Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

@ Misko:
uzecu najverovatnije pva panel, i ako sam zadovoljan njime nema razloga da ga ne koristim duzi vremenski period. i bas ce me biti briga sto ce izaci bolji za godinu dana. zato i ne kupujem jeftini tn, nego skuplji pva, da mi traje duze...

sale prdez je napisao(la):
@ Misko:
uzecu najverovatnije pva panel, i ako sam zadovoljan njime nema razloga da ga ne koristim duzi vremenski period. i bas ce me biti briga sto ce izaci bolji za godinu dana. zato i ne kupujem jeftini tn, nego skuplji pva, da mi traje duze...

Ajd za sve kompjuteri se ne kupuju u fazonu, sta je sad najbolje e daj 2 komada i miran sam 4-5 godina, to je lose u startu iz 2 razloga, prvi je sto vrhunska komponenta kosta mnogo mnogo vise od malcice losije u tom trenutku, znaci gledamo neki BB, drugo sto ako koristis nesto 4-5god ti 3-4god koristis nesto sto je prevazidjeno.

Da se vratim na pVA Samsung, to je los monitor za te pare, je$^# pVA koji ima 18-bit-a, ok za ostalo ali to je prepreka koju je nemoguce zaobici pri kupovini xVA panela pa valjda se xVA paneli i uzimaju zbog bolje reprodukcije boja.... Evo kako sam ja uradio uzeo 930BF prosao jeftino, drzacu ga do onog trenutka dok se normalan xVA ne spusti u vode od sub500evra tad cu smeniti i onda opet cekati nesto sto je bolje a pristupacno i tako u krug....

to je mozda lose za graficke karte, ali za monitore koji ne zastarevaju toliko brzo to nije slucaj. sta mene briga sto ce za npr. dve godine izaci model sa 1ms, ako ja sa 6 ne vidim zamucenje? sve se svodi na ono koliko je ko besan...
ja sad imam 3 i po godine star CTX 17" i strava me sluzi, i da ne postoje TFT monitori, ja sigurno ne bih kupovao neki bolji CRT samo zato sto je moj star 3 god.
ako se kupi dobar TFT, mislim da nema zime duzi vremenski rok.
ti svakako nisi pogresio sto si uzeo 930BF tj. jeftiniji model koji je dobar, pa sad cekas da skupljim padne cena pa da ga zamenis. ima tu logike, ali ne mozes da kazes da je nelogicno uzeti dobar pva i arciti ga na duze staze. samo se ne slazemo oko kvaliteta 970P. ti mislis da je los, ja mislim da je skoro savrsen...

970p bije i Neovo xVA (ovo sam imao par dana na stolu), mogu tek da zamislim sta bi mu uradio VS ili Sony...

Pogledaj xVA od VS ili Sonyja pa ces i sam videti da je losiji Samsung.

Monitori ihaha zasterevaju brzo, nisu zastarevali CRt jer je katodna cev na sceni vec 50+ godina i tu nema sta vise da se izmislja, kod TFT-ova je razlika ogromna, uporedi sta si mogao da kupis pre 5 a sta u ovom trenutku od TFT-ova i samo ce ti se kasti.

Da li je neko mozda kod 930bf primetio pojavu artifakta tj. svetlih tragova koji se pojavljuju prilikom pomeranja prozora ili kursora od misa npr. ? Procitao sam na x-bit labs-u da mu zameraju ovo,drugar planira da uzme pomenuti monitor pa sam se pitao da li je uocljivo?

imam 930BF, citao sam tekst na xbit mada mislim da tip malo preteruje jedno je ono sto instrumenti pokazu a drugo je ono sto nekima smeta....
Ja jedino "te tragove" mogu da primetim kod pokretanja misa vecom brzinom.. ali mi to uopste nesmeta mada nemam iskustav sa drugim monitorima pa da uporedim....
Sa pomeranjem prozora i u igrama ne primecujem probleme mozda jedino neko da ih uporedi jedan pored drugog pa... mada i onda sumljam da bi se primetile vece razlike

ceo dan danas čitam ovaj tred, gledam i tomshardware, ali mi opet treba dodatno mišljenje.

dakle, tražim 19" monitor za razvoj, poneki film, bez igrica. cena 350-450 evra.

sada koristim LG L1730B, 1280x1024, 60Hz, 12ms, 500:1, 250cd, 160 stepeni, i veoma sam zadovoljan sa njim (mada nikada nisam radio na drugom, pa ne znam šta propuštam).

otprilike, ja bih nešto slično, znači 1280x1024 na 75Hz, 12ms, 500:1, 250cd, 160 stepeni.

recimo LG L1950H.
ili Philips 190x5, ali za njega ne znam cenu...

ima li neko neki drugi predlog? sugestiju?

I mene zanimaju 19-ke dilema je (ili trilema) izmedju 913 N, 930 BF ili 940 B?
Vec dosta vremena pratim razne forume i testove ovih monitora ali nikako da iskristalisem misljenje.
Jer svaki ima nekih dobrih i losih strana(jedan manje kosta ali ima losiji odziv,drugi vernije prikazuje boje i sl.). Taman se odlucim za jedan pa me neki post ili slicno odvrati od konacne odluke.
Znam da ce neki reci da sam neodlucan ali kad vec kupujem relativno skupo parce opreme zelim da prodjem najbolje sto mogu.
Hvala svima na sugestijama.

Poslednja izmena:
Zveki je napisao(la):
E sutra cu da izakam Fujitsu Siemens W19-1, pa cu javiti utiske, ali ovo sto sam do sada video o njemu :zgran:
http://www.fujitsu-siemens.se/products/displays_projectors/home_displays/scaleoview_w19-1.html
Ne znam za vas, ali meni je wide-screen straobalno prirodniji i zgodniji.
Jednostavno kad sa 16:9 sednem za 4:3, kao da mi se pogled suzi po sirini, a razvuce pa visini!
I sto je najbitnije W19-1 kosta oko 350 eur (SA PDV)
P.S. dobija se i DVI i RGB kabl!

Sutra je vec odavno proslo !
Kakvi su utisci?

Neskica je napisao(la):
Vec dosta vremena pratim razne forume i testove ovih monitora ali nikako da iskristalisem misljenje.
Jer svaki ima nekih dobrih i losih strana(jedan manje kosta ali ima losiji odziv,drugi vernije prikazuje boje i sl.). Taman se odlucim za jedan pa me neki post ili slicno odvrati od konacne odluke.
Znam da ce neki reci da sam neodlucan ali kad vec kupujem relativno skupo parce opreme zelim da prodjem najbolje sto mogu.
Hvala svima na sugestijama.

Pa nema sta neodlucan, ne mislis valjda da odlucis o monitoru citajuci testove i forume? Pravac neka radnja gde su izlozeni i ukljuceni pa ih lepo zagledaj sve. Jedino tako mozes da odlucis.

Neskica je napisao(la):
Sutra je vec odavno proslo !
Kakvi su utisci?

Joj ne stigoh da ga skroz overim, samo sam uleteo i izleteo. Ono sto videh je odličan, pregledan panel, sa nešto slabijim uglom vidljivosti.

Neskica je napisao(la):
Žena ima 913V (meni bolji od 913N) i sasvim je ok, ali meni nije bio zanimljiv jer nema DVI.

Imam na poslu 930BF, video sam 940B na kome je slika definitivno bolja. Zamalo da ga kupim (pre par nedelja best buy) kad kolega dobije 193p+. Ah divote, nisam mogao da verujem da je TOLIKO bolji od ostale boranije. Isprsim se još malo i uzmem 970p (nagovorili me neki mangupi sa bencha) ;) i sada danima ne mogu čudom da se načudim koliko je dobar, ne spavam noćima, izmišljam sebi posao, pravim bekap, kucam neke radove :type:

A onda odem ujutro na posao i vidim 930BF i kažem – FUUUJ, kakve isprane boje :d

Zato, u zavisnosti od raspoloživih sredstava – moj savet sledećim redom:
– 970P (najbolji Samsung, mana – ima samo DVI, sve ostalo WOW, 6ms, PVA)
– 193P+ (malo sporiji odziv od 970P, više se ne prodaje, savršen)
– 940T (jedini skroz crn Samsung, super panel, malo jeftiniji od 970p)
– 94(5)0B (ukoliko nisi video gornja tri – savršen, best buy)
– 930BF (super odziv na uštrb vernosti boja, boje – krš)
– 913V (bolje low end 19" nego osrednja 17", nije ideja oćoraviti, sasvim ok)

LiLa je napisao(la):
Da li je neko mozda kod 930bf primetio pojavu artifakta tj. svetlih tragova koji se pojavljuju prilikom pomeranja prozora ili kursora od misa npr. ? Procitao sam na x-bit labs-u da mu zameraju ovo,drugar planira da uzme pomenuti monitor pa sam se pitao da li je uocljivo?
Ne primećuje se – nije uočljivo

Poslednja izmena od urednika:
@ leksa
Naravno da odluku o kupovini monitora ne zasnivam samo na citanju testova i foruma,
obisao sam nekoliko IT prodavnica sa izlozenim monitorima ali nije bilo dovoljno vremena za bolju analizu.

@ msav
Lave svaka cast , sad mi je mnogo lakse u odluci za koji monitor da se odlucim.
mislim da za moje potrebe najbolje resenje je 94(5)0 B.
ako bude srece i para eto finog poklona za novaka.

msav je napisao(la):
Imam na poslu 930BF, video sam 940B na kome je slika definitivno bolja.
– 94(5)0B (ukoliko nisi video gornja tri – savršen, best buy)
A da li je monitor dovoljno brz da se bez smetnji odigra neki fps mozda?

Ako nisi pro igrac, na svakom novijem LCD-u mozes sasvim lepo da se igras. ;)

940b ili 930bf ili W19-1

Znaci primarna primena ce mu biti programiranje ali ce se periodicno igrati i po koji fps(kad prva stavka dozvoli) a mozda cak i pogledati po koji film posto je prelaz sa 15"crt-a.Posto je ustanovljeno da su svi dovoljno brzi za igranje sledece sto bi me zanimalo je vernost boja i ostrina teksta,kao i izbijanje pozadinskog osvetljenja kod kog je modela najjace i gde je crna najcrnja i uopste koji monitor je bolji i trenutno predstavlja best buy.Takodje mi nije jasno kako bi se izrazavala cninjenica kod fujitsu modela sto je wide u nekim starijim igrama(ali i novim) bez podrske za njega.Jel jednostavno ostane crno sa strane ili se rastegli slika?
Pretpostavicu da se za gore navedene 19" monitore receno prenosi i na 17" modele.(izuzev w19-1 naravno.)

Poslednja izmena:
Samo nastavite sa analizama...I ja bih uzeo nesto best buy za recimo do 600 eura a da to bude extra....sta mislite o sony-u ???Ili o Viewsonic-u???Znaci samo ozbiljni monitori me interesuju a vidim da thread ide u tom pravcu...Poz....

I mene je, ali me je cena odmah spustila na zemlju... :(

ja se tesim da ce za nekoliko meseci da mu padne cena na 450e. onda ce biti best buy.
inace, jel zna neko kad ce izaci njegov naslednik. jedino sto mi se ne svidja kod njega je onaj ram ekrana koji izgleda jako jeftino. neko bi rekao sitnica, ali ako gledas svaki dan po x sati ono sto ti se ne svidja...dodje ti da cekas naslednika :)

Dok sedim za kompom i pred monitorom, ram ne gledam ni 0.000001% vremena... ;)

ni ja ga ne gledam, ali ga ipak vidim i svestan sam njegove lepote (ili u ovom slucaju odsustva iste)
meni je ovo dosta vazno. ako dajem za nesto 500e hocu maximalni ugodjaj!
ne berem pare na grani, vec ih krvavo zaradjujem (placeni sam ubica :D)

Poslednja izmena:
Dakle ima li nekih razmisljanja(pored onog vec navedenog od msav-a) na temu 940b Vs 930bf ?Koji trenutno predstavlja bolji izbor?
Inace upravo sam uocio na samsungovom sajtu da 740b za razliku od 940b ima 16.2Mil boja,da li to znaci da mu je nivo boja na nivou 730/930bf tj. losiji od 940b?

msav je napisao(la):
Imam na poslu 930BF, video sam 940B na kome je slika definitivno bolja.
94(5)0B (ukoliko nisi video gornja tri – savršen, best buy)
A da li postoji jos neka razlika izmedju 940b i 950b osim u izgledu ?

Ja sam na sajtu pronasao da 950b ima 16.2Mil boja a 940b 16.7Mil,kako se ta razlika manifestuje?,jel to znaci da 950b ima losije boje?Mozda postoji razlika u podesavanju po visini? Ne znam da li su im TCO standardi isti?

P.S. Ima li 950b u crnoj boji mozda?

Upravo sam se vratio iz razgledanja monitora i ono sto sam zakljucio uporedjuci 930bf i 940b je da poslednji ima uniformnije boje ali mi se cine nekako toplije na 930bf ali tek za nijansu ali pretpostavljam da se to moze podesiti i za razliku(barem od izlozenog)930bf nema izbijanja svetlosti na crnoj pozadini.+ ima pivot i izgleda mi malo prefinenije tako da za sada tezim ka njemu.Bedak je sto nemaju u skroz crnoj boji. Jedino sto bas nisam mogao da testiram brzinu pa me zanima koliko je ustvari 940b brz?Jel dovoljno brz za neki fps npr. ut2003 ili ce se primecivati kasnjenja?

Vrh Dno