Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

Ja upravo razmisljam o kupovini monitora i u tom slucaju planiram da sa svojih (relativno) kvalitetnog 2.1 sistema, predjem na zvucnike ugradjene u Philipsov 190G6, koji sam pomenula... Ne treba biti iskljuciv, jer nisu svi zvucnici ugradjeni u monitore losi. Nisam ih cula, ali neko kome verujem jeste i komentar je jednostavan: nepoverovatno koliko dobro zvuce!

sale prdez je napisao(la):
@moderator i inodius:
ja izgleda pisem na turskom, kad niko ne razume sta sam hteo da kazem.
poenta je sledeca: mozda monitor nije los (stvarno ne znam, nisam ga video, pa zato tako i pisem), ali bi bilo bolje da nema zvucnike jer su i oni uracunati u cenu (i to ne zanemarljivo), jer koliko god da kostaju, nisu bolji od mojih Alteca koje bih svakako koristio cak i da ga kupim, jer se zna da su zvucnici ugradjeni u monitor jaki svega par W i ne mogu se koristiti ni za sta drugo osim za tiho slusanje muzike...onda se postavlja pitanje zasto bih bacao pare na monitor sa zvucnicima, kad za manje para mogu da uzmem monitor bez njih? nadam se da je jasnije, ako nije ja stvarno ne mogu nista nise da pojasnim.

Pazi sto je najludje jesu bolji od tvojih alteca :d :d

frrka je napisao(la):
Pa ako je toliki shit zasto se prodaje za 400e
Zasto ga ljudi nahvalise i to na ovom forumu?
Sta je po tebi dobro za te pare ali ni euro vise!

Zato sto je reklama cudo a pogotovo kada napisu da ima odziv brzi od zvuka :d . Kao sto se ljudi loze na Mpix kod aparata tako se loze i na odziv kod TFT monitora.

Poslednja izmena od urednika:
SoSo je napisao(la):
Ja upravo razmisljam o kupovini monitora i u tom slucaju planiram da sa svojih (relativno) kvalitetnog 2.1 sistema, predjem na zvucnike ugradjene u Philipsov 190G6, koji sam pomenula...
Oduvek trošim monitore sa zvučnicima (poslednja dva: Philips 107MB i Samsung 710TM). Ne podnosim kablove i gužvu na stolu. Kvalitet zvuka jeste nikakav, tek dovoljno da PC ne bude nem, tj. za osnovnu signalizaciju. Npr. sad mi dete uči muziku u programu Music Ace i kad treba da vežba bass ključ notni sistem - na monitoru se uopšte ništa ne čuje (!) jednostavno ne može da reprodukuje. Ali mi je paralelnim razdelnikom vezan kućni home theater sistem (kombinacija Roland monitorskih i Koss subwoofera), a prekidač kojim se uključuju pod nogom... kad zatreba.

simpson H je napisao(la):
Taj Sony je vrhunski monitor i nemoj gledati samo mrtva slova na papiru, vec ako mozes pogledaj i uporedi sa nekim drugim iz te cenovne klase. Ako nisi u mogucnosti da pogledas monitor onda trazi misljenje ljudi koji imaju tu priliku.

Da ali taj Sony je 550 eur a ovaj ViewSonic VG920 za koji sam pitao je manje od 400, zato i pitam za njega jer mi se po svemu cini dobar a i po ceni. Ne bih dao vise od 400 eur za monitor tako da mi savrseno odgovara ali kao sto sam rekao veoma mi je bitan prikaz boja tako da ako mu to nije dobro onda mi ne vredi ni da je 100 eur, tako da se nadam da ce naici neko ko ga je isprobao da mi pomogne.

inodius je napisao(la):
Da ali taj Sony je 550 eur a ovaj ViewSonic VG920 za koji sam pitao je manje od 400, zato i pitam za njega jer mi se po svemu cini dobar a i po ceni. Ne bih dao vise od 400 eur za monitor tako da mi savrseno odgovara ali kao sto sam rekao veoma mi je bitan prikaz boja tako da ako mu to nije dobro onda mi ne vredi ni da je 100 eur, tako da se nadam da ce naici neko ko ga je isprobao da mi pomogne.

Ako je najeftiniji VS onaj VA902 onoliko dobar, bolji od svih Samsunga u +80e kategoriji, nema razloga da i taj VG ne bude odlican monitor. A na zalost nisam imao prilike da ga vidim pa se zato i ogradjujem. Savetujem ti da ga ipak prvo pogledas a svaki ozbiljan prodavac, koji ga ima na lageru ce ti izaci u susret!

Simps, kod TFT-ova cesto i ne vazi pravilo > skuplji = bolji, pogotovo sto ljudi cesto razlicito vrednuju razlicite kategorije. Jedni vide razliku u odzivu od 2 i 4 ms, jednima nije dovoljan ugao gledanja ni na jednom TNFilm panelu, a drugima je ugao nebitan ... za boje takodje... dok je nekima 970P apsolutno najbolja devetnaestica, neko ne moze da predje preko toga sto je u pitanju 6-bit panel, itd.

Pazi sto je najludje jesu bolji od tvojih alteca :d :d
ne znas ni koje Altece imam, ali znas da su ti zvucnici sa monitora bolji...cccc
ako mi dokazes da su bolji, pojescu ove moje Altece, sve sa kablovima :)

ZorMi je napisao(la):
Oduvek trošim monitore sa zvučnicima (poslednja dva: Philips 107MB i Samsung 710TM). Ne podnosim kablove i gužvu na stolu. Kvalitet zvuka jeste nikakav, tek dovoljno da PC ne bude nem, tj. za osnovnu signalizaciju. Npr. sad mi dete uči muziku u programu Music Ace i kad treba da vežba bass ključ notni sistem - na monitoru se uopšte ništa ne čuje (!) jednostavno ne može da reprodukuje. Ali mi je paralelnim razdelnikom vezan kućni home theater sistem (kombinacija Roland monitorskih i Koss subwoofera), a prekidač kojim se uključuju pod nogom... kad zatreba.

Ali ni jedan od ta dva monitora nema subwoofer, kao sto ga ima Philips 190G6. Pa ne bih bas tek tako pelazila sa konja na magarca :)

Ali subwoofer nije integrisan, dakle kablovi... :)

Isto bih postigao da preko splittera vežem jedan Koss SX/1 (stoji mi neiskorišćen) na postojeći monitor ali to je već pola puta do home theater. A za slušanje muzike (gde ima smisla) ipak volim propisno pozicionirane zvučnike.

ne znas ni koje Altece imam, ali znas da su ti zvucnici sa monitora bolji...cccc
ako mi dokazes da su bolji, pojescu ove moje Altece, sve sa kablovima :)

Ali pazi kad je nebitno koje altece imas, sve sam ih cuo, ali ti nisi ove na monitoru :d .
Ja samo tvrdim da zvucnik u tom monitoru radi tonski izuzetno korektno, prosto neverovatno, i sasvim su upotrebljivi i u igricama i u filmovima a i za slusanje klasicne muzike. Pogotovo kod ove zadnje stavke!
U ostalom ko kupi Sony nece valjda da slusa HM :d :d Takvi kupuju Samsung sa odzivom od -25ms i neke 5.1 za slusanje muzike sa sub-om koji "drma" :D :D . A zvuk? ***** zvuk, bitno je da lomi :d

Poslednja izmena:
ZorMi je napisao(la):
Ali subwoofer nije integrisan, dakle kablovi... :)

Isto bih postigao da preko splittera vežem jedan Koss SX/1 (stoji mi neiskorišćen) na postojeći monitor ali to je već pola puta do home theater. A za slušanje muzike (gde ima smisla) ipak volim propisno pozicionirane zvučnike.
Pa dobro, mozemo pricati o vise aspekata kada je rec o dilemi monitori sa ili bez zvucnika : funkcionalnost, estetika, etc ali to ipak nema veze sa kvalitetom zvuka, zar ne?

byMaX je napisao(la):
Simps, kod TFT-ova cesto i ne vazi pravilo > skuplji = bolji, pogotovo sto ljudi cesto razlicito vrednuju razlicite kategorije. Jedni vide razliku u odzivu od 2 i 4 ms, jednima nije dovoljan ugao gledanja ni na jednom TNFilm panelu, a drugima je ugao nebitan ... za boje takodje... dok je nekima 970P apsolutno najbolja devetnaestica, neko ne moze da predje preko toga sto je u pitanju 6-bit panel, itd.

Maxo ja ipak mislim da svi od nas traze jedan kompletan monitor za na duze staze, koji bi se uklopio i u neku pristojnu cenu. Evo vec se pojavise i ove MVA Belinea-e od 20" sa rezolucijom 1680x1050 i treba videti kakve su, pogotovo sto je cena primamljiva, nesto ispod 500e.

upravo tako, kompletan monitor na duze staze, min. 19". ja sam ustekovao 500e i sad cekam 971P, neki Sony (samo bez zvucnika :p) ili VS ako budu za te pare, pa cu da presecem vec. nesto mi se cini da ce Samsung nuditi najbolji odnos ulozeno/dobijeno.

U ostalom ko kupi Sony nece valjda da slusa HM :d :d Takvi kupuju Samsung sa odzivom od -25ms i neke 5.1 za slusanje muzike sa sub-om koji "drma" :D :D . A zvuk? ***** zvuk, bitno je da lomi :d

Skoro svi Sony monitori koje sam video su stvarno extra (da imam kinte, sigurno ne bih uzeo LG), al' nemo' da vredjas :d :D za HM - za to je potreban vrlo kvalitetan (i brz) sistem da bi svirao kako treba. Sub tu moze da se slika. :)
BTW, ti zvucnicici na Sony-ju zajedno sa aktivnim sub-om zvuce stvarno dobro.

p.s. Upravo slusam DCC 24K Gold remaster Metallica-e: Ride The Lightning (da ne verujes kako je Steve Hoffman to remaster-ovao :,,: ), pa si me utrefio... :p

@sale prdez
nema potrebe da cekas samsung,imas belineu sa istim panelom kao viewsonic VP930,naravno ne bi trebalo da predje 500evra...znaci 8bit VA panel sa 1000:1 kontrastom
ja jednom pomenuh ovde belinea monitore,ali ljudi kao da ne zele da cuju za modele koji nisu samsung...

simpsone da li si mogao da probas belineu....vidim da je fabricki katastrofalno kalibrisan,pitanje je da li se to moze doterati na normalan nivo putem software-a,znam da je to nemoguca misija kad je u pitanju viewsonic VP930 a koriste isti AU VA panel,tj. 19" VA belinea je ok kalibrisana fabricki dok sa ovom to nije slucaj,na behardware je dobila jednu od najgorih ocena za vernost boja(fabricko podesavanje)
ovo je po meni katastrofalan problem...taj ebeni kaibrator kosta 300evra,mislim da je krajnje vreme da se udruze snage za nabavku istog,jer ovakve sprave su neupotrebljive bez njega....

znaci reporucujes mi da dam 500e za neki monitor sumnjivog kvaliteta? vrlo zanimljivo...posto je taj VS VP930? valja li on necemu? i posto je najjeftinija Sony MVA 19" (naravno, bez zvucnika)?

uopste nisu sumnjivog kvaliteta,nisi me razumeo
19" belinea ima isti panel kao u VP930,a to je VA panel sa 1000:1 kontrastom i 8ms odzivom (sve ono sto je trebao biti samsung 970P,a sto ocekujes od 971P) a sve to po ceni manjoj za 100evra od VP930....
dalje sto se tice kalibracije - belinea 19" je fabricki ok kalibrisana(njega sam predlozio) za razliku od viewsonica koji NIJE i NE MOZE da se namesti putem software-a...
na tom`s hardware i behardware koriste kalibrator pa moze im se da kazu da je prikaz savrsen,samo su zaboravili da pomenu da je nemoguce pravilno namestiti isti putem prilozenog software-a,zato je belinea 19" i TATA i MAMA
na behardware imas lepo prikazano koje vrednosti su ok i koje nisu (pored uobicajenih testova ima i prikaz fabricke kalibrisanosti) - treba citati u onim testovima jos nesto osim komentarisanja odziva.....
a ova 20" belinea sto je stigla i sto treba da predstavlja best buy (u francuskoj je best buy) nije dobro kalibrisana fabricki,sad je pitanje koliko moze to sa software-om da se dotera,za viewsonic znam da je to nemoguca misija,onaj njegov perfect suite moze u djubre, a povrh svega je najskuplji
samsung 770P je ok monitor,ispravno kalibrisan, 8bit VA panel,ali mana je sto je 17"

o.k. gde mogu da vidim tu Belineu i koji je to model. daj neki link sa slikom.
btw. 971P dolazi sa kontrastom od 1500:1, a da li je 6 ili 8 bit panel nemam pojma...sve u svemu ne kupujem nista dok ne docekam 971P za par meseci. nije mi bas tolika hica ;)
moram da izaberem savrsen all-around monitor, sto nije bas lako...

ruzan je za medalju. kad dajem tolike novce hocu savrsenstvo, kakvo ce 971P verovano biti. plus izgleda da je duhovit, prosto je neverovatno kolika je razlika izmedju 4 i 8 ms...

ruzan je za medalju. kad dajem tolike novce hocu savrsenstvo, kakvo ce 971P verovano biti. plus izgleda da je duhovit, prosto je neverovatno kolika je razlika izmedju 4 i 8 ms...

Pa ni Mac Cinema display nije savršen, a košta oko 900 eur (20ica).
TFT monitore ne treba gledati kad izađu... Kao i mobilne telefone (Samsung je po prošlogodišnjem proseku izbacivao novi modem SVAKI DAN!), uvek je više marketing, a manje inovacija ono što prodaje novi model. Po meni je best buy (kod nas popularni) Samsung 920N sa cenom od 300 eur. Nema DVI, ali slika je skroz ok i ne mislim da treba bacati duplo više para na najnovije modele koji će za mesec dana koštati isto toliko.

sve zavisi koliko zacene 971P kad se pojavi na leto. ako mu opice cenu od preko 500e naravno da se necu zaletati, vec cu sacekati jos neki mesec da mu cena padne ispod te magicne granice. kad se 971P pojavi, 970P ce biti 420-430e, pa nije nelogicno ocekivati da ce 971P biti 500e ili manje.

Posle svih 9 procitanih strana, ja moram da pitam... ipak.....

Pomozite mi, molim vas, recite mi sta da uzimam, kriterijumi su mi sledeci:
1. kvalitet & dugotrajnost (sto se tice ovoga, koliko sam provalio, samsung ima najbolje garancije sto se tice bad pixela, bar u ponudi oko 400e => trebalo bi da je najkvalitetniji ? )
2. pristojna slika - bavim se programiranjem - treba da mi cuva oci (ova kategorija valjda ne suzava izbor uopste), i hocu lepo da gledam filmove (=> odziv 4 ili 8ms ?). Kontrast ne znam koliko je bitan? Takodje, cini mi se da je osvetljenost uglavnom slicna svim modelima, tako da nije bas neki kriterijum.

3. necu da dajem pare za nesto sto mi ne treba (2ms, zvucnici), ali necu ni da ih zalim za nesto sto mi je bitno.

Glavna dilema mi je samsung 940B vs. 930BF.
Ali ako neko misli da bi trebalo da sacekam-da uzmem nesto bolje za slicne pare, ili da je neka firma bolja za te pare i slicnih karakteristika (vidim da su mnogi hvalili belineu, i jos neke meni potpuno nepoznate firme)bilo bi lepo da ovde napise :D

trenutno je Samung 970P najbolji all-around monitor i best buy. ako je verovati pc berzi, moze da se nadje ispod 450e.
btw. sto se tice bad pixela, Viewsonic daje jedini 0 bad pixel" garanciju (koliko ja znam), dok Samsung tolerise do 3 komada, tj. kad se pojavi cetvrti, tek onda imas pravo da ostvaris pravo na reklamaciju.

Neko je ovde vec pisao o tome, ail viewsonic (i pored toga sto imam jako veliku pozitivnu predrasudu o njima - imam jedan monitor kupljen '88, koji i dan danas bez ikakvih problema funkcionise) ima garanciju samo na ceo pixel, sto ce reci - da su sve 3 boje crkle. A realno, gde ce da ti bas crknu sve 3 boje bas na jednom pixelu? (u principu, nije strasno ako ti neki crkne, al je strasno - bar meni - da ti sve vreme svetli neki pixel zelene boje...) Mislim da bih se mnogo iznervirao ako bi dao 400e za monitor, i kad bi mi se pojavio neki mali svetli crveni ili zeleni :mad:

Bio sam juce u nekoj prodavnici u Beogradskoj gde su imali VS i Philipse, i gde ne daju garanciju ni na kakve podpiksele. A s obzirom da samsung daje garanciju na 4 podpiksela - dileme nema. Takodje, Sony daje garanciju za 5 podpiksela.

A i jos nesto me zanima - koliko su cesta pojava bad pixeli? Da li neko od vas ima bad pixele, koliko, i kakvi su?

Nenad11 je napisao(la):
Mislim da bih se mnogo iznervirao ako bi dao 400e za monitor, i kad bi mi se pojavio neki mali svetli crveni ili zeleni :mad:

Sta da kazu tek ljudi koji daju osrednje 4rocifrene sume za plazme/lcd zbog burnin/bd......

Nenad11 je napisao(la):
A i jos nesto me zanima - koliko su cesta pojava bad pixeli? Da li neko od vas ima bad pixele, koliko, i kakvi su?

Sve su redji redji cak i na slepo da uzimas lepe su sanse da dobijes ok primerak, pogledaj pre kupovine.

Vrh Dno