Nakon duzeg razmishljanja,od mnostva modela TFT-ova koji su prisutni na nasem trzistu,odlucih se za model juznokorejskog
proizvodjaca Samasung,sa oznakom Syncmaster 932B.Nekoliko stvari je odlucujuce uticalo na moj izbor.Cena(21700din.saPDV-om),karakteristike(DVI,5ms odziva,veran prikaz boja,kontrast 700:1,osvetljene 300 cd/m²) i naravno dizajn(manje napadan
od LG-a,nekako elegantniji,ali to je krajnje subjektivna stvar).Elem,nakon visednevnog koriscenja mogu da kazem da je monitor sasvim zadovoljio moje potrebe.Mislim da daje veoma ostru,bojama zasicenu sliku,te sam tek na novom monitoru video neke do tada neprimetne detalje na starim fotkama(imao sam CRT Samsung Syncmaster 755 dfx).Uz monitor se dobija Dvi,kao i Power i VGA kabl,i disk sa drajverima(Magic Tune i Natural Color programi takodje).Monitor sam prikacio na DVI i radi besprekorno(od
BIOSA do Windowsa sva su ucitavanja vidljiva,kao i na CRT-u koji je radio preko D-Sub-a.)Profili u Magic Tune programu su
korisni(narochito text i movie su vrlo upotrebljivi za text i film,naravno

).Moram reci da nisam neki "igrac" tako da sam do sada probao PES 6 NBA live 07,Battlefield 2,NFS Most Wanted i Rome Total War.Nigde nisam video duhove i slicno,a velicina ekrana je sasvim dovoljna za solidan igracki ugodjaj.Filmovi su takodje vrlo gledljivi(narocito kvalitetni DVD-ovi),ali ako je snimak slab(chitaj DivX),slika ce biti i gora nego na CRT-u(kockice su josh izrazenije,sve je nekako "reckavo",mada neki bolji DivX-ovi i mogu da prodju,ali je za Divx ipak bolje koristiti TV koji zamuti sliku i ucini ih gledljivijima).Lose strane su vertikalni ugao(kakvih crnih 160 stepeni:crash: ),i ergonomija.Postolje je "tilt" tipa,poput stopice od case za vino,i "glosy" je,tako da ce svaki otisak prsta na njemu biti vidljiv i sa 10 metara(tako da pazhljivim posmatranjem lako mozete ustanoviti ko vam je od ukucana cackao monitor dok niste bili kod kuce).Takodje,treba se dobrano oznojiti dok panel namestite na njega,ali posle je sve Ok sto se stabilnosti tice(ne kao preteski CRT,ali sa ovim postoljem monitor se sasvim dobro drzi i nece se mrdati cak ni na nestabilnim stolovima,kakav je moj).Elem,za razliku od "igracke" varijante 931BF(2 ms,2000:1 kontrast,10-ak evra skuplji) koji je ceo "glosy",931 B je mat crne boje(osim postolja,i pozadine),sto je po meni plus,i vizuelno i iz prakticnih razloga(vec pomenuti otisci).Za igracki model se nisam odlucio,ne zbog razlike u ceni,vec zato sto sam stekao utisak da "ubrzani" modeli obicno imaju problem sa punocom,vernim i prirodnim prikazom boja,a i zbog chinjenice da mi je 2000:1 kontrast zaista preteran(meni je i sa ovih 700:1 dovoljan vec na 60%).Takodje,sada sam se i definitivno uverio
da je 19" vishe nego dovoljno za prosecnog korisnika,ali i visina igra vaznu ulogu,te mi pored "obicne 19-ice 19"wide,pa i
20"wide monitori deluju manji(19"wide definitivno jeste manja,a 20"wide ima vecu dijagonalu,ali je i kod njega visina manja za nekoliko cm nego kod klasicne 19-ice,te vizuelno deluje manje).Elem,moj je zakljucak da sam kupovinom SM932B dobijo dobijo kvalitetan uredjaj(probao sam ga u radnji,nije ima o BP,garancija je 3 godine na 3 mrtva piksela kod Erca),ukras u sobi(umesto kutije bezh boje,crni,tanak,i sto se tiche zavrshne obrade besprekoran monitor,kod koga je izbegnuta srebrna,mat plastika te monitor deluje prefinjenije,a ima i plavim,svetlecim prstenom diskretno naglaseno "soft tuch" "power" dugme:d ),i nerazdvojnog druga u narednih nekoliko godina.U svakom slucaju ako neko prelazi sa CRT-a na TFT,vise nego isplativa investicija.Ah da,"izgleda sasavo,ali mene oci vise ne bole

"