Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

Sta uzeti od sledecih monitora, a da ima dobar odnos cena performansi, dobar odziv, gejmerski raspolozen, ali i da mu je prikaz slika, boja, filmova i ostale multimedije sasvim korektan:
- Samsung 930BF ili 940BF ili 960BF
- BenQ FP93G X
- ili pak neki iz nize klase, koji se odlicno pokazao

Da li se moze naci ASUS 6600GT Top AGP model, negde, gde i po kojoj ceni odprilike, u bg-u, a jos bolje u Nisu

A kakav je 940BF u odnosu na 930 i 960 BF, pa i 970P?

Poslednja izmena od urednika:
Pa u odnosu na 970P je lošiji sigurno! PVA (970p) i TN su nebo i zemlja!
E sad za 930BF svi kažu da je OK, a od skora i za 960BF tako da kapiram da i nema neke velike razlike između ta 2 i 940BF...
(brzinu odziva sam prestao da uzimam u obzir pri vrednovanju monitora istog trenutka kad sam kod burazera video ACERa 17" 25ms odziv !!! Probao sam Quake III i Medal of honor i NISAM VIDEO NI JEDNO ZAMUĆENJE! ) tako da cifre više ne gledam!
Moj ti je savet da odeš u Beogradsku u Samsung shop i pogledaš sva 4 monitora, odlučiš koji ćeš da kupiš,a zatim gde ćeš da kupiš i to je to!
Pozdrav! (P.S. ja izabrao 970P i oduševio se, kupio sam 2 komada (za BG i za Šabac) i ni jedan nije imao mrtav piksel (normalno istestirao sam ih pre kupovine i bili su izloženi nekoliko dana))

sto je najjace samsung shop u beogradskoj ima jako dobre cene i garanciju od 3 godine na sve modele!

video sam na primer Samsung 740B za 25.500 din... to je 293 evra sa sve PDV-om i 3 godine garancije, u koju verujem jer je to ipak Samsung shop. Ajde mi nadji gde ima za 50 evra manje, i sve to pa posalji na PP zivota ti!?!

Ripper je napisao(la):
Pa u odnosu na 970P je lošiji sigurno! PVA (970p) i TN su nebo i zemlja!
E sad za 930BF svi kažu da je OK, a od skora i za 960BF tako da kapiram da i nema neke velike razlike između ta 2 i 940BF...
(brzinu odziva sam prestao da uzimam u obzir pri vrednovanju monitora istog trenutka kad sam kod burazera video ACERa 17" 25ms odziv !!! Probao sam Quake III i Medal of honor i NISAM VIDEO NI JEDNO ZAMUĆENJE! ) tako da cifre više ne gledam!
Moj ti je savet da odeš u Beogradsku u Samsung shop i pogledaš sva 4 monitora, odlučiš koji ćeš da kupiš,a zatim gde ćeš da kupiš i to je to!
Pozdrav! (P.S. ja izabrao 970P i oduševio se, kupio sam 2 komada (za BG i za Šabac) i ni jedan nije imao mrtav piksel (normalno istestirao sam ih pre kupovine i bili su izloženi nekoliko dana))

Kako ti nisi primetio na 25ms a ja na 12 i 8ms primetim? Pogotovu u quake-u III,a ti monitori od 25ms imaju pri odredjenim bojama i 80-90ms neki cak i po 120ms.

@Slayer:
ne znam za 17-ice, ali recimo 19-ice su bas skupe. npr. 970P ima da se nadje za vise od 50e manje. ja sam se za njega interesovao, pa sam pretpostavio da se slicna proporcija odnosi i na ostale monitore.

Slayer je napisao(la):
video sam na primer Samsung 740B za 25.500 din... to je 293 evra sa sve PDV-om i 3 godine garancije, u koju verujem jer je to ipak Samsung shop. Ajde mi nadji gde ima za 50 evra manje, i sve to pa posalji na PP zivota ti!?!

Gde bre dobre cene? Ja sam pre izvesnog vremena kupio upravo 740b za vise od 30e jeftinije od tadasnje cene u ERCU (samsung shop u Beogradskoj). A sto je najsmesnije upravo ta firma gde sam kupio (kao i vecina ostalih) nabavljaju monitore BAS IZ ERC-a! Sto znaci da vazi ista garancija (3god. itd.). Cak ako se i desi nesto oni salju njima (ERC-u) na servis.
Ako je sad u ERC-u 740b 293evra garantovano moze da se pronadje osetno jeftinije kod nekih drugih firmi koje prodaju monitore.

Sto se tice mrtvih pixela, kupio sam monitor bez provere u radnji jer je u poslednje vreme broj slucajeva sa mrtvim pixelima zanemarljiv (npr. tamo gde sam ja kupio nisu imali nijedan skoro godinu dana). Ovo naravno govorim za samsung ali verovatno vazi i za ostale jace proizvodjace.

Inace slika na ovom modelu (740b) je po meni vise nego odlicna, ima DVI, pivot i odziv 8ms (ne primecujem kasnjenje).
A za 19-ice ne znam sta da vam kazem, meni se licno ne svidja rezolucija koja je ista kao kod 17 (1280) pa samim tim mi deluje ruznije. Ali svakako morate sami otici i proveriti (i najbolje uporediti jedan pored drugog, ako ima mogucnosti). Naravno ovo ne vazi za 970p koji je stvarno fantastican.

Poslednja izmena:
Da li je neko imao prilike da vidi kako radi Philips 190C6FS i kakvog je kvaliteta posto doticni monitor moze da se nadje za nekih 25000 dinara. Takodje me interesuje kakav je u odnosu na LG 1915s i 1917s.

Slayer je napisao(la):
pa nista, ti mi reci gde ima jeftinije, posto ja nisam nasao, pa mi baci PP :)

Pa evo sad sam proverio sajt firme gde sam kupio, i dalje su jeftiniji za 10e od nove cene u ERC-u, a onda izracunaj koliko je bilo pre mesec dana kad je ERC drzao cenu tog monitora na cini mi se 29000 din (mozda i malo vise). :D
I ne samo to, posto je nedelja, nisam mogao da ih pozovem, jer mozda nisu azurirali cenovnik na sajtu. Ali moguce je i da treba da prodaju primerke nabavljene po staroj ceni....pa u tom slucaju sacekaj jos koji dan. Ali u svakom slucaju proci ces jeftinije za istu uslugu i garanciju. :p

btw poslao sam ti na pp ;)

nije, jer bi onda znacilo da su sa njim skuplji od ERC-a, koji guli kozu sa ledja. uostalom, moguce je naci bar 7-8 firmi gde je 970P 50e jeftiniji od ERC-a.

ERC je primarno uvoznik, naravno da mu je cilj da što više proda na veliko i očuva distributersku mrežu, a ne da je uguši sopstvenom maloprodajom. Zato se i ne treba čuditi visokim cenama. Svakako pojuriti monitor na drugom mestu ako je moguće - svi oni dolaze sa istog mesta, upravo iz ERC-a.

Konkretno za 970p je potpuno tacno sto sale kaze, iz licnog iskustva govorim, znaci NIKAKO u ercu, a garancija koju sam dobio od firme, je njihova... pa sad ko tu kome...

Pa to samo pokazuje da je ERC ozbiljna kompanija koja misli o distributerima proizvoda koje uvozi. Slicno je i sa Pakomom. Neke stvari koje sam kupovao, a ciji je uvoznik bio Pakom, kupovao sam 10-15% jeftinije kod distributera nego sto su kostale u Pakomovoj maloprodaji.

Trifun je napisao(la):
Prelistao sam brdo foruma. Na kraju - rezultat: 930BF je najbolji. Odnosno, to je jedini monitor na koji malte ne niko nema neku primjedbu. Svi vlasnici su maksimalno zadovoljni.

Na 940B sam naisao na par zalbi, pa i misljenja da ga u ponovnom izboru nebi kupili.

Moram reci da sam za ostale proizvodjace manje interesovao.

940B se najjeftinije moze naci za 350e, a BF 380e. Provjerio sam kod proizvodjaca, cijene su sa uracunatim PDV-om.

Moj neki zakljucak na osnovu svih procitanih postova je da ako nisi neki pasionirani igrac (a ja nisam) 30e je previse. Kupujem 940B.

Ove cijene koje si naveo su cijene npr oviih monitora u Podgirici bez PDVa. Gdje si ih nasao za ove pare-moze i na private? Koliko je garancija na Samsunga-d li je produzena na 3 godine?

@Matador
Pogledaj PC Berzu za aktuelne cene. Takođe, moj ti je savet da nazoveš prodavca kod koga planiraš kupovinu i proveriš da li dozvoljava testiranje monitora pre kupovine. Mnogi koji nude najniže cene to ne dozvoljavaju. Ja sam ipak, kada je monitor u pitanju, pre za varijantu da probam to što kupujem, a za 20-tak eura iznad tih najnižih cena monitor možeš kupiti u nekom prodajnom salonu gde usput možeš i da uporediš kakvu sliku daju različiti modeli.
Garancija na Samsunga, gde god da ga kupiš, je tri godine.

Ja sam se pridružio brojnim vlasnicima modela 940B. Jako sam zadovoljan dobijenim. Nije mi ovo prvi TFT, mada je prvi Samsung TFT koji imam. Nisam primetio da je pozadinsko osvetljenje prejako, kao što su mnogi ovde pisali, bar meni ne smeta u radu, a evo buljim u ovaj monitor već 15-tak sati.
Što se pivota tiče, prilično je nezgrapno rešen i mislim da su 960BF i 970P mnogo bolje rešenje ako je nekom ova opcija od presudnog značaja. Zamerka je što se kablovi kače direktno na monitor a ne na postolje, tako da prilikom rotiranja za sobom vučete i kablove (u mom slučaju vučem sva tri kabla - DVI, Analog VGA i napajanje) pa pivot neću baš često koristiti.
Opcija podešavanja po visini je pravo osveženje i omogućava da monitor namestite tako da na ekran iz svog idealnog sedećeg položaja uvek gledate pod pravim uglom, čime se izbegava osećaj različite osvetljenosti gornjeg i donjeg dela ekrana.
Još jedna zamerka ide na OSD tastere. Od svih, osvetljen je samo taster za paljenje monitora. Bilo bi lepo da su osvetlili sve tastere i tako olakšali kretanje kroz menije i kada vam svetlo u sobi nije uključeno. Ipak, ovo je zamerka više kozmetičke prirode i lako se prevalizali korišćenjem MagicTune softvera koji stiže uz monitor.

Poslednja izmena od urednika:
Vasa misljenja o NEOVO i BELINEA TFT

Voleo bih da mi vlasnici (i drugi dugorocni korisnici) ovih monitora prenesu njihovo misljenje o njima.

Konkretno, interesuju me Belinea 101925 i 101935
Odnosno Neovo F-419B

Provodio bih dosta vremena uz monitor, uglavnom radeci sa tekstom (internet surf i sl.) i gledanje filmova i voleo bih da cujem neke argumente ZA i PROTIV ovih monitora.

Molim vas za savet u vezi kupovine ova 2 TFT-a

Imam samo ovu opciju kupovine a ona se odnosi na:
1.Samsung 940n i
2.Fujitsu-Siemens FSC W19-1 19"WideTFT 1440x900,300 cd/m2,500:1,8ms
Ja prednost dajem FSc zbog "wide tv" ali se malo dvoumim za slabiji kontrast(i koliko se to zapravo primecuje) u odnosu na samsung 940N.
Sutra naruchujem a obzirom da nemam predstavu kakva su ova 2 monitora u praksi,zaista bih molio vlasnike ili ljude koji su ih probali da mi daju neke smernice.

Prilozi

• monitori.jpg
    monitori.jpg
    88 KB · Pregleda: 130
moj favorit je BenQ !

Pa ja ti samo mogu potvrditi da je w19-1 extra monitor,po meni se ne primecuje nizi kontrast a monitor uopste ima i super boje i razumno je brz(kasnjenja u jedi outcast nisam primetio) sa visokim uglovima gledanja za ono sto moze tn tehnologija da ponudi,mislim nisam bas covek od mnogo reci ali ja sam za sada extra zadovoljan,u svakom slucaju sliku sam uporedjivao sa 940b(koji ima bolju sliku ako se ne varam od 940n) i u odnosu na njega slika i boje su mnogu lepse da ne pominjem sto meni generalno kod svih samsung monitora smeta preveliko osvetljenje koje mi nekako izbledi boje...da ne duzim sad ja bih ti preporucio Fs w19-1 naspram 940n.
Meni bi jedino koristilo jos podesavanje po visini al dobro ne moze bas sve za tolike pare.
Imaj na umu za cega ces koristiti monitor jer nekim ljudima zbog interneta vise odovara 5:4 aspekt ali ti praznog mesta sa strane ne gine u oba slucaja.Sto se tice igara vecina ima da se podese na wide a one koje nemaju ne izgledaju bas savrseno ali se naviknes brzo,u svakom slucaju meni 4:3 izgleda lepse razvuceno na 16:10 nego na 5:4.
p.s. umalo da zaboravim filmovi izgledaju zaista odlicno na njemu i ako ces ga koristiti u te svrhe izbor je po meni jasan.
poz

Poslednja izmena:
Obzirom da imam SKY star 2 karticu u kompjuteru znachi da mi je multimedija glavna zanimacija...zato sam i razmisljao o njemu...
saznao sam da ima konflikt na dvi sa ati 8xxx serijom grafickih kartica i da je fsc izjavila da su radili testove na nvidia graf.chipovima..sa ati ima konflikt u digitalnom modu konekcije..........ali to meni nije bitno jer nv mi je primarni chip davno...

Poslednja izmena:
Ne bih ti mogao potvrditi taj konflikt zaistas obzirom da imam radeon 8500 i sve sljaka savrseno preko DVI prikljucka,uostalom bilo je vec reci o svemu tome i tom monitoru na forumu,potrazi i naci ces vec,ne znam kako samo funkcionise klasicna televizija na wide formatu,mozda neko drugi moze da ti pomogne okko toga s obzirom da nemam tv karticu.

Samsung LCD-preporuka

Razmisljam se da pazarim neki extra dobar LCD pa se razmisljam izmedju Samsunga 740 i 940 BF (to su valjda oni od 2ms odziva) ili Viewsonic (ne znam tacno model) sa 3ms odziva. Koji bi po vama bio dobar izbor i jeli realna razlika 100e izmedju samsunga sa 17 i 19 incha

Viewsonic a posle 940bf.Mada sam ja danas naruchio ovaj FSC w19-1.Imam vec Samsung 730bf a ovaj cu drugi za multimediju a pogotovo za skystar2 varijante...

Nasao sam u firmi A-Maze Samsung 940b za nekih 325 evra. Da li je neko kupovao kod njih? Kaze da ima 3 godine garancije i cena je SA uracunatim PDV-om... Lici mi kao bestbuy

Vrh Dno