Šta je novo?

Koje su vam temperature HDD-ova?

21 idle, 26 load... cini mi se :D

WDC 160 GB oko 50 C i jace zavisi od rada.....
a sto je bitno kada je garancija 3 godine ?

26 i 29, bez posebnog hlađenja

HITACHI 80 Gb 35-40

maxtor 9 - 80 gb - 20 C hladjen sa spire-om i maxtor 8 - 40 gb - 30 c bez hladjenja...

genuine je napisao(la):
WDC 160 GB oko 50 C i jace zavisi od rada.....
a sto je bitno kada je garancija 3 godine ?
sutni kuciste u radu par puta, pa ces da vidis:p

po meni je racunar potrosna roba za koju ne vredi ulagati pare ..
hard diskovi su najgrdji u celoj prici... jednostavno mozes da ga hladis koliko hoces to nece da produzi njegov vek... ono sto mu vise smeta je sutiranje i sl...
temperatura ne utice na performanse i rad u opste kao pre kada su bili step motori pa je morao da se zagreje na radnu temperaturu ( rasiri se ploca previse pa fiksni korak glave promasi stazu )...
u svakom slucaju hard disk nije bezbedno mesto za cuvanje podataka pa ako vam je to bitno bolje kupite dvd-ram diskove i sl. stvari...

a temperatura bar za mene sve ispod 65 je ok...sve iznad znaci da mi je u sobi 40 pa bi pre trebalo da se za sebe zabrinem :)

genuine je napisao(la):
a temperatura bar za mene sve ispod 65 je ok...sve iznad znaci da mi je u sobi 40 pa bi pre trebalo da se za sebe zabrinem :)

To što je za tebe nešto dobro ili loše se uglavnom ne slaže sa preporukom proizvođača. Diskovi ne bi trebalo da prelaze 40 stepeni. Ostaje jedino diskutabilno pitanje kalibracije senzora - ali odokativnom metodom, tj. pipanjem, disk ne treba da bude vruć nikako, mlak već može, a verovatno i treba da bude. Fluidnim motorima, koliko ne odgovaraju visoke, toliko ne odgovaraju ni previše niske temperature. Nije dobro da se poremeti viskoznost tečnosti u motoru.

Svakako da mu temperatura skraćuje životni vek i pravo rešenje je dobro provetreno kućište, kao i za svaku drugu elektronsku komponentu unutra. Neka specijalna hlađenja i dodatni fan-ovi uglavnom ne donose posebnu dobit. Na primer, u Chieftec DX-01 kućištu, napred u rack mogu da se stave 3 harda sa milimetar prostora jedan do drugog, ali ako se napred namontira jedna 8mica na 7v da duva preko njih biće jedva mlaki. Znači samo kulturno odrađeno dobro provetravanje u kućištu i glava vas neće boleti.

Bottomline - ništa ne garantuje da taj disk neće crći, koliko god ga mazili i pazili, zato redovan (ako može dnevni) backup.

bravo nizdo, to je to. Jedino dnevni backup, to nikad ne bi radio :d

pa najbolje je da pogledate za svoje diskove ... evo recimo za raptora
pa onda da prema tome prilagodjavate sve ostalo...
ako recimo ovaj radi do 55C to znaci da moze da radi na toj temperaturi proizvoljno dugo...

Shock
Operating Shock (Read) 65G, 2 ms
Non-operating Shock 250G, 2 ms
Acoustics
Idle Mode 32 dBA (average)
Seek Mode 0 36 dBA (average)
Temperature (Metric)
Operating 5° C to 55° C
Non-operating -40° C to 65° C
Humidity
Operating 5-95% RH non-condensing
Non-operating 5-95% RH non-condensing
Altitude (Metric)
Operating -305M to 3,050M
Non-operating -305M to 12,200M
Vibration
Operating
Linear 10-300 Hz, 3.0G (0 to peak)
Random 10-300 Hz, 0.008 g² / Hz
Non-operating
Low Frequency 5-20 Hz, 0.195 inches (double amplitude)
High Frequency 10-300 Hz, 5.0G (0 to peak)

'Ajmo sad da pricamo o ovome na 35C... :p

Meni su temperature svih 5 hardova blizu 40C, tj. od 35-40C, s tim sto mi je danas jedan isao i do 42C... Kuciste ne moze vise da bude provetreno, 2x8cm@7V + 12cm@12V uvlace vazduh, 2x8cm@7V izvlace vazduh...

p.s. U sobi, skoro pakao :S: - 2. sprat, severna strana... Matorci u VSu uzivaju sa klimom, a ja se topim programirajuci ovaj glupi diplomski... :d

Seagate 120GB trenutno po SpeedFan-u 48*C, ali kad god po ovim vucinama pogledam temperaturu ona je 48*C.

Mali up, nije vise 21, sada je 30 blaogo hladjen osmicon na 1500, a okruzenje u ovom trenutku 28 majku mu... :D mobo je 37, proc 38... strasno

Do pre par dana u starom "nn" kucistu 2xWD120GB sata su posle intenzivnije upotrebe dostizali temp. od 54-55 stepeni i to u prostoriji sa klimom, na dodir bukvalno vreli iako su bili hladjeni sa hdd kulerima + 80mm napred. Trenutno, posle zamene kucista sa CM Centurion 5 koje je od starog samo za 3cm sire, hlade se jednim 80mm sa prednje strane i temperatura im je izmedju 32-33 u mirovanju i do 37-38 pri zaista intenzivnoj upotrebi, konkretno radi testiranja pola sata CoD2 multiplayer ili S&M da se okolina dobro zagreje pa onda 20-tak GB sa diska na disk.

Poslednja izmena:
Kod mene Maxtor 80GB 36-38 pod opterecenjem hladjen sa 2 osmice
Segate 120 GB 38-39 pod opterecenjem hladjen sa HDD coolerom@7v

Temperatura u sobi je 7-8C veca, a HDDovi 3-4C vise...dakle, imam fore do +82C u sobi, dok je ne psotane kriticna temperatura za HDD.....hm, taad mi verovatno nece ni biti mnogo vazno :d

maxtor hladjen fan 80mm@7V 29C, klima nastelovana na 25C

U sobi gdje mi je komp, dosta je vruce, temperature diskova su:

Seagate ST340014A 36 °C (97 °F)
Seagate ST3160827AS 30 °C (86 °F)

Maxtor 40GB, slim:
idle - 28 (po ovoj vrucini napolju inace je 22-23)
full load - 32-33
Inace hladjen je sa Titan-ovim coolerm za hdd. Za sada sam izuzetno zadovoljan, ne cuje se mnogo a odlicno hladi. Ovo je jedna od najpametnijih stvari koje sam kupio za komp :d
hdd_cooler2.jpg

Maxtor 6Y160P0 160GB - trenutn je 48 C (ukljucio sam komp pre 30 minuta), a danas je bio 61 C (zato sam ha i iskljucio)!!! :zgran:
A drugi (koji sam sada izvadio je Maxtor 40 GB i danas je bio 59 C...

Nemam nikakvo hladjenje. Da li je bolje da kupim dva hdd kulera (oni koji se montiraju na HDD), ili da uzmem samo jedan koji ce da duva u oba harda sa strane? Koje je bolje, hladnije resenje?

Ej ljudi ovi Titan HDD cooleri su brooka, ima ih dve verzije jedna plava sa jenim "brezuljkom" kao na slici eatmyshorts-a i druga crna sa dva "brezuljka" istih karakteristika:
15.03 CFM, 3600 RPM na 12V, 0.17A !!
Tako da je to topla, pardon hladna, preporuka za HDD ;)

p.s.
jedna mala digresija, nemojte se zavarati da sa bilo kakvim konvencionalnim hladjenjem (citaj ventilatori) mozete ohladiti HDD-ove. Oni sluze samo da vam "odvedu/rasprse" vreo vazduh sa elektronike, hladjenje komponete kao sto je HDD se moze postici jedino dovodjenjem hladnog vazduha, sto je u ovim danima moguce samo kod sretnika koji imaju kilmu :)

Poslednja izmena:
ToxiC je napisao(la):
p.s.
jedna mala digresija, nemojte se zavarati da sa bilo kakvim konvencionalnim hladjenjem (citaj ventilatori) mozete ohladiti HDD-ove. Oni sluze samo da vam "odvedu/rasprse" vreo vazduh sa elektronike, hladjenje komponete kao sto je HDD se moze postici jedino dovodjenjem hladnog vazduha, sto je u ovim danima moguce samo kod sretnika koji imaju kilmu :)

U pravu si potpuno. Kretanje vazduha nije i rashladjivanje. Kretanje vazduha podseca na hladjenje, ali to je samo kretanje cestica iste temperature koja se pri tom ne smanjuje. (moze se samo povecati od trenja, ali to je sada druga prica...:wall: )
:wave:

Baraba je napisao(la):
U pravu si potpuno. Kretanje vazduha nije i rashladjivanje. Kretanje vazduha podseca na hladjenje, ali to je samo kretanje cestica iste temperature koja se pri tom ne smanjuje. (moze se samo povecati od trenja, ali to je sada druga prica...:wall: )
:wave:
pa i nisi bas u pravu... kretanje vazduha odvodi toplotu...

@markokikinda
Ako mislis na scouser-a, covek se debelo zaje*ava, a ti si otkrio vrucu vodu... :S: :wall:

Poslednja izmena:
joriq je napisao(la):
pa i nisi bas u pravu... kretanje vazduha odvodi toplotu...
Prica je bila o kretanju vazduha a ne o izmeni vazduha i odvodjenju istog!

Rekao bih i ja temperature samo kad bi mi neko rekao kojim programom može da se meri u raid-u :)

@scouser
Pa zar nije samo nemoj i neću zajedno?....ispravi me ako grešim,davno sam učio.....pre cirka 20-ak godina :)

Pozz

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
@markokikinda
Ako mislis na scouser-a, covek se debelo zaje*ava, a ti si otkrio vrucu vodu... :S: :wall:

:d :p

Nazad
Vrh Dno