Šta je novo?

Ko sta ima od Hi-Fi komponenti?!

Preporuka za sve početnike:

Tehnologija je dosta napredovala, ali suština ovog hobija je ostala ista.

Posalji mi emaj adr. na PM, poslaćw ti se.

^
Sve sam ja to uradio ali nije htelo, u svakom slučaju kolega @zmanic je podelio sa mnom časopise, još jednom mu puno hvala!

Kompletirao SMSL O200/O300 seriju:
SMSL AO200 - pojacalo
SMSL HO200 - pretpojacalo/slusalice pojacalo
SMSL DO300 - DAC (isto sto i DO200 MK2 samo sa jacim ESS sabre cipom)
Monitor Audio Silver 100 - bookshelf
SVS PB1000 - subwoofer
Sennheiser HD599 - slusalice
Neki kineski kablovi; XLR i strujni

2023-05-13_01-16-39-092.jpg

2023-05-13_01-16-39-252.jpg

moj trenutni stereo / 5.1 setup
Focal Aria 936 preko Pioneer VSX-LX503
Pojacalo je ok, ima gomilu svega i svacega za Video, kvalitetan je i zvuk samo nije dovoljno jak za stereo.
Moze glasno bez problema i zidovi se tresu, ali nije dovoljno jako da u cistom stereo rezimu tera
sest woofera od Arie.. Tako da ozbiljno razmisljam o Schiit Vidar pojacalu jer mi se nesto ne menja resiver.

Prilozi

• 20200916_160325.jpg
    20200916_160325.jpg
    156.6 KB · Pregleda: 101
  • 20200917_120907.jpg
    20200917_120907.jpg
    186.3 KB · Pregleda: 108
  • 20210708_123256.jpg
    20210708_123256.jpg
    226.7 KB · Pregleda: 107
  • 20220624_104321.jpg
    20220624_104321.jpg
    228.2 KB · Pregleda: 99
Nije to poenta dva sub-a.

moj trenutni stereo / 5.1 setup
Focal Aria 936 preko Pioneer VSX-LX503
Pojacalo je ok, ima gomilu svega i svacega za Video, kvalitetan je i zvuk samo nije dovoljno jak za stereo.
Moze glasno bez problema i zidovi se tresu, ali nije dovoljno jako da u cistom stereo rezimu tera
sest woofera od Arie.. Tako da ozbiljno razmisljam o Schiit Vidar pojacalu jer mi se nesto ne menja resiver.
Aria je ozbiljan zvucnik, ne znam ko te je savetovao da ih kacis na tog Pioneera, ali te nije dobro posavetovao. Taj Pioneer ne da nije za njih nego je bar jedno 3-5 klasa ispod njih po svim parametrima. Zasluzuju mnogo bolje pojacalo i dobar izvor zvuka, takodje zasluzuju i bolju postavku u prostoru, nikako da stoje u uglu.

Taj Pioneer ne da nije za njih nego je bar jedno 3-5 klasa ispod njih po svim parametrima.
Što na kraju nije apsolutno ni bitno ako risiver ispunjava zeljenu snagu i SW funkcije. Evo ja sam skoro presao sa entry level Onkya (basically Pioneer) na upper class Denona i dobio sam apsolutno nista. Na reference nivoima THD je otp isti od entry do visoke klase a na kraju neces ih verovatno ni slusati na reference nivou vec nize.

Isti savet daju na audiosciencereview i audioholics forumima, trebao sam da ih poslusam nego svrbele me pare pa kao ajde. Zvucnici su Elac DBR62 koji su svuda ocenjeni kao bar dve klase iznad cenovnog ranga a nisu bas ni dzabe, tesko da su oni usko grlo. Out of the box ima minimalne razlike u tonalitetu zvuka, bas minimalne, nakon kalibracije (rucne, REW, za Onkya, guided Audissey za Denon) razlika bukvalno nepostoji. Ni na polju SW Denon nije doneo ne znam sta, da opravda pare svakako ne.

1. Zaboravi te bajke i marketing - "svira bar dve klase iznad cenovnog ranga". Hoce to tako... 🙃
2. Ozbiljno isfiltriraj ono sto pisu Amir i ekipa gluvaca koja prati njegov lik i delo. A ni Gene nije mnogo bolji. Ima korisnih stvari, ali i gomila djubreta. Merenja su korisna kada covek zna da ih koristi. Recimo, reci da je sprava sa 120 dB SNR bolja od sprave sa 110 dB SNR samo na osnovu tog parametra je apsolutni bullshit. To je samo jedan od mali milion primera.
3. Ako hoces kvalitetan hifi stereo zvuk, zaboravi na AVR i pazari iole ozbiljno stereo pojacalo, DAC, streamer... I ozbiljno poradi na setup-u. AVR ostavi za filmove i eventualno koncerte.
4. Ako hoces ozbiljniji sistem i zvuk, trebace ti i ozbiljniji zvucnici.

Poslednja izmena:
1. Markering je apsolutno na drugu stranu, vecina high end stvari je precenjena i diminishing return u audio tehnici je OGROMAN.
2. Istina, Amir i ekipa se malo previse fokusiraju na SNR koji je u velikoj meri totalno adekvatan i na mnogo nizem broju. Primetio sam taj deo, filter ukljucen.
3. Sve u redu ali ovde smo pricali AVR za AVR, samo toliko.
4. DBR62 je vrlo ozbiljan zvucnik, jako mnogo para treba da se nadmasi da je "neisplativo".

5. Na kraju, metrike su ono sto mozemo da merimo. Subjektivni osecaj ne mozemo. Neko ko se "lozi" na nesto (brand, sistem, "kako se nesto radi") ce imati realno bolji dozivljaj koristeci to nesto samo iz tog razloga, iako se fizicka realnost ne menja. Mi koji se "lozimo" na brojeve apsolutno isti efekat imamo kad nesto "measures well" bilo to bitno ili ne u realnosti. Ti juris "toplinu", "punocu" i ostale gluposti, ja jurim decimalu izvan cujnog opsega koja nema veze za audio dozivljaj, u dnevnoj sobi... Svi ti parametri zive samo u nasim glavama. :)

Poslednja izmena:
nije dovoljno jako da u cistom stereo rezimu tera sest woofera od Arie.

Da li si probao 2.0 sa i bez MCACC-a, ili 2.1 + DSP sub-a?

Mislim da je za većinu sistema, koji nisu u akustički tretiranoj namenskoj sobi, DSP potreban.
Kod mene je MCACC automatika na LX801 dala poboljšanje zvuka, ali slabije u bas delu. Nisam dalje probao manuelnu EQ korekciju.
Audyssey na Denonu je doveo i bas na zadovoljavaljući nivo.

Savetovao me moj novcanik kad sam kupovao 2019 ;)
elem, zadovoljan sam ja sa resiverom, zaista ima sve i svasta sto moj prethodni nije imao...
Ali pre svega me je kupio najvise super jednostavni daljinski :D
Aria zaista zahtevan zvucnik koji moze da se spusti i do 2 Oma te je maltene nemoguce naci resiver.
Tako da cu uzeti dva Schiit Vidar2 pojacala cim budu finansije dozvolile, nadam se jos ove godine, ali lagano.

U cistom stereo rezimu zvuk je veoma jasan i cist, izuzetno detaljna slika gde svaki instrument moze jasno da se locira...
samo sto bas fale niski tonovi, a kada preko EQ to resim, onda resiver veoma brzo dolazi do svoje granice.

Pre nego sto sam ih uzeo, slusao sam kako rade u Player-u, i tamo su bili na Naim pojacalu... jos sam daleko od tog zvuka.
Ali sta sam sve procitao po Focal forumima, svi zivi savetuju za Ariu Schiit Vidar... tako da cemo da vidimo.

@lord_bozidar
Sa tim AVR-om kao preamp-om i DAC-om neces prici ni blizu zvuku koji si cuo sa Naim-om - sve i da stavis najbolje amp-ove na svetu. "Garbage in - garbage out" je osnovni princip hi-fi-ja uz onaj da je sistem jak koliko i najslabija karika.

@lord_bozidar
Sa tim AVR-om kao preamp-om i DAC-om neces prici ni blizu zvuku koji si cuo sa Naim-om - sve i da stavis najbolje amp-ove na svetu. "Garbage in - garbage out" je osnovni princip hi-fi-ja uz onaj da je sistem jak koliko i najslabija karika.
Jasno.... ovde je bar jasno kao dan da koliko para - toliko muzike, samo mi se nesto ne daje 5k za Naim :/
Tako da će za početak jedno Schiit pojačalo poslužiti 😆
Ako se pokaže dobro, uzeću još jedno pa da budu u mono režimu.

Pojacalo ce svakako znaciti 👍

Pojacalo svakako i nista drugo!!!
I on the side note, ljudi molim vas ne dozvolite da ulazite u rasprave kao na hifi forumu. Nemojte, ko boga vas molim 🙏🙏🙏.

@lord_bozidar
Ček malo, ovoliki zvučnici, još desni nabijen u ćošak i tebi je bilo manjka basa?
Deluje da slušaš baš glasno muziku i da voliš jak niskotonski opseg, ali to baš i nije hifi, ako ništa komšije te sigurno ne vole :) .
U svakom slučaju čisto sumnjam da ćeš to što ti nedostaje dobiti sa pojačalom, pa nije taj risiver baš igračka.
Promena zvučnika daje drastične promene u zvuku, izvor i pojačala drastično manje,
probaj sam, to je makar najlakše, najteže je probati druge zvučnike.
Nađi nekoga sa drugim pojačalom i probaj, ali kažem, čisto sumnjam da će drugo pojačalo dati jači niskotonski opseg.

I ovaj jedan je previse, obzirom da je mali stan, a i moram da imam koliko toliko obzira prema komsijama :)
Videcu eventualno da sub zamenim za (SVS) SB model. Ovaj PB je ogroman
Zameni slobodno za dva manja sub-a. Poenta je da sa dva sub-a dobijes lepse i preciznije bass prostiranje po celoj prostoriji,a ne jači bas,kao sto mnogi misle. Jedini je malo caka da se dva sub-a integrisu u sistem da to sve sljaka kako treba,da rade zajedno,a ne "jedan protiv drugog",ali uz malo truda,da se i to srediti.

@lord_bozidar
Ček malo, ovoliki zvučnici, još desni nabijen u ćošak i tebi je bilo manjka basa?
...

velika je razlika izmedju brundanja i basa ;)
elem, zvucnici i jesu napravljeni po specifikaciji da mogu blizu zidova, jer imaju bas reflex otvor ka napred.
po uputstvu min 25cm od zida, kod mene su na nekih 35cm... iz prakticnih razloga, jer jelte imam malo dete, zenu... zivot pa mi treba dnevna soba i za druge stvari.
u svakom slucaju, kako su postavljeni i odradjena kalibracija resivera, nema brundanja. mada i sama soba ima dovoljno dampinga.

bez subwoofera, jednostavno resiver nema dovoljno snage da natera 6 woofera da gruvaju kako dolikuje ovim zvucnicima,
i kako sam ih cuo da mogu da gruvaju uz Naim pojacalo. odatle potreba za dodatnim pojacalom. Tjuner obicno radi na nekih -50dB, ali kad se odvrne na npr -15dB,
uopste nema osecaja da je glasno sve do onog trenutka dok ne pokusas da komuniciras sa osobom koja sedi pored tebe i shvatis da ni dranje ne pomaze mnogo.

Vidis, to poslednje je odlika vrhunskih sistema. I kod VRLO glasnog slusanja moze da se razgovara lagano, bez previse naprezanja i bez i malo vikanja.

trenutno pokusavam da zamislim lagan razgovor dve osobe uz VRLO glasnu muziku i ta mentalna gimnastika mi ne ide za rukom.
mislim da neko od nas dvojice nije pratio nastavu na casu fizike...

• Like
Reagovanja: PPC
Kad jednom cujes - razumeces o cemu pricam ;)

@gvlada recimo zna jako dobro o cemu tacno govorim.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno