Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poruke
3,894
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.
 
Ja bi išao na jače od 1000w
Grafa sigurno povuće preko 350W, a i cpu je dobar potrošač, tako da ostane tiho pri većem opterećenju treba jače od 1000W
Iskreno, ne znam da li ima potrebe za 1000W.
Ja imam uređaj koji meri potrošnju samog računara, i u najvećem opterećenju (u procesu video rendera) potrošnja dogura do 567W (u piku naravno).
S obzirom da RTX 3090 troši nekih 50W više, verujem da ovo neće u realnim uslovima prebacivati 600-620W u punom opterećenju (i naravno to je možda u maksimalnom trajanju od 15ak minuta dok traje render), nakon toga ta potrošnja je drastično manja.
Iz tog razloga ne znam da li je uopšte potrebno kupovati neko napajanje od 1000W jer i sama cena se dosta povećava.
 
Konfiguracija iz potpisa Ryzen 3600 4.4 ghz, 16GB ram, Rx 6700 Xt Hellhound 2 ssd, dva hdd-a, Xonar preko meraca oko 280 wati vuce iz zida koje napajanje uzeti cenim 650w gold bitna je domaca garancija i da je necujno tj da ima fan off, pozeljno bi bilo, komp je u sobi u kojoj se spava ostavi se nekad torrent da radi ?
 
Antec EAG nema Zero rpm fan mod.

Imaš NZXT C750 (NP-C750M-EU) na akciji za 13990din (jeftinije od C650 po eponuda) koji isto ima:
NZXT-C750-Review-09.jpg


samo nemoj ga pomešati sa bronzanim nemodularnim, koji nema a slična oznaka

 
Koliko nude nasi prodavci garancije? Minimum 7-10 godina moraju da ponude.
 
Asus Strix ili Antec HCG, Strix je na akciji kod nas sada. Oba su ista napajanja tj Seasonic platforma, iste komponente osim ventilatora.

NZXT ne bih razmatrao uopšte zbog 3godine garancije u odnosu na Asus i Antec koji imaju 10godina garancije.
 
Ja imam Thermaltake Toughpower GF1 Gold, modularno i ima smart off sa dugmetom, savršeno je nečujno. Kod nas vidim da je 650W između 16 i 17 hiljada, od preko ima za oko 100 evra.
 
Potvrđujem da je tih Antec HCG.
 
Valja li cemu ovo napajanje? Teralo bi rx470 i i3-10100f, trenutno se koristi lc-power od 650w za kezual gejming ali mu ima vec godina, pa je mozda vreme da se zameni a i naredne godine ili za 2 je u planu da se predje na AM5 platformu
imam ponudu da ga dobijem za oko 40e trenutno, vredi li te pare i da li je upotrebljivo?
 
takodje bi i ovo doslo u obzir, njega bih mogao uzeti za oko 30e
 
Oba se OVDJE računaju u "low end" tier napajanja. U suštini okej za starije i nezahtjevne konfiguracije, definitivno upgrade u odnosu na LC-Power koji god da je, ali ne bih "vozio" na njima išta veće vrijednosti ili potrošnje. Kad se kupi nova konfiguracija jedina stavka na kojoj se nipošto ne štedi je napajanje.
 
I kada se bude pravio upgrade, nece se ici na nesto preterano skupo, moj gaming se svodi na jednu dve partije dote dnevno i mesec dana igranja wow-a kad izadje ekspanzija, tako da ce se verovatno tada ici na neki mid range procesor i neka jeftinija grafa sa skromnom potrosnjom jer mi nista jace nece biti potrebno.
Tier listu sam vec gledao, ali nisam nasao neke izdasne reviewe na temu ijednog od ova dva PSU-a, sve u svemu, oba su bezbedna za upotrebu i manje vise slicnog kvaliteta?
 
Pozdrav drugari,

Hteo bih u nekom trenutku da zamenim moje napajanje. Imam dosta snažnu kartu, a u sledećim mesecima očekujem i AM5 platformu koja će takođe da pojača potrošnju.
E sad, ja znam da će moje 750w napajanje da zavrsava posao ali bih ipak kupio 1000w napajanje da imam dovoljno bafera. Misilm da mi jace od 1000w i ne treba, pa i za futureproofing.

Sta je dobro na trzistu? Neke osnovne smernice kojima bi se vodio je da je (pod obavezno) full modularno, 80+ platinum i sta znam, mozda ATX 3.0? To opet gledam zbog nekog buduceg koriscenja...
 
Moje islustvo sa firmom Vi*House ? Pozovem i informisem se o trajanju garancije za Asus rog strix 750w napajanje odgovor je 10 godina, posalju napajanje i fiskalni racun, pozovem Call centar i objasnim da uz fiskalni racun garancija vazi 2 god, i tu me pretstavnik firme ubedjuje pa ne treba vam garanti list mi saljemo u servis imamo podatke kad je kupljeno itd. Posle toga sam otisao pravac posta odstampam ugovor o odustajanju kupovine na daljinu vratim robu, jos cekam povrat novca, narucim na drugom mestu kod dugogodisnjeg clana naseg foruma stize racun, garancija 120 meseci plus fiskalni. Od sada znam gde cu kupovati bez obzira na cenu.
 
Pozdrav drugari,

Hteo bih u nekom trenutku da zamenim moje napajanje. Imam dosta snažnu kartu, a u sledećim mesecima očekujem i AM5 platformu koja će takođe da pojača potrošnju.
E sad, ja znam da će moje 750w napajanje da zavrsava posao ali bih ipak kupio 1000w napajanje da imam dovoljno bafera. Misilm da mi jace od 1000w i ne treba, pa i za futureproofing.

Sta je dobro na trzistu? Neke osnovne smernice kojima bi se vodio je da je (pod obavezno) full modularno, 80+ platinum i sta znam, mozda ATX 3.0? To opet gledam zbog nekog buduceg koriscenja...
Corsair RM1000x SHIFT 80 PLUS Gold
ROG STRIX 1000W Gold Aura Edition
ASUS ROG Thor Platinum II 1000W
 
@Rick

Hvala na sugestiji. Definitivno bih išao na neko 80+ platinum jer je garancija uglavnom 10 godina. Za ovo Corsair koliko vidim daju 2 godine garancije, dok ova druga dva slabo i ima, sa ograničenjem da je ovo Thor platinum bezobrazno skupo.

Ja sada imam Seasonic 80+ platinum i više sam nego zadovoljan. Bio sam nameračio ova neka Antec napajanja ali me sad kopka ovaj ATX 3.0 standard, ne znam ima li smisla pazariti ga. Ali baš je slaba ponuda kod nas...
 
Za ovo Corsair koliko vidim daju 2 godine garancije,
Za Corsair je sigurnije da je preko 2 godine, jer ako se registrujes zvanicno i posaljes im falicno u buducnosti, veca sansa da ce odraditi tamo 8,9,10-te godine, nego ostali ( za sad xD)..

Platinum nema nikakvih prednosti u odnosu na gold, nikakvih dodirnih tacaka sa duzinom garancije, kvalitetom, niti dugovecnosti (van SFF malih formata)
 
@NenadG
To što tražiš je skupo, ta dva Gold su podjednako dobra, i skoro ništa nećeš dobiti sa Platinium sertifikatom.
Antec prodaje posebno kablove za Signature Platinium 1000:
Ne vidim da ima kod nas, vidi sa prodavcima na KP

Imaš i ovu temu za detalje:
 
Poslednja izmena:
@Dogzilla
Naravno, znam šta podrazumeva platinum sertifikat. Ima veze sa garancijom jer je platinum/titanijum napajanje obično i nešto najbolje što određena firma nudi pa je i uglavnom garancija 10 godina.

@Rick
Hm... hvala za ovu informaciju. Ako sam dobro shvatio, to znači da npr. kupovinom Antec SP1000 platinum ukoliko mi jednog dana zatreba PCIe 5.0, sve što treba da uradim je da dokupim kabl?
 
Da, ako ne počnu da pakuju uz napajanje i ako ga bude, ili kupiš modele koji već imaju. Trenutno ni u DE ga ne prodaje veliki broj prodavaca:
 
Super, hvala za info!

A ima li nekih informacija o ovim FSP napajanjima? Imaju ove nove Hydro modele koje su u ATX 3.0 specifikaciji? Isto su 10 godina garancije...
 
Nazad
Vrh Dno