Šta je novo?

Koje su vam temperature HDD-ova?

astan je napisao(la):
Maxtor 6Y250PO hladjen osmicom koja duva ispod njega trenutno 19 C (u sobi je oko 22 C) a kada je malo toplije ide do 25 C, nikad ne prelazi 30 C.

Zanimljivo HDD 19C a u sobi 22C, jel si stavio kockice leda odozgo na HDD pa ima nizu temp od sobne?

Misko je napisao(la):
Zanimljivo HDD 19C a u sobi 22C, jel si stavio kockice leda odozgo na HDD pa ima nizu temp od sobne?
Uvek postoji razlika u temperaturi a zavisnosti od visine (topao vazduh se dize itd..), a posto temperaturu sobe ocitavam na klimi koja je pri plafonu a kuciste se nalazi na podu verovatno postoji neka razlika u temperaturi i verovatno je tempratura pri patosu ispod tih 19 C ...

wd2500js trenutno 34 C ali zna da pokaze i 52 C, a hladim ga sa jednom osmicom konstantno.

astan je napisao(la):
Uvek postoji razlika u temperaturi a zavisnosti od visine (topao vazduh se dize itd..), a posto temperaturu sobe ocitavam na klimi koja je pri plafonu a kuciste se nalazi na podu verovatno postoji neka razlika u temperaturi i verovatno je tempratura pri patosu ispod tih 19 C ...

nemoj da zezas, nek bude i razlike izmedju poda plafona to je ispod 3C 100%, svejedno kako god hladio taj hdd on mora da bude bar 5C topliji od sobne.

Misko je napisao(la):
nemoj da zezas, nek bude i razlike izmedju poda plafona to je ispod 3C 100%, svejedno kako god hladio taj hdd on mora da bude bar 5C topliji od sobne.
U pravu si :D, stavio sam led na HDD ali nisam hteo da kazem u prethodnom postu :)

WD ide do 39 C,a Mahtor 80 GB i do 46 C i gruvaju vise od dve godine i nista im ne fali,pa nezam sto se svi mucite sa dodatnim coolerima ,kad to nema efekta...Ako ce da crknu, nece od temperature ,vec od lose struje-napajanja ili od losih komponenti ugradjenih u njima...Smesni ste...:whip:

@misko kada upalim komp temp. mi je 8C !!!

sada je 25 a u full oko 35, s tim da hard stoji u 5.25" slotu i nema nikakvog protoka vazduha

i naravno hard je WD 80BB

Prilozi

• win start.JPG
    win start.JPG
    4.8 KB · Pregleda: 61
Pa, sa obzirom da je u sobi hladno, idle 24 c, under load...i don't know..30 i neki?
WD1600JB.

maxtor 80gb 28C
WD 160gb 33C

U ovom trenutku, temperature su sledece:

Seagate ST340014A 30 °C (86 °F)
Seagate ST3160827AS 24 °C (75 °F)

Izmedju njih duva ventilator od 8cm, 160GB je gornji, a 40GB donji, razmak je oko 10cm izmedju njih.

Doduse, kada je prethodnih dana bila velika vrucina napolju (i u sobi je bilo znatno toplije), temperature su im bile vece za oko 3-4C.

Poslednja izmena:
Kad ste vec zapeli sa tim niskim temperaturama, evo vam domaci zadatak. :eyebrows:
Senzori 4 i 5 ne mere nista, vec uvek prikazuju toliko (da ne bude zabune).

P.S. Bese to jednog januarskog dana...
kava.gif

Prilozi

• Temperatura rekord.jpg
    Temperatura rekord.jpg
    29.1 KB · Pregleda: 54
Cwelle je napisao(la):
Kad ste vec zapeli sa tim niskim temperaturama, evo vam domaci zadatak. :eyebrows:
Senzori 4 i 5 ne mere nista, vec uvek prikazuju toliko (da ne bude zabune).

P.S. Bese to jednog januarskog dana...
kava.gif

...a ledenice koje se tope sa harda kako postize radnu temperaturu :d

I ja sam izvalio da senzori nisu uvek u pravu ... npr moj WD na 40 (speedfan) se pod prstom ne oseti, a IBM iz IBM desktop kucista na navodnih 34 i te kako greje prst, tako da sam se manuo svega ovoga i zaboravio na speedfan

maxtor dm10 300gb///31C(sa Fan-om)

ne hladim maxtore nicim (do duse otvorena mi je stranica kucista)ali temp ne prelazi 25C,mozda ovaj slim 30C

neo geo je napisao(la):
I ja sam izvalio da senzori nisu uvek u pravu ... npr moj WD na 40 (speedfan) se pod prstom ne oseti, a IBM iz IBM desktop kucista na navodnih 34 i te kako greje prst, tako da sam se manuo svega ovoga i zaboravio na speedfan
pametno zborish, momce. Senzori na HDD-u se mogu koristiti prije svega kao reper koliko se vishe/manje griju u raznim uslovima, koliko ventilacija utice na to i sl, a tacnija ocitavanja uglavnom veze s vezom nemaju.

oklagija je napisao(la):
@misko kada upalim komp temp. mi je 8C !!!

O tome vam pricam ti programi baronisu samo tako, diskutabilno je i pitanje sto postujemo svi temp hdd-ova kad to u dosta slucajeva nema veze sa zivotom al ajde. :p

Maxtor 160Gb sata 23C konstantno,
osim kad bas pocne nesto dugo da kopira onda 26C

Pojma nemam, nikada me nije zanimalo. Kuciste je dobro provetreno i ne razmisljam o tome.
edit: Evo sad sam ga dotakoao prstom, topliji je od mene, ali ne mnogo. cenim 40C, ne vise. Radi vec 2 godine.

Poslednja izmena:
Zavisi od firme do firme kad je senzor u pitanju.To je njihova lukava politika shta i gde zapravo meri senzor.

Hladjeni (jednom) TT "osmicom":
Seagate 250GB SATA - 25-28C u idle do 32 u full opterecenju (OS na njemu)
Maxtor 200GB ATA - ili isto kao pomenuti Seagate ili stepen manje

Bez hladnjenja:
Seagate 250Gb ATA - 33-35C, jos uvek ga nisam ljudski opteretio :)

Maxtor 160GB Diamond Max 10 Sata 30-38C sa nekim mnogo oslabljenim ( necujnim) hladjenjem

WD 1200 JB - 40C
Maxtor 30GB slim - 35C
bez qlera, mada planiram da stavim jedan za WD-a poshto se greje kada kompresujem dvd i sl...

39-40,kad je haldno u sobi manje,i kad okrenem kucishte u coshe onda se penje i na 50(zato ga vishe ne okrecem...

nisam nikada hladio hard diskove, pa necu sad da pocinjem, kad moze quantum lct10 da radi evo vec 6 godina bez hladjenja, moci ce valjda i ovaj maxtor 120 sata bar jos godinu-dve... i jedan i drugi su nesto izmedju toplog i vruceg, kad stavis ruku odozgo topliji za nekoliko stepeni, recimo... hard diskovi su danas jeftini, redovan bekap je po meni najvazniji od svega...

urrke je napisao(la):
nisam nikada hladio hard diskove, pa necu sad da pocinjem, kad moze quantum lct10 da radi evo vec 6 godina bez hladjenja, moci ce valjda i ovaj maxtor 120 sata bar jos godinu-dve... i jedan i drugi su nesto izmedju toplog i vruceg, kad stavis ruku odozgo topliji za nekoliko stepeni, recimo... hard diskovi su danas jeftini, redovan bekap je po meni najvazniji od svega...
Poredis babe i zabe :D
5400rpm i danasnji 7200rpm se debelo razlikuju ;)

Evo ja sam danas skinuo ventilator koji uvlaci vazduh sa prednje strane i duva ispod maxtora (prebacivao sam ga sa 12V na 7V). Ventilator je bio skinut nekih pola sata i za to vreme HDD se ugrejao na 40C (nije bio opterecen), na dodir odozgo je bio veoma topao i to sa otvorenom stranicom. Zatim sam vratio ventilator 80mm koji sada radi na 7V i zatvorio stranicu, temperatura je posle nekog vremena spala na 24C (zatim sam skinuo stranicu i pipnuo HDD odozgo koji je bio hladan tj. osetno hladniji nego u prethodnom slucaju). Ne znam da li HDD-u ova temperatura nesto znaci i koliko tacno senzori mere temperaturu i nije me ni briga ali ja se bolje osecam ovako:)
P.S. ventilator se sada ne cuje sve dok mu se ne priblizis na koji santimetar :)

Nazad
Vrh Dno