Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

sale prdez je napisao(la):
@ Leksa:
pa bas sam zbog toga i trazio trece misljenje, jer je neko rekao da 970P ne prikazuje dobro boje, a neko je tvrdio suprotno (mislim i na test i na realnu upotrebu). i jos me interesuje kako misljenja mogu biti toliko podeljenja oko 960BF? nemoguce da je to individualna stvar? ili valja ili ne valja monitor?
ovih dana idem da ih vidim, ali mozda bi mogao da bi kazes na sta posebno da obratim paznju kad pravim razliku izmedju ova 2 panela.
pozdrav

Nisam procitao da je neko rekao da ne prikazuje dobro boje, niti da je neko tvrdio suprotno (bar ne u ovom topicu). Bilo je reci o gradijentu i bandingu, odn. 18bit paleti boja, kao sto sam rekao, u realnoj upotrebi nisam naisao na taj problem. Smem da potpisem (i pored vidljivih linijica u gradijentu) da ne prikazuje boje losije od 960/930bf. Trece misljenje si mogao da procitas u Digitalu. Ovde je retko ko video sva tri monitora da bi mogao da ti realno uporedi. Ostaje da odes u neku radnju gde su izlozeni pa da sam uporedis i procenis.

ovih dana cu da odem u beogradsku da vidim 970P i 930BF jedan pored drugog...
najjeftinije 930BF ima da se nadje za 385e, a 970P za 505e, pa pitam nekoga ko ih je vec video da li vredi razlika od 120e za pva panel? sta se dobije za tih 120e? da li su 970P i 930BF dobri za filmove i igre?
nastekovao sam neki kes pa cu verovatno uzeti neki od ovih ako bude neko novogodisnje snizenje od makar 10%.
pozdrav

Ajd ja da probam objektivno iako posedujem 930BF :), zavisi za sta tebi treba monitor, ako ces da se igras onda 930BF, boje nisu ni na jednom ni na drugom monitoru kako treba, uglovi mnogo bolji na pva, za filmove, sta ja znam bolji mozda pva, al nije neka velika razlika..... sve u svemu ne vredi pva tih 120evra ni u ludilu.

@ Leksa: pa zar se gradijent ne odnosi na boje tj. nijanse. ako je tako onda je Max rekao da je 970P pao na testu gradijenata tj. lose prikazuje nijanse tj. boje. ako to nije to onda te molim da mi objasnis sta je. i sta je banding? i na sta posebno da obratim paznju kad vidim ova dva monitora jedan pored drugog.
@misko: monitor bih koristio za sve.
pozdrav

Banding su te linijice koje se vide u testu gradijenta. Javljaju se zbog primene 18bitne palete boja (umesto 24bitne kao na crt-ovima). Kao sto sam napisao, pregledao sam gomile fotografija, pokretao masu programa/filmova/igara, nigde nisam zapazio problem sa gradijentom, osim u samom testu. Kod 930/960 panela postoji isti problem (18bit paleta) izuzev sto je kod njih to malo bolje "zamaskirano" pa gradijent ima malo naglije prelaze ali se ne vide ocigledne linije.

Sto se ostalih stvari tice, ne moras da obracas paznju na brzinu panela, sva tri monitora su dovoljno brza za sve potrebe danas, ali obrati paznju na uniformnost prikaza (stavi jednu boju preko celog ekrana (crnu, belu, crvenu...) pa gledaj dal' je ista nijansa na celom ekranu ili ima promene). Obrati paznju na izbijanje backlight-a, kad je potpuno crn ekran (dal' probija bela po ivicama), obrati paznju na uglove gledanja (da li ti smeta/ne smeta mali ugao gledanja kod 930/960), obrati paznju na kontrast/osvetljaj, i, na kraju krajeva, vidi da ti pokrenu nesto sto najcesce koristis (word, IE, sta god) pa vidi na kom monitoru ti je prijatniji rad. Neka ti puste neki film, pa vidi i to gde je bolje. Ne znam koliko ces moci da steknes uvid u 10-15 minuta gledanja, ali to ti je sto ti je.

leksa je napisao(la):
Banding su te linijice koje se vide u testu gradijenta. Javljaju se zbog primene 18bitne palete boja (umesto 24bitne kao na crt-ovima). Kao sto sam napisao, pregledao sam gomile fotografija, pokretao masu programa/filmova/igara, nigde nisam zapazio problem sa gradijentom, osim u samom testu. Kod 930/960 panela postoji isti problem (18bit paleta) izuzev sto je kod njih to malo bolje "zamaskirano" pa gradijent ima malo naglije prelaze ali se ne vide ocigledne linije.
banding je zdruzivanje nijansi. kad u nekom opsegu umesto nekoliko razlicitih nijansi usled greske bude jedna ista i to onda lici na traku. moze se javiti i kod 18bit i kod 24bit panela. drugo je kad na 18 bit panelu hoces da prikazes 24bit paletu i dobijes "linijice". taj panel jednostavno moze da prikaze tol'ko nijansi i to nije greska - znaci nije banding.

po mojim zapazanjima 930bf je 24bit, sa necim sto ja zovem "glatki banding". to vise lici na nekakve senke koje se vide pod vecim uglom dok gledas u gradijent. i mislim da su sanse mikroskopske do nepostojece da tako nesto provalis u realnom radu.

znaci nema potrebe za 970P? hoces da kazes da 930bf predstavlja pravi izbor?
jedino mi se ne svidja reljefna plastika od koje je napravljen ram 930BF; deluje jeftino ili sam to samo ja?

znaci nema potrebe za 970P? hoces da kazes da 930bf predstavlja pravi izbor?
jedino mi se ne svidja reljefna plastika od koje je napravljen ram 930BF; deluje jeftino ili sam to samo ja?
mislim da si za ram pomesao. 970p ima okvir od one standardne sivkasto/srebrkaste plastike koji se imho uopste ne slaze sa ostatkom od one fancy mekane bele plastike.

sto se tice izbora 930bf vs. 970p mislim da je najbolje da poslusas vec izrecene savete i pogledas sam. nijedan nema neku posebno izrazenu manu koja bi ti zagorcala zivot, a po mom misljenju jedina bitna prednost 970p je u uglu gledanja. sto se boja i brzine tice mislim da je 930bf u prednosti. za ostale stvari, kao sto je probijanje osvetljenja ne secam se da sam primetio problem kod bilo kog.

sve u svemu ne vidim zasto ne bi iskoristio cinjenicu da samsung ima showroom i lepo izmaltretirao monitore kad vec biras izmedju ta dva. :)

ps. ako ga imaju, mozes i licno da se uveris kolko je 960bf sr@nje. :D

bio sam danas i nisam uradio nista (visa sila). ici cu ponovo za neki dan.
inace, monitor mi treba za SVE. da,da, bas SVE.
@ bahati: nisam pomesao dizajn 930BF i 970P. lepo sam rekao da 930 ima reljefnu plastiku koja mi se ne svidja. ako je razlika izmedju ta dva samo ugao gledanja onda to olaksava izbor. bolje ustedeti tih 120e i prebaciti ih u ATI fond ;)
ipak, nadam se da ce sutra monitori biti spremni za uporedjivanje...
@NeX:hvala na linkovima, ali sam se odlucio ipak za samsung

ipak je 970P dosta lepsi. siva mi se vise svidja od crne za monitore. zasto ne postoji idealan monitor? koji dobro prikazuje boje, sa dobrim uglom, da je dovoljno brz i da naravno dobro izgleda. ali opet ako ga budem cekao izgubicu oci na CRT-u.

Ja bih se samo ubacio na momenat sa pitanjem da li sve gore navedeno vazi i za 17" modele monitora,da li su razlike i prednosti tj. mane iste izmedju modela 770p 730bf i da li je takodje viewsonic 171b najbolji od 17" modela?

Poslednja izmena:
ipak je 970P dosta lepsi. siva mi se vise svidja od crne za monitore. zasto ne postoji idealan monitor? koji dobro prikazuje boje, sa dobrim uglom, da je dovoljno brz i da naravno dobro izgleda. ali opet ako ga budem cekao izgubicu oci na CRT-u.

Siva?

Pa ima skoro savrsenih monitora, sony pva 19 i VS pva 19 oba preko 600 evra...

da, siva. barem je ram svetlo siv kod 970P.
mnogo kume, mnogo. moracu da se zadovoljim nekom jeftinijom varijantom.
koliko je taj sony ili vs bolji od 970P? verovatno ne nesto mnogo ili mozda gresim?
sto je najgore dao bih 485e za 970P, ako se ispostavi da vredi tih 110e razlike u odnosu na 930bf (cene su opet pale :)). nikako da odem da ih vidim; juce sam ceo dan bio mamuran. volim da kad kupujem nesto sto cu koristiti duzi vremenski period kupim kvalitetnu stvar, pa makar je skupo platio, samo da uzivam u eksploataciji iste.

@ NeX:
ne znam nemacki, ali sam odlepio kad sam video onu reklamu za ACER monitore (20" kosta 399e).

Poslednja izmena od urednika:
ovako, danas sam bio u pulsu u pozrevackoj (ko nije iz kraja, to je iza depoa na bulevaru), i pogledao monitore jedan pored drugog (960BF i 970P). nazalost 930BF nisu imali, pa sam morao da gledam 730BF, sto bi trebalo da je isto (ili barem jako slicno). ipak, na njega nisam obracao previse paznje.
sad cu izneti neke svoje utiske o ova dva (tri) modela. imajte u vidu da sam potpuni laik na ovom polju, i apsolutno se ne morate slagati sa mojim misljenjem.
pa da pocnemo.
prvo sam ih gledao onako kako bi ih gledao da sedim ispred njih. na moje veliko cudjenje 960BF je prikazivao toplije boje od 970P. nista preterano, ali ipak vidljivo. pomislio sam da su dirana podesavanja pa su boje nastelovane da cuce dobro 960BF, ali svi monitori su prikljuceni na isti komp, pa ako bi se menjalo podesavanje za jedan, automatski bi se menjalo i za drugi monitor. osim toga to je verovatno bilo default podesavanje. verovatno se boje mogu dodatno podesiti na 970P kako kome odgovara, tako da ovo ne smatram za veci problem za 970P. mozda se i tripujem, ali ne verujem.
dalje sam gledao uglove gledanja. u ovome nema spora: 960BF ima katastrofalno los ugao gledanja, i to ne trebas biti genije da bi to primetio. upotrebljiv ugao gledanja po horizontalnoj osi je max. 45 stepeni i ni stepen vise! ne znam sta su mislili u samsungu, ali su ugao kod ovog monitora debelo sjebali. 970P je susta suprotnost: mozes ga gledati odakle hoces, slika se ni malo ne kvari...
sto se tice uniformnosti crne kod oba modela je ona dobra i svuda je iste svetline (nigde ne probija bela i sl.), sa napomenom da je crna crnja kod pva modela i izgleda sjajno, dok je kod 960BF losija, ali ipak daleko bolja od 913N, kod koga je crna boja ocajna, kao i bela koja nije bela nego bledo roze. da,da roze! kod 730BF bela je zuckasta, koliko sam video.
sto se tice odziva, nisu imali nikakvu igru, ali su mi pustili neki dvd sa brzim promenama slike i nisam video duhove ni kod modela sa 6ms. vise paznje na ovo i na gradijent cu obratiti kad budem otisao u beogradsku, mada mislim da su oba monitora dovoljno brza za komforno igranje...
za 730BF mogu reci da ima koliko-toliko ok uglove gledanja (upotrebljive u realnim uslovima), kao i boje i odziv. verovatno best buy, kao i 930BF. verovatno nisu savrseni, ali isto tako i nemaju vecih mana...kome ne smeta kvalitet plastike od koje je napravljen ram, moze se slobodno odluciti za njega i nece mnogo (uopste) pogresiti...
ispada da je 970P super monitor, kome je jedina (ne tako velika) zamerka sto nije napravljen od bele sjajne plastike od koje mu je napravljena pozadina i postolje, tj. od koje je napravljen 960BF koji je najlepsi TFT koji sam video, sa napomenom da nisam gledao ovaj put gradijente...
svi monitor su bilo prokljuceni na analogni izlaz!
better luck next time
voleo bi neko ko ima iskustva sa TFT monitorima, tj. pogledao ih je mnogo, da mi kaze da li sam dobro "video" monitore i da li ima nesto na sta bi mi skrenuo paznju
na kraju zahvaljujem se leksi koji mi je objasnio na sta da obratim paznju prilikom uporedjivanja monitira...
ziveli

Pa lepo sam ti rekao ne opravdava pva model toliku razliku u ceni.Nema sta vise da gledas, za odziv koristi pixperan. A za sve ostalo mozes neki stariji monitor test npr. Nokiin.

moracu da pogledam 970P i 930BF jedan pored drugog pa u da procenim da li opravdava ili ne. ipak, kupovina monitora se odlaze za par meseci, jer hocu da radim upgrade. odakle mi ti testovi u prodavnici?

moracu da pogledam 970P i 930BF jedan pored drugog pa u da procenim da li opravdava ili ne. ipak, kupovina monitora se odlaze za par meseci, jer hocu da radim upgrade. odakle mi ti testovi u prodavnici?

Pa poneses diketu/flash/cd sa istim

uf, Misko al me cimas :)
videcu da li mogu da ih nabavim.
sto se tice razlike u ceni od 100e, sta je 100e za nesto sto cu koristiti bar 5 god.?
kad kupujem nesto (a vec imam para) hocu da bude sto bolje...

uf, Misko al me cimas :)
videcu da li mogu da ih nabavim.
sto se tice razlike u ceni od 100e, sta je 100e za nesto sto cu koristiti bar 5 god.?
kad kupujem nesto (a vec imam para) hocu da bude sto bolje...

bar 5 godina da li si ti svestan koju si nebulozu izjavio, za god/dve dana imaces nesto tipa, odziv 1ms, contrast 1200+, bright 500+, uglovi 179/179 ..... za 300 evra, a za 5 ne smem ni da zamislim al ajd da probam, odziv 0.1ms, 2000+x1500+ mislim ko zna koje ce tad biti rezolucije 21"+ constrast 3000+...... i to kapiram za nekih 400-500 evra da ce biti jos ako to napravi Sony dizajn ce biti kao space shuttle. Poz.

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
bar 5 godina da li si ti svestan koju si nebulozu izjavio, za god/dve dana imaces nesto tipa, odziv 1ms, contrast 1200+, bright 500+, uglovi 179/179 ..... za 300 evra, a za 5 ne smem ni da zamislim al ajd da probam, odziv 0.1ms, 2000+x1500+ mislim ko zna koje ce tad biti rezolucije 21"+ constrast 3000+...... i to kapiram za nekih 400-500 evra da ce biti jos ako to napravi Sony dizajn ce biti kao space shuttle. Poz.

Nije nebuloza dok se takav monitor ne pojavi i kosta 400-500 evra proci ce tih 5 godina a sta ce do tada da koristi? pa monitor koji sad kupuje :wave:

ZLI je napisao(la):
Nije nebuloza dok se takav monitor ne pojavi i kosta 400-500 evra proci ce tih 5 godina a sta ce do tada da koristi? pa monitor koji sad kupuje :wave:

Izvini ali nisi u pravu, on uzima TN monitor koji ce za godinu dve da bude pregazen od xVA modela koji ce imati sve bolje a manju cenu, smeo bih da se kladim u ovo sta pricam, a za 5 to stvarno mislim da niko ne moze da predpostavi...

A oni ce biti za 4-5 godina pregazeni od neke druge tehnoglogije... pa zaboga, nikad nije savrseno vreme za kupovinu, ali lcd monitori su toliko napredovali da novi modeli mislim da nikako ne mogu da budu promasena investicija

Nazad
Vrh Dno