Šta je novo?

Ko sta ima od Hi-Fi komponenti?!

nikk, citajuci tvoje postove, sticem utisak da se razumes pa cu dobro da razmislim u vezi m33...
kopka me tu par stvari, najvise pozicioniranje i taj bass u nedostatku... sve mi vise izgleda da m33 kod mene nece proci, ako nista drugo, zbog onog odstojanja od zida jer je to kod mene neizvodljivo...
a i sumnjivo mi to bilo od starta, mali drajver pa jos da gura i mid i bass... zato me privuko Heco... nisam zaludjenik za woofere, ne treba za elektronsku muziku toliko, meni bi vise prijao utegnut i odmeren bass, da drma al ne da mumla... ocigledno je da nema nekog velikog izbora za te pare pa jos novo, ali sa druge strane, dal' se upustati u kupovinu polovnih kutija? i sta se moze naci da je pristojno za ove pare? vidim, kupujem-prodajem preplavljen kutijama za sitan novac al' Loznica bato... a posle svega sto sam procitao i lichno cuo... ima li neko predlog mozda za nesto polovno ili ipak taj Heco? dzaba, zapeo ja za Heco... :D

Posto slusam svasta od muzike, pa se razbiram i u elektronsku (prema avataru, rekao bih da si DJ), mogu ti reci da su m33 propast za elektroniku. I ne pokusavaj. To ti je prijateljski savet. Za elektronsku muziku ti je bitnija tipologija kutije pre svega. Mali dvosistemci, ili dvoiposistemci sa malim driverima tesko to odradjuju kako treba. Bez minimum 8" bass ne vredi ni da gledas, a na podne varijante tipa mission, heco i sl. zaboravi ako hoces da to radi posao kako valja. Potreban ti je brz, utegnut, a ujedno i dubok sposoban bass, koji ce na vreme da se cupa iz dubine i nastavlja dalje na velikim bpm-ima. Nikako ne bi legli zvucnici sa tamnim karakterom zvuka, vec svetliji, ali sa sposobnim bass-om i vecom dinamikom, a to se postize vecim driverima.
Ti sada bese imas neke Ei pravljene kutije...Prelazeci na mission ili nesto slicno, samo bi napravio gresku sa elektronskom muzikom. Koncept kutije- najbolje bass-reflex, ili kompresiona, ali veca, sa 8-12" bass.
Idi u neki salon i ponesi neki svoj cd, pa poslusaj neki mission ili bilo sta slicno, smorices se nenormalno. Onda posle toga poslusaj neke starije modele (JBL-a recimo ili bilo koje kasvetne firme koja je znala da pravi zvucnik) i videces na sta mislim. A takve polovne kutije koje su stvarno "zvucnici" a ne igracke, mozes dosta povoljno da nadjes (Loznica crew ima svasta u ponudi, ali nisu oni uslov uopste).

Upravo mi je to bi paradox, Ei sa 8'' bass (chini mi se) pa jedva zadovoljava, a ja sad da uzmem 6''... Aj ako te ne mrzi, procesljaj malo tamo, filtriraj NS ili po ceni, vidi ima li nesto pristojno, ako je manje kesha, nije frka! :D

Bio bih vishe nego zahvalan!

Poslednja izmena:
Kao sto rece covek nema kompletnog zvuka bez minimum 20cm. :)
Ako su ti interesantni Infinity Reference 31i, B&W DM 320, nekoliko Quadrala, Magnata i sl mozes preslusati u Beogradu kao ozbiljan kupac.

Odlican izbor. Mozda ovi JBL, ako ti nisu preskupi, mada vrede tih para. Ni oni stari Pioneeri nisu za podcenjivanje, dobro to svira, ali im je i cena visa. I jedni i drugi mogu da otresu sve one nove koji su navodjeni, a u slicnoj cenovnoj klasi su (ovi polovni-oni novi).
Ovo je bila dobra kupovina, mislim jeftino i moze da se za male pare srede:
http://www.limundo.com/kupovina/Tehnika/Audio/Zvucnici/Zvucnici-Philips-FB-820-/1369132

Poslednja izmena:
Ovi navedeni polovnjaci ne da bi otresli ono gore, nego ne bi mogli da se sakupe sta im bi. :D

Jos nesto, ne padajte na fore da sa malim bass driverima moze da se izvuce dubok bass. Ako hocete da divljate sa novijim zanrovima nabijenim neobuzdanom kolicinom bass-a, ili trazite kutije sa velikim driverima ili pravite neki woofer sistem.
Btw, od gore nabrojanih, najgori su Mission mv8 i Yamaha NS50.

imas mission mv8? Ja ih imam kao back suround zvucnike, kostali su a i sad kostaju 275 evra par, u sredini imam par mission mv4 koji kostaju 120e, frontovi su Jamo studio 180 stari 10 godina ali jos lepo rade, centar je vifa a sub wofer je mision m8as. Sve to tera jedan Onkyo 606 i za filmove je vise nego odlicno. Nemoj sad da pricamo kako je to "los zvuk necuje se ovo ono" jer ja to znam ali nisam hteo da dam 5000 evra za neki komplet do jaja jer bi i onda bolje zvucali oni od 10000 i tako u krug. Ako je gledanje filmova prioritet i slusanje muzike sa cd-a ili mp3 onda je i ovako vise nego dovoljno. Ako je budzet ogranicen onda mv8 275 mogu da budu i frontovi, mv4 back suround i neki kef za centar za do 130 evra sto mu izadje 525 evra i kad skupi pare uzme neki subwofer i da grmi kad gleda filmove. Ima za oko 480 e komplet harman kardon sa sve subwoferom u bgb studiu u brankovoj koji ne zvuce lose cuo sam ih.
Da me zaljubljenici u hi fi ne shvate pogresno, proslo je vreme ploca, (vinil) gramofona (imao sam kao klinac Tandberg gramofon neki mk nesto)i analognog zvuka. Sad kad se slusa osakacen zvuk na mp3 playerima i slusa muzika sa mobilnog telefona, gde vam cd radi digitalno analognu konverziju pa vi dobijete nesto sto treba da zvuci ko da je "pravi" raspravljamo da li kupiti ove ili one zvucnike do 300e:)
ko voli pravi zvuk nek nabavi neko stereo pojacalo lampasa gramofon i zvucnike od 5000-7000 evra i nek uziva. Za movie je i mission mv serija vise nego dovoljna.
http://www.4audio.rs/series.php?id=89

Jeste, MV serija je dobra ako si operisan od sluha. M3 serija je svetlosnu godinu ispred i da itekako sam ih uporedjivao i slusao. MV je plastika sa shit implementacijama unutra. Kazes ako je prioritet slusanje CD... pa ako je to prioritet onda ni 1000e nije dovoljo samo za prednji par a da ne pricamo o HD zvuku. Pitanje je da li zelis da grmi da se komsije cude ili zelis da uzivas u pravilnoj reprodukciji zvuka. Ananlgoni zvuk je i dalje prisutan, ploce su popularne samo sto kostaju a to u "torrentuj" naciji nije bas najomiljeniji sport. I ne radi cd analogno-digitalnu konverziju vec DAC. Za movie MV nije dovoljan, osim ako nisi sposoban da cujes detalje. Za te pare bolje da kupi 2x Z-5500 nego da baca pare na jeftin AVR i MV komplet.

Uff, onaj JBL sam i ja primetio pre neki dan... Plashe me pomalo!!! :D
Trazio sam karakteristike po netu al' nisam nista konkretno nasao...

Jeste, MV serija je dobra ako si operisan od sluha. M3 serija je svetlosnu godinu ispred i da itekako sam ih uporedjivao i slusao. MV je plastika sa shit implementacijama unutra. Kazes ako je prioritet slusanje CD... pa ako je to prioritet onda ni 1000e nije dovoljo samo za prednji par a da ne pricamo o HD zvuku. Pitanje je da li zelis da grmi da se komsije cude ili zelis da uzivas u pravilnoj reprodukciji zvuka. Ananlgoni zvuk je i dalje prisutan, ploce su popularne samo sto kostaju a to u "torrentuj" naciji nije bas najomiljeniji sport. I ne radi cd analogno-digitalnu konverziju vec DAC. Za movie MV nije dovoljan, osim ako nisi sposoban da cujes detalje. Za te pare bolje da kupi 2x Z-5500 nego da baca pare na jeftin AVR i MV komplet.
rekoh necu da se svadjam sa ljubiteljima hifi:) sto se tice DAC-a evo
"In electronics, a digital-to-analog converter (DAC or D-to-A) is a device that converts a digital (usually binary) code to an analog signal (current, voltage, or electric charge). An analog-to-digital converter (ADC) performs the reverse operation." evo i linka http://en.wikipedia.org/wiki/Digital-to-analog_converter
nisam operisan od sluha svasta mi je proslo kroz ruke i m3 serija, tanoy, heybrook i ne pamtim sta vise. Ne trebaju mi detalji da bi cuo kako dise glavni glumac na centru ni da cujem kako pada pepeo na staklo posle eksplozije:) ili koji zvuk proizvodi trzalica u vazduhu erika kleptona izmedju dva zamaha pre nego spusti ruku na zice, za tako nesto ne bi te pokrpilo ni 25000 evra za zvucnike i adekvatan risiver. Ja sam pricao o nisko budzetnoj varijanti koja sasvim pristojno zvuci za ulozen novac. A Onkyo 606 ne bih bas tako olako svrstavao u "jeftine" AVR risivere obzirom na karakteristike i cenu.

Ne trebaju mi detalji da bi cuo kako dise glavni glumac na centru ni da cujem kako pada pepeo na staklo posle eksplozije:) ili koji zvuk proizvodi trzalica u vazduhu erika kleptona izmedju dva zamaha pre nego spusti ruku na zice, za tako nesto ne bi te pokrpilo ni 25000 evra za zvucnike i adekvatan risiver.

Zaboravio si samo da dodaš koliko para treba za sobu u kojoj bi se to sve čulo kao što treba
Jer džabe sva oprema ako slušaš u kujni od sobe. ;)

Ko sta ima od HI-FI komponenti?! je trebalo da ima i dodatak: Da li imate prostoriju u kojoj se to "čuje"

Zaboravio si samo da dodaš koliko para treba za sobu u kojoj bi se to sve čulo kao što treba
Jer džabe sva oprema ako slušaš u kujni od sobe. ;)

Ko sta ima od HI-FI komponenti?! je trebalo da ima i dodatak: Da li imate prostoriju u kojoj se to "čuje"

ovako nesto nam treba:)

Prilozi

• cinema_01.jpg
    cinema_01.jpg
    332.3 KB · Pregleda: 175
imas mission mv8? Ja ih imam kao back suround zvucnike, kostali su a i sad kostaju 275 evra par, u sredini imam par mission mv4 koji kostaju 120e, frontovi su Jamo studio 180 stari 10 godina ali jos lepo rade, centar je vifa a sub wofer je mision m8as. Sve to tera jedan Onkyo 606 i za filmove je vise nego odlicno.
Nemam njih, imam nekim glupim slucajem trenutno m33. Sve sam to preslusao i mv serija je po meni promasaj od serije, bez zelje da tebe ili bilo koga uvredim kao vlasnike. Slican stav imam i za m3 seriju (malcice pozitivniji samo, ali i dalje ne tako dobar), posto sve te modele znam u prste.
Nemoj sad da pricamo kako je to "los zvuk necuje se ovo ono" jer ja to znam ali nisam hteo da dam 5000 evra za neki komplet do jaja jer bi i onda bolje zvucali oni od 10000 i tako u krug. Ako je gledanje filmova prioritet i slusanje muzike sa cd-a ili mp3 onda je i ovako vise nego dovoljno.
Ako je gledanje filmova neki uslov, onda neka i prodju, mp3 necu da komentarisem, a za slusanje stereo zvuka i cd-a kao izvora, to uopste nije vise nego dovoljno, naprotiv. Uostalom, kako za koga. U apsolutnom smislu, to nije dobro, da ne shvatis da se ja nesto proseravam.
Ako je budzet ogranicen onda mv8 275 mogu da budu i frontovi, mv4 back suround i neki kef za centar za do 130 evra sto mu izadje 525 evra i kad skupi pare uzme neki subwofer i da grmi kad gleda filmove. Ima za oko 480 e komplet harman kardon sa sve subwoferom u bgb studiu u brankovoj koji ne zvuce lose cuo sam ih.
Surround sistemi su nezahvalni sa ukupnom cenom da bi to bilo bas kako treba. Ako neko nije zahtevan, i to ce mu posluziti svrsi.
Da me zaljubljenici u hi fi ne shvate pogresno, proslo je vreme ploca, (vinil) gramofona (imao sam kao klinac Tandberg gramofon neki mk nesto)i analognog zvuka. Sad kad se slusa osakacen zvuk na mp3 playerima i slusa muzika sa mobilnog telefona, gde vam cd radi digitalno analognu konverziju pa vi dobijete nesto sto treba da zvuci ko da je "pravi" raspravljamo da li kupiti ove ili one zvucnike do 300e:)

Vreme toga nije proslo, sve zavisi sta je u cijoj glavi i sta ceni i ocekuje od zvuka.
ko voli pravi zvuk nek nabavi neko stereo pojacalo lampasa gramofon i zvucnike od 5000-7000 evra i nek uziva. Za movie je i mission mv serija vise nego dovoljna.
http://www.4audio.rs/series.php?id=89
To jeste dobar put ka dobrom zvuku, ali se obicno ljudi uplase pri pominjanju cifre od nekoliko hiljade evra za tako nesto, pa na tome i ostane. Pa jos ko ce da kupuje ploce, odrzava gramofon i lampe...A to vreme se vraca, posle svih danasnjih bljuvotina i degradacija u zvuku. Prodaju se i dalje i nove lampe i nove ploce sa gramofonima, pa ko voli, itekako ima sta da probere. Moze da se uziva u tom konceptu i za malo manje para, pogotovo u vremenu kada vise novac nije merilo kvaliteta, nego merilo pljacke. Naravno, snobovi ce uvek pre kupiti bez razmisljanja takav sistem misleci da su dohvatili hi-end. Znalci ce ipak malo drugacije pristupiti prici, ali to sada i nije vazno... Bitno mi je da shvatis da moja poenta nije na omalovazavanju tih ili bilo kojih drugih zvucnika, zbog toga sto ne kostaju tako puno, pa da automatski zbog toga ne valjaju. Naprotiv, uopste ne posmatram cene, nego proizvod i njegove mogucnosti, bilo da on kosta 100, 1000 ili 10000e. Kod mene cena uopste ne govori nista o kvalitetu, samo kao sto rekoh o kolicini pljacke. A u prodaji zvuka, magla je glavni proizvod koji se prodaje. Svi ti zvucnici o kojima sad pricamo, kao i oni od 5-10k evra, najmanje su kvalitetom i upotrebljenom tehnologijom opravdali cenu.

Fora je sto takve jeftinije zvucnike, proizvodjac napravi u masovnim kolicinama recimo za 100e po paru (a tu sabije i drivere, i kutiju, i skretnice, i terminale, i sve zive sitnice do krajnjeg proizvoda), pa zadene sve sto mu odgovara za profit, pa ga ljudi kupe za 250-300e i misle da to zaista i svira za te pare, jer ipak, 300e je za prosecnog Srbina velika para, to je prosecna plata. Zbog takvog sistema vrednosti i drustva u kojem se sve to radi, nije ni cudo sto je zvuk degradiran, a kupci sve zadovoljniji low budzet zvukom. Pa danas realno kutija od 1000e ima bass driver od 50e najvise. Sta da pricamo dalje...jer da ocekujem neki istinski dobar zvuk koji obara s nogu od takvog drivera? A sve se zavrsava sa njim, to je krajnja komponenta lanca, i ako ustede na tome, dzabe ti sve, ziveces samo u iluziji. Kod konkretno mission m3 serije, mid/bass i visoki u kompletu vrede nepunih 30e, a kladim se da je kod mv8 recimo (posto kosta gotovo isto kao i recimo m33, a ima dupli mid/bass) taj odnos i jos gori jer su za istu cenu morali da uguraju vise materijala.

Davim kao i obicno, i nemoj pogresno da me shvatis, ponavljam nisam snob koji omalovazava bilo sta, samo pokusavam da ljudima priblizim situaciju kakva realno jeste, a mnogi je nisu svesni.

Totalno bezvezan stav.

Da imam milijarde, par miliona bi mi bilo kao sad par stotina evra i naravno da bi ih trosio na "gluposti" isto kao sto sada trosim i te stotine evra.

Uff, onaj JBL sam i ja primetio pre neki dan... Plashe me pomalo!!! :D
Trazio sam karakteristike po netu al' nisam nista konkretno nasao...

Prijateljski savet: mani se tih suvoparnih podataka koji znace vrlo malo za kvalitet zvuka. Okreni coveka i pitaj da li je raspolozen da ti pusti da cujes to.

Ma o tom po tom... Ne zurim se ja nigde, a i trebam ja jos da skrpim kesha... Samo kupim savete za sad, da ne blejim ko mula kad dodje vreme za kupovinu!

Odlican izbor. Mozda ovi JBL, ako ti nisu preskupi, mada vrede tih para. Ni oni stari Pioneeri nisu za podcenjivanje, dobro to svira, ali im je i cena visa. I jedni i drugi mogu da otresu sve one nove koji su navodjeni, a u slicnoj cenovnoj klasi su (ovi polovni-oni novi).
Ovo je bila dobra kupovina, mislim jeftino i moze da se za male pare srede:
http://www.limundo.com/kupovina/Tehnika/Audio/Zvucnici/Zvucnici-Philips-FB-820-/1369132

Upravo te kutije su mi zapale za oko, ja ***** nisam licitirao (zakasnio sam) inace bih sigurno kupio. :wall:

Prave zveri, ono sto meni treba :D

P.S. Otisao denon sa-10 (Gedzin glas razuma :) ), ostali Sony F-170 i Telefunken HA 880 ampovi (sad mi se telefunken sve vise svidja sto ga vise slusam :) ), imam isto telefunken tuner HT 870 i sirote aiwe. U prilog analognom zvuku, licni utisak je da mi poprilicno lepse zvuci kombinacija tuner+pojacalo nego flac+sound blaster live 5.1+pojacalo, bez obzira na ogromnu razliku u SNR, razdvajanju kanala, smetnjama itd. Ili to ja samo imam odvratnu zvucnu karticu?

U prilog analognom zvuku, licni utisak je da mi poprilicno lepse zvuci kombinacija tuner+pojacalo nego flac+sound blaster live 5.1+pojacalo, bez obzira na ogromnu razliku u SNR, razdvajanju kanala, smetnjama itd. Ili to ja samo imam odvratnu zvucnu karticu?

Jednostavno, drugacije se cuje i vecini se to isto svidja vise, ukljucujuci i mene. Jos ako radio stanica pusta u etar ploce, a ne mp3, gde ces vece srece :)

Heh, uzmi flac + STX + pojacalo pa onda pricaj kako tuner lepse zvuci.

ovako nesto nam treba:)
attachment.php

Može :d Samo da nadjemo bolji stoćić za noge i pivo.

Pa to i ja nekako kontam, jer nema druge logike... i oni najverovatnije koriste MP3. Ali i oni imaju digitalno-analognu konverziju, pa ogromne smetnje i ogranicenja u FM modulaciji pa to sve "na papiru" izgleda losije od najobicnije ALC888 integruse, a opet bolje zvuci... To je bila poenta posta.

A STX - malo skupo sad, nadam se da cu uskoro da imam viska novca za nesto u tom rangu :)
Koja bi prva po ceni kartica bila znacajno bolja tj. bliza tuneru ( :d ) od Sound Blaster Live! 5.1 (emu 10k1, model SB0060)?

Ne znam sta bi moglo da parira M-Audio Audiophile 2496 koja sada moze da se nadje ispod 100e nova, a da je slicnog kvaliteta zvuka. Ako ima pametnijih predloga recite, jer i mene muci ovaj problem izbora zvucne.

Nazad
Vrh Dno