Šta je novo?

Koji 21" TFT?

thepace

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2004
Poena
619
zanimam me da li je neko imao iskustva sa ovim monitorima, misljenje o njima , i preporuke o mogucim alternativama, monitor bio bio za kucnu upotrebu prvenstveno gledanje filmova

Da, i? Ako te buni to što je rekao da je po visini kao njegov stari 17", tako i jeste otprilike, ako je pri tome mislio na 17" TFT... Uostalom, otkud ja znam šta je Lucas mislio, ja samo ne znam da postoji 224bw, pa k'o velim da krenemo neutabanom stazom čisto logičkog zaključivanja... :d

Da, i? Ako te buni to što je rekao da je po visini kao njegov stari 17", tako i jeste otprilike, ako je pri tome mislio na 17" TFT... Uostalom, otkud ja znam šta je Lucas mislio, ja samo ne znam da postoji 224bw, pa k'o velim da krenemo neutabanom stazom čisto logičkog zaključivanja... :d

Ne zato sto je 225bw po visini 17" (pre 19") nego sto je tema 21" :crash:

uuu al sam napravio enigmu :d
da pogresio sam model, u pitanju je 225BW.
@adam - temu 21" sam shvatio kao 21" i vise...

inace kada sam pisao o visini mislio sam na broj pixela koj ima po visini, jer ima rezoluciju 1680x1050 sto je po visini priblizno rezoluciji 1280x1024 koju sam imao na 17" tftu. fizicki je veci za nekih mozda 5cm od sedamnestice....
inace wide je odlican fazon. ja sam u pocetku bio veoma skeptican u vezi ovog formata, jer mi je delovalo kao da je previse sirok, a nedovoljno visok. sada mi se misljenje promenilo za 180stepeni :)
wide je mnoooogooo dobra fora. rad u windowsu je mnogo olaksan jer daje utisak kao da imas jedan ipo monitor, tako da recimo mozes da stavis 2 TCMD-a jedan pored drugog, ili web stranu i winamp i josh nesto...
za filmove je naravno isto keva....

if u wanna know anything else... ask :)

Da li neko ima iskustva sa Samsungom 214T?

Mislim da ga ima leksa moderator ;)
Citiram njegov odgovor na moje pitanje o tome kakav je 214T:
"nteresantno, nisam primetio nikakvo stucanje slike, pogotovo ne u pravilnim intervalima. Boje su odlicne i ugao gledanja je odlican. Ipak, mislim da je 6bit panel u pitanju, ali dithering i banding nisu primetni u realnom radu. Sto se tice ponasanja u igrama, mogu samo da ti kazem da je po mojim kriterijumima sve igrivo. Cesto igram CSS na netu, i panel je solidno brz za PVA matricu, ali da se primetiti ghosting tu i tamo. Ipak to meni ne smeta, brzo sam se privikao, zato nikad ne bih mogao da se priviknem na ocajne uglove gledanja kod tn-film panela, tako da sam, ukupno gledano, veoma zadovoljan. Na kraju, kad pogledas ponudu 21" monitora, tesko ce se naci bolji od ovog."

Poz

Najviše me zanima kakav je "ulazni lag", jer to je jedina stvar koju sam video da zameraju ovom monitoru. Još kada sam video neki snimak na YouTube-u gde jedan pored drugog stoje taj monitor i neki CRT a neki lik igra Unreal, totalno sam izgubio volju da ga uzmem :(

Dakle, kakav je Lag, smeta li u igricama (ne kupujem ga za igrice ali igram se povremeno, bilo bi glupo da je neupotrebljiv)?

Drugo, jesi li probao S i kompozitne ulaze, to mi je drugi razlog zbog koga bih ga uzeo jer taman ne moram da kupujem novi TV (televiziju retko gledam, pa bi mi ovo bilo super)

Pretpostavljam da je slika odlična, bar koliko sam čitao na testovima.
Najviše ga kupujem za obradu grafike i programiranje.

Najviše me zanima kakav je "ulazni lag", jer to je jedina stvar koju sam video da zameraju ovom monitoru. Još kada sam video neki snimak na YouTube-u gde jedan pored drugog stoje taj monitor i neki CRT a neki lik igra Unreal, totalno sam izgubio volju da ga uzmem :(

Dakle, kakav je Lag, smeta li u igricama (ne kupujem ga za igrice ali igram se povremeno, bilo bi glupo da je neupotrebljiv)?
Iskreno, ne znam na šta misliš pod tim "ulaznim lagom". Ono što mogu da kažem je da sve igre igram bez ikakvih smetnji, duhove sam primetio samo na nekim mestima kod jako kontrastnih situacija, ali apsolutno me nije omelo u ukupnom doživljaju.
Prvih par dana posle prelaska sa CRT-a sam primetio malo kašnjenje, ali vrlo brzo sam se navikao na to i prestao da primećujem.

Drugo, jesi li probao S i kompozitne ulaze, to mi je drugi razlog zbog koga bih ga uzeo jer taman ne moram da kupujem novi TV (televiziju retko gledam, pa bi mi ovo bilo super)
Koristim kompozitni ulaz koji sam vezao za VCR i to radi sjajno. Pogotovo je zgodna PIP opcija i mogućnost da podesiš drugi aspect ratio za svaki ulaz, tako da mi za TV stoji 4:3.
Zvučnici su samo dosta slabi, tako da može da bude problem ako neki kanal ima dosta nizak nivo zvuka, a nemaš alternativne zvučnike.

Pretpostavljam da je slika odlična, bar koliko sam čitao na testovima.
Najviše ga kupujem za obradu grafike i programiranje.
Zadovoljan sam slikom i bojama. Primetno je bolja od bilo kog TN monitora.

Iskreno, ne znam na šta misliš pod tim "ulaznim lagom".
Mislim na ovo http://www.youtube.com/watch?v=TVqdrz73dGU

Ono što mogu da kažem je da sve igre igram bez ikakvih smetnji, duhove sam primetio samo na nekim mestima kod jako kontrastnih situacija, ali apsolutno me nije omelo u ukupnom doživljaju. Prvih par dana posle prelaska sa CRT-a sam primetio malo kašnjenje, ali vrlo brzo sam se navikao na to i prestao da primećujem.
Na to sam i mislio, jer znam da me prelazak na wireles tastaturu i miša koštao dosta živaca :)

Zadovoljan sam slikom i bojama. Primetno je bolja od bilo kog TN monitora.
Super, to je glavni razlog.

POMOC!!! TFT za dizajn.

Dvoumim se izmedju dva monitora. Molim za pomoc iz prve ruke.
Dell 2007WFP ili Samsung 215TW??? Prvenstveno potrebni za dizajn i prepress.
Hvala unapred.

Idi na www.digitalversus.com.
Odličan sajt za uporedni pregled preko 100 monitora.
Pre par meseci sam se dvoumio između Dell 2007WFP i Dell 2407WFP (na poslu) za istu namenu kao i ti (Illustrator, Photoshop, InDesign...).

Izabrao sam 2407 i VEOMA sam zadovoljan, mada je i 2007 dobar izbor.

Mnogo lepog sam cuo o Samsungu 244T a bio je i test na benchu... cena oko 1100 evrica
Cenom je i Dell 2407 tu. Razlika je sto po testovima koje sam nasao na www.digitalversus.com posle kalibracije Dell ima bolje boje!
Siva je kod Samsunga kvalitetnija bar po onome sto vidim sa slika na istom testu!

Napomena: Kalibracija je radjena kalibratorom koji ne ide ni uz jedan od navedenih monitora... tako da racunaj i na to!

Stvar koju sa hardverske strane treba znati... Dell ima obicaj da menja panele kod odredjenog modela... a pri tome oznaka ostaje ista...
U prevodu to znaci da gledas sto novije testove. Kod Samsunuga je to je sta je, koliko ja znam!

Iskreno, cackaj sto vise po netu.
BTW: cini mi se da ByMax ima taj Samsung 244T pa mozes njega licno da pitas...

Poslednja izmena:
U petak sam bio u Eurolinku i gledao Dell 2007. Panel je kriptične oznake RT803 za koji se sa priličnim uverenjem po forumima tvrdi da je S-IPS. Pravljen je u Češkoj. Ok je slika ali nisam baš uspeo za tako kratko vreme da podesim sive nijanse da se razlikuju, pa sam malo skeptičan. Doduše, bio je priključen na VGA.

Pored njega je bio 2407 koji je na oko imao daleko lepšu sliku, ali sumnjam da je baš toliko bolji, pre bih rekao da su Vistini wallpaperi boljih boja od XPovskih.

U svakom slučaju, čini se da su ti Dell monitori sasvim ok a cena je za naše tržište dobra (543E za 20", 970E za 24").

Ono što me je sada zaintrigiralo je da sony.co.yu sadrži SDM-P234, 23" S-IPS Sony monitor koji po masi reviewova na Netu ima fenomenalnu sliku i prikaz boja, bolji i od ACD 23". U UK je 780 funti, ako ovde ispadne oko 1000E to je jako dobra kupovina (jedino što mu fali je HDCP).

gledam ponudu 21" monitora i to je prava tuga, samo 2 (dva) modela u ponudi, strasno..
treba mi neki 21" (Samsung po mogucstvu) izmedju 206BW i 225BW modela, i da upadne izmedju njih po ceni naravno. 225BW nije mnogo skuplji od 206BW ali tamo gde ce stajati nema mesta, fali 1 cm, tako da je 21" max. Ima li sanse da se nesto skoro pojavi ili da jurim 20" ili da rasturam konstrukciju stola?

ja nisam maltene ni cuo da postoji 21" wide monitor...ne znam odakle ti to palo na pamet. Cak su i 21" 4:3 retki (LCD naravno) zbog navale na 20 i 22" wide modele

gledam ponudu 21" monitora i to je prava tuga, samo 2 (dva) modela u ponudi, strasno..
treba mi neki 21" (Samsung po mogucstvu) izmedju 206BW i 225BW modela, i da upadne izmedju njih po ceni naravno. 225BW nije mnogo skuplji od 206BW ali tamo gde ce stajati nema mesta, fali 1 cm, tako da je 21" max. Ima li sanse da se nesto skoro pojavi ili da jurim 20" ili da rasturam konstrukciju stola?

...a da li si razmisljao o nekom zidnom nosacu?
Skines monitorovu nogaru i nakacis je ne neku sa ovog linka: http://www.artsupport.co.yu/nosaci.aspx?serija=18
Svakako ces dobiti u ergonomiji jer ces moci da ga postavis u visini koja tebi odgovara a dobices i u prostoru na stolu!

E sada, sto se cena tih nosaca tice, ima ih razlicitih... zavisno od tvojih potreba i od specificnosti problema sa tim 1 cm koji ti nedostaje!!!
Mozda ce ti to pomoci da razmisljas o tome koji monitor zelis da kupis a ne onaj koji moras zbog jednog jedinog cm!

Poslednja izmena:
Iza "kompjuterskog" stola je prozor tako da nema na sta da se okaci, jedino sa plafona da visi :)
Sto je maksimalno glup ali je sestrin i za nju i pitam. Iznad stola sa leve i desne strane su police za drangulije i prostor, da ne kazem rupa gde treba da se smesti monitor je ogranicena na 50 cm sirine okruglo pa sta uspem da umetnem tu. 20" wide staje ali 22" ne (225BW je 50.5cm). Da bih ubacio 22" trebalo bi da skinem te dodatke, ali pitanje da li bih oslabio konstrukciju stola jer je sav od iverice, a o busenju novih rupa ne razmisljam,tako da se ne bih upustao u tu avanturu bez preke potrebe.

Nazad
Vrh Dno