Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Interesantan izbor,ili čak čudan pa i uporedjivanje.
Možda su oba dobar izbor ili možda su oba loš izbor.
Cena,garancija,god. proizvodnje rmx-a,otvarano itd.
Konkretan odgovor nema.

Treba mi pomoć, sklapam za drugog računar prema tuđim željama i mogućnostima pa je ostalo samo napajanje a para više nema :confused:.
U pitanju su Ryzen 5 5500, ASRock B450M-HDV V4.0, 512 nvme, RX570, 2x8 Gb Fury Beast.
Koje korektno napajanje uzeti a da ne košta ne znam ni sam koliko? Računam da za ovu konfiguraciju i pravih 400-450 W je dovoljno ali bolje da čujem iskustva stručnih i iskusnih ;).

Nekako mi se sa oglasa ona polovna i "testirana" napajanja onim testeorm koji pokazuje samo napon , nikako ne sviđaju.

Hvala, baš sam na njega naleteo i liči mi da je ok. Videću da li se isplati preko Mađara...
Ako ima još nekih predloga tu sam.
Zaboravio sam da pitam, u nekoj daljoj nadogradnji grafičke kartice, da li ovo napajanje može da podrži neku sa potrošnjom tipa RX580 i sl? Neka grafička sa 2 konektora ali da ne vuče previše struje.

Nisam u toku ko je Joka? Ako je to kod Mađara, sve što sam pitao je bilo manje-više skuplje nego što piše na oglasima. I čeka se 10-tak dana na isporuku.

Ovi FPS modeli su takođe intersantni ali mi se kod MWE najviše sviđa što ventilator ne radi kada nema potrebe. Možda je to i nebitno...

Joka = Atom Computers

MWE je jednu klasu iznad svih ostalih u tom rangu, pogotovo navedenih FSP iznad
"The Cooler Master MWE 650 White V2 650W is primarily a budget power supply for a budget build. The lack of modular cables and only 80 Plus efficiency rating are acceptable for a basic unit. However, lower-tier components are used within and the short three-year warranty means you get what you pay for."
Isto vazi i za 500w... Hydro Pro je u svakom slucaju bolja kupovina, bez da raspravljamo o bilo cemu samo zbog 5 god garancije,

Hydro Pro je u svakom slucaju bolja kupovina
Vec milion puta je bila ova diskusija na discord-ima, jonnyGURU kaze da nije, Aris kaze da nije, Luke kaze da nije, F14 kaze da nije. Svi su zacudjeni i zabezeknuti kako je Cooler Master-u poslo za rukom da toliko kvalitet i jacinu tehnologije prodaje toliko jeftino.

Hydro Pro je Double Forward, MWE V2 je LLC. Ostale komponente unutra takodje, sve slicno ili pak nesto bolje od Hydro PRO. To je to, samo po tome da je LLC ga stavlja u klasu iznad, sva velika imena u napajanjima se slazu. Cooler Master i Gospower prodaju middle-tier napajanje po low tier cenama.

odnosno Tier A napajanja po Tier listi, po ceni Tier C napajanja.

Sad za druge stvari, Hydro Pro ima prednosti u odnosu na MWE V2, i MWE V2 ima prednosti u odnosu na Hydro Pro.

Od diskusije sa ljudima koji isto rade u stranim distributerima, RMA centrima, nema razlike u dugovecnosti, iako FSP daje vecu garanciju na papiru, sve naznake su da je staticki radni vek oba napajanja slican, odnosno u blagoj prednosti za MWE V2.

Poslednja izmena:
Meni je ciftek bulk 500w arena series radio od 2014te bez problema dok nisam zamenio za ovo prevetivno pre 15ak meseci

A vidim da ga svi pljuju max, i jos sam ga prodao za 2000 din

Meni je ciftek bulk 500w arena series radio od 2014te bez problema dok nisam zamenio za ovo prevetivno pre 15ak meseci
Bas je bila diskusija i po tom pitanju, odnosno da li su bolja napajanja uopste bitna u odnosu na najeftinija (koja nisu krs rizik). Zakljucak je tehnicki nisu, same ostale komponente u racunaru nece primetiti, ali,

Kupovina napajanja je u sustini kockanje. Kvalitet napajanje i njegovih komponenti daje bolju sansu, bolji odds da ce duze da traju, ali su samo to bolja sansa, ne 100% garancija.

Nacini koriscenja i okolina uticu na sve ovo, neko ima vise srece neko manje, neko voli vise da se kocka, neko manje, neko voli da idu na sigurnije, neko voli da zivi opasno xD

Jedino opipljive stvari koje covek dobija sa vise novca su tisi ventilator/dugovecniji ventilator, kablovi koji se lakse za manipulisanje, i generalno tise napajanje sa jacim komponentama, bas kad se predje za DF na LLC. To je to od opiljivih stvari.

Cestitam pobedio si u kockanju, uzivaj u pobedi xD

Poslednja izmena:
Ja cu nekad ponuditi Hydro Pro, nekad MWE V2 White, nema tu mnogo pravila/razlike, najvise se svodi na koliko su nove komponente koje treba da se teraju, i kolika im je potrosnja, na brzinu odluka zavisno od osobe koja trazi savet, i trenutnih cena.

Nije svaki kupac isti.

Objektivno receno sva velika imena u sferi napajanja se slazu da je MWE V2 objektivno bolje/kvalitetnije napajanje od Hydro PRO, sad to ne znaci da je bolja kupovina uvek, ali objektivno na papiru i po komponentama, nema dileme, niti prostora za raspravu, neko mora biti pobednik, a to nije FSP u ovom slucaju.

Poslednja izmena:
Ovo je placeno 46/48 e secam se kod madjara a kod nas u prodavnici nije bilo ispod 12.000 din

Mislim da vise od preko nisu jeftina

Ja mogu da ponudim samo kad vidim testove te srednje-niže klase,znači nikad.
Ima drugo-razrednih testova odlicnih vec, coolenjoy i playwares su ga propustili kroz ruke, i isto F14 iz Vijetnama, on je na pola puta do Aris-a xD Tako je i Hydro Pro dobilo mesto an tier list-i.

posto su relativno slicna, ako za trenutak zaboravimo da je MWE V2 moderno, a Hydro Pro anticka tehnologija, jonnyGURU je prelomio koje je bolje, a njegova rec je zadnja xD

Problem je cena mwe u srbiji spram hydro k pro.
Hu je druga prica.

valja li icemu seasonic b12 bc 550w? i kakvo je u poredjenju sa mwe?

Problem je cena mwe u srbiji spram hydro k pro.
Hu je druga prica.
Veci problem, je sto nikad nisu ni stigla odlicna MWE V2 Gold manjih snaga, fiksna i modularna u domace firme. Doduse, to je trend na svetu svuda, posto se izgleda umerena/balanasirana i srednja klasa lose prodaje, firme ne mogu/nece da ih prodaju po manjim cenama.

i onda samo ostane >700W i > 100 eur gold i na vise, a za <700W i bronze/silver, samo bazicna, najeftinija anticka tehnologija.

jonnyGURU kaze da su problem proizvodjaci elektricnih automobila, posto pokupe sve kondenzatore i mosfete, i par drugih komponenti, i da su masovno nestasice delova za pravjenje PC napajanja. Zato nema jeftinih napajanja, napajanja manjih snaga, i zato je toliki sarenis i menjaju se unutrasnje komponente cesto.

Takodje je razlog zasto nikad nisu bila skuplja i manje kvalitetna u istoriji industrije nego danas.

+ Sad opet problemi u brodnom transportu, sto nece biti sjajno uopste

Poslednja izmena:
valja li icemu seasonic b12 bc 550w? i kakvo je u poredjenju sa mwe?
Tu negde opet, Ali MWE V2 je kvalitetnije, MWE V2 Bronze ima mnogo bolji ventilator koji ce duze trajati

u Seasonic B12 je krs Yate Loon ventilator.

Radi primera FSP Hydro PRO ima bolji ventilator isto (Dok u jeftinijim FSP Hydro/Hyper je igra na srecu i cesto dolazi krs Yate Loon isto)

Sve to izgura normalan zivotni vek pc od 3-5 godina. E sad sto bi mi vecno napajanje.
Ja sam posle TT730 starog 8 godina presao na Rm850x cisto zato sto sam menjao kuciste. Mislim da ovo nece toliko trajati.

Nazad
Vrh Dno