 100 kvadrata i većina zidova od armiranog betona)? Na bežičnoj mreži imam 30ak klijenata u svakom trenutku (od sijalica preko pametnih usisivača do laptopova), dok su desktop računari i televizori na LANu.

Taman sam bio odlučio da uzmem Grandstream 7665 (hvala kolegi sa ovog foruma na konsultacijama), ali ga više nema u prodaji kod nas. Nude opcije koje su jefitnije (i verujem slabije), samo ne znam koliko tačno za ovaj moj use case (GWN7660E, GWN7661, GWN7664E, GWN7670).

Znači, nešto slične cene i ne previše komplikovano za podešavanje (da ga može jedan malo iskusniji ITjevac podesiti 😉). Ne mora isključivo Grandstream, može i neki Ubiquiti ili nešto slično u tom cenovnom rangu (cca 120-150eur po komadu).

Poslednja izmena:
Ne znam da li ima Zyxela u Srbiji ali meni radi kao zmaj. Nisam ga dirao od kad je stigao, vidi se datum. Sve se namesti preko mob app za minut.

1770990930063.png

Drugaru sam narucio dva WiFi 7 modela za useljenje, cekam njegove utiske kad mu stignu.

Edit: Link

Moze i ovaj: Link.

Poslednja izmena:
Da li neko ima preporuku za kupovinu dva AP za stan gde je najvažnija stavka WiFi roaming (nezgodna konfiguracija stana u manje više "Z", površina iznad 100 kvadrata i većina zidova od armiranog betona)? Na bežičnoj mreži imam 30ak klijenata u svakom trenutku (od sijalica preko pametnih usisivača do laptopova), dok su desktop računari i televizori na LANu.

Taman sam bio odlučio da uzmem Grandstream 7665 (hvala kolegi sa ovog foruma na konsultacijama), ali ga više nema u prodaji kod nas. Nude opcije koje su jefitnije (i verujem slabije), samo ne znam koliko tačno za ovaj moj use case (GWN7660E, GWN7661, GWN7664E, GWN7670).

Znači, nešto slične cene i ne previše komplikovano za podešavanje (da ga može jedan malo iskusniji ITjevac podesiti 😉). Ne mora isključivo Grandstream, može i neki Ubiquiti ili nešto slično u tom cenovnom rangu (cca 120-150eur po komadu).
Dva kom U7 Pro XG, ali vezanih kablom na ruter.

Iako sam siguran da sa njima nema greske, malo su iznad budzeta (najjeftinije u Nemackoj je ~190, kod nas ~250).

Svakako ce biti povezano na LAN, izvuceni su kablovi u svaku prostoriju u stanu.

XG takođe ima 10Gbps LAN port.

OK, jedno pitanje za iskusnije. Koliko je precizan ovaj UniFi Design centar? 🙂

Kada ucrtam svoj stan u njega, kako god da ih postavim ne mogu da dobijem dobru 5GHz pokrivenost sa samo dva AP, koja god da izaberem sa spiska.

Ukoliko je precizan, jedina opcija mi je da postavim tri AP, a verovatno bi u tom slucaju dva od njih morala da budu U7 Lite (zbog cene 🙁).

Prilozi

• 5ghz.jpg
    5ghz.jpg
    98.5 KB · Pregleda: 56
Jesi podesio ispravno skalu (dugme Set Scale dole levo)? Čudno mi je da imaš ovoliki pad signala.

Hm, nisam podešavao to, ali su unete tačne mere u sam nacrt (npr. 6.2m), kao i informacije od čega je koji zid (beton, cigla, gips). Shvatih da u tom slučaju nije potrebno podešavati skalu.

Da javim na kraju epilog, možda nekome budu značajne informacije i iskustvo.

Uzeh na kraju dva komada Ubiquiti U7 Lite sa odgovarajućim PoE+ injectorima (2.5Gbps verzija, iako sam realno mogao i jeftinije da uzmem, ne bih ne znam koliko izgubio). Rezon da idem sa najjeftinijim mi je bio da mi najmanje dva AP svakako trebaju, a ako se za prvo vreme izvučem sa samo ta dva, odlično. 6GHz bi bilo nice to have, ali praktično nikada nisam imao situaciju da radim veći upload sa laptopa ili telefona.

Sve sam povezao i podesio za pola sata, WiFi roaming radi perfektno, prebacivanje tačno na mestu gde sam i mislio da će se to dešavati.

Krajnji rezultat - odavno nisam bio ovako oduševljen nekom kupovinom. 🙂

Evo i screenshotova iz WiFiman-a sa "šetnjom" od spavaće do dnevne sobe. Na otprilike -75 dBm (odnosno na sredini hodnika) telefon se prebaci na drugi AP.

Prilozi

• 1000032499.jpg
    1000032499.jpg
    59.4 KB · Pregleda: 26
  • 1000032500.jpg
    1000032500.jpg
    70 KB · Pregleda: 24
Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno