Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

psihodel je napisao(la):
Pregledaj ovaj post od početka, mislim da se nekoliko puta spominju dotični monitori...

Verovatno si hteo da kažeš thread :)

@jero
O 970p se dosta pisalo na ovom forumu. Poteraj pretragu, mislim da ćeš naći dosta korisnih informacija. Ako i posle toga imaš dilema, pitaj ponovo.

Koliko sam ja razumeo,taj Acerov model bi trebao da bude ultimativni best buy :)
za malo para dobije se wide screen ekran,koji je pak dovoljno brz za igranje,filmove....etc. Moja preporuka: uzmi Acer AL1916Ws... :)

HYUNDAI N91S cini mi se da je 270e,pristojne karakteristike za te pare i vrlo lep izgled. Imas njegovo predstavljanje u zadnjem broju SK-a. Response time 8ms, contrast 500:1, brightness 280 cd/㎡

Prilozi

• n91s_angle.jpg
    n91s_angle.jpg
    23.1 KB · Pregleda: 101
@psihodel: Ma i meni se cini da su ta 2 Samsunga (skoro) ista, mada mi kaze drugar da se njemu vise svideo 913, iako je radio na oba.

Za Belinea-u strvarno ne znam, nisam imao nikakvih, ali bas nikakvih iskustava s njom nikada, tako da... Potrazicu review-e po Netu i obici cu par prodavnica da vidim kakva je.

Sto se tice HYUNDAI-ja, cini se dobro na papiru, samo sto ni njega nisam vidjao. Da nema neko od vas, pa da cujem iz prve ruke? (btw, sta im znaci ovo:A-Si TFT Active Matrix, jel' to neka verzija TN panela ili)

.... i dalje mi je wide najprivlacniji

Poslednja izmena:
hvala momci na pomoci sve informacije o njima znam i znam da nisu ista klasa,samo me je interesovalo kako rade na delu i dali postoje bitne razlike u slici,posto sam iz subotice a ove ne postoji mesto gde mozes da vidis sve samsung monitore kako rade,imaju samo po nekoliko modela izlozenih i to su u glavnom slabiji modeli.

Razlike u slici postoje, i uglavnom je o tome sve rečeno. Naravno, ima tu i stvari koje su subjektive (npr. neko na 970p vidi ghosting, a neko ne).
Za koji god monitor da se odlučiš, nemoj nikako da kupuješ kod prodavca koji ti ne dozvoljava da ga prethodno pogledaš, ako ni zbog čega drugog onda zbog mrtvih piksela. Na monitorima iz više klase oni se ređe pojavljuju, ali se pojavljuju.

Poslednja izmena:
moja preporuka ka Sony , ja ga imam 10 dana !
Stvarno se radi o kvalitetnom ekranu !

Jedini (a samim tim i najbolji :p ) test je prikazivanje nekoliko boja preko celog ekrana (R G B + crna + bela) i posmatranje da li nešto štrči. Ima dosta programa koji to omogućavaju, npr.
Dead Pixel Buddy.

Ne treba preterivati sa mrtvim pikselima, na laptopu imam jedan i primetim ga otprilike jednom mesecno.
Licno mislim da par mrtvih piksela i nije neki problem.

E to je iz prve ruke. Aj ako mozes malo detaljnije, odziv, boje, itd. Mada cu uzimati 17"-icu samo u slucaju da ne nadjem (dobru) 19"-icu za male pare:D. I to ce verovatno biti taj Sony...

Ali sta od 19"-ica od ovog sto je ovde navedeno ili neceg treceg, petog, desetog, a pri tom da valja i da nije skupo?

Mislim da su kod mene u pitanju subpikseli posto definitivno nije ceo piksel crn vec je nekako sucmurast,kao neka senka :D
Gledam pored njega jedan crni piksel (nacrto u pshopu) i nisu isti definitivno! Maltene se i ne primeti pored crnog piksela.
Sve to na razdaljini od 10 cm. Sa 30-40 se vec ne vidi uopste.
Ponekad pridjem i pokusavam da ga nadjem jedno 15-20 sekundi iako znam gde je.

Poslednja izmena:
Kad smo već kod mrtvih (pod)piksela, postoji jedan programčić koji pokušava da smanji njihovu vidljivost modifikacijom susednih piksela. Program nije ni malo user friendly (na nemačkom je, i teško je pogoditi piksel), al' je zato džabe. Ako neko ima mrtvake, a ne mrzi ga da se malo pomuči, neka proba.

Prilozi

• pixchanger.zip
    218.1 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
Ovaj sony je deklarisan na 8ms, mada mislim da je njegovih 8 ms daleko brze nego kod ostalih proizvodjaca, boje su izuzetno zive, kvalitet izarade je na vrhunskom nivou, tesko da nadjes ovakav kvalitet kod drugih proizvodjacha ! Za kraj samo: like no other - Sony je to !

srebrno-crni 19'' xVA monitor...

Trazim neki srebrno-crni xVA monitor u klasi Samsunga 970P sa odlicnim prikazom boja a da ne prelazi njegovu cenu, znaci 400-450 eur max. Postoji li tako nesto?

odlucujuci se za monitor sam naso samsung 20 po ne mnogo vecoj ceni od 19,pa me interesuje dali neko ima iskustva sa njima u radu vidim da im karakteristike dosta dobre i odredjeno me interesuju modeli 203b,205bw??? hvala.

Juce sam pazario Samusung 940N!
Slika je sasvim dobra,geometrija ok,boje su na moje iznenadjenje sa fabrickim setovanjima dosta dobre!
Naravno crnoj fale nijanse malo i dubine ali to je karakteristicno za TN panele!

Lose iskustvo:posle 2 sata rada otego 1 pixel i to 2cm desno od sredine ekrana!I danas primetih jos jedan zeleni bad pixel!
Losa strana je da mi dobavljac kaze da se bez 5 bad pixela nejavljam!
Tako da ne znam da li ovi monitori imaju garanciju od 0 bad pixela ili sta?

nemaju garanciju od 0 bedaka, ali bi trebalo da tolerisu 3, a ne 5. teoretski sa 4 bi mogao da ostvaris pravo na garanciju...

po hiljaditi put: odes i pogledas koje je error klase monitor koji si uzeo.
Verovatno je klasa 2 a to znaci 2 cela mrtva i 5 mrtvih subpiksela odvojeno ili do 2 klastera (2 i vise subpiksela jedan do drugog)

I jos jedan utisak o 940N (ako ce nekome da pomogne!)
Njegovih 8ms je SPORO za igrice!Ja koji sam presao sa CRT-a a nisam bas neki zestoki gamer primetim zamagljenje i mucenje!Takodje se i primeti kod skrolovanja texta(deblja slova kod pomeranja)!
Za office namenu je monitor ok , ali ako se bavite svime i svacime(igrate i sl) odresite jos koji euro za neki brzi monitor!

Sta se prica o Samsunzima 940 b, bf, be? I jel zna neko kako ide njihova garancija sa pixelima, LM, crko mi LG1730B i ne mogu da ga poprave i sad me "ucenjuju" da im doplatim za neki od ovih, preciznije za B model, jer ne zelim da uzmem bez DVI-a.

Ja sam juce uzeo Acer AL1916Ws za 250 eura. BEST BUY za taj novac. 19" Wide, 1440x900, 8ms, 500:1, 300cd/m2. Plus 3 godine garancije. Filmovi izgledaju extra ostaje samo da probam igre.

darth je napisao(la):
A kako to radi u 4:3, jel ima crno sa strane kao sto je kod ovih gore i dole? Mislim ko ima neku kartu da gura igre u toj rez???
Ако се не варам, поготово кад се погледа број пиксела који је мало мањи него код обичног 19'', није та резолуција ништа захтевнија од 1280x1024.Ако си дао ~300е за монитор имаш ваљда и графичку која може то да изгура, па у већини игара је и 6600GT довољан за 1280x1024 наравно без AA и AF na mid детаљима, а камоли са нечим новијим типа 7600GT :)
По мом мишљењу ако дајете тол'ке паре за монитор да би сте се на њему играли ред је да и пре тога узмете пристојну графичку.

Vrh Dno