Šta je novo?

Koje miševe imate?

David protiv Golijata 😊

Prilozi

• velpicjoincollage20230203_113848.jpg
    velpicjoincollage20230203_113848.jpg
    193.7 KB · Pregleda: 125
Jedino mi zao sto nisam uzeo i jedan Asus Keris dok je bilo na Ananasu po povoljnoj ceni jos sa vaucerom bi bio valda 4500 dinara. Ali ne znam zasto ga nisam porucio.

Keris - Mis je kvalitetan, lijepe izrade i tezine za tu velicinu. Dodju klizaci i set switch rezervni. Kabal mekan, fantastican. Klikovi ok, osim srednjeg klika, ali meni je bas bas premali, gotovo neupotrebljiv, pa ne bih komentarisao nista oko njega, mozda mi zbog toga srednji klik ne odgovara. Ja koristim palm grip. Korjen sake do vrha srednjeg prsta 19cm. Mozda ko koristi claw.... Ja ga uzeo djeci, klincu preveliki MX518, dok ga cerka ne da :) A sebi sam uzeo Spatha X, nisam stigao ni otpakovati jos.
Imam i ovaj Asus Tuf M3 i odlican mis za jako malo para. Mnogo bolje mi lezi u ruci neko Keris, djeluje veci osjetno.

Prilozi

• 20230203_124327.jpg
    20230203_124327.jpg
    356 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
Ranijih godina sam kupovao vece i teze miseve ali u nekom periodu su mi posatali preveliki i teski da ih koristim. Kako bih to objasnio ne znam ali sada mi vise prijaju ovi manji misevi i laksi. Sve do 80 grama je da mogu ali vise sam do 65 grama da je mis. I sto mi je jako bitno da je sredisnji deo misa koji naleze na dlan simetrican a ne leva strana vislja a desna niza. Zato mi ovaj Gladisu malo ispada iz forme a i primetio sam da me saka boli posle duzeg koriscenja. Tako da je vrlo moguce da ce da ide na oglas pa kupim nesto drugo.

Gladius, Keris i jos par tih Rog mi imaju jako cudan skrol i klik na srkol.u Iz nekog razloga su mi cudni i ne leze mi. 20 godina sam na Logitech MX fransizi, evo prvi mis koji sam uzeo da nije iz te grupe, Spatha X. Volim teske miseve i masivne. Cak sam u G5 i G500 prije stavljao i tegice, ali sam ih pogubio, pa sad koristim bez. Oko 120gr je G500. MX518 hero koristim za gaming, on je 100gr i lagan mi je za moj ukus.

LOGITECH MX MASTER 3 je po meni definitivno najbolji izbor! Koristim ga već par godina (drugi primerak već) i na kraju sam ga upario sa MX KEYS tastaturom i to je prosto to nema dalje :)

Prosetah se sinoc po trznom centru i posto nikako nisam mogao da dodjem do zakljucka kakve efekte ima vertikalnost na kraju se odlucih da kupim jeftiniji vertikalni mis da probam.
Izabrao sam Hama EMW-500 za celih 2750 dinara. Isprobao malo juce, prilicno je neobicno ali je ok, videcemo dalje.

Ni ruznijeg misa ni skupljeg. Ovo oni meni jos da plate da ga koristim a ne ja njima. Koji klosari. Pa za te pare da kupim 10 obicnih viper mini i da sam miran do kraja svog zivota jos praunicima da ostavim.
n2kfjo0nzyfa1.png

Spatha X. Ogroman mis. Samo za palm grip. Koji god grip da korisite, ruka automatski se postavlja u palm grip. Odmoriste za domali prst odlicno rjeseno, mali prst "visi" ali se ne stice takav dojam. Odlicna ergonomija. Palac automatski leti sa bocne tipke. Ja palcem "malo jace" drzim mis sa lijeve strane i nema sanse da se tipka slucajno klikne. Dugmici su ergonomski oblikovani, mada ja palac ne drzim na mjestu koje je predvidjeno za to, tj. na dugmicu u sredini misa, vec na najdaljem donjem i odlicno mi je tako. Ko je navikao da cesto dize mis gore, nece mu biti bas lako. L i D klik, super odradjeni i feedback super. Skrol super, klik skrol super, mnogo bolje nego na Rog Keris recimo. Gornje tipke pored lijevog klika su prakticno nedostizne za dohvatiti ih, pa i ne vidim neku njihovu svrhu. Klikovima sam bas zadovoljan. Tisi su i meksi malo od kineskih omron i vise mi se svidjaju. Ljepsi mi je osjecaj klika. Sve u svemu, ogroman mis dobre ergonomije koji trazi veliku šaku i mnogo privikavanja. Posle nekoliko sati koristenja, nisam se jos skroz navikao ali cu ga zdrzati vjerovatno, jer me kopka i Chakram X 😊 Instalirao sam PUBG Batttle... (koji nisam nikad igrao prije) ili kako se vec zove i odigrao 20tak partija i ok je, cak sam jednu partiju bio prvi 😊. Znaci moze i za FPS. Jako precizan, nije mi pravio problem uopste. Ni kod aim ni kod rush. Ono sto me je razocaralo, je sto bocne tipke nisu klikovi 4 5 6 7 itd... Igra ne prepoznaje te tipke. Nego sam ih kroz armor crate pravio da su windows forward i backward ili slicno, pa ih tek tako mogao podesiti za odredjene radnje. Ili da im se dodjele odredjena slova tastarure, pa ako je u igri G throw granade, onda podesiti tipku da je ona G na keyboard. To mi je bas bzze jer su tipke itekako funkcionalne da su klik 4 5 6 7.... A ne ovako ... Sto se tice izrade, svaki mis posle njega koji uzmem u ruku djeluje kao kineska igracka. Igrao sam na mx518 hero i veoma brzo sam se navikao na tezinu. RGB ko rgb, ja ga drzim ugasenog, ne znaci mi nista. Softwer prati potrosnju baterije u 1%, mada ne mogu da podesim da se armor crate podize automatski u win, pa da bi vidjeli u taskbaru procenat bat, svako dizanje sistema mora se pokretati armor crate. Isto minus. Po meni super mis, ali obavezno probanje prije kupovine.

Prilozi

• 20230204_164352.jpg
    20230204_164352.jpg
    173.6 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Uzet Razer deathadder v2 x hyperspeed.
Za razliku od prethodnog koji je vracen jer je bio otpakovan ovaj primerak ima dobar klik i naravno otisao sam u radnju i pazario neotpakovan.
Prvi je bio proizveden 2021 Kina a ovaj drugi proizveden 2022 Thailand.

Za razliku od prethodnog ovaj je odlican. Probao sam ga i u igricama.

Treenutno je na akciji , cena 7000 din

Prilozi

• 20230204_152802.jpg
    20230204_152802.jpg
    151.1 KB · Pregleda: 90
Poslednja izmena:
Ako ima neko da je koristio ili probao i Spatha X i Chakram X (pa mozda i ove bez X), bio bi mu veoma zahvalan kada bi mi se javio u pp, zbog par pitanja o istima :)

Dok se neko ne javi, vidi po netu (rog forum, reddit).

O Chakram-u sam pisao ovde pre par meseci. Dobar, specifičan i veliki miš ali mu (po mom mišljenju i za moju 205x110mm šaku) fali malo širine. Ali sam se brzo navikao. Ipak, bilo bi bolje da je miš za par mm kraći, i isto toliko širi.
Zahteva palm ili claw grip. Na težinu nemam zamerki, čak mi deluje i lagano posle manjeg i 23g težeg Bloody R7. Mislim da je precenjen generalno (i pored svih kvaliteta, mogućnosti i dodatne opreme), pa treba čekati da bude na popustu, što u slučaju novog X modela neće biti skoro (zalihe starog Chakrama su rasprodavali i za 8-9k din. pre par meseci u SRB).

Ako je on veliki, sta je onda Spatha X 😊 Kupio sam Spatha X i nakon 3 dana mogu reci da sam se navikao. Medjutim na poslu mi je G500 Logitech i prebacivanje sa jednog na drugi mi nulira naviku ovog drugog, ne znam kako da se izrazim.... Ogromne su razlike medju njima. Pa kontam da probam i Chakram X, nekako mi je on blize Logitech MX serijalu. Pa da ostane bolji 😊

Spada u velike miševe svakako, ali je malo manji nego što to deluje ovako, sa neta, na osnovu slika itd.
Ali i dalje mislim da je miš bespotrebno duži tih nekoliko mm, čak ni za palm grip (sa velikom šakom) to nije potrebno, a bilo bi dobro da je malo širi.

Spatha X je Hummer H2 u svetu miševa :D I nema neku veliku konkurenciju u tom smislu, ili referencu za poređenje.

ovaj rapoo m750s je tezak kao cigla, verovatno ce da zamara ruku, videcemo kako ce to ici

duplo je tezi od bilo kog misa koji sam imao, inace je kvalitetno napravljen, lako klikce i precizan je

A4 Tech X5 Pro, solidno se pokazao. Nikakav problem sa dugmicima, PMW3389 senzor, nikakav softver se ne instalira na racunar, dolazi sa rezervnim glajderima.

olaksani model o minus :)

kb2frr.png

2ie4y4.png

557o30.png

zamenjen wheel sa razer viper mini wheel, izbacen rgb, olaksana skoljka (odstranjen visak plastike), zamenjeni stock skates sa Tiger Esports ICE skates

Pozdrav, jel ima neko iskustva sa Logitech G703 Lightspeed, godinama koristim razer, trenutno mamba elite ali zadnjih par miseva nekako nije to taj kvalitet, gume sa strane se brzo odlepe, na prethodnom deathadderu mi je posle par meseci otisao levi klik a cini mi se da ce i na ovom da ode uskoro. Planirao sam da probam Logitech, pa ako neko ima neki predlog dobrodosao je :)

probaj najnovije razere, nema boljih gaming miseva trenutno od njih

lightspeed je isto odlican, minimal lag, ja sam vise za neke ambi i lagane miseve, pre bih uzeo gpro x superlight nego njega, mada isti je hero senzor, oblik mi je nekako bolji

Na koje najnovije mislis sto se razera tice, ovaj sto si naveo gpro x superlight mi se bas dopada, hvala ti.

viper v2 pro i deathadder v3 pro :)

ovaj najnoviji od magnezijuma je ipak tooo much money, ali treba da izadje i normalna verzija od plastike Viper Mini Wireless

Sva tri deluju zanimljivo, hvala ti jos jednom mislim da ce pasti neki od ta tri :)

ako vec gledas nesto lagano, slicno po shape gpro superlight imas i Lamzu Atlantis (Mini), mada nema ga kod nas, mora online kupovina i shipment
novi je brand, ali za prvog misa odlican kvalitet, dizajn i naravno najnoviji hardware (jedino nema 4k pooling rate, ali za to kod razera treba poseban dongle koji se dokupuje i jede bateriju)

Jel mnogo utice ne-gejmerski mis na performans u pucacinama (M560 logi imam neke 4 godine), imao sam G203 davno, to je bio jedini kao gejmerski mis koji sam imao ali sad ne mogu da se setim i uporedim.. ispao sam iz fazona ali opet nesto mnogo ginem u Valorantu :) Ne znam koji procenat je do misa a koji do mene (do mene je :D ).

obicnim smrtnicima (citaj ne esport pro gejmerima) ne. oni jeftini misevi sigurno imaju veci lag, ali opet to nije tipa 100ms... mada moze biti i 30, a sve se to nadodaje uz lag monitora, graficke i na kraju zavisi i od osobe, mladjima sigurno vise smeta nego starijim kojima vec samo telo polako krece da laguje

Nesto gde primecujem da je mozda losiji senzor ili sta vec, kad recimo hocu da obelezim neki tekst pa cesto ono ne mogu da ubodem slovo odakle hocu da obelezim, nego mi krene od slova pored, ne znam kako da objasnim najbolje, to se recimo ne desava na magic mouse-u poslovnom, a on mi je jos direktno na stolu bez podloge..

moze biti losiji senzor, takodje mozda koristis visok dpi :)

Vrh Dno