Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

Pa polse silnog vremena provedenog na pracenju ove diskusije o TFT monitorima kupio sam 940N. Uporedio sam 920N i 940N i po mom subjektivnom misljenju mnogo je bolji 940N. Manje je probijanje pozadinskog svetla i lepse su boje. Sto se tice igrica ne primecujem neku narocitu razliku u odnosu na CRT (959NF). Sto se tice ociju EEEEEEEEE to je pravo olaksanje.
I da, ne bavim se poslom koji zahteva idealan prikaz boja, ali za pisanje koda ovo je pravi odmor za oci.
PREPORUKA za sve koji se bave programiranjem ili necim slicnim prelazak na TFT (najmanje 19'').

Poslednja izmena:
sale prdez je napisao(la):
hmm, sto nisi uzeo 940B, ako ni zbog cega drugog, onda zbog DVI prikljucka. imas ga vec od 320e. koliko si pukao za N?
Pa ja sam iz Kraljeva:eyebrows: i ovde je malo teze naci veci izbor monotora i jos ih u isto vreme uporediti medjusobno.
940B je ovde malko skuplji od 320 eura pa sam se onda odlucio a 940N (malo nesto ispod 300 eura).
Poz

Ljudi upomoc! :)
Kakva je razlika izmedju 930BF i 940BF?
Ima li uopste reazlike? Kontao sam uzeti 940bf u zagrebu. Zivim u banjaluci i kad skinem pdv izadje me oko 330e. Medjutim trenutno nema 940bf nego samo 930bf. Jeftiniji je 50e. Dakle kakva je raylika izmedju ova dva monitora. UH

Love Hunter je napisao(la):
TN? A ono - MVA Premium?
Sta je sta?

Kapiram da su ovi MVA skuplji ekrani... http://www.belinea.com/Products/TFT_19/monitor_tft.jsp?node=8

Kako mislis "sta je sta"?
TN je jedna tehnologija a MVA druga.MVA je bolji panel od TN a koliko bolji to ne znam jer ga nisam video uzivo.Doduse video sam s-pva(samsung 970p),kontam da izmedju mva i pva nema mnogo razlike.Ili gresim?

Jel bi mogao neko ko je video i MVA i s-PVA da uporedi ova dva panela?

Inace Belinea 10 20 35w sa MVA panelom je dobila na prad.de "sehr gut" :D

Poslednja izmena:
PINHEAD je napisao(la):
kontam da izmedju mva i pva nema mnogo razlike.Ili gresim?

Jel bi mogao neko ko je video i MVA i s-PVA da uporedi ova dva panela?

Ne znam koliki da si majstor nemoz da znas koji je koji, ja bar tako mislim cak je tesko razlikovati ips od xva.

Evo kratkog, a finog opisa karakteristika raznih tehnologija:
http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1039222
Evo i *detaljnih* poredjenja raznih 19" i 20" monitora, razlicitih tehnologija. Izvanredno i obavezno stivo za sve zainteresovane za TFT ekrane:
http://www.behardware.com/articles/602-1/19-lcd-survey-2-3-4-6-8-ms-and-above.html
http://www.behardware.com/articles/619-1/survey-eight-20-lcd-20-5-6-8-16-ms.html
Na istom sajtu ima sve sto ce vam ikad zatrebati od informacija o TFT-ima i tehnologijama, recimo P-MVA vs S-IPS:
http://www.behardware.com/articles/598-1/20-inches-lcd-p-mva-vs-s-ips.html
Koji monitor ima tacno koji panel i koji model je najbolje videti ovde (otkucati samo ima modela i enter):
http://flatpanels.dk/skaerme.php

S-PVA je Samsungov ekran i mnogo je poboljsan MVA, ali samo ih prave sada velicina od 20". Veoma je prisao blizu najboljim S-IPS ekranima po pitanju boja i ugla gledanja, a bolji je sa kontrastom i brzinom odziva. S-IPS ekrani polako bivaju istisnuti.
Pojavili su se 19" PVA ekrani sa 6-bitnom rezolucijom boja i tu treba biti oprezan. Inace (S)PVA verovatno nude najbolji odnos cena/kvalitet danas.
Trenutno se mogu naci i odlicni jako povoljni ekrani sa 20" wide S-IPS tehnologijom, recimo Philips 200W6CS, Dell 2005WPS i sl.

TN ekrane je veoma lako prepoznati, pre svega po jadnom uglu gledanja i slabom odzivu boja, posebno finih tonalnih prelaza. Proizvodjaci dodaju kontrastne premaze preko da bi pojacali kontrast i boje, ali oni daju onaj odvratan efekat ogledala. Dobri su za igre i jeftini su i to je to. Ne bih nikako kupio TN ekran.

Danas su S-IPS i S-PVA veoma blizu i tesko ih je razlikovati (IPS i MVA su se lako razlikovali, ko je znao sta da gleda). Najlakse je prepoznati mnogo jaci kontrast koji postizu S-PVA paneli. S-IPS i dalje imaju nesto bolji ugao gledanja, i to se moze primetiti, ko ima iskustva, ali je teze tek tako, bez istovremenog poredjenja. Ugao gledanja je veoma bitan kod velikih ekrana, jer dolazi do prilicnih razlika u coskovima i centru ekrana kod, recimo, Wide TN panela.

Istresam sve ovo, jer sam upravo narucio (posle puno istrazivanja) Samsung 215TW sa 21" S-PVA ekranom. Inace, na poslu radim na 19" LG S-IPS monitoru, a kolega ima Acer sa 20" P-MVA ekranom i dosta sam ih poredio. Primetio sam da S-IPS ima bolji ugao gledanja i da P-MVA ima nesto jaci kontrast. Ali su oba odlicna.

Koja je cena tog Samsung 215TW?

19" Belinea 10 19 35, 8ms, 1280x1024, 600:1, pivot, speaker, analog/DVI 314.00 Microsystems
011/32.83.007
[ ostali podaci ]

Belinea 101935 - 19" TFT LCD 316.00 Computer House
011/34.34.151
[ ostali podaci ]

MONITOR TFT Belinea 10 19 35 (Image Size 19 inch Physical resolution 1280 x 1024 Pixel Panel Technology TN Response Time 8 ms Contrast Ratio (typical) 600:01:00 Horizontal Viewing Angle (typical) C/R 318.60 Gigatron d.o.o.
011/354.13.78

valja li ova belinea?da li je neko imao konkretna iskustva.
Inace imam oko 330 evra i do sada u opciji imam samsung 940 b i treba mi jos predloga....
(kupujem pocetkom juna)

Poslednja izmena:
ja samo znam da se ne bih vraca ni u ludilu na 4:3 ekran!

a situacija sa 19" wide monitorima je sledeca:

Acer 1916Ws je sad 230evra! znaci prakticno dzabe!! jedino sto nema DVI ali opet ni to nije neki minus... ako ne nadjem nista drugo sto je wide pazaricu ovo..

FS 19"W bi trebao da stigne ali se ne zna cena josh uvek.

ima i ViewSonic VA1912w ali mi je ruzan design, stvar krsh izgleda.

i to je kao to. e sad da li neko ima info za vece monitore 20" - 21", da li su i njihove cene isle dole?

Poslednja izmena:
stoske je napisao(la):
valja li ova belinea?da li je neko imao konkretna iskustva.
Inace imam oko 330 evra i do sada u opciji imam samsung 940 b i treba mi jos predloga....
(kupujem pocetkom juna)

Samo cu ti reci ovo za tu Belineu : TN panel
Sve ti je to isto njesra:slab ugao,krsh boje.
Ako ces da djiras igrice ili da gledas filmove,bez da radis neku grafiku-onda je valjda ok.....

Izgleda da se na kraju i ovde moze primeniti ona stara narodna "kolko para tolko muzike" :)

Poslednja izmena:
Za te pare,samo TN sinko :D
Da ima Belina 10 19 20 kod nas,pa da se otvoris za jos 50 i da uzmes sebi super monitor.......ovako.....moraces da izaberes neki TN.

Moja preporuka ti je da gledas da uzmes wide format zato sto se tu manje primecuje promena osvetljenja i boje po vertikali.
Ja sam se najpre razmisljao da uzmem FSC W19-1 ali video sam uzivo i njega i ViewSonica wide varijantu,prikaz je ok(malo bolji kod VS-a) ali nekako su mi "niski" :D

kovacm je napisao(la):
Koja je cena tog Samsung 215TW?
Ja sam ga ovde u Norveskoj platio 650€.
Acer 1916Ws je sad 230evra! znaci prakticno dzabe!! jedino sto nema DVI ali opet ni to nije neki minus... ako ne nadjem nista drugo sto je wide pazaricu ovo..
Rekao bih da je prilican minus nedostatak DVI-a, najvise ako se radi za tim racunarom. Izlgeda da je analogan deo dobar kod tog monitora, moze da prodje ako je bas dosta jeftinijiod Fujitsua i Viewsonica, a izgleda da jeste.
Skoro sam gledao poredjenje 19" wide ekrana - Fujitsu-Siemens W19-1, Acer AL1916ws, ViewSonic VA1912w, Asus PW191:
http://www.flatpanels.dk/test.php?subaction=showfull&id=1144660205&archive=&start_from=&
U nacelu, jako su slicni, posebno jer koriste svi potpuno isti panel (CMO M190A1) .
Tacno je da su to TN paneli, medjutim kada je tesan budzet sigurno je bolji bilo kakav TN LCD nego CRT, posebno za bilo kakav duzi rad sa tekstom, oci ce biti vrlo zahvalne. Kada se radi o radu sa grafikom, gledanju filmova, itd, tu se vec raslojavaju tehnologije.

Pogledao sam skoro za drugara sta ima na PCberza.co.yu sajtu. Evo koji su najbolji dilovi koje sam video:
- LG 1940B, 19" S-IPS panel, isti kao ovaj na kome ovo pisem za oko 370€. U firmi imam LG 1910B - pogresio sam, nije 1930B, ali svi imaju isti panel iznutra) i veoma sam zadovoljan njime. Sigurno je bolji od recimo TN Samsunga 930BF, 940B koji slicno kostaju. Sem za pasionirane FPS igrace.. Paznja: postoji 1940BQ model koji je TN 4ms !! Samo jedno Q viska, ali velika razlika. Nisam nasao nista drugo jeftinije od 1940B sa ne-TN panelom.
- Belinea 10 20 35W (20" wide S-MVA) za 450-500€. Odlicna cena.
- Philips 200P6I (20" S-IPS, 1600x1200) za 650€. Ovo je izuzetno niska cena za takav monitor, jeste skupo, ali je jako povoljno.

Od ostalog, taj Acer wide deluje OK pazar, nadjoh ga za 280€, pricam o cenama sa PCBerze. Medjutim, TN i nema DVI.. Ipak bih se stisao makar za 1940B.

Update:
Kada sam vec ovoliko natupio, proverio sam jos jednom: LG 1940B ima isti S-IP panel koji se ugradjuje u recimo NEC 1970NX i 1980SXi, kao i Philips 190B5CG. Drugi LG monitori sa tim panelom su 1910B, 1910S, 1920B, 1930B i 1930S.
Jeste 25ms, ali sam gledao filmove i igrao neke freeware arkadice i nista mi nije smetalo niti sam pomislio da je sporog odziva.
Posto vec godinu i po radim na 1910B i veoma sam zadovoljan, a nagledao sam se puno raznih TN-ova, ja sam ovaj monitor postavio sebi kao minimalnu granicu kvaliteta. Mozda moze da se uklopi u 350-ak € (na pcberzi nadjoh 373 i 375€). Za mene je ovo apsolutan best-buy od onog sto sam video na vasem trzistu za ispod 400€ (izvor: PCBerza). Doduse ja kvalitet boja, kontrasta, ravnomernost i ugao gledanja stavljam ispred svega ostalog, pre svega brzine odziva.

Update2:
Eh, nema "besplatnog rucka".. Kopao sam i nasao maticni sajt za 1940B:
http://www.lge.com/products/model/detail/L1940B.jhtml

Mana je sto NEMA DVI, samo obican VGA prikljucak :(. Steta. I dalje je ekran odlican, ali bi bio jos bolji da ima DVI. Meni bi to smetalo.

Poslednja izmena od urednika:
kovacm je napisao(la):

Da li moze da se zna gde ima da se nadje ovaj monitor za 230e, ako je to cena sa PDV. Moze i na private. Hvala

da, vidi se da je test izuzetno detaljan pa ako moze u kratkim crtama prevod samo zakljucka...

steta sto LG 1940B nije wide...

Kratak savet onima koji su se spremili na kupovinu Samsung-a 970p - zaboravi !

http://www.geocities.com/icecow88/970p-dithering-en.html

Inace lepo su objasnjene tehnike simuliranja true-color palete u gornjem tekstu pa preporucujem svima da procitaju.

Inace koga zanima ja imam Acer al1916sd (sa DVI) placen je 270 evra (sa pdv), i ima 3 godine garanciju u Comtradu - za te pare nema bolje (da ja ne tupim o mojim utiscima - ima ih valjda po njihovim shopovima pa koga zanima neka sam gleda)
Ko ima za vise neka OBAVEZNO uzme 24bit panel jer nema sanse da 18bit ( TN-film i gore pomenuti prevaranti ) ubode sve nijanse - pogotovo vazi za mracne scene + dim i eksplozije u igrama i po mom skromnom misljenju to je ono sto najvise vredi. Ko ne zna to je ono 16.7 (a nikako 16.2) miliona boja i obicno je jasno naglaseno u specifikaciji - sto ne znaci da je uvek tacno :mad: .
Inace od normalnih cena Neovo f-419 je 24bit panel i nema ga ni za lek, pa ako ga neko nadje neka podeli.

Ma to je sve tacno, ali 970p NEMA konkurenciju! Neka prikazuje "na papiru" i 2 boje, ako je slika bolja nije bitno! Pogledajte svojim ocima monitore pre kupovine, to je jedini savet!

Kato je napisao(la):
Da li moze mali prevod Konklusion dela :).
Hvala.
Evo, na brzaka, sa Danskog (koliko razumem):
- Prvo se mora biti siguran da se bas zeli 19" wide, jer su nizi (900 piksela po visini).
- Asus je najbolje ergonomije, nidu najvise mogucnosti.
- Nije velika razlika u slici. Asus i Acer pokazuju nesto vernije boje, nekalibrisani. Kad se kalibrisi, svi su jako blizu. Asus ima najdublju crnu, ali zato onaj kontrastni refleksni premaz, ostali su skoro isti.
- Brzina odziva je vrlo slicna, dobri su i za igranje, sem za "hardcore" igrace.
- Ugao gledanja je najlosiji kod Asus, ostali slicni. Kazu da ima po tom pitanju i boljih 19" TN-ova.
- Asusa na stranu (jer je drugaciji i skuplji), gledajuci ostala 3 - Acer nema DVI i zvucnike, Viewsonic je stedeo na kvalitetu izrade i mogucnosti podesavanju boja. Fujitsu je najskuplji, nema bolju sliku (isti su prakticno), ali je nesto solidnije izradjen, boljeg dizajna, ima DVI, zvucnike i vise podesavanje boja od Viewsonica (a isto kao Acer). U nacelu su sva 3 dobra kupovina.

Inace, danas sam namestio 215tw i sedeo ispred njega celo vece, namestajuci kojesta. Evo malo utisaka.

Svidja mi se Wide. Ima mesta da pustim TV u prozoru u cosku, da drzim Browser i jos da se vrtim po Exploreru u cosku. Lepo je otvoriti 2 strane u PDF-u i Wordu i vrlo upotrebljivo. Bice divno i u Photoshopu. Navikavam se brzo, nekako je prirodnije da sto bude sirok, nego cetvrtast.
Malo su mi pikseli sitniji nego sto sam navikao na 19-ici. Pixel pitch je .270, isto kao i kod 21" 4:3 modela. Poredjenja radi, kod 19" je .294, 17" su .264, a 20" .255. 20" Wide imaju .258, a gore pominjani 19" wide .284. Sta to sve znaci? Da su pikseli samo mrvicu veci od 17" monitora, a primetno manji nego na 19-icama. Bedak. Ali makar su primetno veci nego na 20" monitorima, ono je za mene nepodnosljivo sitno. 19" wide imaju lepu velicinu. No, primakao sam malo monitor i valjda cu se nekako navici, da sam uzeo 20" posizeo bih..

Ugao gledanja jeste losiji nego kod S-IPS. Posebno odozgo i dosta iskosa. Medjutim, bice OK. Brzina reakcije je odlicna, uopste nema problema sa gledanjem TV-a preko kartice. Kontrast i boje su veoma dobri.

Cisto kao zakjucak: Svidja mi se vec Wide, S-PVA su odlicni, voleo bih da su pikseli malo krupniji, pa i po cenu malo manje rezolucije. Ali, odlicno je i ovako.

Poslednja izmena od urednika:
vlawyer je napisao(la):
Kratak savet onima koji su se spremili na kupovinu Samsung-a 970p - zaboravi !

Ja sam za ovo znao pre kupovine, i uzeo sam ga! Jednostavno, odes negde i svojim ocima vidis sliku na njemu i modelima pored njega, i sve ti se samo kaze!

Taj dihtering primetim samo u ekstremnim situacijama, a i kada primetim ne smeta mi previse! Po meni je taj podatak vazan samo grafickim dizajnerima, kojima je bitna svaka nijansa boje, a svi ostali - slobodno uzmite 970p, ja sam prezadovoljan!

Šta mislite o LG Flatron L1932P 4ms, pivot, 300cd/m2, 700:1, H-170, V-170, DVI (375e)? Jel ga neko probao? Utisci?
Razmišljam da ga uzmem ali prvo da čujem utiske i obavezno idem da ga vidimna delu...

Nazad
Vrh Dno