Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

Ovde imas objesnjanje overdrive-a:
http://www.tomshardware.com/2005/05/26/viewsonic_overdrive_lcds/page8.html
Kako prepoznati monitor sa overdrive tehnologijom?
Pa ako je u pitanju MVA/PVA panel sa odzivom <20ms onda je verovatno u pitanju overdrive.
Ili jos bolje nadji test na netu monitora koji te interesuje.
Inace, nije obavezno da overdrive PVA/MVA paneli budu 6-bitni, a kao primer stoje VS monitori "p" kategorije koji koriste AU Optrronic MVA panele.

19" TFT za grafičara/dizajnera

Evo po nekim preporukama ostala je dilema samo između ovih:
http://www.prad.de/guide/ergebniss_...r_by=price&order_order=asc&Submit=vergleichen

Znači, radim 2D / Web Design, bitna mi realnost boja.
Poneka nešto i poigram, ali na 800x600 tako da mi to nije bitno toliko.
I da, volim pogledati film na njemu, tako da mi "prava" crna nebi loše došla.

Ove nove panele nisam pratio pa ako neko može da poasni prednosti i mane ovih: S-PVA, PVA i S-IPS.

Ako ima koji dizajner ovdje, neka mi javi da li i njemu je 21" previše ili se meni samo to čini?

gledam sad ova 3 monitora za koja si se odlucio, Eizo su super ali mislim da ne vredi bacati toliko para za 1280x1024 koja ni priblizno nije dovoljna rezolucija za tvoj posao. gledaj 20"wide apple ili slicno koji vec ima bolju rezoluciju mada je malo skuplji, ovaj ako kupis uskoro ces hteti veci sa vecom rezolucijom.. Ja imam 19"tft ibm vec godinu, dve i sasvim sam zadovoljan a bavim se istim poslom kao ti. pre sam koristio CRT 19" 959nf 1600x1200@85hz i bogami nikada se ne bih vratio na CRT, nema sanse.

Sto se tice gledanja filmova i "prave crne", ma o tome neces ni razmisljati posle par dana kada ga kupis niti vec primetiti nesto znacajno.

21" nije velik, cak je i mali. inace, incha u nasem poslu nikad nije dosta :)

Poslednja izmena:
19" TFT od 370eur do 430eur

19" TFT od 370eur do 430eur
Koje mi monitore preporucujete?

Blejim pred monitorom do 10 sati dnevno, bavim se grafikom, programiranjem i to je manje vise to.

Neki karakteristicni modeli koje sam skontao da ljudi spominju su
- samsung 940B
- samsung 940BF
cons/pros?

Koje marke da gledam?
Samsung, View Sonic?

hvala unapred.

Poslednja izmena:
skupi jos 30eur i kupi 970p, kada sam video BF pored njega samo sam se nasmejao, pogotovo sto radis sa grafikom.
Ja sam hteo prvo da kupim ViewSonic ali uzasni su im uglovi gledanja, izrazen backlight, crna i bela lose...pogledaj neke testove po netu pa se uveri koliko je i kod Samsunga i VS zrtvovan kvalitet slike radi brzine kod recimo BF, 922, 924. VS je pritom previse skup mada bi mogao da obratis paznju na model VS 902 koji za te pare predstavlja dobu kupovinu (oko 330e kod pcimpuls)

Poslednja izmena:
Gde ima najpovoljnije 970p? Uzimam ga za sebe za kojih nedelju dana, pa cisto ako neko ima neki info, moze i na PM

TFT Dilema!

Ljudi, u dilemi sam!
Moram da kupim nov monitor! Stari je na izdisaju! Dvoumim se između FS Scleview w19-1 i Samsunga 930BF. Dilema je u tome kako se ponašaju Wide monitori u igricama i kakav je kvalitet boja na oba.
Monitori su u istom cenovnom rangu što je maximum koji mogu da izdvojim - do 380 Eura. Dosta sam toga pročitao na internetu, međutim, kako se kaže, upao sam u mrtvu petlju i neodlučan sam! Možda imate neki bolji predlog od ova dva. Hvala unapred!

ima vec nekoliko tema gde se pominju ta dva monitora. posto su to i dalje isti monitori kao i pre par meseci ne vidim sta ima da se doda. :D ukratko... pogledaj oba monitora negde i sam odluci sta ti vise lezi. ja sam se razmisljao za wide i ukapirao sam da wide lepo izgleda, ali bar sa 24 inca. ;) tako da sam na kraju uzeo 913n i prosao dosta jeftinije a ostatak para stavio u kasicu za neki wide vece dijagonale...

e da... sto se tice kvaliteta samog panela, tj. reprodukcije boja meni je bolji fs. samsung 930bf je brzi ali u nekim realnim uslovima nisam primetio razliku u odnosu na recimo 8ms samsunga 913n ili 12ms lg 1730 monitora od pre.

Poslednja izmena:
Ja imam 930BF i prezadovoljan sam, mada svi govore da je kod 913N odnos cena/kvalitet najbolji (oko 300 €)...

Samsung 913N, nešto više od 300€...

Malo da ozivim thread posto sam u dilemi...elem odustao sam od kupovine samsung monitora zbog prevelikog osvetljenja koje mi jednostavno ne odgovara pa me zanima koji monitor predstavlja bolju kupovinu Viewsonic vx912 ili vx924 cena im je prakticno ista pa me zanima da li jedan ima neke izrazenije mane u odnosu na drugi a nije bas da mi je extra bitna razlika izmedju 4 i 8 ms da bi zrtvovao kvalitet prikaza zbog toga...takodje kakvi su ovi ekrani u odnosu na fs w19-1(kvalitet prikaza naravno) i takodje viewsonic va912 koji je veoma povoljan pa me zanima ako je neko imao iskustva s njim tj. da li ima neke izrazene mane...

p.s. posto je thread malo stariji primedio sam da bi mozda sada bio prikladniji u rubrici "sta da kupim?"

Poslednja izmena:
Kako to mislis da si odustao od Samsunga zbog jakog osvetljenja? Ja sam pre neki dan uzeo 970p, kad upalis neke od predefinisanih modova u Magic Bright software-u, slika moze biti cak i nedovoljno svetla...

Pa kod druga sam koristio 940b i slika mi jednostavno ne odgovara,osvetlenje mi je prejako a kad se smanji n aodgovarajuc nivo boje se izgube,970p nisam probao niti verujem da cu probati jer je van mog budzeta,mozda je situacija drugacija kod mva modela ali ja sam trenutno cenom vezan za tn a posto u novom sadu nemam gde da pogledam viewsonic modele zanima me kakva je slika kod njih(u odnosu na fs w19-1 jer sam njega video i skroz mi je zadovljavajuca).

Fujitsu je izvanredan, kako za igre tako za filmove. A boje su socijalne na oba monitora, kao uostalom i na najvećem broju LCDova...:d

Poslednja izmena:
Dakle...niko?Da li ima razlike izmedju viewsonic vx912b i viewsonic vx924 modela sem razlike u odzivu,na bench-u je jedan dobio editor's choice nagradu a drugi je imao izrazenu manu pa nisam siguran da je kvalitet prikaza ostao na istom nivou?,da li se neko susretao sa ovim modelima i da li eventualno zna kakav je prikaz u odnosu na fs w19-1 tj. da li se isplati dati 50e vise za neki od navedenih viewsonic modela(zanimljivo da je na benchmarku receno da ce se vx912b koristiti kao referenca ubuduce ali bas nesto i nisam naisao na direktna poredjenja koja bi bila od velike pomoci u ovom slucaju)?Takodje da li neko zna da li viewsonic va912 predstavla isti panel kao va1912wb samo sa 5:4 odnosom strana ili je pak u pitanju neki drugi model(razlika u ceni se oseti)?
Hmm...mora da su iskusni clanovi zauzeti u nemackoj pa ne stizu da odgovore :)

Dakle samo da naglasim da je hitno jer do popodneva verovatno ostajem bez monitora pa bi me zanimalo sledece.
Da li ima razlike izmedju viewsonic vx912b i viewsonic vx924 modela sem razlike u odzivu,na bench-u je jedan dobio editor's choice nagradu a drugi je imao izrazenu manu pa nisam siguran da je kvalitet prikaza ostao na istom nivou?,da li se neko susretao sa ovim modelima i da li eventualno zna kakav je prikaz u odnosu na fs w19-1 tj. da li se isplati dati 50e vise za neki od navedenih viewsonic modela(zanimljivo da je na benchmarku receno da ce se vx912b koristiti kao referenca ubuduce ali bas nesto i nisam naisao na direktna poredjenja koja bi bila od velike pomoci u ovom slucaju)?Takodje da li neko zna da li viewsonic va912 predstavla isti panel kao va1912wb samo sa 5:4 odnosom strana ili je pak u pitanju neki drugi model(razlika u ceni se oseti)?
Onda jos jednom da napomenem da je hitno i da pitam sat se vise isplati?,dati 350e za ViewSonic Vx(912 ili 324),300e za Fujitsu Siemens w19-1 ili pak 270e viewsonic va912model(za koji me interesuje da li je isto sto i va1912wb samo ne wide).
hvala.poz.

Zamolio bih samo moderatore da obrisu moje postove u ovom thread-u zbog cinjenice da sam otvorio novi zbog urgentnosti slucaja i nepovezanosti naslova sa mojom dilemom.

Poslednja izmena od urednika:
Ja ti mogu preneti utiske sa Fujitsua. Izvanredan monitor i sjajna kupovina (doduše ja ga nisam uzeo baš za Pakomovih 380 evra i uzeo sam sa DVIjem, a postoji i verzija sa analognim izlazom sa oznakom C). Na 4:3 i 5:4 razmere se ne vraćam nikada više, a sve primene na ovom monitoru deluju odlično - igre, filmovi itd. Boje nisu savršene ali su bolje nego na Vidizvuku :d koji je opšte poznat kao proizvođač sa najgore podesenim panelima po pitanju boja. Uostalom boje nisu mnogo bolje ni na bilo kom drugom panelu ispod 500 evra. Mislim da Fujitsu vredi svake pare e sad...štos je u tome što koji god da uzmeš nećeš se zeznuti, a koliko su boje očajne na Vjusoniku provalićeš tek ako ga staviš pored nekog drugog LCDa (mada ako ti treba za fotografije i/ili sličnu primenu, provalićeš odmah).

P.S. na odzive zaboravi za ma koji od monitora da se odlučiš, svi su odlični, igre rade dobro u bilo kojoj rezoluciji, a Fudžicu-u ne bi falilo još malo kontrasta, mada ionako to je samo za neku specijalnu primenu, ionako ćeš ga držati na difoltu...

P.P.S. taj Viewsonic wide nisam video tako da za njega ne garantujem.

Poslednja izmena:
Da, za fujitsu w19-1 sam se uverio da su boje i slika uopste vrlo dobra,wide mi bas i ne bi imao primenu u filmovima jer ih gledam na tv-u(preko koga i kucam ipravo)ali sam se licno uverio da i ne izgleda tako lose,mozda cak i bolje nego kad se razvuce na 5:4(mada me malo brinu starije avanture koje nameravam da odiram na njemu).Upravo zato i pitam da li je mozda neko imao iskustva iz prve ruke sa viewsonic-om 912b(primetio sam da je dobio editor's choice na benchmark-u)ili 924 modelom za koji iako je izasao posle izgleda da je slika losija na ustrb brzine(za koju se slazem da se nadalje od 8ms vec komfono igra pa je to onda besmisleno).Je takodje ne bih dao za fs 380e vec 300e a viewsonic bi me izasao 350e pa me zanima da li vredi tih 50e razlike u odnosu na Fujitsu i koji je "bolji baj" i da li zaista postoji razlika u kvalitetu slike izmedju Viewsonic Vx912b i Vx924?Takodje da li neko ima iskustva sa ViewSonic Va912 modelom jer mu je cena zaiste mala(svega 270e) pa me zanima da li mu je kvalitet slike na nivou va1912wb modela za koji sam cuo da je cak bolja od fs w19-1?
p.s. od samsunga sam odustao jer mi bljesti previse.
p.p.s Ispale mi oci dok sam otkucao ovo preko mog samsung crt tv-a :p

Pre nedelju dana sam uzeo VA1912w. Monitor je extra za te pare (platio sam ga 345 eura). Uporedio sam ga direktno sa FS w19-1 pre kupovine. VS ima bolje uglove i bolji kvalitet slike uopste. Varijanta bez "b" u imenu je u crno-sivoj kombinaciji. Po meni, prirodnije izgleda 16:10 nego 5:4. Ako ti je potrebna pomoc oko postavljanja widescreen rezolucije imas na sajtu www.widescreengamingforum.com . Imas u Eurolinku VA1912w i VA912 jedan pored drugog pa ti proceni koji je bolji. Preporuke za VA1912w.

Nazalost iz novog sada sam pa ne mogu da vidim uzivo viewsonic monitore jer ovde jednostavno nema gde,zato i pitam...
Hmm izgleda da su iskusniji testeri zauzeti u nemackoj a bas bi bilo lepo lad bih dobio jos par misljenja(objasnjenja) pre nego sto se zaletim i porucim monitor...

Poslednja izmena:
Zar niko vise da kaze nesto?Fujitsu Siemens w19-1 ili Viewsonic vx912b za 50e vise?
Zaista bi voleo jos koje misljenje pre no sto porucim monitor,a trebao bi sto pre kako bi ga dobio skoro.

Mene takodje zanima kakav je ovaj monitor kupovina za 380e s obzirom da je S-MVA panel u pitanju ipak?da li je dovoljno brz i da se odigra neka igra na njemu i kakva su fabricka podesavanja boja?

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno