Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

Nedjo je napisao(la):
Iskreno sam zapanjen ovakvom preporukom!!!
Znaci 970P i 960BF su nebo i zemlja!
Ako moze da priusti 970P je pravi izbor, a ako ne, onda 940B

Ja cvrsto stojim iza onog sto sam rekao. I ja sam isto bio zapanjen tim delom Jovinog teksta u Digitalu. Cak sam i par kolega u redakciji pozvao da pogledaju test gradijenta i nisam mogao da verujem da PVA panel daje onakvu sliku. Instalirao i MagicTune i MagicColor, drajver. Ne vredi. Bandinga koliko hoces. Sa druge strane, 960BF je sasvim OK, a ima i odlican dizajn...

Pa ja sam to zamerio 970P, kod 193P, koji je prikazivao boje kao CRT (bar koliko sam uspeo da vidim), očekivao sam od 970P isto to, samo agilnije, ali me pri prikazu fotografija - a sa kopaonika imam dosta fotki gde imaš nebo koje od jako svetlo bele sa horizonta, prelazi u savršeno čisto plavu - razočaralo što vidim koncentrične linije. Nije katastrofalno, ali za tako skup TFT i još PVA kome bi prikaz boja trebalo da bude adut, dovoljno je da ga ne preporučim. Pri tome podešavanje kontrasta i gamme nije mnogo pomoglo da se poboljša prikaz nijansi. To sam pre nekoliko dana i napisao i otišlo je u časopis. Ne znam šta ti se nije svidelo kod 960BF, ali kod njega osim manjeg ugla nisam primetio neke probleme. Ni sa bojama, ni sa kontrastom... zbog čega misliš da je loš?

pozdrav

p.s. nisam baš bio zapanjen tim delom teksta (u kome si rekao da 970P na "tim poljima gde 960BF nije briljirao" svetla obraz... ili kako već (nemam tekst kod sebe)), ali me je čudilo kako si toliko nahvalio monitor koji ima očiglednih problema u prikazu gradijenta. Automatski nije za profi upotrebu, a ima P u oznaci...

kako zasto je los? pa sta je bitno kod jednog monitora? sve sto je bitno on ne radi dobro. to je lose.
i pazi, uopste mi nije cilj da tebe ubedim da je los, samo ispunjavam svoju moralnu duznost da kad vidim da neko hoce nekog drugog zesce da zayebe kazem sta mislim. pa sad, ako neko ipak kupi 960bf ne moze da kaze da nije upozoren... ti preporucujes, ja kazem da je sr@nje, simple as that.

a za ovo ostalo sad nemam vremena i zivaca. sve sto mogu da kazem je da lazes u vezi mog teksta, sto moze da proveri svako ko ima 270 kinti.
a i da dobronamerno primetim da ako jos uvek pratis nomenklaturu proizvodjaca i zapravo je uzimas za neki faktor, pa jos na taj lejmerski "P je od Professional" nacin... ne bi trebalo da preporucujes bilo sta.

Pa taj tvoj stav te je i doveo ... u poslu, tu gde jesi :) Ja to samo dobronamerno... ;)
960BF je vrlo dobar monitor. 970P ima 18bit panel i loše prikazuje gradijent. To si i sam rekao. A TFT-ovi teže boljem prikazu boja. Nema šta da me ubeđuješ, sam sam video. Voleo bih da još ljudi pogleda oba monitora jedan pored drugog pa neka kažu. Postoji i mala mogućnost da je sample koji je stigao (ovaj koji sam gledao je imao DHL nalepnice na kutiji) u PC poludefektan, ali čisto sumnjam da je to po sredi...

iNik je napisao(la):
Samsung ili ViewSonic ili nesto drugo. ViewSonic se mnogo hvali. Skuplji je dosta od Samsunga pa me interesuje da li i vredi toliko. Koje radnje biste mi preporucili gde mogu da poredim monitore jer na kraju to je najbolji nacin uociti razlike.

Nisi rekao za koju ti namenu monitor treba. Ako te igre i filmovi u principu NE interesuju, onda je Samsung 193P dobar izbor.

Ako te upravo igre i gledanje filmova zanima, ViewSonic VX924 ili Samsung 930BF su OK.

Ako hoces najbolji LCD koji se kod nas moze naci, uzmi ViewSonic VP191b (ili njegovog naslednika kad se pojavi kod nas VP930). Proveri samo da je 8ms varijanta (stara verzija je imala isto ime, VP191b, ali je bila cini mi se 12 ili cak 16ms).

Samsunga 970P nisam video na delu, pa ne mogu o njemu da sudim, mada po karateristikama na papiru deluje kao najbolji 19" LCD koji postoji.

Poslednja izmena:
Samo da kazem da spomenuti AG Neovo gledam na faxu i da nije ipak nesto, bolje Samsung, Lg, ili Viewsonic.
Pozdrav

imam dilemu viewsonic ve 902m ili philips x5.., oba su oko 350e
viewsonic 800:1 300cd 23ms, mva panel
philips 500:1,250cd 12ms tn+film panel
igrice me ne interesuju, mada bih povremeno pogledao film
pitanja da li su na mva panelu boje kvalitetnije?
da li je 23ms presporo za gledanje filmova?

voleo bih da mi na pitanja odgovori neko ko ima prakse,
teorije ima dosta na internetu

hvala!

Max je u pravu, 970P pada na testu gradijenta, ali zato u svemu ostalom odnosi (po meni ubedljivu) pobedu. Panel je brz, velikog kontrasta (crna je crna, bela je bela), potpuno uniforman i beskonacnih uglova gledanja (gotovo ravno crt-u). Ergonomski je takodje odlicno odradjen. Sto se samog gradijenta tice, jos nisam naisao na realnu situaciju gde se problem pojavio. Vidi se kad se postavi test, ali ovako u realnom radu, nisam primetio problem.

U realnom radu uzmi običnu fotografiju neba nekog aparata koji radi maksimalan retush svega (Canon, npr.). Možeš i onu sa stevesdigicams - sa plaže. Ne moraš da pojačavaš kontrast previše... Pogledaj nebo! Ja ne želim da monitor koji sam platio 500+ evra tako prikazuje slike, koliko god da je fensi, lepo izrađen, ergonomski i šta ti ja znam već.

drugo, kontrast je visok, ali je neupotrebljiv iznad 75 do 80%, cak iako gammu smanjish na jednu trecinu (cemu služe oni svetliji nivoi gamme - nemam pojma), tako da je bilo bolje da su odmah resili kontrast tako da razvuku svih 100% u prve tri četvrtine sadašnje vrednosti, nego da on bude prenaglašen (tj. da se nijanse gube i "jedu" jedna drugu). Više volim poštenih 700:1 nego softverski nabudženih 1000:1. A i ono postolje je ružno do bola :) 960BF sa druge strane ima mali ugao gledanja, ali grešaka pri prikazivanju fotografija, ili u testovima, nisam mogao da primetim (ili ih je bilo u tragovima). Kontrast je isto mali, ali pravi i na 100%. Odziv brz... Dizajn do jaja. Ja ne znam šta neko da poželi više za te pare. Nije najbolji, daleko od toga. Ali nije sve crno i belo...

byMaX je napisao(la):
U realnom radu uzmi običnu fotografiju neba nekog aparata koji radi maksimalan retush svega (Canon, npr.). Možeš i onu sa stevesdigicams - sa plaže. Ne moraš da pojačavaš kontrast previše... Pogledaj nebo! Ja ne želim da monitor koji sam platio 500+ evra tako prikazuje slike, koliko god da je fensi, lepo izrađen, ergonomski i šta ti ja znam već.

Pa upravo o tome sam i pricao. Pregledao sam gomile fotki sa mora (znaci, gomile neba i vode, i poneko dupe :d ), i ni na jednoj nisam video linijice koje se javljaju na testu gradijenta. E sad, nemam aparat koji radi maksimalan retush, mozda je u tome problem, ali to onda vec nije stvar monitora.

drugo, kontrast je visok, ali je neupotrebljiv iznad 75 do 80%, cak iako gammu smanjish na jednu trecinu (cemu služe oni svetliji nivoi gamme - nemam pojma), tako da je bilo bolje da su odmah resili kontrast tako da razvuku svih 100% u prve tri četvrtine sadašnje vrednosti, nego da on bude prenaglašen (tj. da se nijanse gube i "jedu" jedna drugu). Više volim poštenih 700:1 nego softverski nabudženih 1000:1. A i ono postolje je ružno do bola :) 960BF sa druge strane ima mali ugao gledanja, ali grešaka pri prikazivanju fotografija, ili u testovima, nisam mogao da primetim (ili ih je bilo u tragovima). Kontrast je isto mali, ali pravi i na 100%. Odziv brz... Dizajn do jaja. Ja ne znam šta neko da poželi više za te pare. Nije najbolji, daleko od toga. Ali nije sve crno i belo...

Moram da priznam da nisam video 960BF panel, tako da ne znam za njega, ali meni se generalno prikaz boja kod TN panela uopste ne dopada. Oni nemaju linijice na testu gradijenta vec nagle prelaze izmedju nijansi, koji ipak nisu toliko nagli da se vide kao linije, medjutim, ne prikazuju uopste odredjene nijanse boja. Na primer, vecina TN koje sam gledao, benchmark light temu prikazuju kao svetlo plava okolo, sa skoro belom sredinom (gde je tekst), iako je ta sredina u stvari isto svetlo plava samo svetlija nijansa od one okolo. Nisam video sve monitore, pa ne znam koliko je ovo izrazeno, ali 970P recimo nema taj problem. Sto se kontrasta tice, gledajuci onu skalu u magic bright-u mogu samo da se slozim sa tobom, ali to je nesto sto se najlakse ispravlja drugacijim skaliranjem u pratecem software-u. Naravno, ostaje da se saceka da Samsung izbaci novu verziju MagicBright. Ipak, kontrast je generalno odlican, sto pogotovo dolazi do izrazaja u filmovima, ili kad se gleda nesto sa crnom pozadinom (crna ne moz' biti crnja). Sto se tice dizajna, to je vec stvar ukusa, meni vise lezi kockasto postolje posto guram monitor uza zid, mada bih voleo da je na 970p manje nego sto jeste.

Ono sto meni mnogo veci propust kod 970p je nepostojanje "fizickih" kontrola, pa ne mogu da se menjaju podesavanja kad se recimo gleda neki film u full screen-u ili kada se pokrene neka igra, nego mora da se to prekida, pa da se "napamet" menjaju podesavanja u software-u.

Na kraju, nijedan TFT monitor nije savrsen. Ovo je ocito neki pravac kojim ce se mozda ici napred, uzeto je nesto od TN tehnologije, prebaceno u PVA i dobijen je brz PVA, koji samim tim vuce i neke mane TN-a. Siguran sam da ce sledeci modeli doneti poboljsanja na ovim poljima o kojima diskutujemo, medjutim, nesto se bojim da nikad necemo ugledati PVA od (pravih) 4ms sa pravim 24bit prikazom boja.

Nikad ne reci nikad, pogotovo ne u IT-u. :) To vezano za prikaz boja u testu spektra i gradijenta, kod TN panela, si potpuno u pravu i to uvek uzimam u obzir. Ja sam primetio greške koje kod 193P nikako nisam (a ne radi se o jednom podešavanju gamme ili kontrasta - već pokušavam da sve podesim tako da se ne vidi i ne uspevam), te mi je sve ostalo odmah palo u vodu. Ako u tome ne greši neki matori samsung iz V serije, zbog čega bi novi P (bez obzira na to što P ne mora uvek da znači Pro i sl. - taj 970P je jednostavno najskuplja samsung 19-ica i ne sme sa tim da ima problema). Filmove je ugodnije gledati na PVA panelu, a crna je 100% crna, a ne jako tamno siva, bela je čisto bela i tu nema priče (uniformnost bele i boja uopšte je savršena - nema odstupanja u uglovima). U svakom slučaju, dovoljno sam rekao i u prethodnim postovima, da se ne ponavljam... poenta je da ne bih preporučio taj monitor za toliko novca. Ako već neko želi prednosti PVA panela, neka uzme 193P i neka se pomiri sa time da nije za igranje. Gameri neka idu na neki brz 8 ili 4ms TN Film i to je to... imaće lošije uglove, generalno lošiju uniformnost i uglavnom lošije rešen prikaz boja (mada to ne mora uvek i doslovno da bude slučaj).

p.s. zaboravih da kažem da sam 970P testirao samo na analognom izlazu, a kod njega postoji konverzija analog to digital kroz kabl... mada ne znam kako bi to moglo da utiče na prikaz boja...

Poslednja izmena od urednika:
Imam nedelju-dve Samsung 940b pa da kazem moja opazanja:
1. Koliko kog se trudim nemogu namestiti boje i osvetljenje/kontrast da mi odgovaraju - Na poslu koristim preko godinu dana LG 1910S, a kuci sam pre LCD imao Samsungov CRT P model - oni imaju lepse-prirodnije-normalnije boje.

2. Kada mi se upali bojler ili ves masina u stanu, slika na LCD-u (povezanom preko UPS-a) je jako drhtala (kao na starom 14" samsungu sto sam imao pre xx godina) - dok nisam provalio da treba da stavim refresh 75Hz i sada je ok. Ipak mislim to govori o nekvalitetnom napojnom delu Samsunga. Vec pomenuti LG model sa posla ima savrsenu sliku na 60Hz na jednom mestu gde zbog velike potrosnje i prljave struje svi CRT monitori uzasno ljuljaju sliku.

3. Komande dugmicima na monitoru su totalno neinventivno (citaj debilski) rasporedjene, a i magic bright podesavanja na monitoru me nerviraju - totalno su promasili sta treba da stave. Ima text/internet/game/sport/movie, a po meni trebali su staviti Day text, Night text, Sijalica, Halogen i slicno.

4. Pozitivne strane su sto je slika ostra, filmovi nemaju blurovanja u akcionim scenama (jos kad bih podesio realne boje), a pivot je super za citanje stripova.

Philips 190x5fb nudi zero bad pixel garanciju, 12ms, dvi i zvucnike, a ima i interesantan dizajn. Cena negde oko 380. Samsung 940b dobra varijanta za otprilike iste pare ali ume da se provuce koji mrtav pixel sto ume da nervira. Nisam jos video 190x6fb u ponudi ali kad stigne on ce verovatno biti moj izbor ako ne preteraju s cenom.

jel se neko susretao sa TFT monitorima marke "BTC Cibox" - neka francuska firma, jako sam malo nasao na netu o njima!!!!!
monitori su extra jeftini ima ih kod "table" (desk-a)!!!
spec:
Tip monitora TFT
Proizvođač BTC
Model Cibox
Dužina dijagonale ekrana 19"
Vidljiva dijagonala 19"
Ugao vidljivosti 160/160
Veličina tačke 0,264mm
Vreme odziva 12ms
Kontrast 500:1
Osvetljenje 300cd/m2
Maksimalna rezolucija 1280 x 1024
Preporučena rezolucija 1280 x 1024
Boja Silver/Black
Napomena Integrisani zvučnici 2 x 2W
Tip pakovanja Retail
cena: ~ 295e

moje amatersko misljenje (posto sam imao priliku da radim jedno krace vreme na tom monitoru) je jako pozitivno!
treba mi neko strucno misljenje :)

Vecini ljudi su dovoljni modeli 12ms od 250-300 evra, ali marketing (internet :p ) je cudo. Ne kontam kako neko kupuje monitor preko neta, najbitnije je da se vidi kako to realno radi. recimo, Samsung generalno svetli kao reflektor, i moze da ima odziv i 4 mikro sec, meni prejako pozadinsko osvetljenje smeta :)

Poslednja izmena:
petkods je napisao(la):
Vecini ljudi su dovoljni modeli 12ms od 250-300 evra, ali marketing (internet :p ) je cudo. Ne kontam kako neko kupuje monitor preko neta, najbitnije je da se vidi kako to realno radi. recimo, Samsung generalno svetli kao reflektor, i moze da ima odziv i 4 mikro sec, meni prejako pozadinsko osvetljenje smeta :)

Potpuno se slazem!

Pogotovo je prejako kada se gleda nocu sa ugasenim svetlima u sobi. Kada sam pitao dva druga koji su me savetovali da kupim Samsunga kako im to ne smeta i jos vise kako mi to nisu rekli pre kupovine - kada su hvalili Samsunga, odgovor je bio otprilike: "peku te oci par dana pa se naviknes" ili "nemoj ga koristiti u mracnoj sobi" :)))

Ja sam moj Samsung smirio sa Powerstripom, profil za web/text/noc brightnes -300% i malo sredjena gama, a za filmove i fotografije je dobar default seting.
Sada sam skroz zadovoljan, ali mislim da svaki kupac Samsunga treba da obrati paznju na PREJAKO osvetljenje, nego da trazi lupom bad pixele :)

ovih dana cu da odem u beogradsku da vidim 970P i 930BF jedan pored drugog...
najjeftinije 930BF ima da se nadje za 385e, a 970P za 505e, pa pitam nekoga ko ih je vec video da li vredi razlika od 120e za pva panel? sta se dobije za tih 120e? da li su 970P i 930BF dobri za filmove i igre?
nastekovao sam neki kes pa cu verovatno uzeti neki od ovih ako bude neko novogodisnje snizenje od makar 10%.
pozdrav

sale prdez je napisao(la):
ovih dana cu da odem u beogradsku da vidim 970P i 930BF jedan pored drugog...
najjeftinije 930BF ima da se nadje za 385e, a 970P za 505e, pa pitam nekoga ko ih je vec video da li vredi razlika od 120e za pva panel? sta se dobije za tih 120e? da li su 970P i 930BF dobri za filmove i igre?
nastekovao sam neki kes pa cu verovatno uzeti neki od ovih ako bude neko novogodisnje snizenje od makar 10%.
pozdrav

Procitaj gore Maxove i moje postove, ima gotovo sve o 970P sto te moze zanimati, a u nekim ranijim topicima je gotovo sve o 930bf vec receno. Dal' vredi razlike od 120e je totalno subjektivna ocena, to ces jedino sam moci da zakljucis kad ih vidis.

@ Leksa:
pa bas sam zbog toga i trazio trece misljenje, jer je neko rekao da 970P ne prikazuje dobro boje, a neko je tvrdio suprotno (mislim i na test i na realnu upotrebu). i jos me interesuje kako misljenja mogu biti toliko podeljenja oko 960BF? nemoguce da je to individualna stvar? ili valja ili ne valja monitor?
ovih dana idem da ih vidim, ali mozda bi mogao da bi kazes na sta posebno da obratim paznju kad pravim razliku izmedju ova 2 panela.
pozdrav

Ja znam resenje svih problema jednostavo nemoj ni da pogledas druge monitore tada ce taj tvoj kad ga kupis da bude perfektan :p
Ja cu tako verovatno da uzmem Philips 190X6 pa sta bog da... a posto u selu niko nema TFT ovaj moj ce da bude perfekcija ;)
Inace posto Philips ne daje DVI kabal uz monitor jel neko zna gde ima da se kupi i posto je?

Vrh Dno