Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Uzeo na kraju NZXT C1200 gold atx 3.1

Kolege,
Da li neko od kolega ima predstavu kako se kotira FSP Hydro K PRO ATX3.0(PCIe5.0) 750W u odnosu na recimo Thermaltake Smart BM3 750W PCIe5.0.
Nije da mi treba ni ta snaga ni taj atx 3.x, ali za sličnu cenu mogu da ih pazarim do duše prvo sa garancijom drugo bez garancije(sadašnji Tt sam kupi isto nov bez garancije, tako da mi to nije "moranje").
Gledao sam malo neku google docs tier listu, ovaj Thermaltake je na nekoj oceni C, dok za ovaj FSP ne mogu ništa naći....
U tom nekom cenovnom rangu, a i po nekom C rejtingu, za od oko 8-9k rsd mi iskače i Corsair CX650, vredili se spuštati na 650w iako bi mi i oni zadovoljavali potrebe na:
AMD r5 7600, AMD 6700xt, b650m, 1xnvme, 1xssd, 1xhdd i nekoliko ventova... Možda bih nekad u budućnosti otišao na 7700xt pa možda zbog nje NE bi trebalo ići na 650w?
Nemojte mi predlagati skuplje varijante, jer mislim da ne mogu da se skprim za to iako mi je tu za nekih 11,5 zapalo za oko Gigabyte GP-UD750GM 80+ Gold i FSP HYDRO G Pro 650W kao slabija opcija....
Hvala.

Za te novce nemas krsteno 750w, bolja varijanta da uzmes kvalitetnije 650w,jer realno zadovoljava,, tvoje potrebe. Ja i sam imam slicnu masinu i uzeo sam corsair 750w,rm.Tada je bilo na oglasima malo preko 100 evra. Ako nisi gadljiv na oglase imas corsair 650w,rm,sad vidoh za 83 evra, ako je i to iznad budzeta, neko ce ti drugi vec reci sta da kupis.

Ti fsp rade, ali su na nista posebno. Mnogo tih bez da su atx 3 mi je proslo kroz ruke i nije bilo zamerki. Ali kako kolega kaze bez 90e nema krstenog 750w od 90 pa do 130 su "krstena" 750w. Neko je okacio ovih dana lepu tier listu updated....ima tu po meni "gresaka" ali ipak za taj novac koji bi ti da izdvojis moze da ti posluzi.
Evo ti mana bm3 https://www.eteknix.com/thermaltake-smart-bm3-850w-semi-modular-power-supply-review/9/

Proveriću koliko su stvarne te cene sa oglasa od 83e, obično je to patka...
Razmišljao sam o tome kao future-proof situaciju da imam taj 12VHPWR priključak, moooožda nekad bude potrebno pa da imam to, a kad razmislim ja nikad nisam išao na neki high end gaming GPU pa verujem da mi taj nastavak neće ni trebati, tako da ću verovatno to isključiti iz glave kao "poželjnu opciju".
@isnogood šta si mi konkretno ukazao? Na ovaj Transient loads? Nemam pojma šta je to....
Trenutno imam https://www.thermaltake.com/smart-rgb-700w.html i nikad rgb upalio nisam niti mi treba, ali služi sasvim dobro i nekako sam zadovoljan Thermaltakeom u pogledu napajanja(znam samo je sreća u pitanju jer imaju i krševa i dobrih), ovaj BM3 bi bio i unapređenje po tier rankingu, po snazu, a i negde samo je ideja da obnovim i stavim novo pa sam bezbedniji još nekoliko godina, u suštini to je i jedini razlog. To ispunjava i tipa taj Corsair ali mi se ne daje 10,5k na KP tu već zalazim u cenu HYDRO G 650w po prodavnicama, ako mogu da prođem sa 8,5-9k lakše bi mi bilo mnogo.

Proveriću koliko su stvarne te cene sa oglasa od 83e, obično je to patka...
Razmišljao sam o tome kao future-proof situaciju da imam taj 12VHPWR priključak, moooožda nekad bude potrebno pa da imam to, a kad razmislim ja nikad nisam išao na neki high end gaming GPU pa verujem da mi taj nastavak neće ni trebati, tako da ću verovatno to isključiti iz glave kao "poželjnu opciju".
@isnogood šta si mi konkretno ukazao? Na ovaj Transient loads? Nemam pojma šta je to....
Trenutno imam https://www.thermaltake.com/smart-rgb-700w.html i nikad rgb upalio nisam niti mi treba, ali služi sasvim dobro i nekako sam zadovoljan Thermaltakeom u pogledu napajanja(znam samo je sreća u pitanju jer imaju i krševa i dobrih), ovaj BM3 bi bio i unapređenje po tier rankingu, po snazu, a i negde samo je ideja da obnovim i stavim novo pa sam bezbedniji još nekoliko godina, u suštini to je i jedini razlog. To ispunjava i tipa taj Corsair ali mi se ne daje 10,5k na KP tu već zalazim u cenu HYDRO G 650w po prodavnicama, ako mogu da prođem sa 8,5-9k lakše bi mi bilo mnogo.
Imas i ovo, ja ga imam u drugoj masini, gde su ryzen 5 7600gt,4060. Lepo, radi, tiho pre svega, a ulazi ti u budzet,

Prilozi

• Screenshot_20250421_190846_com_android_chrome_SameTaskWebApkActivity.jpg
    Screenshot_20250421_190846_com_android_chrome_SameTaskWebApkActivity.jpg
    79.3 KB · Pregleda: 51
Koje je najbolje od ova 3 napajanja?
CM MWE White 750W V2
CM MWE Bronze 650W V2
BQ System Power 10 650W

Hvala, ista im je cena kod madjara koliko vidim, tako da onda ovo prvo.

Rezime kratak da bacim.
Uzeo sam asus tuf gaming 750b 750w.
Novo u prodavnici 9290rsd(prodavnica ponudla taj popust na osnovu opcije ponudi svoju cenu, pa sam bio malo uporan i to je rezime), 2god gar, ukupno 6 uz registraciju na sajtu.
Prelomih u korist tier rankinga i reviewova u odnosu na "mogućnosti"(modularnost i 16pin prikljucak) jer neću kupovati sigurno takve grafičke u narednih par godina sigurno, a na kraju krajeva kablove imam gde da spakujem.
Nisam još raspakovao, biće prepakivanje za vikend.
Hvala na pomoći i predlozima.

Baš mi je leglo da sve raskačim, razglavim, prebrišem, izduvam i složim ponovo 😍
Elem, napajanje je onako "pod ruku" kvalitetno, kablovi su lepi, pa vam ne trebaju neki fensi nastavci, a izgledaće solidno. Toliko znam da sagledam, radi za sad nisam još stavljao pod neki napor veći 😂
Jedina zamerka je u način na koji su kablovi izvedeni iz kućišta napajanja, ovo je skandal za taj "nivo". Grane za gpu i cpu su odvojene koliko toliko, a onda potpuno isprepletani kablovi od matične i ostalih priključaka(molexi i sata)! Pošto su za cpu dva kabla, i oni su isprepletani, sačuvaj bože.
Primera radi, u Thermaltake napajanju je svaka grupa kablova bila u nekoj stegnutoj mrežici što je manipulaciju mnooogo olakšavalo.
Svakako snašao sam se sa malo vezica i to je to.
Par slika u nastavku.
Kablići izmešani:
1000027300.jpgSpakovano:1000027314.jpg Evo na šta sam mislio kod starog napajanja:
1000027315.jpg

Baš mi je leglo da sve raskačim, razglavim, prebrišem, izduvam i složim ponovo 😍
Elem, napajanje je onako "pod ruku" kvalitetno, kablovi su lepi, pa vam ne trebaju neki fensi nastavci, a izgledaće solidno. Toliko znam da sagledam, radi za sad nisam još stavljao pod neki napor veći 😂
Jedina zamerka je u način na koji su kablovi izvedeni iz kućišta napajanja, ovo je skandal za taj "nivo". Grane za gpu i cpu su odvojene koliko toliko, a onda potpuno isprepletani kablovi od matične i ostalih priključaka(molexi i sata)! Pošto su za cpu dva kabla, i oni su isprepletani, sačuvaj bože.
Primera radi, u Thermaltake napajanju je svaka grupa kablova bila u nekoj stegnutoj mrežici što je manipulaciju mnooogo olakšavalo.
Svakako snašao sam se sa malo vezica i to je to.
Par slika u nastavku.
Kablići izmešani:
Pogledajte prilog 490487Spakovano:Pogledajte prilog 490488 Evo na šta sam mislio kod starog napajanja:
Pogledajte prilog 490491
Asus tuf 750g je tek malo preko dobrog napajanja, a dva puta je skuplje od tog tvog, pa vidi gde se nalazi, to tvoje. Ali radice posao za tvoje potrebe.

Sve zavisi šta ko vodi pod dobro bilo šta a ne samo napajanje, i šta mu je minimum kvaliteta da bi nešto nazvao dobrim, a nešto boljim. I još to preseci sa maksimumom novca pa nije lako izvagati.
Nego kao i lepota je relativno, držao sam se nekih rang lista koje su većina navodila kao merodavne, po tome je ovo napajanje baš onde gde ja vidim sebe i svoje zahteve.

Sve zavisi šta ko vodi pod dobro bilo šta a ne samo napajanje, i šta mu je minimum kvaliteta da bi nešto nazvao dobrim, a nešto boljim. I još to preseci sa maksimumom novca pa nije lako izvagati.
Nego kao i lepota je relativno, držao sam se nekih rang lista koje su većina navodila kao merodavne, po tome je ovo napajanje baš onde gde ja vidim sebe i svoje zahteve.
Sve je receno.

Neko mišljenje o ovom napajanju generalno? Koristilo bi se u starom računaru sa nezahtevnim komponentama (i5 3570k, R9 270 grafička, 2xHDD, 2xSSD, 2x8GB) na kom se više ne igraju igre...

Prilozi

• Screenshot_20250502_173255_com_android_chrome_SameTaskWebApkActivity.jpg
    Screenshot_20250502_173255_com_android_chrome_SameTaskWebApkActivity.jpg
    79 KB · Pregleda: 14
Biće ti to napajanje i više nego dovoljno.

FSP su kvalitetna napajanja, rade za sebe kao i za druge poznate "proizvođače". Kao što vidiš i ja u moja mašina imam FSP napajanje :)

Trenutno sam u potrazi za kvalitetnim napajanjem od 850W. Razmatram sledeće modele:

BE QUIET! Straight Power 12 850W

SEASONIC Focus GX 850W PCIe5 fekete 2024

NZXT C850 850W fekete PCIe5

CORSAIR RM850x 850W PCIe5

Da li biste možda preporučili neki od ovih, ili imate bolju alternativu? Hvala. :)

Nazad
Vrh Dno