Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

<snip>
A ako si baš zapeo za pivot opciju jedino ti ostaje17" HP1740, al' on ti je brate skuplji od ovog ASUSA za 9€, a i odziv mu je 8ms, pa ti kako hoćeš! (yu.asus.com) Samo ima tu jedna caka, ASUSA nema ni kod jednog domaćeg prodavca u ponudi, za sada...:crash:

Treba razmisliti o HP 1755, izvanredan monitor...doduse, ne znam koja mu je cena.

Nakon duzeg razmishljanja,od mnostva modela TFT-ova koji su prisutni na nasem trzistu,odlucih se za model juznokorejskog
proizvodjaca Samasung,sa oznakom Syncmaster 932B.Nekoliko stvari je odlucujuce uticalo na moj izbor.Cena(21700din.saPDV-om),karakteristike(DVI,5ms odziva,veran prikaz boja,kontrast 700:1,osvetljene 300 cd/m²) i naravno dizajn(manje napadan
od LG-a,nekako elegantniji,ali to je krajnje subjektivna stvar).Elem,nakon visednevnog koriscenja mogu da kazem da je monitor sasvim zadovoljio moje potrebe.Mislim da daje veoma ostru,bojama zasicenu sliku,te sam tek na novom monitoru video neke do tada neprimetne detalje na starim fotkama(imao sam CRT Samsung Syncmaster 755 dfx).Uz monitor se dobija Dvi,kao i Power i VGA kabl,i disk sa drajverima(Magic Tune i Natural Color programi takodje).Monitor sam prikacio na DVI i radi besprekorno(od
BIOSA do Windowsa sva su ucitavanja vidljiva,kao i na CRT-u koji je radio preko D-Sub-a.)Profili u Magic Tune programu su
korisni(narochito text i movie su vrlo upotrebljivi za text i film,naravno:) ).Moram reci da nisam neki "igrac" tako da sam do sada probao PES 6 NBA live 07,Battlefield 2,NFS Most Wanted i Rome Total War.Nigde nisam video duhove i slicno,a velicina ekrana je sasvim dovoljna za solidan igracki ugodjaj.Filmovi su takodje vrlo gledljivi(narocito kvalitetni DVD-ovi),ali ako je snimak slab(chitaj DivX),slika ce biti i gora nego na CRT-u(kockice su josh izrazenije,sve je nekako "reckavo",mada neki bolji DivX-ovi i mogu da prodju,ali je za Divx ipak bolje koristiti TV koji zamuti sliku i ucini ih gledljivijima).Lose strane su vertikalni ugao(kakvih crnih 160 stepeni:crash: ),i ergonomija.Postolje je "tilt" tipa,poput stopice od case za vino,i "glosy" je,tako da ce svaki otisak prsta na njemu biti vidljiv i sa 10 metara(tako da pazhljivim posmatranjem lako mozete ustanoviti ko vam je od ukucana cackao monitor dok niste bili kod kuce).Takodje,treba se dobrano oznojiti dok panel namestite na njega,ali posle je sve Ok sto se stabilnosti tice(ne kao preteski CRT,ali sa ovim postoljem monitor se sasvim dobro drzi i nece se mrdati cak ni na nestabilnim stolovima,kakav je moj).Elem,za razliku od "igracke" varijante 931BF(2 ms,2000:1 kontrast,10-ak evra skuplji) koji je ceo "glosy",931 B je mat crne boje(osim postolja,i pozadine),sto je po meni plus,i vizuelno i iz prakticnih razloga(vec pomenuti otisci).Za igracki model se nisam odlucio,ne zbog razlike u ceni,vec zato sto sam stekao utisak da "ubrzani" modeli obicno imaju problem sa punocom,vernim i prirodnim prikazom boja,a i zbog chinjenice da mi je 2000:1 kontrast zaista preteran(meni je i sa ovih 700:1 dovoljan vec na 60%).Takodje,sada sam se i definitivno uverio
da je 19" vishe nego dovoljno za prosecnog korisnika,ali i visina igra vaznu ulogu,te mi pored "obicne 19-ice 19"wide,pa i
20"wide monitori deluju manji(19"wide definitivno jeste manja,a 20"wide ima vecu dijagonalu,ali je i kod njega visina manja za nekoliko cm nego kod klasicne 19-ice,te vizuelno deluje manje).Elem,moj je zakljucak da sam kupovinom SM932B dobijo dobijo kvalitetan uredjaj(probao sam ga u radnji,nije ima o BP,garancija je 3 godine na 3 mrtva piksela kod Erca),ukras u sobi(umesto kutije bezh boje,crni,tanak,i sto se tiche zavrshne obrade besprekoran monitor,kod koga je izbegnuta srebrna,mat plastika te monitor deluje prefinjenije,a ima i plavim,svetlecim prstenom diskretno naglaseno "soft tuch" "power" dugme:d ),i nerazdvojnog druga u narednih nekoliko godina.U svakom slucaju ako neko prelazi sa CRT-a na TFT,vise nego isplativa investicija.Ah da,"izgleda sasavo,ali mene oci vise ne bole:D "

Poslednja izmena:
a i zbog chinjenice da mi je 2000:1 kontrast zaista preteran(meni je i sa ovih 700:1 dovoljan vec na 60%).
Tih 2000:1 predstavljaju dinamički kontrast (iliti, prevedeno na srpski, laž), i u stvarnosti se svede na nekih 700:1 (ako se izmeri kako treba, bude još manje :)). Inače, kontrast (kao karakteristika monitora) ne može da bude preveliki, i nema mnogo veze sa onim što korisnik podešava.

P.S.
Možda bi bilo bolje da si ovaj mini korisnički test stavio u posebnu temu (i to u delu o monitorima, umesto u "šta da kupim"). U ovom kilometarskom thread-u neće doći do nekog izražaja.

Priznajem da mi to sa kontrastom nije najjasnije...
Moj mali test sam stavio ovde,jer sam primetio da se ljudi najchesce oglashavaju u thread-u kad su u pitanju razni modeli TFT-ova(te koji da kupim,te kakav je ovaj,kakav je onaj),pa sam mislio da bi nekom mogla da posluze moja iskustva ako se dvoumi izmedju raznih modela.Mozda je bolje da sam ga stavio u zasebnu temu,ako moderatori misle da treba,neka ga slobodno prebace negde drugo,meni ne smeta.

dobiJo :zgran: :zgran: :zgran:
yuh....yuh....:zgran: :zgran: :zgran:

A ti si mi neki (ko)lektor ovde,ili samo pokusavas da nabacis sto vise postova????
"Dobio,dobio" zgranuti druze (ko)lektore.
P.S. Post za monitor sam stavljao negde oko 2 nocu,tako da su greske bile neminovne.Ako ima jos neko ko smatra da je od celog mog mini korisnickog testa najvaznije primetiti gramaticke i stilske greske,neka ih ubuduce salju na p.m.,da ne arcimo prostor ovde bez veze.Mislim ipak je ovde glavno pomoci ljudima koji se dvoume,za koji monitor da se odluce,a ne trazenje gresaka i davanje zajedljivih komentara.
Ako je jos neko nabacio SM932B neka iznese svoje utiske,pa da o tome malo polemisemo,a ne o "dobijo,dobio,odbijo,zavijo i sl.".

Poslednja izmena:
?!

@mnogo jaka faca

meni decko ne treba 'nabacivanje' postova za razliku od tebe

to sto sam te ispravi(j)o je na mestu jer svako ko je zavrsio nize razrede osnovne skole trebalo bi to da zna bez obzira da li je pisao u 2 nocu

?!

@mnogo jaka faca

meni decko ne treba 'nabacivanje' postova za razliku od tebe

to sto sam te ispravi(j)o je na mestu jer svako ko je zavrsio nize razrede osnovne skole trebalo bi to da zna bez obzira da li je pisao u 2 nocu ili ne

Kao prvo,nisam ja za tebe nikakav "decko".Ne zelim da polemisem u ovom tredu ni ocemu,osim o monitorima,ali bih ti preporucio da se ne mangupiras i da se ne ceses gde te ne svrbi,jer te ja ni na koji nacin nisam prozvao,a ako si i video da sam u textu napravio neku omasku,tu je p.m..Nema svrhe da izigravas moderatora,kad vec ima ljudi koji taj posao na forumu obavljaju.(kad ti je moja omaska toliko bola oci,mogao si i nekom od njih da skrenes paznju).
P.S.Cinjenica da si postovao prethodni odgovor dva puta govori sve o "nabacivanju" postova.Ah da,nisi ti hteo,nego se nesto zaglavilo pa ti dva puta kliknuo....To koliko je meni stalo do postova govori cinjenica da sam na forumu mnogo duze od tebe,a da sam ih nakupio skoro 10 puta manje.Govorim kad' imam sta da kazem,a ne da kad ne znam sta cu od duga vremena.Nadam se da je ovo kraj ove stupidne rasprave.Nemam vise ni zelje ni volje da se raspravljam sa D.A..
Nego,jel neko nabacio SM 932B(F),ili sam ja jedini ponosni vlasnik ovog modela na forumu?

Kupih BenQ FP93G i ja sam potpuno zadovoljan. Platio sam ga 220e. Slika je odlična (bar meni, posle CRT17"), uglovi gledanja su sasvim zadovoljavajući, jako mi se sviđa auto adjust i u opšte podešavanje i montaža su vrlo jednostavni. Jedina zamerka mi je to što monitor ima DVI ulaz, a u pakovanju nema DVI kabl.
Pa bih uzgred hteo da pitam: zna li neko dali je bitno koji je model ili kvalitet DVI kabla, jer sam video neke cene u jednoj prodavnici na primer:
- 6e (Roline (11.99.5430) Monitor-Kabel 3m, DVI-A (male)- HD15pin (male))
- ili 25e (Bandridge DVI-D Monitor Cable, 2m, Digital Only, Dual Link, High Resolution (2048x1536) 24K Gold Plated, 2x DVI-D Male, CL14202X)

Poslednja izmena:
Uzeo sam ljudi juce 971p....to je to!
Ne treba se dvoumiti ako se ima....

Uzeo sam ljudi juče Mercedes... to je to!
Ne treba se dvoumiti ako se ima....

:S:

Mislim da je poenta ove teme da ljudi nađu optimum odnosa cena/performanse u datom trenutku tj. među modelima kojih trenutno ima na tržištu.
Svako zna da sa 971P nema greške, ali onda duva promaja kroz džepove. Ne verujem da se ovaj model uklapa u kategoriju iz prethodnog pasusa.

I ja bih trebao ganjati neki 19" TFT, zato što na forumima vidim a i od drugih čujem da se kod njih zaista osjeti ugodniji rad koji manje (nimalo) bode oči, ne crvene se oči, ne umaraju se toliko kao sa CRT. Nadam se da je to tačno u osjetnoj mjeri kad već idem na ovu investiciju :), jer to sada treba pošto osjetim te tegobe a dosta vremena provodim na računaru.

Razlog što sam izbjegavao TFT je dosta veća gnjavaža oko odabira, već godinama se koliko vidim stanje na forumima nije promjenilo, svim modelima nešto fali, i to često više stvari, ili vjernost boja, ili odziv ("duhovi"), ili probijanje pozadinskog osvjetljenja, ili ugao vidljivosti, ili crna boja nije crna, ili nemogućnost rotacije (npr. vertikalne), ili se teško podešavaju, ili mrtvi pikseli itd. Koliko vidim kod kupovine se moraju praviti kompromisi, da se odredi šta je nekome važnije a preko čega je voljan da pređe pa da onda uzme neki model koji je u nečemo dobar a u nečemu škripi. Ili tražiti neku zlatnu sredinu.
Viđam npr. komentare: "uzimi taj, taj je odličan...osim za igre i filmove" :trust:

Meni bi trebao neki...dobar u svemu, koliko-toliko, ne neki sad ekstra skup i vrhunski, nego neki uravnotežen. Pošto na monitoru gledam TV i filmove sa kreveta pri čemu mi je glava na nižem nivou od monitora onda bi mi trebao neki sa pristojnim vertikalnim uglom vidljivosti, ili sa mogućnosti vertikalne rotacije (to je inače poželjno). Odziv mi ne treba ekstra brz, već neki umjeren, jer koliko sam prije čitao monitori sa bržim odzivom imaju slabiju vjernost boja, i obrnuto: sporiji imaju bolju vjernost boja. Trebao bi mi neki uravnotežen, da je i jedno i drugo OK.

Ako sam dobro shvatio kod TFT je problem i što su oni valjda dobri samo na native rezoluciji, nisu toliko postojani kod izmjena rezolucije kao CRT (npr. obaranje rezolucije na zahtjevnijoj igri).

Dakle koji 19" model biste mi preporučili?

Kako stoje stvari sa 20" modelima? Jesu li puno skuplji? Doduše teško je reći jer je spektar cijena i za 19" dosta velik, par stotina KM. Ali po istim karakteristikama, da li je 20" puno skuplje od 19"? Bi li se isplatilo ganjati neki 20"? I koji?

I da li je za opšti rad bolje sada uzeti wide ili obični? Nisam pratio mnogo ni čitao oko TFT-ova, tek se sada počinjem informisati jer sam primjetio da mi treba neki, zbog očiju, pa ne znam kako stvari stoje "wide vs obični", za svakodnevni rad, tu i tamo igre, internet, filmovi. Ne znam ni da li moj Radeon 9600 podržava te wide rezolucije :S:

Cijena do koje bih išao je 300 eura ali uzevši u obzir da su ovde monitori skuplji nego u Beogradu, znači to bi bilo "beogradskih" 250 eura ili nešto malo više.

@Vader

Ti ocito imas puno nedoumica.
Uzmi lepo i izcitaj ovih 73 strane ...

Uzmi lepo i izcitaj ovih 73 strane ...
Da, baš :trust:

Sad čitam drugu temu o wide vs obični i komentari su uglavnom da se ne isplati uzimati wide na "malih" 19" jer su suviše niski, već tek na većim monitorima, uglavnom od 20" ili još prije od 22"

upravo tako.
ako ces vec ici na Wide onda nista ispod 22"

Hvala, i nekako me više "vuče" obični :)

Right!
ja imam 19' standardan i sasvim sa zadovoljan, a wide varijanta ima smisla tek od 22'

E sad vidim, ti imaš 940N, taj bih i ja mogao nabaviti, on spada u jeftinije modele ako se ne varam, ovde oko 220 eura. Koliko si zadovoljan sa njim? Šta mu fali (svima nešto fali)? Kakav mu je vertikalni ugao vidljivosti, da sa kreveta koji je niži od monitora gledam TV i filmove? Može li se pomjerati po vertikali? Negdje sam čitao da se teško podešava slika na njemu, ali da je nakon toga OK.

Imas program uz njega za namestanje slike, ali mozes i bez njega. Kada jednom namestis sliku vise neces imati potrebe za tim. Uglovi su mu manji od deklarisanih, a sve ostalo je vise nego dobro.
Ja sam ga poodavno kupio i nijednog momenta se nisam pokajao. Za te pare - odlican monitor

Danas sam malo gledao 940N u jednoj radnji, 230 eura. On se može malo nagnuti naprijed, prema dole. Nisu imali ali mogu naručiti 931BF za 275 eura, pa njega nažalost nisam mogao pogledati, volio bih i njega pogledati jer sam čitao da je dobar.

Pa onda sacekaj dok ga ne dobiju pa uporedi pre kupovine.

Imaju ga u drugoj radnji gdje je skuplji, ali nije upaljen, samo su poredani jedan pored drugog, pa ću tu zatražiti da ga upale. S tim da to neće biti baš adekvatno poređenje jer neću imati pored njega 940N :)

Ljudi pa nema monitor 50kg pa da mu je mana sto nema pomeranje po vertikali. U sustini sto manje zglobova, to bolje. Vec sam se sreo dva puta sa monitorima kojima je otisao kabl koji se nalazi u zglobu. Nisam imao prilike u skorije vreme da se susretnem sa nekim novim monitorom na kojima se vide duhovi, to je prevazidjeno jos pre pola godine, ali i dalje je prisutan problem kod probijanja svetla i vernost crne boje. Ako trazite "profi" monitor tj. da ima veran prikaz boja uzmite neki sa PVA panelom, za sve ostale tu je neki od TN modela.

Nazad
Vrh Dno